1

ΣΤΟΙΧΕΙΑ S.O.S. ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
ΤΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (2011)
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ:
Α.Κεντρική ιδέα του κειμένου
Β.Συγγραφέας – Βασικά γνωρίσματα
Γ.Ιστορικό πλαίσιο, Ιστορικός και δραματικός χρόνος
Δ.Ερωτήσεις s.o.s. για τις Εξετάσεις
Ε.Διακειμενικές συσχετίσεις

ΠΕΖΑ
1. ΣΟΡΟΚΑΔΑ (σελ. 299)

Α. Το τίμημα της αλαζονείας απέναντι στις φυσικές δυνάμεις
σύμφωνα με τη σχέση Ύβρης-Τίσης-Νέμεσης
Β. Νίκος Κάσδαγλης
Γ.Δεκαετία του ¨60 – Επιβολή αμερικανικής πολιτικής
Δ. 1. Πώς διακρίνεται η Ύβρις και η Τίσις στο διήγημα;
2.Ποιο πολιτικό στοιχείο προκύπτει και γιατί;
3. Ποια η τεχνική και το ύφος του κειμένου;
Ε. 1. Ποια ιδέα συνδέει το διήγημα με τη Σαλαμίνα της Κύπρος;

Γ. Δ. 2. 275) Α. 1.2 2. βιώματα από γερμανική κατοχή. +13-12-43 (σελ. 1. Δημοσιεύτηκε το 1964. εμφύλιο. Β. Μάριος Χάκκας της στο τον τον . Η κάμψη της αγωνιστικότητας ενός παλαίμαχου αγωνιστή δημοκρατίας που σταδιακά συμβιβάζεται και βολεύεται σύστημα για διάφορους λόγους. Χρειάζεται μια συγκεκριμένη εθνική στάση απέναντι στους κατακτητές και τους εισβολείς της πατρίδας και όχι αναγνώριση της προδοσίας που οδηγεί σε ερμαφρόδιτες καταστάσεις. Ποια πολιτικά υπονοούμενα διακρίνονται στο κείμενο. 307) Α. (Να σχολιαστούν δύο από αυτά) Ε. Β. 3. Διαθέτει αμεσότητα.200 άρρενες. Ποιο το ιστορικό πλαίσιο του διηγήματος. Ποια η θέση του αφηγητή απέναντι στους ντόπιους τουρίστες και ποια η διαφορά του από τον αφηγητή στο ποίημα Ο καιόμενος. Η αναγκαιότητα για μια κατηγορηματική τοποθέτηση απέναντι σε κάθε εθνική προδοσία. Παρ’όλα αυτά ο αφηγητής δεν καταδικάζει αλλά μας μεταφέρει τον προβληματισμό του και εσωτερικό του διάλογο. ΤΟ ΨΑΡΑΚΙ ΤΗΣ ΓΥΑΛΑΣ (σελ. Η γερμανική κατοχή και ειδικότερα το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων κατά το οποίο εκτελέστηκαν 1. Γιώργος Ιωάννου: Από προσφυγική οικογένεια.

Πώς αντιμετωπίζει ο συγγραφέας τη θέση του πρωταγωνιστή. την πρώτη ημέρα της δικτατορίας με έμμεσες αναφορές στη μετεμφυλιακή περίοδο όπως το 1965 ( 15 Ιουλίου) Δ. Αναφέρεται στην 21η Απριλίου 1967. Οι θυσίες των Κυπρίων για την εθνική ελευθερία. 2. οι αξίες και οι ιδέες των Κυπρίων της εποχής του αγώνα της ΕΟΚΑ που οδήγησαν στην εθνική ανεξαρτησία και στην αξιοπρέπεια των κατοίκων της Κύπρου. Β. 185) Α. Τι συμβολίζει ο Πορτοκαλόκηπος. 4. 1. 1. Το ήθος. 3. Ποιο το ιστορικό πλαίσιο του διηγήματος. 2. Να σχολιαστεί η φθίνουσα πορεία του πρωταγωνιστή προς τον συμβιβασμό. . 5. Ποιο το ιστορικό πλαίσιο του διηγήματος. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955-59 και ειδικά η περίπτωση του Πετράκη Γιάλλουρου που δολοφονήθηκε από τους Άγγλους στην Αμμόχωστο στις 7/2/56 Δ. ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΚΗΠΟΣ (σελ.3 Γ. 3. Να σχολιαστεί ο τίτλος του κειμένου. Αποχαιρετισμός. τον Πετρή και όχι στον γιο του Αρτέμη ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Άγγλους. Γιατί ο φακός της αφήγησης εστιάζεται περισσότερο στον πατέρα. 4. Πού οφείλεται η αλλαγή της συμπεριφοράς του πρωταγωνιστή. Ποια η διαφορά των πρωταγωνιστών στα κείμενα Ψαράκι της γυάλας. Καιόμενος. Γιώργος Πιερίδης Γ. Ε.

Προφητεύει το διωγμό των Ελλήνων της Αιγύπτου από το 1957-62 μετά την εθνικοποίηση του 1952 από τον πρόεδρο Νάσερ. 1. 3.4 4. Ποια η προφητεία της Αριάγνης στο μονόλογό της. δηλ. 5. Η αδυναμία της επίσημης διοίκησης των Ελλήνων να καλλιεργήσει ένα κοινό αίσθημα αλληλεγγύης με τους ξένους και μια ειρηνιστική κουλτούρα συνεργασίας. της Αριάγνης και του Διονύση. Σε ποια τριλογία μυθιστορημάτων ανήκει το συγκεκριμένο απόσπασμα. Β. 163) Α. Κατά πόσο επαληθεύτηκε. Αφορά το διάστημα από τον Δεκέμβρη 1942. Αλεξάνδρεια. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Κάιρο της Αιγύπτου. Γιατί στο τέλος του διηγήματος ο πατέρας παρά τον θάνατο του παιδιού του συνεχίζει την εργασία του στον Πορτοκαλόκηπο πνίγοντας τη θλίψη του. Αριάγνη (1962). Το τίμημα του αλύτρωτου ελληνισμού.(Ιστορικός και δραματικός χρόνος) 2. Δ. Τα μυθιστορήματα της τριλογίας είναι: Η Λέσχη (1960). Ποιο το ιστορικό πλαίσιο του αποσπάσματος. 4. του ρατσισμού και της αδυναμίας τους για συνεργασία με το ντόπιο σύνοικο στοιχείο.καλοκαίρι του 1943. . Στρατής Τσίρκας: Κάνει κομμουνιστικού κόμματος κριτική και απολογισμό του Γ. Ποια η αντίθεση μεταξύ των πρωταγωνιστών. Τι εκφράζει ο καθένας από αυτούς. Νυχτερίδα (1965). εδώ ειδικά των Ελλήνων της Αιγύπτου με εθνική συμφορά. προσφυγιά και διωγμούς λόγω του εθνικισμού. ΑΡΙΑΓΝΗ (σελ. Γράφεται το 1962 και εντάσσεται στην τριλογία μυθιστορημάτων <<Ακυβέρνητες Πολιτείες>> (Κάϊρο. Ιερουσαλήμ).

στη ναυμαχία του Ακτίου Δ. μέρες του 1969 μ. Ποια ηρωική άρνηση διακρίνεται στα δύο κείμενα. κλίμα φθοράς και παρακμής.. Β. Χρειάζεται αξιοπρέπεια απέναντι στην ήττα. απλότητα. διδακτισμό. λιτότητα. 2. Γιατί ο συγγραφέας περιγράφει τον Αιγύπτιο Γιούνες και σε ποια περίπτωση.Χ. ειρωνεία.. 1. 1. 1.5 5. Κωνσταντίνος Καβάφης: Διαθέτει ιστορικότητα.Χ. Ο Μάρκος Αντώνιος (82-30π. καρτερία. Θεσσαλονίκη. στη φθορά και στην απώλεια ως ηθικό χρέος απέναντι στην παρακμή. Της Εισβολής. Πώς συνδέονται οι στίχοι: Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που φεύγει/..που χάνεις 3. ΠΟΙΗΜΑΤΑ 6. Ε. . Να ερμηνευτεί ο τίτλος του ποιήματος και να σχολιαστεί ο συμβολισμός του 2. Να σχολιαστεί η δραματικότητα του ποιήματος Ε.Χ. όπως: Ονήσιλος. Ποια η κοινή τους ιδέα. Γ. Πώς σχετίζονται τα ποιήματα Απολείπειν ο θεός Αντώνιον και Πόλις. στωικότητα. Πώς συνδέεται το συγκεκριμένο απόσπασμα με άλλα κείμενα... ερωτισμό. στην πτώση. ΑΠΟΛΕΙΠΕΙΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΝ Α.) νικήθηκε από τον Οκτάβιο το 31 π.

ερωτισμός. Να σχολιαστεί ο συμβολισμός που εκφράζει η Πόλις 2. 3. Η ΠΟΛΙΣ Α. Η ηθική ευθύνη απέναντι σ’αυτή την πραγματικότητα. Γιώργος Σεφέρης: Αγωνία για το πολιτικό και εθνικό δράμα του ελληνισμού. Να δικαιολογήσετε τη θέση σας 4. Β. Έμμεση αναφορά στην Κ.Καβάφης είναι απλώς ρεαλιστής ή απαισιόδοξος. μύθο. ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ Α. Η καταπίεση του κυπριακού λαού από την αγγλική αποικιοκρατία οδήγησε στην εξέγερση για την ανεξαρτησία του. τυραννική μνήμη. 8. Αποκηρυγμένα : 27 Γ. Ανέκδοτα: 75.Καβάφης το 1910 <<Αλεξάνδρεια >> που έγραψε ο Δ. Ποια αντίθεση παρουσιάζεται στο ποίημα. των παθών και των σφαλμάτων του ίδιου του ατόμου και τα πεπερασμένα όρια της τραγικής ύπαρξης του ανθρώπου. 1. υπαρξιακός τόνος.Καβάφη. συμβολισμός. σκηνοθεσία. Η Πόλις είναι η αναγνώριση των αδυναμιών. ειρωνεία. Β. Αναγνωρισμένα ποιήματα :154. απαισιοδοξία. όπως διακρίνονται σ’αυτό το ποίημα. Κων/νος Καβάφης(1863-1933). persona. δραματικότητα. . πολιτική σκέψη. Να σχολιάσετε δύο χαρακτηριστικά της ποίησης του Κ. Ο ποιητής προφητεύει ότι το πνεύμα της Σαλαμίνας θα συνεχίσει να καταδιώκει στην Κύπρο κάθε κατακτητή-εισβολέα επειδή είναι προορισμένο από τη θεϊκή και την εθνική μοίρα. ελληνικότητα.6 7. Ο Κ.

Οδυσσέας Ελύτης: Υπερρεαλισμός. Δ. γεγονός που επαληθεύτηκε. 4. Ποιος ο ρόλος των αντιθέσεων στην αρχή και στο τέλος του ποιήματος. 1. Γ. Να σχολιαστούν ο τίτλος του ποιήματος και η προμετωπίδα.7 Γ. Ποιος ο ρόλος της ελληνικής γλώσσας για τον ελληνικό πολιτισμό σύμφωνα με το ποίημα και πώς πετυχαίνεται αυτό από τον Οδ. 1. αισθησιασμός. Ε. Μεταφυσική του Φωτός.Σεφέρης προφητεύει γράφοντας τον Νοέμβρη του 1953 τον μεγάλο ξεσηκωμό του Αγώνα 1955-59. Β. Πώς διαφέρει η προφητεία στο <<Σαλαμίνα της Κύπρος>> από την προφητεία στο ποίημα <<Ονήσιλος>>. 9. 2. 1. . Ο Γ. Να σχολιαστούν τα προφητικά στοιχεία του ποιήματος. Ποια η σημασία των λογοτεχνικών ενσωματώσεων στο ποίημα. Ποιοι ιστορικοί σταθμοί διακρίνονται στο ποίημα κατά την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας. Από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ που γράφεται το 1960 με ιστορικό πλαίσιο το αλβανικό μέτωπο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου πολέμησε ο ποιητής ως ανθυπολοχαγός. Ελύτη. Έτσι οδήγησε και στην εθνική ανεξαρτησία. 2. Η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το εθνικό στήριγμα και τον διαχρονικό άξονα του ελληνικού πολιτισμού απεικονίζοντας όλους τους ιστορικούς σταθμούς. Να σχολιαστούν δύο παραδείγματα 3. Δ. ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Α.

8 Ε. Πώς παρουσιάζεται το ιερό στοιχείο στο άσμα. Β. Ποιο το ιστορικό πλαίσιο του άσματος. Ποια χαρακτηριστικά της ποίησης του Οδ. Να ερμηνεύσετε τη σχέση τους. Από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Ποια προφητεία διακρίνεται στο άσμα. 1. ΕΝΑ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ Α. 5. όπως <<Σαλαμίνα της Κύπρος>>. τη γερμανική κατοχή.. 3. Ποια κοινή ιδέα για τη γλώσσα προκύπτει στα ποιήματα <<Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική>> και <<Έλληνες ποιητές>>. . Πώς συνδέονται οι τρείς επωδοί(ρεφραίν) στο άσμα. Ενώ η ελευθερία του έθνους είχε θαφτεί κάτω από τα ερείπια του ναζισμού κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Δ. Ποια η σχέση του άσματος με άλλα κείμενα. Να αναφερθούν παραδείγματα. Να ερμηνευτεί η πρώτη και η τελευταία στροφή του άσματος. ο ελληνισμός κατόρθωσε με την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης να αναστηθεί. Οδυσσέας Ελύτης Γ. 6. <<Ονήσιλος>>. και τον φασισμό εκείνης της εποχής. 1. όπως το Σώμα του Χριστού. Ο Οδ. Ελύτης προφητεύει την Ανάσταση του έθνους με αναφορές στον Β΄Π. Ελύτη διακρίνετε σ’αυτό. 4. 1. Έτσι το ελληνικό πνεύμα έλαμψε ως πολιτισμός σ’όλη την οικουμένη. <<Αριάγνη>>. Ε.Π. 2. 10. Η ελευθερία προϋποθέτει μεγάλο τίμημα και πολλές θυσίες.

ερωτηματικά. Η ελευθερία διαβαθμίζεται σε ατομικό. 12. λυρικός. Η πίστη του αγωνιστή ότι η θυσία του θα καρποφορήσει στις επόμενες γενιές. δραματικός χαρακτήρας. Η ενσυνείδητη απόφαση του Γρηγόρη Αυξεντίου να θυσιαστεί για την πατρίδα του και να διασώσει την αξιοπρέπεια των συμπατριωτών του απέναντι στην αγγλική αποικιοκρατία. Χ. Πώς επηρεάζει αυτές τις ιδέες το πνεύμα της εποχής μας. παρομοιώσεις. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αυξεντίου σύμφωνα με τις αξίες και τις ιδέες που εκφράζει. ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 1969 μ. πλατυασμός. Β. Να σχολιαστούν δύο από αυτά. Η θυσία του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου με τη δολοφονία του από τους Άγγλους στις 3/3/1957 Δ. . 3. persona. εθνικό και οικουμενικό επίπεδο.9 11. Ποια γνωρίσματα της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου διακρίνονται στο ποίημα. Να σχολιαστεί η στάση του ήρωα Γρ. Η αλλοτρίωση των Ελλήνων από την επιβολή του ολοκληρωτικού και στρατοκρατικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967. αποφθεγματισμός. επικός. 2. Γ. ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Α. επαναλήψεις. (σελ. 4. 54) Α. Να σχολιαστούν δύο γνωμικά του ποιήματος. 1. Η υποκρισία και η ηθική ευθύνη των πολιτών της εποχής εκείνης που συμβιβάστηκαν με αποτέλεσμα την απώλεια της ελευθερίας και της ανθρωπιάς τους. διαζευκτικά. Πώς αποκτά οικουμενική αντίληψη η ελευθερία σύμφωνα με το ποίημα. εικονισμός. Γιάννης Ρίτσος: Εσωτερικός μονόλογος.

3. 13. Γ. εμπειρίες από κατοχική και μετακατοχική περίοδο. Ποιο το ιστορικό πλαίσιο του ποιήματος και πώς συνδέεται με το Ψαράκι της γυάλας. Ποια γνωρίσματα της ποίησης του Μ.Π. 8. Η μοναξιά κάθε αγωνιστή που μπορεί να φτάσει μέχρι την αυτοπυρπόληση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ελλήνων) αντί του <<Ελλάς. Να αναφέρετε δύο παραδείγματα. Να ερμηνευτεί η σημασία του επιθέτου <<ωραία>> 6. Δύο χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας με την υποστήριξη των Η.Αναγνωστάκης. Ποια η σημασία της ειρωνείας και του σαρκασμού στο ποίημα. Γιατί ο ποιητής εμπλέκει όλα τα πρόσωπα (εγώ. αυτός κτλ. Μανόλης Αναγνωστάκης: Απαισιοδοξία. 1969. <<γενιά της ήττας>>. 2. Πώς παρουσιάζεται το σκηνικό της αλλοτρίωσης στο ποίημα.) στην αλλοτρίωση της κοινωνίας.Αναγνωστάκη διακρίνονται στο ποίημα.Α. Ποιες πολιτικές ασθένειες υπονοεί ο Μ. υπαρξιακή αγωνία. εσύ. Η ανάγκη για υπεύθυνη τοποθέτηση απέναντι στους αγώνες για τη Δημοκρατία. Ο ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ (σελ. ζεστασιά. 4. Μετεμφυλιακή περίοδος: 1950-1967 . Δ. Τάκης Σινόπουλος: Αμεσότητα. Γιατί στο τέλος του ποιήματος αναφέρεται το σύνθημα της Χούντας (Ελλάς. ειρωνεία. πολιτική κριτική της ιδεολογικής σύγκρουσης Γ. 20) Α. Η φωτιά αυτή ούτως ή άλλως μπορεί να αγγίξει τον καθένα μας ανεξάρτητα από τη στάση μας απέναντι στον καιόμενο. 1. 7. Ελλήνων Χριστιανών>>.10 Β. 5. Β.

επανάληψη. εφόσον είναι φορέας του υψηλού ελληνικού πολιτισμού. 5. Να ερμηνευτεί και να σχολιαστεί ο τίτλος του.Γιατί οδηγείται σ’αυτή την ακραία διαμαρτυρία ο πρωταγωνιστής και πώς δικαιώνεται. 3. Δ. εκρηκτικότητα. Ποια η στάση του αφηγητή απέναντι στην αυτοπυρπόληση του <<καιόμενου>>. 4. συμπύκνωση. ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ Α. 2. 1. Ισχύει η ίδια διαμαρτυρία στην εποχή μας. Ποιο το ιστορικό πλαίσιο του ποιήματος. διαμαρτυρία. 5. Β. 14. προσωποποίηση. διάψευση. Ποιος ο ρόλος του επιθέτου <<ελάχιστοι>> (ελάχιστοι μας διαβάζουν). . 1. Κώστας Μόντης: Επιγραμματικότητα. Ποια η σημασία της λέξης <<αντισταθμίζει>> (αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικά). Ποιο είναι το παράπονο και η διαμαρτυρία του αφηγητή. 3. 2.Ποιο κοινό στοιχείο παρουσιάζεται στα ποιήματα <<Καιόμενος>> και <<Αποχαιρετισμός>>. λίγο μετά την κυπριακή Ανεξαρτησία. Πώς μετατρέπεται το παράπονο αυτό σε περηφάνια. Ποια η σημασία της ελληνικής γλώσσας σύμφωνα με το ποίημα. Το γεγονός αυτό κάνει περήφανους τους χρήστες της.11 Δ. Έγραψε το 1962. Το αντιστάθμισμα από τη χρήση της ελληνικής γλώσσας. υπαινιγμός. φιλοσοφική διάθεση. Ο παραγκωνισμός της ελληνικής διανόησης της Διασποράς όπως της Κύπρου. 4. Γ. πικρή ειρωνεία. μελαγχολία.

Πώς παρουσιάζεται ο πατέρας αγνοούμενος στον γάμο της κόρης του και πώς επιστρέφει πίσω στο χώμα της Πράσινης Γραμμής. ιστορικότητα. 2. 118) Α. 1989. Τι θέλει να τονίσει ο ποιητής. Κώστας Μόντης Γ. 2. Αναφέρεται στο 1974 και ειδικά στο πρόβλημα των αγνοούμενων που συνεχίζει να υπάρχει στην εποχή μας χωρίς να αντιμετωπίζεται ουσιαστικά. Β. Τουρκική Εισβολή Δ. ρεαλισμός. ΣΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ (σελ. Ο ποιητής μεταφέρει τον προβληματισμό του για το μέγεθος της προδοσίας της Κύπρου και για το πώς μπόρεσαν να την προδώσουν αυτοί που θα έπρεπε να είναι οι φυσικοί και εθνικοί προστάτες της.1. Γιατί αναρωτιέται ο ποιητής: <<Πώς μπόρεσε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνιας>>. 1. ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ Α. Κυριάκος Χαραλαμπίδης: συμβολισμός. Γιατί δεν κατονομάζονται οι εισβολείς. 16. Τι συμβολίζει συγχρόνως αυτός ο γάμος. Συλλογή <<Θόλος>>. Β. γιατί το πρόβλημα των αγνοούμενων είναι υπαρκτό ενώ η Πράσινη Γραμμή σημαίνει διχοτόμηση και παραλογισμό. 1974. Τι υπονοεί αυτό το παράπονο. .12 15.Στο ποίημα διακρίνεται ένας κυπριακός γάμος. Η συνέχεια της Ιστορίας της Κύπρου πρέπει να στηριχτεί στην ιστορική μνήμη και όχι στη λήθη. Πικρή ειρωνεία. Δ. Γ.

.(10 χιλιάδες μέλισσες. Ο Ονήσιλος επαναστατεί το 499 π. Πώς συνδέεται η αρχή με το τέλος του ποιήματος. 5. τύψεις. 1. Να ερμηνευτούν οι τρεις τελευταίοι στίχοι του ποιήματος. Β. Ε. Να σχολιαστεί η σημασία του αριθμού (10) στο ποίημα. Γ. Να σχολιάσετε τη δραματικότητα και την τραγικότητα του ποιήματος. Ψαράκι της γυάλας. Περίοδος 1964-74. Η εκδίκηση της Ιστορίας μέσω του Ονήσιλου γι’ αυτούς που αδιαφόρησαν στις προειδοποιήσεις της για την επερχόμενη καταστροφή του 1974 στην Κύπρο. Τι συμβολίζει ο Ονήσιλος. Ποια η συμπεριφορά του πλήθους σύμφωνα με το ποίημα. 2. βασιλιά της Σαλαμίνας της Κύπρου. Ε. Ποια η ομοιότητα αυτού του πλήθους με το πλήθος άλλων κειμένων. (Βλ.Χ. εναντίον των Περσών σε αντίθεση με τους Αμαθούσιους που τον εκδικήθηκαν γι’αυτό. Θεσ/κη. Δ. 10 χρόνια) 4.) 17. 3.13 3. Ποιο το ιστορικό πλαίσιο του ποιήματος και ποια η μυθολογική του υποδομή. Πώς σχετίζεται το ποίημα <<Ονήσιλος>> με τα ποιήματα <<Της Εισβολής>> και <<Στα Στέφανα της κόρης του>>. απογοήτευση. προφητικός τόνος. Καιόμενος. Παντελής Μηχανικός: Ένταση. ΟΝΗΣΙΛΟΣ Α. 1. μέρες του 1969 μ.1. κυνισμός. Πώς το χαρακτηρίζετε. 4.Χ. Παράλληλα το ιστορικό και μυθολογικό υπόστρωμα σχετικά με τον Ονήσιλο.

14 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! .