In cadrul acestei teme as dori sa prezentati mediul de marketing si analiza SWOT la compania la care lucrati sau la orice alta

companie doriti urmarind structura prezentata in resurse ( maxim 5 pagini)

Mediul de marketing si analiza SWOT a firmei Oriflame

Oriflame este o companie care vinde produse cosmetice pentru o îngrijire naturală a pielii prin intermediul unei forţe de vânzări independentă, în afara circuitului tradiţional al magazinelor de desfacere cu amănuntul. Compania Oriflame este una dintre companiile cele mai dinamice din lume, ce dispune de una dintre cele mai largi game de produse pe bază de ingrediente naturale, fără testare pe animale. Compania a fost fondată în 1967 şi este prezentă în 54 de ţări, deţinând supremaţia în vânzări pe piaţa produselor cosmetice în peste 30 de ţări. Anual câştigă aproximativ 550 milioane € din vânzări, având peste 1,4 milioane de clienţi direcţi în toată lumea. Cataloagele sale sunt traduse în 35 de limbi, într-un tiraj de aproape 70 de milioane de exemplare. Deţine în portofoliu peste 650 de produse cosmetice, şi un număr de doar 4200 de angajaţi.. În România Oriflame este prezentă din 1995.Compania a înregistrat, la sfârşitul anului 2002, 60% recunoaştere a mărcii pe piaţa românească.Oriflame este o companie pentru români, condusă de români, cu capital integral suedez. Compania Oriflame este caracterizată de un spirit întreprinzător, conducere descentralizată şi o atmosferă tinerească şi plină de entuziasm.

1

Glacier. Analiza conjucturii de macromediu: Macromediul este acea parte a mediului unei firme care ţine de societatea în ansamblul ei. vizând factorii tehnici. Mediul de marketing are două componente: micromediul şi macromediul. creme de ochi. Ascendant). economici. Time Reversing). Prin mediul extern întelegem ansamblul agenţilor şi forţelor din afara firmei Oriflame care pot afecta modul în care aceasta işi menţine sau işi dezvoltă schimburile pe piaţă. cât şi de factori externi care ţin de piaţă şi de celelalte componente ale mediului în care funcţionează. socio-culturali. produse de intreţinere (Skindividual. Sensoria. Eclat. Ecollagen. Abordând problematica mediului întreprinderii. Abdo Sculpt Gel). dar şi pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor prin intermediul unei afaceri dinamice. Mediul intern este alcătuit din ansamblul activităţilor. Analiza preliminară a produsului: Rezultatele pe care Oriflame le obţine depind atât de activitatea pe care ea o desfăsoară. şampoane." Portofoliul companiei numără peste 650 de produse de machiaj (Giordani Gold).Misiunea companiei Oriflame: "Misiunea noastră este de a oferi o şansă pentru fiecare. parfumuri şi ape de toaletă (Giordani. creme de corp). 2 . relaţiilor şi resurselor interne a căror utilizare creează condiţiile integrării firmei Oriflame în mediul extern. naturali. produse de îngrijire pentru bărbaţi (creme de faţă. produse de îngrijire a corpului (geluri de duş. trebuie să avem în vedere cele două componente de bază ale acestuia: mediul intern şi mediul extern. Volare. politico-juridici. Noi suntem aici pentru a oferi tuturor accesul la produse cosmetice într-un mod simplu şi inteligent.

tradiţiile.Mediul demografic: Reprezintă unul din factorii formativi ai cererii de mărfuri iar analiza demografică reprezintă adesea punctul de plecare în evaluarea cererii potenţiale a pieţei firmei. structura pe sexe. Mediul economic: Compania Oriflame urmareşte factorii care influenţează puterea de cumpărare a consumatorului. Factorii demografici care afectează activitatea firmei sunt: mărimea populaţiei. Cum piaţa este principala modalitate prin care se verifică concordanţa dintre nivelul şi structura populaţiei cu nevoile sociale reflectate în cerere. cererea-oferta-concurenţa constituie punctul de pornire în evaluarea corectă a potenţialului pe care poate să se bazeze întreprinderea în elaborarea unei strategii şi politici realiste. analiza situaţiei pieţei. Mediul tehnologic: Compania Oriflame încearca să sesizeze şi să exploateze consecinţele apariţiei unor tehnologii noi. Mediul socio-cultural: Firma Oriflame este la curent cu obiceiurile. precum şi de riscurile pe care atât mediul naţional cât şi cel internaţional le generează întreprinderilor. Departamentele de cercetare-dezvoltare sunt alcătuite din experţi în majoritatea domeniilor stiinţifice. cât şi de tipologia mecanismelor concurenţiale proprii. a elementelor ei componente. credinţele şi normele care guvernează statutul oamenilor în societate. distribuţia geografică a populaţiei. 3 . care să ţină seama atât de particularităţile sistemului economic. vârste.

astfel. organizarea şi guvernarea statală etc. deoarece are implicaţii atât directe cât şi indirecte. Micromediul este format din agenţii care se află în anturajul imediat al firmei. înglobând: furnizorii. Mediul politico-juridic: Atitudinea favorabilă a firmei faţă de afaceri poate fi caracterizată de o politică de credite mai puţin restrictivă. folosind ambalaje reciclabile şi eliminând din compoziţia produselor sale elemente care ar fi putut dăuna oamenilor. descoperă noi consumatori. concurenţii. Analiza conjucturii de micromediu: Micromediul este reprezentat de participanţii la mediul cel mai apropiat al întreprinderii şi care afectează posibilitaţile ei de a-şi deservi clienţii. raportul şi natura concurenţei de care întreprinderea trebuie să ţină seama.Noile descoperiri tehnico-ştiintifice modifică capacitatea şi structura producţiei. firma s-a implicat de la început în problemele ce afectează mediul înconjurător. schimbă modelele cererii. condiţiile pieţei. 4 . Mediul natural: A devenit o componentă a macromediului care nu mai poate fi ignorată. poate contribui la creşterea eficienţei activităţii de marketing. o politică fiscală mai puţin dură şi un climat permisiv pentru afaceri – întrucât climatul politic intern şi internaţional afectează activitatea întreprinderii. evoluţia nevoilor societaţii şi ca urmare şi structura consumului creează noi moduri de satisfacere a nevoilor consumatorilor. clienţii. manifestate prin: gradul de implicare a statului în economie . intermediarii.

al termenelor de livrare. ca şi pentru a garanta cursivitatea aprovizionării. desfăşoară activitatea de distribuţie directă a produselor Oriflame către consumatorii finali de pe piaţă pe baza unui contract încheiat cu Oriflame. rezidenţi ai statului român care. Consultanţii: Sunt vânzători direcţi Oriflame. dar şi concurenţilor.Furnizorii: Compania Oriflame a decis ca pentru resursele de bază să fie negociate contracte pe termen lung cu un număr mai mare de furnizori pentru a avea un mai bun control al preţurilor. Membrii Oriflame sunt: cumpărătorii direcţi şi consultanţii. Fiecare Cumpărător Direct este alocat unui Consultant Oriflame şi unui Director care îi vor furniza serviciile postvânzare. al condiţiilor de creditare. al calităţii. de plată. Clienţii: Oriflame este o companie care distribuie clienţilor săi produse Cosmetice Naturale Suedeze. apă sau execută o largă gamă de servicii. pe baza relaţiilor de vânzare-cumpărare. prin intermediul catalogului. Furnizorii sunt cei care asigură întreprinderii resursele necesare desfăşurării normale a activităţii economice. prin metoda de vânzare directă. 5 . precum şi servicii de consultanţă cosmetică pentru Cumpărătorii Oriflame. Cumpărătorii Direcţi: Sunt persoane fizice care cumpără şi folosesc produsele Oriflame direct de la Oriflame. pun la dispoziţie materii prime şi materiale: energie. Sunt reprezentaţi prin diferite firme de afaceri sau persoane particulare care. persoane juridice. în numele şi pe răspunderea lor.

ca P&G. Monica Tatoiu. New Skin şi Avon. America Latina şi Europa. Amway sau Zepter. Compania europeană Oriflame este a douăzecea companie din lume şi a cincea companie de cosmetice cu vânzare directă. 38% dintre respondenţi au ales drept cel mai cunoscut brand Nivea (38%). Oriflame Cosmetics România face parte din grupul internaţional Oriflame Holdings. Natura. Brandul de cosmetice cel mai vizibil online este Avon. implicarea în problemele sociale se dovedeşte a fi benefică ambelor parţi. sunt companii precum Avon. La vânzarea produselor. În cele din urmă. încasează un comision. În schimb. urmat de Oriflame şi L’oreal. fiecare reprezentant. managing director al Oriflame. pe acest segment. Asia. În prezent. Concurenţii firmei. principalul competitor al companiei. Pe segmentul cosmetice. Sistemul multi-level-marketing presupune ca fiecare reprezentant din reţea să aducă alte persoane. cât şi cel care îl coordonează. Oriflame. cu exemple indicate. Companiile multinaţionale sunt cele care alcătuiesc avangardă şi în domeniul comunicării prin etică. 6 . alaturi de companii din domeniul bunurilor de larg consum. urmat la egalitate de Nivea si Avon (fiecare cu câte 92%). Marile corporaţii investesc în programe comunitare şi ştiu să promoveze acest lucru. Oriflame România este al doilea mare jucător ce operează pe piaţa cosmeticelor prin vânzări directe. care are 55 de subsidiare în Europa. Unilever sau Henkel. companie şi comunitate. dar mai puţin America de Nord.Concurenţii: Sunt agenţii economici cu care intră în competiţie firma. Regiunile pe care activează preponderent Oriflame sunt Asia. după companiile americane Amway. Principalii jucători care activează pe piaţa locală de cosmetice sunt giganţii internaţionali din vânzări directe Avon. Clasamentul este completat de Avon şi L’oreal (fiecare cu câte 27%). este convinsă de rolul eticii în promovarea unei companii. Pe piaţa locală. avându-i concurenţi direcţi pe Avon Cosmetics şi Amway. Amway. America şi Africa. Oriflame este lider pe piaţa din Rusia. pe care le coordonează. Oriflame (16%) şi Garnier (10%). fără a avea exemple indicate. participanţii la studiu consideră Gillette cel mai cunoscut brand de cosmetic (93%). detronând liderul local Avon.

pentru femei şi bărbaţi. preţul scazut practicat este asociat de către consumatori cu o calitate scăzută. marea majoritate a clienţilor noştri sunt femei. beneficiază de notorietate pe piaţa din România. 7 . Statisticile arată că bărbaţii petrec mult timp în faţa oglinzii. Oportunităţi: piaţa mare de desfacere. perioada sărbătorilor. creşterea vânzărilor Oriflame în condiţiile scăderii pieţei cosmeticelor se datoreaza şi responsabilităţii sociale. pentru toate categoriile de vârstă. evident. au o gamă largă de produse. Analiza SWOT: Puncte tari: preţurile accesibile destinate în special consumatorilor cu venit mediu şi scăzut. femeile o fac mult mai frecvent şi.” După aprecierea ei.“Este etic ca o parte din profitul unei companii să se întoarca la grupul social care a participat la realizarea lui. marca. Sunt produse chiar şi pentru bebeluşi. liniile de produse atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi şi mai nou şi pentru cei mici. Piaţa ţintă: Produsele noastre sunt destinate pentru toată lumea. indiferent de statutul social. Puncte slabe: în general calitatea medie a produselor. în schimb. cererea mare pe piaţa.

scăderea nivelului de trai. işi propune extinderea reţelei de distribuţie şi lansarea unei noi game de produse. un post TV şi un post de radio.Ameninţări: concurenţa foarte mare. realizarea unui reportaj despre oportunităţile oferite de Oriflame celor care doresc să devină reprezentanţi şi să fie difuzat în 3 ziare locale. câştigarea unui număr de 30 de cumpărători ai produsului NORTH FOR MEN şi atragerea unui număr de minim 2000 de vizitatori. Stabilirea obiectivelor: Obiective principale: În primul rand Oriflame işi doreşte să fie prima alegere pentru clienţi iar în al doilea rând. creşterea vânzărilor cu 20%. Obiective specifice târgului la care participă: înscrierea unui număr de 50 de reprezentanţi pe parcursul desfăşurării târgului. 40 de cumpărători ai produselor pentru ingrijirea părului Hair X. 8 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful