PANTANG LARANG DI SARAWAK

(KAUM BIDAYUH DAN MALANAU)
NAMA KUMPULAN : P5E 1. NOR IZZATI BINTI JOHARI 2. RODZIAH BINTI ABD. RAHIM 3. NURUL ATIKAH BINTI HASSAN 4. SITI NORAZIRAH BINTI YA·ACOB

SEMASA MENGANDUNG .

kerana dikhuatiri akan menjangkiti anak dalam kandungan dan menyebabkannya lahir tidak cukup bulan. .Semasa mengandung. Tidak boleh keluar pada waktu senja kerana takut disampuk hantu atau umot sanja yang akan mengganggu anak dalam kandungan tersebut. kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi pencuri. Tidak boleh memakan daging rusa kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi gila dan akan menyukarkan proses bersalin. si isteri serta suaminya dikehendaki mengamalkan pantang larang berikut: Tidak boleh mencuri. Tidak dibenarkan bergaul dengan sesiapa saja yang berpenyakit kulit.

PERSEDIAAN MENYAMBUT KELAHIRAN .

kerana takut kedudukan anak di dalam perut songsang dan ini boleh menyulitkan kelahirannya. Tidak boleh melipat balik tikar. Tidak dibenarkan membuat atau membersihkan parit atau tali air kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir menjadi sumbing. lapisan lantai dan sebagainya. perigi atau sungai kerana dikhuatiri si isteri akan mengalami tumpah darah. . mengikat dengan ketat atau menyumbat sebarang lubang. takut anak akan mati semasa dilahirkan. Tidak dibenarkan mengeringkan kolam. Tidak dibenarkan memaku.

SELEPAS BERSALIN .

kendi yang mengandungi uri tadi akan dipecahkan apabila si anak sudah mula belajar berjalan. Uri tadi juga akan ditanam ke dalam tanah dan masyarakat Bidayuh percaya perbuatan ini boleh menyebabkan si anak perempuan tadi pandai membuat kerja-kerja rumah dan anak lelaki pula pandai membuat kerja-kerja di sawah. kapak akan digunakan. .Menyimpan dan Menanam Uri Uri bayi tersebut dimasukkan ke dalam kendi tanah yang kecil dan ditutup dengan abu dapur dan ditinggalkan di sudut tempat memasang api dalam bilik keluarga berkenaan sehingga bayi itu sudah boleh duduk dan berjalan sendiri. kendi dipecahkan dengan kayu api dan sekiranya anak lelaki. Jika anak perempuan. Mengikut adat masyarakat Bidayuh.

dikhuatiri ibu dan anaknya jatuh sakit. kulat. Nasi untuk si ibu hendaklah dibungkus dengan daun manah dan dimakan dengan garam nipah sahaja. paku. Membawa rebung. Merokok kerana bimbang si anak mendapat batuk. Naik ke siling atau memanjat pokok yang berdekatan kerana dikhuatiri si anak akan jatuh sakit. . pekasam daging dan ikan serta belacan ke dalam bilik.Menjaga Tali Pusat Bilik kediaman anak itu dikenakan pantang selama tujuh hari tujuh malam.

Selain itu. ibu tersebut juga hanya dibenarkan meminum arak atau air halia yang sudah dijerang. Tuak tidak dibenarkan kerana perut akan menjadi kembung. Sesiapa yang melanggar pantang di atas terutamanya pantang pertama dan kedua akan dikenakan denda yang berat jika si ibu atau si anak jatuh sakit .

Tidak boleh bersiul di waktu malam. nanti jari putus . kerana dipercayai menyumpah ibu bapa mati awal . nanti nasi ´ruakµ dan rezeki tidak mahu datang Tidak boleh potong kuku pada waktu malam. nanti hantu menjelma. Tidak boleh menuding jari ke arah pelangi sewaktu hujan renyai renyai. Tidak boleh menyapu di dalam rumah pada waktu malam. sebab bersiul itu seperti memanggil hantu . nanti rezeki tidak mahu datang Tidak boleh makan menggunakan periuk.

kalau ketawa kena bakar rambut sikit Jangan ketok senduk kat periuk sewaktu masak. takut nanti nampak hantu kat belakang Bila menggunakan lesung batu.guntur dan petir. tidak boleh ketawa. nanti orang yang memakan makanan yang dimasak dengan mengetuk akan menghidap penyakit untut kaki . nanti orang yang makan menggunakan pinggan mangkuk itu akan menghidap penyakit untut kaki atau gaut Bila hari hujan lebat.Tidak boleh bercermin pada waktu malam. Bila mencuci pinggan mangkuk tidak boleh melaga pinggan mangkuk tersebut. lesung batu mesti dilapik dgn kain supaya bunyi menumbuk dalam lesungi tidak terlalu kuat. takut nanti ´ipukµ marah dan tuan rumah pendek rezeki .

MASYARAKAT MALANAU .

WANITA HAMIL Tidak boleh memakan buah-buahan yang berbau kuat seperti durian atau ulam dan petai kerana badan akan menjadi busuk. . Wanita hamil tersebut juga tidak boleh makan pucuk paku kerana susu badan akan menjadi masam. Haiwan buruan yang dibunuh di dalam hutan tidak boleh diberikan kepada wanita hamil kerana diyakini anak dalam kandungan akan melecur seluruh badan.

Sekiranya terdapat sebarang kematian. Si suami juga tidak boleh mengecat kerana dikhuatiri anak di dalam kandungan akan diiringi minyak. Suami juga tidak boleh memotong akar temalet kerana anak akan meninggal dunia tanpa sebab.SUAMI WANITA HAMIL Si suami tidak boleh memotong kayu yang bertindan atau memakan ikan pari kerana dikhuatiri bibir anak akan menjadi sumbing. . si suami tidak boleh melihat kerana anak di dalam kandungan akan mendapat penyakit.

SEKIAN TERIM A KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful