CONTOH SOALAN PJ PK TAHUN 3 SOALAN MENGIKUT TOPIK TUNJANG 1: KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA TAJUK 1 : KESIHATAN DIRI a) Namakan

alatan kebersihan diri di bawah.

1.________________________ 3. ________________________ 5. ________________________ 7. ________________________ 9. ________________________

2. _________________________ 4. _________________________ 6. ________________________ 8. _________________________ 10. _________________________

B) Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik.

1. Kita mesti memberus gigI sekurang-kurangnya dua kali sehari ) 2. Janganlah gosok gigi selepas makan. ) 3. Basuh tangan sebelum dan selepas makan . ) 4. Selepas mandi, lap badan menggunakan tuala mandi. 5. Pakaian yang kotor jangan dicuci. ) 6. Kita hendaklah sentiasa memakai pakaian yang bersih. 7. Rambut hendaklah dicuci dengan syampu. 8. Tidak memakai kasut ketika bermain bola. ) 9. Tidak perlu mencuci tangan selepas menggunakan tandas. 10. Campakkan tuala mandi di atas lantai selepas digunakan. C) Labelkan pakaian tradisional di bawah.

( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ( ) ) )

TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai.

kerjasama

Tolak ansur

Hormat gembira yakin menghormati

1.b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain.______________________________________________________________________ ._____________________________________________________________________ 2._____________________________________________________________________ 3._____________________________________________________________________ 4._____________________________________________________________________ 5.

TAJUK: KEKELUARGAAN .

a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah. TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN .

1. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. karbohidrat Membina tubuh manusia .a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai.

A Makan sedikit .2. vitamin Membekalkan sumber tenaga 4. protein Menyihatkan tubuh badan 3. Garam galian Tenaga simpanan 5. lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah.

.B Makan dengan sederhana C Makan banyak D Makan lebih banyak A : ____________________________________ B : ____________________________________ C : ___________________________________ D : ____________________________________ TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN a) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan.

membunuh kematian mabuk alkohol kerosakan . ________________________________________ 5. ________________________________________ 3. ________________________________________ 2. 1. ________________________________________ c) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. ________________________________________ 6. ________________________________________ 4.b) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan.

Jika orang yang mabuk itu memandu kenderaan atau mengendalikan mesin. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu _____________.Pengambilan ______________ membawa kesan buruk kepada masyarakat. rokok jus oren tembikai dadah makanan ringan sayur-sayuran alkohol susu . mereka boleh mengakibatkan kemalangan. Kemalangan ini juga boleh menyebabkan ________________. d) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. otak dan buah pinggang. Pengambilan alkohol secara berlebihan juga boleh menyebabkan _________________ organ dalaman seperti jantung. Mereka juga boleh melakukan salah laku jenayah seperti laku musnah dan ______________.

_______________________ Bahan yang baik untuk kesihatan 1. Wanie menghubungi bapanya apabila tertinggal bas .Bahan yang merosakkan kesihatan 1. ________________________ TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. ________________________ 2. Wanie suka menegur orang yang tidak dikenali. _______________________ 3. ________________________ 4. ________________________ 3. _______________________ 4._______________________ 2. ____________________ 2. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” 1.

TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Wanie selalu bermain dengan kawan-kawannya sehingga lewat malam. _____________________ 3. _______________________ 6. ______________________ 4. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. ______________________ 5.sewaktu balik dari sekolah. ________________________ PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. . Wanie meminta izin ibubapanya untuk pergi ke sekolah pada waktu petang . Wanie tidak menerima sebarang pemberian dari orang yang tidak dikenalinya.Wanie selalu mengingati pesan ibunya supaya tiak bermain di tempat yang merbahaya.

Skip B. Skip C. Aneka pilihan jawapan. Katak 2.2. Skip D. Pilih jawapan yang betul. Skip mencapai awan mengelak rakan zig-zag setempat . Burung B. Apakah haiwan yang suka melompat ? A. Cicak C. Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam gambar ? A. 1. Siput babi D.

___________________________ 3. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. ___________________________ 4.____________________________ 2. • Jantung • Jantung menjadi lebih sihat. berlari berenang tidur makan melompat skip bergalop 1. ___________________________ 5. __________________________ 2.3. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. • Mendapat penyakit .

Anggota badan yang terlibat sesama kelenturan ialah A.telinga . FLEKSIBILITI 1.Pilih jawapon yang betul 1.TAJUK 2.

B.

tangan C. mata D. hidung 2. Badan orang tua biasanya bongkok seperti A. buluh B. sabut C. cicak kubin D. bayi 3. Berikut ialah aktiviti yang dapat meningkatkan fleksibiliti diri kecuali. A. B. C. D. Meleding berpasangan membelakangkan rakan. Membongkok sambil memegang bahu rakan. Mengepit dan menghulur bola dengan kaki. Menghantar dan menerima bola.

4. Anggota badan yang boleh dilentur ialah…… i. ii. iii. iv. tangan kaki jari hidung C. i dan iii D. i,ii,iii dan iv

A. i dan ii B. i, ii dan iii

2. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah.

Otot paha

Otot lengan

Otot betis

Otot bahagian belakang badan

3.Koordinasi TAJUK 3: Koordinasi Pilih Jawapon yang betul 1. Kebolehan menyelaraskan anggota-anggota badan secara melakukan pergerakan bermaksud A. fleksibiliti C. koordinasi B. regangan D. daya tahan kardiovaskular

2. Apakah anggota badan yang terlibat untuk melambung

bola ? A. Mulut B. Telinga C. Tangan D. Kaki 3. Alat yang digunakan untuk aktiviti menggolek ialah A. B. C. D. gelung rotan tali pundi kacang skital

4. Semasa menendang bola kita menggunakan anggota ... A. mata B. tangan C. kaki D. kepala

2. Padankan gambar di bawah.Kemudian, nyatakan anggota badan yang terlibat

Mata dengan tangan

B. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. 2. Bagaimanakah burung bangau berdiri? . D. Apakah kepentingan imbangan kepada seseorang murid. dapat mengawal sistem peredaran darah dengan baik.Tajuk 4. C. dapat meregang otot dan kebebasan sendi untuk bergerak. dapat mengelakkan kecederaan. dapat mengagak bola dengan tepat. A.

Seorang budak lelaki terjatuh dari titi yang dilaluinya kerana dia hilang…… A. Dirian sebelah kaki E. dirian B.A. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . kepercayaan D. Duduk 3. dirian D. keyakinan B.. Dirian membengkokkan kedua-dua kaki G. dirian x Y bangau P 3. Berikut ialah jenis-jenis pergerakan yang melibatkan imbangan kecuali…. imbangan C. kesabaran 2. dirian C. A. Dirian kedua-dua kaki F.

Ketangkasan 1. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan . mengelecek bola B. melambung bola C. berjongging 2.Tajuk 5. Berikut ialah aktiviti yang tdak memerlukan ketangkasan kecuali A. membaca buku D.

…………………………………………………………………. Merangkak dapat membina ……………………………. c.. merangkak Kamal palang melepasi. Aktiviti berskip boleh membina ………………………. b. Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. 4. d.. Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. dapat dibina melalui aktiviti berskip.. . …………………. Koordinasi kekuatan kelenturan ketangkasan a. Bergalop dapat membina ………………..Menonton televisyen memerlukan ketangkasan Bermain ping pong memerlukan ketangkasan 3.

8. bola Aminah melambung melepasi halangan. dua rotan gelung Muthu melalui merangkak. 5. 3. …………………………………………………………………….. 4. Kamala kacang ke dalam bakul melambung pundi ……………………………………………………………………. Berjalan Berguling Bangkit Tubi Berlari Melompat Merangkak Duduk Skip Setempat Dirian Bangau Tekan Tubi . 6. ……………………………………………………………………. …………………………………………………………………..2.Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor . 7. Husna menggolek bola besar gelung rotan ke dalam ……………………………………………………………………. bergalop kuda seperti Norhayati. seperti kucing mengintip tikus merangkak Ah Seng. ………………………………………………………………….. hendak menerkam mangsanya seperti harimau Stephen ……………………………………………………………………… TP2: Kemahiran 1.

_______________________ 2._______________________ 3._______________________ 5.______________________ 2.______________________ 4._______________________ 4._________________________________________ 2.______________________ 5.______________________ 2.______________________ 3.Aktiviti Lokomotor 1. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini._________________________________________ 3._________________________________________ 4._________________________________________ . Manipulasi Alatan 1._______________________ Aktiviti Bukan Lokomotor 1. 1.

2. ._________________________________________ 2. 4. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1.5. 3.

2 Pendidikan Pergerakan 1. 2.5. Isikan tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah .

. Perhatikan pergerakan di bawah.2.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.

Lompat bintang Berdiri Merangkak Skip Mendekam Melepasi halangan Lompat bintang Ski p 3. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai .

Rekreasi dan Kesenggangan 1.Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah .Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang Bergerak ke hadapan 3.

_______________________________ 3._______________________________ 7. a.___________________________ 2. kawasan yang terdedah kepada tanah runtuh c. Kawasan air pasang ( ( ( ) ) ) .___________________________ 6.______________________________ 2.______________________________ 11._______________________________ 5. menghadap matahari b.___________________________ 4.____________________________ 10._______________________________ 9.___________________________ 8.____________________________ 12.7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 1. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah.

Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan Aktiviti rekreasi ini.. darat D. Encik Lim melukis gemar pemandangan tasik di tepi. Kawasan halaman rumah congkak adalah ( ( ( aktiviti ) ) ) reakreasi 3. …………………………………………………………………. 4..d. 1. Permainan ……………………. air G. udara F. E. Susun semula ayat di bawah ini supaya menjadi ayat yang betul. tradisional 4. ……………………………………………………………………. …………………………………………………………………. ………………………………………………………………. 3. bawah pohon rimbun e. Di tengah padang f. ……………………………………………………………………………… 2. . 5.Ayah dan Abu berkano gemar di hujung minggu.Kita sebelum masuk ke kolam renang membersihkan badan. Hari Kemerdekaan sempena Penduduk Taman Seri Setia bergotong-royong.

Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan Membuat layang-layang Menangkap ikan Melukis mengumpul setem berkhemah menjual sate . ……………………………………………………………………… 5.…………………………… 7. ……………………………………………………………………. 8. gemar bermain congkak pada masa lapang Stephen. kanakkanak hendaklah ………………………………………………. Kita perlu orang menghormati pendapat lain.6. Diawasi oleh orang dewasa Semasa di kolam senang..

____________________________ 4. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. ____________________________ 2._______________________________ 2. Anna mendapat kecederaan apabila tidak memanaskan badan. ………… …………… .KESUKANAN 3.Menoreh getah menangkap pencuri KESENGGANGAN 1. 1._______________________________ 3. Memanaskan badan dibuat supaya otot dan sendi bersedia melakukan aktiviti.____________________________ TP3: Kesukanan 1. 2. _______________________________ 4._______________________________ TP3. ____________________________ PEKERJAAN 1.

Mematuhi langkah-langkah keselamatan semasa bermain tidak digalakkan.. . …………. 7. 4. Semasa duduk di kerusi . Semasa berjalan .3. …………. Selepas senaman. kita tidak melakukan pergerakan menyejukkan badan. 5. …………. …………… …………. 6. 8. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah. kita perlu tundukkan kepala. 2. Padang adalah tempat yang paling sesuai untuk aktiviti bersukan. kita perlu tegakkan badan. …………. Semasa loceng amaran kebakaran berbunyi kita hendaklah keluar kelas serta-merta .

3. Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah .

Nyatakan bagaimana kamu dapat .4. Gambar-gambar di bawah menunjukkan beberapa isu dalam Kelas Pendidikan Jasmani.

Lihat gambar di bawah.Kemudian lengkapkan jawapan pada .5.

MELENGKAPKAN AYAT . 6.ruang teka silang kata.

b.yang ditetapkan supaya dapat mengelak kemalangan ? . c. c. kita pergerakan …………… badan. Selepas bersenam . d. Melompat sesuka hati Belari pantas Duduk berehat Memanaskan badan perlu kita lakukan sebelum 3.Mengapakah anda perlu mematuhi arahan guru ? H. 7. Aktiviti memanaskan badan adalah perlu untuk meregangkan ……… … badan.Lengkapkan yang diberi. Pilih jawapan yang betul 1. Sebelum bersenam. Namakan aktiviti yang memulakan senaman ? a. Pengunjung tempat-tempat rekreasi hendaklah sentiasa …………………. bersukaria J. badan. Memanaskan badan dibuat supaya ………………… dan otot bersedia melakukan aktiviti senaman. bergaya 2. memuaskan hati K. kita mesti melakukan pergerakan …………………. mesti melakukan d. untuk keselamatan diri I. b. ayat-ayat berikut dengan otot perkataan-perkataan sendi Menyejukkan badan memanaskan a.

. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. badan A.Mengotorkan tempat awam 4.Waktu bermain C. subuh 5. Selepas bersenam kita ………………….menyejukkan D.malam B. pagi D.A.menegakkan 6.memanaskan B.mengilas C.waktu masuk ke kelas mesti melakukan pergerakan 8.Mematuhi peraturan keselamatan C. tengah hari C. Loceng kecemasan berbunyi menandakan A. Masa yang paling sesuai untuk bersenam ialah waktu A.Melanggar peraturan keselamatan B.Merosak kemudahan awam D.kebakaran D.Waktu rehat B.

1. raya. 6. Kita boleh meletakkan kenderaan di kawasan pili bomba . Semasa berbasikal kita hendaklah mengayuh dengan laju . Kebakaran boleh meragut nyawa dan mencacatkan …………….. Semua alat-alat elektrik hendaklah diletakkan di merata-rata tempat.. kanak-kanak. Aktiviti mendaki bukit adalah salah satu rekreasi di luar sekolah ……………. di jalan . 7. Tayar basikal yang licin selamat untuk digunakan bila hari hujan. ………… 2. 5. ……………. 8. Kita boleh menunggang basikal sesuka hati …………… 4. . Mancis api perlu diletakkan ditempat yang tidak boleh dicapai oleh ……………. …………… 3. anggota badan. …………….

. g.... …………………........ Cangkul .... berikut dengan perkataan-perkataan a. orang lain yang apabila diletakkan kita aktiviti bersenam.. h...mangkuk yang sudah ……………. Tangan yang ….... Kita perlu ………. Pinggan.. memegang alatan elektrik. kita hendaklah …………….... Selepas melakukan hendaklah ………………… badan.... kebakaran.9..... f. dan khemah adalah antara peralatan …………………. . perlu dihubungi jika berlaku dilarang b.. antara satu sama lain.... parang. Basikal perlu ……………. ditempat awam. adalah c... d. menghadapi kesusahan.. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat yang sesuai. e...Apabila berkawan. perlu dicuci......

_________________________________________ .10._________________________________________ 4._________________________________________ 3. Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain. ________________________________________ 2. Di tepi pantai Landasan kereta api Di halaman rumah Taman kanak-kanak Di tepi longkang Kawasan pembinaan 1.

SKEMA JAWAPAN PENDIDIKAN KESIHATAN 1. _/ 3. X 10. X 5. 1. _/ 6. berus gigi 4. _/ 8. _/ 2. kain pelikat 8. sejadah 9. _/ 9. Samfu Baju Melayu Ceongsam jippa Baju Kurung . stoking B. baju kemeja 6. ubat gigi 3. 1.syampu 2. Tandakan _/ bagi tabiat menjaga kesihatan diri yang baik. X Labelkan pakaian tradisional di bawah ngepan Basaan kau / basaan tandu Sari C. Namakan alatan kebersihan diri di bawah. X 7. kasut/selipar 10. baju gaun 7. sabun mandi 5. X 4. Tajuk: Kesihatan Diri A.

5. mengejek orang biadap mementingkan diri sendiri sombong kedekut Jawapan yang difikirkan sesuai. 6. TAJUK: KEKELUARGAAN . kerjasama Timbang rasa Hormat menghormati yakin gembira b) Senaraikan lima tingkah laku yang boleh menyingung perasaan orang lain. 2. 4. 1. 3.TAJUK : PERASAAN a) Padankan gambar dengan nilai yang sesuai.

1. 2.a) Lengkapkan pokok keluarga di bawah. 4. 7. 5. 6. b)Padankan fungsi khasiat makanan di bawah. 3. datuk nenek bapa ibu abang kakak adik TUNJANG 2 : GAYA HIDUP SIHAT TAJUK : PEMAKANAN a) Padankan waktu makan dengan masa yang sesuai. karbohidrat Membina tubuh manusia .

protein Menyihatkan tubuh badan vitamin Membekalkan sumber tenaga Garam galian Tenaga simpanan lemak Menguatkan tulang dan gigi c) Namakan makanan yang patut ada dalam piramid makanan di bawah.gandum dan ubi-ubian.susu dan hasil tenusu.kekacang. .gula B : Ikan. D : Beras.daging. TAJUK : PENYALAHGUNAAN BAHAN e) Warnakan bahan-bahan yang membawa kesan buruk kepada kesihatan. A : Lemak. minyak. C : Buah-buahan dan sayur-sayuran.

4. Bahan yang merosakkan kesihatan 1.1. sakit kepala batuk sakit mata barah paru-paru keguguran g) Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. 4. 5. 1. 2. 2. 1. 5. dadah f) Nyatakan kesan buruk rokok kepada kesihatan. 4. rokok 3. Bahan yang baik untuk kesihatan tembikai jus oren. 3. rokok 2. TAJUK 1 : KESELAMATAN DIRI Tuliskan “Betul” atau “ salah” . alkohol mabuk kematian membunuh kerosakan h) Kelaskan benda-benda di bawah dalam kumpulan yang betul. 3.alkohol 2. dadah 4. 2. susu TUNJANG 3: KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN. sayur-sayuran. makanan ringan 1. arak 3. 3.

A 2. berenang 5. Pilih jawapan yang betul. B 2. Betul PJ TAHUN 3 TUNJANG 1: KECERGASAN FIZIKAL. Salah 2. 1. Skip secara individu Skip satu kaki Skip secara bersilang 2. B . D 3. Aneka pilihan jawapan. Salah 6. bergalop . Betul 4. Namakan bentuk pergerakan skip di bawah ini. melompat 4. • Jantung menjadi lebih sihat. Senaraikan lima contoh aktiviti yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang baik. B 3. skip 3.1. berlari 2.. D D. Betul 5. Isi jawapan dalam ruang yang disediakan. 2. Betul 3. TAJUK 1 : DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR 1. Fleksibiliti Pilih jawapan yang betul 1. 1.

nyatakan anggota badan yang terlibat Mata dengan kaki Mata dengan tangan Mata dengan tangan Mata dengan tangan 4. C 2. A 4. C 5. D 4.Koordinasi Pilih jawapan yang betul 1. A. otot bahagian belakang badan 3.3. Nyatakan otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti di bawah. Imbangan Pilih jawapan yang betul 1. Otot betis 4. B 5. otot lengan 2. 2. A 3. 1. Tandakan (_/) bagi aktiviti yang memerlukan imbangan dan (X) pada aktiviti yang tidak memerlukan imbangan . Padankan gambar di bawah.Kemudian. C 3. otot paha 3.

2. A.X X _/ _/ 5. Ketangkasan 1. Tandakan (_/ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah .

d.Aktiviti mengelecek Memerlukan ketangkasan _/ Menonton televisyen memerlukan ketangkasan X Bermain ping pong memerlukan _/ ketangkasan 3. kelenturan Koordinasi Ketangkasan Kekuatan kekuatan kelenturan ketangkasan .Isi tempat-tempat kosong dengan perkatan-perkataan berikut. c. b. Koordinasi a.

Stephen hendak menerkam mangsanya seperti harimau. Muthu merangkak melalui dua gelung rotan.Berguling Aktiviti Bukan Lokomotor 1.Melompat 4. . Ah Seng merangkak seperti kucing mengintip tikus 4.Skip setempat. 6.Tekan Tubi 5. 7. 3.Bangkit Tubi 4.Berjalan 2. Husna menggolek bola besar ke dalam gelung rotan. Kamala melambung pundi kacang ke dalam bakul 8. Norhayati bergalop seperti kuda.Berlari 3.Dirian Bangau 2. Kamal merangkak melepasi palang. 5. Aminah melambung bola melepasi halangan.4 Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1.Duduk 3. 2. 5. Aktiviti Lokomotor 1.Merangkak 5. Kelaskan aktiviti yang melibatkan lokomotor dan bukan lokomotor .

menanduk 6. 1. Manipulasi Alatan 1. padang 2.Penaikan dari lantai 2. Perhatikan pergerakan di bawah. Gambar 4.Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.2. padang 2. Gambar 1 – Gabungan bentuk 2 – Bergerak ke hadapan. Gambar 3.melambung 4. padang 5. Lompat bintang. gelanggang 3. Gambar 2. 3 – Formasi dalam kumpulan 4. .mengelecek 2. Isi tempat kosong berdasarkan aktiviti di bawah 1. Nyatakan 5 pergerakan yang boleh dilakukan dengan alatan di bawah ini. 1.2 Pendidikan Pergerakan 1. Namakan alatan dan kawasan permainan yang sesuai sama ada padang atau gelanggang 1. gelanggang 4.menendang 3. mana-mana jawapan yang sesuai 2. meleret 5.

a. Sikat 12. x e. Kasut Bergerak ke hadapan 1. Lampu suluh 2. Tandakan (_/) untuk kawasan yang tidak sesuai untuk mendirikan khemah. 3. Sudu. Namakan alatan perkhemahan dalam gambar di bawah. Khemah 6. _/ 3. Pinggan 5. 7. _/ c. Gelas 10. Seluar 4. 5. x .garpu dan pisau 9. Melepasi halangan Merangkak Berdiri Skip 3. Bekas air 3.D b.2. _/ d.Rekreasi dan Kesenggangan 1. x f. Berus gigi dan ubat gigi 11. Tikar 8. Padankan gambar di bawah dengan aktiviti yang sesuai Bergerak ke kiri Bergerak ke kanan Melentik ke belakang 3.Baju 2. 4.

Melukis 3. 2. 7.KESUKANAN 1.membuat layang-layang 2. bergotong-royong sempena 5. 3. Kita perlu menghormati pendapat lain orang. 4. BETUL ATAU SALAH . 8. Kita membersihkan badan sebelum masuk ke kolam renang.mengumpul stem 4. Susun semula ayat di bawah supaya menjadi ayat yang betul 1. Aktiviti rekreasi ini Boleh menenangkan fikiran dan menyihatkan badan . menangkap pencuri TP3.4. Encik Lim melukis gemar pemandangan di tepi tasik.Berkhemah PEKERJAAN 1 menangkap ikan 2. 6. menoreh getah 4.Ayah dan Abu gemar berkano pada hujung minggu. kanak-kanak hendaklah diawasi oleh orang dewasa._menjual sate 3. Penduduk Taman Seri Setia Hari Kemerdekaan. Pada masa lapang Stephen gemar bermain congkak 3. Kelaskan mengikut aktiviti kesenggangan dan pekerjaan KESENGGANGAN 1. Semasa di kolam senang.

Nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil semasa melakukan aktiviti di bawah 1. 1. Memakai tali pinggang keselamatan.Bawa pakaian lain. BETUL 6. . Tidak membawa baju sukan. _/ 3. Diawasi oleh orang dewasa.Berehat di bilik rawatan. Pakaian kotor.Sediakan baju yang bersih di sekolah. .Gambar-gambar beberapa isu Jasmani. .Bersihkan diri .Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. . Diawasi oleh orang dewasa 6.Nyatakan mengatasinya di bawah menunjukkan dalam Kelas Pendidikan bagaimana kamu dapat 1. Diawasi oleh orang dewasa. _/ 3. BETUL 8. Kurang sihat . BETUL 2. x 2. . 2. SALAH 5. BETUL 4.Sediakan rak simpanan di bilik. 4. BETUL 7. 3. Memakai tali pinggang keselamatan 2. Tandakan (_/) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah.Dapatkan rawatan daripada doctor. SALAH 2. Memakai tali pinggang keselamatan 4. 3. BETUL 3. 5. _/ 4. 1.

8. a.C 8. BETUL ATAU SALAH Nyatakan sama ada BETUL atau SALAH pada pernyataanpernyataan di bawah. Lihat gambar di bawah. perkhemahan .D 3. BETUL 5. bomba b. BETUL SALAH BETUL SALAH 9. basah e. Sendi C. 7. Memanaskan badan. GEMBIRA 6. menyejukkan f. SALAH 2. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang sesuai.A 2. 7.C 5. SOALAN OBJEKTIF 1. 1. 1. 6. MELENGKAPKAN AYAT Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan-perkataan yang diberi. IKRAR 2.4. b.C 6.Kemudian lengkapkan jawapan pada ruang teka silang kata. otot. ARAHAN 4. a. menyejukkan badan d.Laporkan pada guru.Baik pulih 5. Alatan rosak . SALAH 3.B 4. BANTU 3. SALAH 4. .

dikunci g. 3.c. Menolong/membantu h. Di tepi pantai Landasan kereta api Di tepi longkang Kawasan pembinaan . Kelaskan kawasan yang tidak selamat untuk seseorang murid bermain. berbaik 10. 2. 1. digunakan d. 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful