Pentaoxid de fosfor

P2O5
Nume: Pîzgu Daria, Cojocariu Anna

Cls: VIII ² C
Prof. : Voina Floarea

. Intre diferitele forme alotropice ale fosforului nu exista puncte de transformare reversibila (ca la sulf) . este fosforul negru. formele intermediare fosforul violet. Forma cea mai saraca in energie. fosforul rosu si fosforul rosu deschis.Structura fosforului Se cunosc doua forme alotropice extreme ale fosforului: fosforul alb si fosforul negru si. raportul dintre ele este deci cel al monotropiei. deci cea mai stabila. intre acestea.

60º indicând o tensionare considerabil a moleculei. fosforul alb toxic. Fosforul alb în stare solida i lichid are molecula format din patru atomi de fosfor care ocup vârfurile unui tetraedru regulat. ceea ce ar explica marea reactivitate a fosforului alb. spre deosebire de fosforul ro u. . Unghiurile de valen de 60º sunt mici.Din cauza solubilit ii în gr simi. este toxic.

iar cu I mai lent: P4 + 6 Cl2 4PCl3. fenomen numit Cl. P4 + 10Cl2 4PCl5 .Proprietati chimie Spre deosebire de celelalte forme alotrope. formând pentaoxidul de fosfor(P fosfor(P2O5). fosforul alb se p streaz sub ap . Datorit u urin ei de aprindere. Fenomenul este cauzat de oxidarea produ ilor inferiori de oxidare ai fosforului (P2O5 P4O10). Cu F. Se aprinde u or în aer i arde cu flac r g lbuie. fosforul alb este mult mai reactiv. Acesta lumineaz verzui i foarte slab în întuneric. si Br reac ioneaz cu aprindere sau explozie. chimioluminiscen . în prezen a oxigenului din aer i a umidit ii. formula molecular corect fiind P4O10: P4 + 5 O2EXCES P4O10. Cl.

Are o combina ie lent cu S la temperatura camerei i energic la temperatur ridicat : P4+6S 2P2S3. P4+10S 2P2S5 Reac ia fosforului cu metale conduce spre formarea fosfurilor: P4+ 6Mg 2Mg3P2 fosfurilor: Reac ia cu vaporii de ap formeaz acid fosforic i hidrogen la temperatur mai mare de 250 °C: 8P+32H2O 8H3PO4+5H2 .

Expus la lumin . din cauza pericolului de aprindere). Fosforul alb se tope te la 44ºC. fosforul alb se acoper cu o pojghi de fosfor ro u. . putând fi p strat mai mult vreme la temperatura camerei f r s se solidifice. de aici numele de fosfor galben care i se d adesea.Proprietati fizice Fosforul alb se prezint ca o mas cristalin . formând un lichid incolor ce arat o deosebit tendin spre suprar cire. El poate fi t iat cu cu itul (sub apa. de consisten a cerii. transparent . care îl face s apar galben.

Punctul de fierbere este 287ºC. iar la 100 grade C poate fi distilat u or într-un curent de vapori întrde ap . . proprietate care se poate folosi i pentru purificarea sa. Chiar la 287º temperatura camerei formeaz vapori (miros caracteristic de usturoi).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful