Setelah hampir seminggu rasanye kempen Kami prihatin dijalankan Kami dari Pengurusan Suara Dari Tempayang menyokong

tindakan Utusan mengadakan kempen ini. Ini bukan sahaja dapat membuka mata masyarakat bahawa seriusnya kes pembuangan bayi di malaysia. Tapi apa yang membuat aku pelik adalah baru sahaja beberapa hari kempen ini dijalankan, timbul sekali lagi satu kes pembuangan bayi di Sg. Choh. Ini bukan sahaja mengemparkan kita malahan seluruh rakyat Malaysia. Aku dapat merasakan bagaimana perasaan seorang bayi yang tidak mampu berbuat apa-apa. Harapan mereka untuk menjaga Ibu dan Bapa mereka musnah akibat perbuatan Ibu kandungnya sendiri. Ada yang mengatakan bahawa mereka yang sedemikian layak dipanggil pembunuh dan aku setuju. Seperti kes yang berlaku di segamat, johor. sampai hati seorang ibu membunuh bayinya dengan menyumbat di dalam lubang tandas dengan cara paksaan sehingga tengkorak bayi tersebut pecah... Adakah itu tidak cukup memeranjatkan kita???? Ada bayi yang putus anggota badan akibat di makan oleh binatang, Di buang seperti sampah, di tanam hidup-hidup.... Adakah mereka ini layak untuk menerima hukuman yang sedemikian???? Apa salah mereka???? Dimanakah silap mereka sehingga sanggup di bunuh???? Terfikirkah kamu wahai insan yang membuang dan membunuh bayi tersebut???? Sesungguhnya aku menganggap kamu yang membunuh bayi-bayi tersebut sebagai binatang

Bahkan binatang itu lebih bagus akalnya dari kamu...

.. tidak terfikirkah kamu.. Itu bermakna kamu telah membunuh bakal seorang pemimpin negara.. bila mengandung... tunjal sana sini.. cuba pulak untuk menggugurkan kandungan. inikan manusia yang di kurniakan akal dan fikiran...... jangan di bunuh bayi kamu... Bila bersalin kamu campak mereka seperti sampah.... berikan kepada mereka yang mahu....blogspot... kamu tambah dosa kamu lagi dengan membunuh..kenal dimana anak mereka...... binatang tahu menjaga anak mereka... Jika mereka boleh berkata-kata mereka pasti akan berkata " Kamu tak layak untuk melahirkan aku dan kamu juga tidak layak untuk hidup di muka bumi ini".... sebelum mengandung sedap.. tetapi sejak kebelakangan ini hampir setiap hari pasti akan ada kes pembuangan bayi di dada akhbar... Sudahlah berdosa.. Jika kamu tidak suka tak apa..com/ .... http://zackkobeng.

Sebagai rakyat Malaysia. Biasanya golongan remaja yang merupakan golongan yang terlibat dalam kes pembuangan bayi. Dalam situasi tersebut. Remaja yang terjerumus dalam kancah- . Namun begitu. pengaruh rakan sebaya juga menyebabkan masalah kes pembuangan bayi berlaku. kita haruslah berbangga dengan kejayaan yang telah ditempa oleh rakyat Malaysia di peringkat dunia. Namun begitu. tepi longkang dan sebagainya. Persoalannya. nama Malaysia begitu tersohor di pentas dunia. remaja amat mudah dipengaruhi oleh rakan sebaya mereka. kita haruslah berbangga dengan kejayaan yang telah ditempa oleh rakyat Malaysia di peringkat dunia. antaranya ialah pergaulan bebas. nama Malaysia begitu tersohor di pentas dunia. menghisap dadah dan melakukan pergaulan bebas. sosial ataupun politik dalam menongkah arus modenisasi dan globalisasi. iaitu masalah pembuangan bayi.PUNCA-PUNCA KES PEMBUANGAN BAYI Marcapada ini. Selain itu. Kini. Rakan-rakan yang negatif ini akan mengajak remaja untuk melakukan perkara di luar batasan agama dan norma maysarakat. Kekurangan didikan agama yang merupakan panduan dan pedoman hidup menyebabkan mereka hilang haluan dalam kehidupan lalu terlibat dalam gejala negatif. Remaja yang terlibat dalam pergaulan bebas akan menjalinkan hubungan di luar tabii. apakah faktor pencetus utama masalah ini kerana ada asap ada apinya? Mengapakah hal ini boleh berlaku? PUNCA-PUNCA KES PEMBUANGAN BAYI Marcapada ini. masyarakat Malaysia masih dihantui satu penyakit sosial yang sudah lama bersarang dalam kalangan masyarakat kita. di sebalik kegemilangan ini. sosial ataupun politik dalam menongkah arus modenisasi dan globalisasi. apakah faktor pencetus utama masalah ini kerana ada asap ada apinya? Mengapakah hal ini boleh berlaku? Dalam hal ini. kita tidak boleh menafikan bahawa kekurangan didikan agama merupakan antara sebab utama kes pembuangan bayi berlaku. Hal ini bertambah teruk apabila mereka hergaul dengan rakan sebaya yang negatif. negara kita telah berkembang pesat sama ada dari segi ekonomi. Hal ini dikatakan demikian kerana pada usia muda. iaitu masalah pembuangan bayi. tong sampah. negara kita telah berkembang pesat sama ada dari segi ekonomi. tamsilnya pergi ke tempat hiburan seperti disko. Kini. Hal ini menyebabkan remaja perempuan mengandung sebelum berkahwin. remaja yang hilang pegangan agama akan menjadi tidak berperikemanusiaan lalu meninggalkan anak yang baru dilahirkan di tempattempat seperti tandas awam. Sebagai rakyat Malaysia. masyarakat Malaysia masih dihantui satu penyakit sosial yang sudah lama bersarang dalam kalangan masyarakat kita. di sebalik kegemilangan ini. Persoalannya.

Dalam keadaan yang terdesak. semua pihak haruslah bekerjasama dan menggembleng tenaga untuk menyelesaikan masalah ini kerana bak kata peribahasa Melayu. Apabila seseorang remaja perempuan melahirkan anak luar nikah. sudah pastinya masyarakat setempat menghina dan memandang ringan padanya. Secara tidak langsung. bulat manusia kerana muafakat”. mereka terpaksa membuangkan bayi mereka. remaja perempuan itu juga akan dianggap menjatuhkan maruah keluarganya. Masalah ini seharusnya diketengahkan dan diselesaikan dengan menjalankan langkah-langah yang efektif sebelum keadaannya menjadi lebih teruk lalu menggugat masa depan negara. Sehubungan dengan itu. Demi menjaga imej sendiri dan juga keluarga. Dalam hal ini. sikap masyarakat yang suka mengkritik dan menghukum turut menyebabkan masalah sosial ini berlaku. remaja tersebut akan mengambil jalan mudah dengan membuangkan bayinya daripada dipandang jijik oleh masyarakat. Kesimpulannya.kancah negatif tersebut akan melakukan seks rambang dan akhirnya menemui jalan buntu apabila mendapati bahawa dirinya mengandung. “bulat air kerana pembetung. . terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan kes pembuangan bayi berlaku.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful