INLEIDING IN DE KLASSIEKE PERIODE

FASES VAN HET ROMEINSE RIJK

ROMEINSE RIJK OP HOOGTEPUNT: 117 AD

VOOR DE ÉCHT GRIEKSE BESCHAVING
De algemene beschaving van de mens begon in het Midden -Oosten (Mesopotamië en later Egypte). Het verspreidde zich op één manier naar Europa: via Kreta. In Kreta ontwikkelde zich de Minoïsche beschaving. In Griekenland zelf ontwikkeld zich daarna de Myceens beschaving (2000-1200 BC). e Dan komt de Dorische inval, het schrift verdwijnt en we weten niet veel over de komende eeuwen (1200 -800 BC, de Donkere Eeuwen). Van 800 tot 500 BC gaan de Grieken de overbevolking oplossen door in West -Turkije te gaan koloniseren. De Klassieke periode begint ongeveer vanaf 500 BC.

HELLENISME
Het Hellenisme ontstaat ongeveer in 330 voor Christus. Hoe onstaat het? Aan het begin van de 5 eeuw voor Christus ontstaan de Perzische oorlogen. Athene helpt een stad in Klein Azië (Turkije) om tot opstand te komen. De Perzen besluiten de Grieken te straffen, maar de Perzen verliezen en de Grieken maken de Perzische vloot kappot.
e

Twee ee we e v e e se ex e e e e ë e e ve e e e waarmee e e e s sc e eriode e int. Het Hellenisme is namelijk het samensmelten van de Griekse en Perzische cultuur en steden.

¦ 

¡  ¡ ¤ ¥  ¦ ¡£ ¡ © ¨¥§  ¡££ ¨¥  ¤¥§ ¦ ¥ ¦¡ £ ¢ ¢ 

  ¨ ¨¡  ¤ ¢¢ © ¨¥§ ¦ £ ¥ £ ¡   ¤¢ ¤¢

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful