MASAJ

LECŢIE DEMONSTRATIVĂ

1

MASAJ

LECŢIE DEMONSTRATIVĂ

m de

ă ie iv cţ at Le nstr o

INTRODUCERE
Ne bucurăm că aţi ales cursul Eurocor de Masaj!

Astăzi, ritmul vieţii noastre a devenit din ce în ce mai alert și la tot pasul ne întâlnim cu situaţii stresante, care ne cauzează adesea oboseală, anxietate și chiar suferinţă fizică. Există însă o cale sigură de a ne împotrivi acestora, și anume prin masaj, una din cele mai vechi terapii naturiste din lume, cu beneficii multiple pentru organismul nostru. Cursul Eurocor de Masaj este util oricăruia dintre noi care dorim să oferim alinare și relaxare celorlalţi, dar și nouă. Fie că doriţi să îl parcurgeţi pentru plăcerea proprie, hrănindu-vă un hobby mai vechi, fie că vreţi să și profesaţi în domeniu, cursul vă va fi un adevărat ghid în această practică terapeutică. Veţi vedea cât de ușor și de plăcut vă veţi familiariza cu tehnicile esenţiale de masaj, datorită explicaţiilor simple și detaliate și imaginilor sugestive. Masajul este un elixir al sănătăţii, atât fizice, cât și psihice și emoţionale. Însoţiţi-ne în această călătorie fascinantă și veţi descoperi calea către o viaţă sănătoasă și armonioasă! Învăţaţi relaxat! La Eurocor, învăţarea este plăcută și eficientă! Metoda de studiu Eurocor vă va permite într-un scurt timp să efectuaţi primele masaje, pentru că în acest curs găsiţi toate informaţiile utile, care îmbină armonios teoria cu practica. Primiţi acasă pachetele de curs, pe care le parcurgeţi când vreţi! Studiaţi fără stres, în confortul propriei locuinţe, când doriţi. Vă veţi bucura de o atenţie deosebită! Beneficiaţi de sprijinul unui profesor personal, un specialist cu experienţă, care vă va sprijini în studiu de-a lungul cursului. Începeţi chiar acum aventura cunoașterii masajului și veţi descoperi calea spre relaxare și sănătate! Mult succes! LECŢIA DEMONSTRATIVĂ vă ajută să vă familiarizaţi cu materialele şi metoda de studiu EUROCOR. Din punctul de vedere al numărului de pagini, aceasta reprezintă mai puţin de jumătate din conţinutul unui caiet de curs. Vă prezentăm câteva secţiuni teoretice, exemple, exerciţii şi un model de temă, selectate din diverse lecţii, pentru a vedea exact cum sunt structurate caietele.

2

veţi primi și testul de evaluare finală. cursanţii aleg unde să primească pachetul de curs! Dvs. Ele conţin și îndrumări detaliate de executare. imaginile și schemele le găsiţi la tot pasul în curs. care vă va oferi sugestii și recomandări. Din contul de cursant se pot accesa și aplicaţiile TemeOnline sau PlataOnline.  Cursul conţine exerciţii de teorie. Odată promovat acest test.  Întrebările de verificare și recapitulările vă ajută să vă consolidaţi rapid noţiunile principale explicate anterior. datorită semnelor grafice special concepute pentru a marca diverse componente ale lecţiilor.  Temele pentru acasă vă valorifică cunoștinţele asimilate din fiecare caiet.  Caietele se parcurg ușor. Calificativele obţinute pot fi: foarte bine. Veţi vedea că nu au un mare grad de dificultate și oricum vă este mereu aproape profesorul personal. PRIMIREA CURSULUI La Eurocor. dar și exerciţii practice. 2.eurocor.  Ilustraţiile.). Aici găsiţi informaţii despre stadiul trimiterii pachetelor de curs sau plăţile efectuate și înregistrate. la cutia poștală (Cutia poștală trebuie să aibă dimensiunile de minimum 22x30x1 cm. ABSOLVIREA Odată cu expedierea ultimului pachet de curs prin corespondenţă. suficient și insuficient (în funcţie de punctajul realizat). 3. La oficiul poștal de care aparţineţi (Adresa declarată la înscriere trebuie să fie cea din buletin). Procesul de memorare devine simplu și ușor!  Nenumărate recomandări și sfaturi medicale vă sunt de ajutor în însușirea corectă a cunoștinţelor de specialitate și a tehnicilor de masaj. ce alegeţi? 1. prin care vă exersaţi abilităţile. 3  @ .MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ  STRUCTURA LECŢIILOR Studiul eficient al cursului nostru este garantat de structura unitară a celor 16 caiete. bine. Acasă.ro. într-un mod relaxat. Pentru acest curs puteţi obţine și un Certificat de competenţe profesionale recunoscut oficial în România și alte peste 60 de ţări. La serviciu. CONTUL DE CURSANT Fiecare cursant are propriul cont pe site-ul www. ce tratează un anumit subiect.  Informaţiile noi sunt prezentate într-un mod accesibil și metodele de masaj pot fi învăţate ușor prin explicarea lor pas cu pas. însoţite chiar și de imagini. veţi obţine Certificatul de absolvire Eurocor. Fiecare caiet este constituit din două lecţii. fiindu-vă de un real ajutor în învăţare.

intoxicaţia Lecţia 10 Indicaţii. relaxarea Lecţia 8 Articulaţiile corpului Lecţia 9 Oboseala. contraindicaţii. tematica este diversă. automasajul Lecţia 22 Tipuri de masaj (III) Lecţia 23 Masajul bebelușilor și al copiilor Lecţia 24 Aromaterapia Lecţia 25 Regiunile corpului (I) Lecţia 26 Masajul în sport Lecţia 27 Regiunile corpului (II) Lecţia 28 Masajul pentru vârstnici Lecţia 29 Regiunile corpului (III) Lecţia 30 Masajul în baie. cuprinzând atât aspecte care ţin de efectuarea masajului. de alimentaţie sau alte terapii asociate cu masajul.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Programa cursului Masaj Iată ce conţine fiecare lecţie de curs. După cum observaţi. igienă Lecţia 11 Acţiunea masajului (I) Lecţia 12 Pregătirea și antrenamentul maseurului Lecţia 13 Acţiunea masajului (II) Lecţia 14 Materiale auxiliare folosite la masaj Lecţia 15 Acţiunea masajului (III) Lecţia 16 Principalele noţiuni de masaj suedez Lecţia 17 Stresul. puncte de acţionare Lecţia 18 Tipuri de masaj (I) Lecţia 19 Rolul tălpii și al călcâielor Lecţia 20 Tipuri de masaj (II) Lecţia 21 Sarcina. cât şi aspecte anatomice. De aceea cursul Eurocor este un ghid complet de masaj. Lecţia 1 Istoria masajului Lecţia 2 Rolul masajului Lecţia 3 Locul masajului în cadrul kinetoterapiei Lecţia 4 Scheletul uman Lecţia 5 Sistemul muscular și funcţionarea acestuia Lecţia 6 Mușchii corpului uman Lecţia 7 Proprietăţile mecanice ale mușchilor. Fonoterapia și magnetoterapia Lecţia 31 Principiile gimnasticii medicale Lecţia 32 Alimentaţia 4 . decalcifierea oaselor.

pentru a înţelege mai bine materialul următor. trebuie să cunoşti mai întâi notele muzicale. Aţi remarcat. Pentru a deveni muzician. De asemenea. vibraţie şi mişcările articulaţiilor. motiv pentru care se află într-o perfectă armonie şi echilibru? …tulburarea activităţii unui sistem atrage după sine tulburări în celelalte sisteme? …dacă acţionăm asupra unui sistem. trebuie să cunoşti toate metodele de masaj. Sper că v-aţi convins în practică de acţiunea sa tămăduitoare asupra sistemului nervos al omului. frământare. să stăpâneşti perfect tehnica executării lor şi să înţelegi care este acţiunea acestora asupra organismului uman. trebuie să ştii să scrii. fricţionare. În lecţia 7 aţi făcut cunoştinţă cu masajul de relaxare şi aţi studiat principalele manevre ale acestui tip de masaj. vom vedea care sunt cele mai importante recomandări de utilizare a masajului în practică. se poate influenţa şi activitatea celorlalte sisteme ale organismului? 1 Masaj (selecţie din Lecţia 11. este vorba despre netezire. iar pentru a deveni maseur. ne vom opri asupra celor mai frecvente greşeli de executare a masajului. Pe parcursul acestei lecţii vom studia tehnicile de executare a principalelor metode de masaj. este indicat să începem cu câteva noţiuni generale. Dar. în care sunt prezentate principalele teme ce vor fi studiate. pentru a deveni scriitor. vom vedea care sunt tehnicile de executare a tuturor metodelor de masaj cu care v-aţi familiarizat deja în lecţiile precedente. mai mult. de asemenea.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 11 Acţiunea masajului (I) LECŢIA 11 ACŢIUNEA MASAJULUI (I) Caracterizare generală a principalelor metode de masaj Fiecare caiet începe cu o introducere. Ştiaţi că… …orice organism viu este alcătuit din organe ce formează sisteme? …toate sistemele organismului sunt interdependente. pagina 1) 5 . În continuare. în lecţia 2 că manevrele de masaj utilizate în practică acţionează diferit asupra sistemului nervos al omului.

vibraţie labilă continuă. muşchii sunt slăbiţi şi scurtaţi.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 13 Acţiunea masajului (II) Masajul scoliozei Să repetăm şi să reţinem principalele reguli de realizare a masajului terapeutic pentru scolioză: 1. de aceea principalele metode de masaj din această regiune sunt fricţionarea şi diferitele tipuri de vibraţie. fricţionare şi strângere în direcţia fibrelor musculare ale muşchiului lung de întindere al spatelui. Regiunea umerilor dinspre convexitatea arcului scoliotic este mai ridicată şi spastică. de aceea în această zonă se aplică metode sedative: netezire. Metode de masaj folosite în regiunea convexă a arcului scoliotic 14 Metode de masaj folosite în regiunea concavă a arcului scoliotic Metode de masaj folosite în regiunea omoplaţilor Masaj (selecţie din Lecţia 13. de jos în sus. Omoplatul din partea concavă. motiv pentru care sunt necesare metode de masaj care tonifică şi contractă muşchiul: toate tipurile de vibraţii. Pe partea concavă. fricţionare în sensul fibrelor musculare. se apropie de coloana vertebrală. 3. prin urmare în această regiune se aplică metode de tonifiere. Unghiul omoplatului pe partea convexă a arcului este îndepărtat de coloana vertebrală şi nu realizează un contact cu spatele. În toate regiunile coloanei vertebrale din partea convexităţii arcului scoliotic muşchii sunt spastici şi tensionaţi. Informaţiile importante au fost marcate special pentru a fi identificate şi reţinute cât mai uşor. de aceea se utilizează metode de îndreptare şi întindere a muşchilor: tăiere longitudinală. Şedinţa de masaj începe cu o netezire generală a regiunii spatelui şi a gâtului. de aceea el trebuie întins. 5. 2. 4. pagina 14) 6 . Umărul opus este coborât şi detensionat. dimpotrivă.

În aerul uscat şi fierbinte al saunei se dublează efectul acţiunii şi gradul de pătrundere prin piele al substanţelor active ale uleiurilor eterice. reci. Băile pot fi fierbinţi. După baie.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 24 Aromaterapia Moduri de folosire a uleiurilor eterice Băile sunt cel mai simplu şi cel mai plăcut mod de folosire a uleiurilor aromatice. miere. după ce aţi pus o lingură de emulsifiant (lapte. Compresele sunt un mod eficient de folosire a uleiurilor aromatice pentru reducerea durerii de spate. Durata procedurii este 1020 minute. Se înmoaie în această apă o bucată de ţesătură de bumbac şi se aplică pe locul bolnav. de articulaţii. Se pot aplica comprese fierbinţi sau reci. hematoame şi lovituri. În cada umplută cu apă (la temperatura de 36-38 grade Celsius). dureri musculare. artrită şi alte afecţiuni. fără să vă clătiţi. (selecţie din Lecţia 24. după cum pot fi pentru mâini sau pentru picioare. pot fi făcute în poziţie şezând. Durata procedurii este de 20-30 de minute. dar şi pentru entorse. pagina 41) 7 . Durata procedurii este de până la 2 ore. dar în loc de apă fierbinte se foloseşte apă rece. O compresă fierbinte se prepară astfel: 5-7 picături de ulei eteric sau de compoziţie de uleiuri se dizolvă într-un pahar cu apă foarte fierbinte. Băile aromatice se folosesc în scop profilactic pentru iritaţiile pielii. sare de mare sau de bucătărie). Compresele reci sunt eficiente pentru durerile de cap. 41 Masaj Aceste informaţii importante le puteţi verifica adesea imediat în cadrul exerciţiilor. Pentru o compresă rece se procedează în acelaşi mod. în picioare. Într-un recipient cu puţină apă se pun 5-10 picături de uleiuri eterice sau de compoziţie de uleiuri şi se aşază pe etajul de sus al saunei. ştergeţi-vă cu prosopul. precum şi pentru înlăturarea proceselor inflamatorii. adăugaţi 3-9 picături de ulei eteric sau compoziţie de uleiuri.

Remarcaţi: 1. Exerciţiile diverse vă ajută să vă fixaţi cunoştinţele dobândite.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 7 Proprietăţile mecanice ale muşchilor. Maseurul va împiedica aceasta. Mişcarea se repetă de 3-4 ori. cât şi abilităţile practice. reveniţi la lecţia 6 şi examinaţi cu atenţie muşchiul trapez. Poziţia va fi fixată timp de 7-9 secunde. partea orizontală a trapezului. partea verticală a trapezului. Poziţia iniţială a maseurului este în spatele pacientului. 2. strâns lipit de corpul acestuia. Cu mâinile încrucişate una peste cealaltă veţi fixa cu o mână umărul pacientului. În continuare. Relaxarea Relaxarea postizometrică a muşchiului trapez Pentru a realiza cum se cuvine relaxarea acestui muşchi. Se destind pasiv muşchii prin aplecarea capului în faţă şi în jos până la receptarea unor dureri moderate. În timpul inspiraţiei pacientul va încerca să se îndrepte. pagina 15) 8 . apoi pacientul se va relaxa la expiraţie. pacientul se va detensiona. iar maseurul îşi va continua lin acţiunea. Relaxarea postizometrică a părţii verticale a muşchiului trapez Poziţia iniţială a pacientului – stând cu spatele la maseur. Relaxarea postizometrică a părţii orizontale a muşchiului trapez Poziţia iniţială a pacientului este pe scăunel. jumătatea corespunzătoare a capului (fără a apăsa pe ureche). puneţi-vă palmele pe palmele pacientului. putem trece la exerciţiile practice. Se repetă această mişcare de 3-4 ori. La expiraţie. uitându-se în sus. Vă sunt solicitate atât noţiunile teoretice. Poziţia iniţială a maseurului este în spatele pacientului. Palmele vor fi împreunate la ceafă cu coatele desfăcute. Trecând mâinile prin regiunea axilei pacientului. iar maseurul îşi va continua lin mişcarea. cu spatele la maseur. Poziţia va fi fixată timp de 7-9 secunde. iar cu cealaltă. împingând şi mai mult capul şi umărul. maseurul va împiedica acest lucru. Relaxarea postizometrică a părţii orizontale pacientul va încerca să a muşchiului trapez îndrepte capul şi umărul. întinzând muşchiul. Pe imaginea din dreapta trasaţi muşchiul trapez. În timpul inspiraţiei. 15 Masaj (selecţie din Lecţia 7.

 Cioc\ni]i cu palma gamba. fiind astfel reflectate la scar\ mai mic\: în pavilionul urechii. Potrivit acestuia. Presopunctura palmelor [i a labelor picioarelor La baza acestui tip de presopunctur\ se afl\ principiul coresponden] ei.  Lovi]i-v\ cu palma pe cre[tet (alternativ cu palma stâng\ [i dreapt\)  Cioc\ni]i repede antebra]ul cu pumnul: cu pumnul stâng antebra]ul  Strânge]i de ambele p\r]i degetele mari ale picioarelor. acela[i timp buricele degetelor de pe ambele picioare (6 secunde). timp de 5 secunde. de jos în sus (9 secunde). repeta]i de 3 ori.  Pune]i degetele mari pe ochii închi[i [i ap\sa]i cu grij\. ultimul exerci]iu este contraindicat. Dac\ ave]i probleme ale circula]iei venoase a picioarelor.  Pune]i trei degete pe pleoape. Pune]i-le u[or pe ochi [i ]ine]i-le a[a timp de 5-10 secunde.  Freca]i cu palma c\lcâiul timp de 6 secunde.  Freca]i-v\ fa]a cu palmele calde circa 5 secunde. Masajul ochilor Masajul punctual revigorant În Orient se crede c\ senza]ia de oboseal\ apare dac\ energia stagneaz\ în meridiane. drept. iar cu pumnul drept antebra]ul stâng (12 secunde). pagina 28) 9 .  se aplic\ în cazul unor tulbur\ri func]ionale variate. în iris. 28 Masaj (selecţie din Lecţia 20. cu degetele [i mâinile. Ea este pus\ în mi[care prin masajul special descris mai jos. care dureaz\ un minut [i jum\tate.  se poate realiza f\r\ dispozitive speciale. în c\lcâie sau palme. apoi ap\sa]i în  Ciupi]i tendonul lui Ahile timp de 3 secunde.  Freca]i-v\ repede palmele una de alta timp de 5 secunde. Avantajele presopuncturii palmelor [i labelor picioarelor sunt urm\toarele:  este deosebit de eficient\. anumitor organe le corespund anumite p\r]i ale corpului. de trei ori.  Pune]i patru degete pe ochii închi[i [i face]i u[oare mi[c\ ri circulare. Ap\sa]i u[or în sus.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 20 Tipuri de masaj (II) Masajul pentru înl\turarea oboselii ochilor  Freca]i-v\ cu putere mâinile una de alta pân\ se înc\ lzesc.

o diagonală de la cot până la încheietură. Medicul (fără să vadă. 42 Masaj (selecţie din Lecţia 12. Dacă partenerul va reuşi să reproducă cu succes toată seria. repetaţi linia precedentă cu unele completări. Încercaţi să identificaţi şi să reţineţi particularităţile pielii. Chiar dacă maseurului nu i se cere o asemenea sensibilitate a degetelor. 5. Schimbaţi apoi rolurile cu partenerul. 4. rudele. Dacă reproducerea a fost exactă. muşchi şi oase ale pacientului. Partenerul dumneavoastră va repeta din memorie totul pe mâna dumneavoastră. Mai puteţi face un exerciţiu: cu ochii închişi. 3. de exemplu marcând pe ea 3-4 puncte. Aşezaţi-vă alături de un partener care să se poată întoarce ori să tragă cu ochiul. Viitorul maseur trebuie să înveţe (ceea ce va face cu siguranţă în timpul practicii) să deosebească prin pipăire tipurile de piele. încercaţi să distingeţi membrii familiei dumneavoastră. 2. doar pipăind. dar este un loc tipic pentru încordarea muşchilor. Nu este o regiune prea sensibilă. Este un exerciţiu foarte util şi amuzant. de exemplu. este totuşi necesar ca el să-şi dezvolte simţul pipăitului. pagina 42) 10 . Pentru aceasta există exerciţii speciale. ale oaselor. Rugaţi-l pe partener să deseneze această schemă. de exemplu cu o linie şerpuită. prin sac) trebuia să refacă vasul spart. extindeţi-o şi complicaţi-o până când nu mai poate să reproducă mişcările dumneavoastră. 1. Continuaţi cu alte figuri. de aceea este util dacă îi veţi accentua capacitatea de a simţi cea mai mică mişcare. În China antică trebuia să treci de un examen special pentru a deveni medic: se punea un vas de lut într-un sac şi se spărgea.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 12 Pregătirea şi antrenamentul maseurului Exerciţii de simţ Persoana care se hotăreşte să devină maseur trebuie să fie capabil să primească un mare număr de informaţii prin intermediul simţurilor. prietenii. muşchilor. Atingeţi-i antebraţul dezgolit. Cu vârful degetului desenaţi pe el. Încercaţi să faceţi acelaşi joc pe omoplaţi.

Vibraţie intermitentă Recomandările vă ajută să înţelegeţi şi să aplicaţi corect cunoştinţele asimilate. cu partea ei exterioară. lovind alternativ. Regiunea gambei şi a braţului este fixată cu o palmă. regiunea bazinului. Mişcările seamănă cu cele de cernere a făinii printr-o sită. pagina 23) 11 . cât şi cu muchia palmei. pe cât posibil. precum şi pe faţă (cu anumite degete). piept. 23 Masaj (selecţie din Lecţia 11. în cazul masajului extremităţilor. Mişcările se fac atât cu vârfurile degetelor. după un efort puternic. iar regiunea bazinului şi cea toracică se fixează cu ambele mâini. prin deplasări pe suprafaţa masată. a capului. în cazul masajului anumitor grupe de muşchi. Acest tip de vibraţie se face pentru spate. oferindu-vă sfaturi utile de executare a masajului. Tremurarea pentru spate Acţionează asupra tuturor sectoarelor corpului în care este posibilă o asemenea manevră.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 11 Acţiunea masajului (I) Vibraţia intermitentă Vibraţia intermitentă înseamnă efectuarea de vibraţii continue una după alta. Tremurarea se foloseşte în cazul spasmelor musculare. Manevre auxiliare de vibraţie Tremurarea Tremurarea se face cu degetele mare şi arătător. Manevra se poate realiza cu ambele mâini. abdomen. fără bruscări. pentru relaxare. Mişcările oscilatorii se fac.

pagina 17) 12 . 1. Dacă încă mai simţiţi durere. Poziţia cu sprijin pe mâini Poziţia în patru labe. Când vă simţiţi mai liniştiţi. ridicaţi-vă în genunchi. încercaţi să vă detensionaţi spatele. Apoi. Stând în poziţia culcat. Întindeţi înainte piciorul de pe partea cea mai încordată şi lăsaţi-vă uşor în jos. Pentru început sprijiniţi-vă de masă. Ridicaţi-vă încet. 5.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 27 Sectoarele corpului (II) Hipertonusul muşchilor spatelui Această metodă trebuie să fie folosită de cei care au de-a face cu frecvente dureri de spate. 17 Masaj (selecţie din Lecţia 27. Lăsaţi-vă încet greutatea pe genunchi. trebuie să vă trageţi abdomenul. astfel încât greutatea să apese pe mâini. reveniţi la poziţia de sprijin pe genunchi şi coate şi staţi aşa câteva minute. cu piciorul întins Stând pe podea cu piciorul întins 3. cu genunchii uşor îndoiţi. 2. ţinându-vă de ceva. mai staţi culcaţi pe podea câteva minute. 4. Detensionarea spatelui Pentru detensionarea spatelui. imaginându-vă că trupul dumneavoastră este apăsat puternic de sus.

 femeia care suferă de scolioză va avea dureri puternice de spate în timpul sarcinii. prin urmare. omoplaţii trebuie să fie amplasaţi simetric faţă de coloana vertebrală. Cum poate fi recunoscută scolioza în stadiul timpuriu al afecţiunii? În cazul în care copilul are un corp drept. Pentru un masaj corect şi reuşit vă sunt utile şi secţiunile de control medical. atunci de la adâncitura de la baza craniului până la jumătatea feselor se poate trasa o linie dreaptă verticală. la fel ca şi Un spate normal şoldurile. fapt ce provoacă ulterior dureri şi chiar deformări ale unor articulaţii (aşa-numita artroză a articulaţiei bazinului). în care primiţi sfaturi şi recomandări din partea specialiştilor medicali. pagina 7) 13 . Distanţa de la cotul drept şi cel stâng la corp trebuie să fie aceeaşi. asupra schimbului de substanţe din ţesuturile organismului. În cazul în care constituţia copilului dumneavoastră îndeplineşte aceste cerinţe.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 13 Acţiunea masajului (II) Radiografie a scoliozei lombare Radiografie a scoliozei combinate Efectele scoliozei Scolioza afectează la mai multe niveluri organismul uman:  din cauza torsiunii şi a rotaţiei. cavitatea toracică ia o formă incorectă. greutatea se dispune inegal pe articulaţiile bazinului. deoarece în această perioadă greutatea asupra coloanei vertebrale creşte de mai multe ori. în mod corespunzător micşorându-se inima şi plămânii. nu aveţi de ce să vă neliniştiţi. fapt ce are influenţă negativă asupra sistemului respirator şi a circulaţiei sangvine şi.  din cauza devierii bazinului. 7 Masaj (selecţie din Lecţia 13. Umerii trebuie să fie la acelaşi nivel.

cât şi a celei psihice. Unor asemenea pacienţi relaxarea muşchilor înţepeniţi le produce o mare uşurare. El a remarcat că de multe ori pacienţii săi sunt crispaţi. Cred că acum nu mai este o problemă să răspundeţi la câteva întrebări: 1. Realizarea masajului În lecţia 7 am studiat în detaliu cum se efectuează masajul de relaxare. încât mulţi nici nu ştiu cum este când lipseşte încordarea” – afirmă un reputat doctor în medicină. Eliberarea de tensiunea suplimentară îmbunătăţeşte sensibil starea sănătăţii noastre şi de aceea masajul se poate folosi ca o modalitate auxiliară (uneori chiar cea mai importantă). 15 Masaj (selecţie din Lecţia 17. scrâşnesc din dinţi. Cât timp se face masajul cu piatra fierbinte? 4. „Cred că multor oameni masajul le-a ajutat mai mult decât reţetele medicilor. extrem de eficientă pentru obţinerea acestei eliberări. Pentru tratarea stresului se pot folosi deopotrivă metodele principale ale masajului clasic şi suedez. În ce ritm se efectuează netezirea în cazul masajului de relaxare? 3. Când efectuaţi aceste proceduri. Sperăm că-l folosiţi deja cu succes în practică. Suntem aşa de obişnuiţi cu stresul. dar nu recunosc sau nu sunt conştienţi de existenţa stării de stres. Ce metode de fixare a aplicatorului cunoaşteţi? 2. Puncte de acţionare Stresul şi masajul Stresul poate fi îndepărtat cu succes prin intermediul masajului. Masajul permite înlăturarea atât a încordării musculare. acordaţi o atenţie deosebită acelor părţi ale corpului indicate chiar de pacientul dumneavoastră. Cunoscuţi specialişti au spus de multe ori că pentru mulţi dintre pacienţii lor este nevoie numai de masaj. pagina 15) 14 . Ce este Shavasana? Răspunsurile corecte le veţi găsi în lecţia 7.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 17 Stresul.

era folosit încă din antichitate.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 16 Principalele proceduri ale masajului suedez Tapotarea uşoară Tapotarea uşoară ritmică este cel mai excitant procedeu de masaj. desene şi schiţe. În cazul tapotărilor făcute cu latul palmei procedaţi la fel: loviţi rapid pielea şi imediat trageţi înapoi mâna. Tapotarea se poate face:  cu degetele. de aceea forţa loviturii depinde numai de greutatea mâinii. Cursul este presărat la tot pasul cu imagini. 33 Masaj (selecţie din Lecţia 16. pagina 33) 15 .  cu pumnul. Tapotarea se poate face cu diferite părţi ale mâinii Exersaţi procedeul de tapotare în felul următor: lovitura porneşte din încheietură. iar mâinile trebuie să fie foarte relaxate. numai ca o vibraţie. aruncând practic mâna pe suprafaţa corpului. astfel ca degetele desfăcute să se lovească unul de altul. în special în băile de abur. pentru ca pacientul să simtă uşor lovitura.  cu latul palmei. Trebuie lucrat într-un ritm rapid cu ambele mâini. Mâna se trage înapoi imediat ce a intrat în contact cu pielea. care fac mai uşoară înţelegerea informaţiilor prezentate.  cu palma. când tapotarea se făcea cu o măturică specială.

Întinderea „cobra”: aşezaţi-vă cu genunchii pe coapsele persoanei masate. În acest loc se poate palpa fasciculul muscular. apoi trageţi uşor în spate corpul acesteia. Puneţi Liniile energetice ale spatelui piciorul persoanei masate pe coapsa dumneavoastră. iar pe celălalt în spate. pagina 41) 16 . Masajul simultan al coapsei şi al muşchiului lat al spatelui 2. apucaţi-vă reciproc încheieturile mâinilor. A doua linie trece tot de ambele părţi.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 20 Tipuri de masaj (II) Tehnica masajului segmentar al spatelui În desen sunt reprezentate amplasările pe spate ale principalelor căi energetice. iar cu cealaltă (tot în sus şi în jos) muşchiul lat al spatelui. Prima linie trece de-a lungul coloanei vertebrale. Puneţi un genunchi în faţă. Detensionarea coapselor şi a spatelui 1. Cu o mână masaţi-i coapsa în sus şi în jos. „Cobra” 41 Masaj (selecţie din Lecţia 20. Staţi aşa câteva secunde. Staţi jos între picioarele celui masat. apoi lăsaţi-l uşor jos. dar este amplasată la distanţa de aproximativ un deget mare de prima linie. de o parte şi de alta a ei.

Pentru ce se foloseşte vibraţia? Ce este apăsarea? Cum se efectuează mişcările pasive ale articulaţiei cotului? În ce regiuni ale corpului nu trebuie folosite tăierea şi plesnirea? Care este caracteristica de bază a mişcărilor ideomotorii? 33 Masaj (selecţie din Lecţia 11. al palmei. pagina 33) 17 . Netezirea de cuprindere se face atunci când palma şi degetele au forma unui căuş. 3. de suprafaţă) şi manevre auxiliare (tip cleşte. Netezirea tip greblă se face cu degetele larg desfăcute ale unei mâini sau ale ambelor. În timpul netezirii pielea se curăţă de resturile epidermei moarte. cu o mână sau două. urechilor. tip greblă). tip pieptene. Netezirea de suprafaţă se realizează cu degetele drepte şi strânse. 8. Care sunt sistemele de bază ale organismului? Care este extremitatea cubitală a palmei? În ce fel se face netezirea tip greblă? Pentru ce se foloseşte fricţionarea? Enumeraţi procedeele auxiliare de frământare. 5. palma mişcându-se mereu sau cu intermitenţe. 11.1 Netezirea presupune alunecarea mâinii maseurului pe suprafaţa corpului fără a produce cute. în funcţie de obiectivul concret al şedinţei de masaj. Netezirea tip cleşte se execută cu extremităţile falangelor degetului mare şi ale celui arătător. feţei. 6. în diferite direcţii. adică atunci când trebuie masată bine o regiune mică a corpului. 4. folosindu-se pentru regiunea piloasă a capului şi cea a toracelui. RECAPITULAREA LECŢIEI 11 11. utilizându-se la masajul anumitor grupe de muşchi. 10.3 Întrebări de autoevaluare 1.2 11. Netezirea tip pieptene se realizează cu falangele mediane ale degetelor şi se foloseşte când se lucrează muşchii importanţi. de rămăşiţele secreţiilor glandelor sudoripare şi sebacee ale pielii şi se îmbunătăţeşte respiraţia pielii (în urma deschiderii capilarelor de rezervă). 2. 7. cu diferite grade de apăsare. Există manevre de netezire de bază (de cuprindere.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 11 Acţiunea masajului (I) Recapitularea şi întrebările de autoevaluare vă ajută să sintetizaţi cunoştinţele asimilate dintr-o lecţie. 9.

a unui organ. traheea. din cauza slăbirii ligamentelor vertebrelor – cuprinde inima. faringele. datorită căreia sângele pătrunde în cele mai îndepărtate părţi ale corpului – deviaţia laterală a coloanei vertebrale. capilarele (cele mai mici vase de sânge) – cuprinde cavitatea nazală. în urma tulburărilor de nutriţie – celule care „locuiesc” în sânge şi răspund de imunitate – curbarea coloanei în regiunea lombară. venele. bronhiile şi plămânii ateroscleroză boli venerice cifoză dispnee distrofie leucocite lordoză presiune arterială scolioză sistem cardiovascular sistem respirator 53 Masaj (selecţie din Lecţia 10. laringele. arterele. care însoţeşte o respiraţie rapidă – alterarea structurii unui ţesut. artrită astm bronşic – inflamaţie a articulaţiei – afecţiune alergică infecţioasă care se caracterizează prin îngustarea bronhiilor mici. mai ales în regiunea dorsală.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 10 Indicaţii. pagina 53) 18 . a unui sistem sau a întregului organism. Igienă VOCABULAR Termenii de specialitate sunt explicaţi în secţiunea de vocabular. care provoacă apariţia cocoaşei – senzaţia de lipsă a aerului. Contraindicaţii. care provoacă dureri de şale – presiunea sângelui în artere. se manifestă prin accese de tuse dispneică – boală ce produce îngustarea canalului vaselor de sânge – boli cu transmitere sexuală – curbarea coloanei în regiunea toracică.

un material video cu o durată totală de aproximativă 2 ore. am pregătit special pentru dvs. 19 .MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Pentru a vă ajuta să deprindeţi cât mai corect şi mai temeinic procedurile de masaj. Acesta surprinde tehnici specifice pentru 4 tipuri principale de masaj.

Ce tip de netezire nu se recomandă de regulă în cazul copiilor sănătoşi? a) netezirea mâinilor. Care este principalul procedeu folosit în masajul copiilor de până la un an? a) vibraţia. niciodată. b) herniile. Care este manevra auxiliară de vibraţie recomandată de specialişti şi îndrăgită de copii? a) punctarea sau „duşul degetelor”. c) platfusul. ele sunt obligatorii. c) numai după ce copilul împlineşte un an. pentru că împiedică efectul terapeutic şi împiedică stabilirea unui bun contact cu pielea copilului. Care este durata optimă a unui masaj general de fortificare? a) 10 minute. Este bine ca masajul să fie îmbinat cu exerciţiile de gimnastică? a) da. poate fi trimisă spre corectare profesorului personal. Care dintre următoarele afecţiuni nu constituie contraindicaţie pentru masajul copilului? a) tuberculoza acută. b) frământarea. 4. c) netezirea. b) nu. cu rolul de a vă verifica însuşirea cunoştinţelor. b) netezirea picioarelor. Alegeţi răspunsul corect din variantele de mai jos: 1. b) după trei luni. Cremele şi uleiurile de masaj pot fi folosite pentru masajul copiilor? a) da. 30 (selecţie din Lecţia 23. Acesta vă va oferi îndrumare pe toată perioada studiului. c) câteodată. 5. b) nu. c) peste 45 de minute. 7. b) scuturarea. 6. pagina 30) 20 . în funcţie de rezistenţa copilului. 3. c) tăierea. La ce vârstă poate începe în general masajul infantil? a) chiar de la o lună. Masaj 2. b) între 15-30 minute. c) în funcţie de sensibilitatea fiecărui copil. 8. c) netezirea gâtului.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Lecţia 23 Masajul bebeluşilor şi al copiilor TEMA PENTRU ACASĂ 23 Tema pentru acasă. este chiar indicat.

eurocor.MASAJ LECŢIE DEMONSTRATIVĂ Temele se pot rezolva pe formularele speciale inserate în caiet sau online.ro.33. 021/33. în contul de cursant de pe site-ul www. poarta către o viaţă armonioasă. relaxată și sănătoasă! Pe curând! Tel.225. care va deschide atât celorlalţi. Învăţaţi să faceţi faţă stresului și problemelor de sănătate prin însușirea unei practici terapeutice miraculoase! Cursul Eurocor de MASAJ vă ajută să deprindeţi toate abilităţile necesare executării acestei terapii. www.ro 21 . cât și dumneavoastră.eurocor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful