P. 1
Purificarea apei prin inghetare

Purificarea apei prin inghetare

|Views: 3,418|Likes:
Published by colt400

More info:

Published by: colt400 on Feb 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

Apa - deuteriul, tritiul

Apa I Introducere Apa este denumirea comuna aplicata pentru starea lichida a combinatiei hidrogen-oxigen H20. Filosofii antici considerau apa ca un element de baza, reprezentativ pentru toate substantele lichide. Oamenii de stiinta nu au renuntat la aceasta conceptie decit in a doua parte a secolului al XVIII-lea. In 1781 chimistul englez Henry Cavendish a obtinut apa prin detonarea unui amestec de hidrogen si aer. Rezultatele experientei sale au fost explicate in intregime abia dupa doi ani, cand chimistul francez Antoine Laurent Lavoisier a dovedit ca apa nu era un element ci o combinatie de oxigen si hidrogen. Intr-o lucrare stiintifica ,prezentata in 1804, chimistul francez Joseph Lovis Gay-Lussac si naturalistul Alexander von Humboldt , au demonstrat ca apa consta din doua unitati de volum de hidrogen si una de oxigen , asa cum reiese si din formula utilizata azi , H2O. Aproape tot hidrogenul din apa are masa atomica 1. Chimistul american Harold Clayton Urey a descoperit in 1932 prezenta in apa a unei cantitati foarte mici ( de 1 la 6000 ) de asa numita apa grea sau oxid de deuteriu (D2O). Deuteriul este un izotop al hidrogenului cu masa atomica 2. In 1951 , chimistul american Aristid Grosse a descoperit ca apa din natura contine deasemenea oxid de tritiu (T2O) ,tritiul este izotopul hidrogenului cu masa atomica 3. A Deuteriul 56673ctv75bbq3i Deuteriul , este un izotop stabil , neradioactiv al hidrogenului , cu masa atomica 2,01363 si simbolul D sau 2H. In mod obisnuit se numeste hidrogen greu , deoarece masa sa atomica este dubla fata de hidrogen , dar are proprietati chimice identice. Deuteriul are masa dubla deoarece atomul lui contine un proton si un neutron , in loc de numai de un proton.

Hidrogenul din natura contine aproximativ 0,02 % deuteriu. Punctul de fierbere al deuteriului este mai inalt decat al hidrogenului obisnuit.Apa grea (D2O) fierbe la 101,420 C,fata de 1000 C a apei obisnuite. Ea ingheata la 3,810 C fata de 0o C pentru apa obisnuita. Densitatea apei grele la temperatura camerei este cu 10,79% mai mare decat a apei obisnuite.
Deuteriul care a fost descoperit de chimistul american Harold Urey in 1932, a fost primul izotop separat in formula pura dintr-un element . S-au dezvoltat mai multe metode pemtru separarea izotopului din hidrogenul natural. Cel mai des utilizate doua metode sunt distilarea fractionala , si un proces de schimb catalitic intre hidrogen si apa. In ultima metoda , in care apa si hidrogenul sunt unite in 1

prezenta unui catalizator corespunzator , in apa se formeaza de trei ori mai mult deuteriu decat in hidrogen. tb673c6575bbbq Apa grea urmeaza sa fie utilizata in centrale atomo electrice in timpul celui de-al doilea razboi mondial , dar in Statele Unite a fost inlocuita cu electozi de grafit. B Tritiul Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului cu masa 3 si simbolul 1H3 sau T. Nucleul tritiului contine un proton si doi neutoni si are masa atomica de 3,016049. Emite radiatii beta si se transforma intr-un nucleu de heliu cu masa 3. Are perioada de injumatatire de 12,26 ani.Tritiul se produce prin mai multe metode incluzind bombardarea deuteriului cu particule de inalta energie si absorbtie de neutroni de catre izotopul de litiu. Atat deuteriul cat si tritiul constituie componente principale in fabricarea armelor atomice , ca bomba de hidrogen. II Proprietati Apa pura este un lichid fara miros si gust are o nuanta albastruie care poate fi observata numai la straturi de o adancime considerabila. La presiunea atmosferica standard (760 mm coloana de mercur sau 760 torr) temperatura de inghetare este de 0oC (32oF), iar punctul de fierbere de 100o C (212 o F). Apa atinge densitatea maxima la 4o C (39 o F) si se extinde la inghetare. Ca majoritatea lichidelor , apa poate exista intr-o stare supraracita , adica poate ramane in stare lichida sub punctul sau de inghet. Apa poate fi usor racita la circa –25o C (-13o F) fara a ingheta , in conditii de laborator sau chiar in atmosfera. Apa supraracita va ingheta daca este agitata , daca se coboara temperatura mai mult , sau daca se adauga un cristal de gheata sau o alta particula. Proprietatile fizice ale apei sunt folosite ca standard pentru a defini , caloria , caldura specifica si latenta , precum si pentru definirea originala a unitati de masa , gramul. Apa este unul dintre cei mai cunoscuti agenti de ionizare. Deoarece majoritatea substantelor sunt intr-o oarecare masura solubile in apa , adesea apa este considerata ca solventul universal. Apa se combina cu anumite saruri pentru a forma hidrati. Reactioneaza cu oxizi de metal pentru a forma acizi. Joaca rol de catalizator in multe importante reactii chimice. III Apa in natura Apa este singura substanta care se intalneste la temperaturi obisnuite in toate cele trei stari , adica solida , gazoasa si lichida. In stare solida sau gheata, se gaseste in ghetari sau calote glaciare , la suprafata apelor iarna ca zapada , grindina si chicura , si in norii formati din cristale de gheata. In stare lichida se intalneste in norii de ploaie , roua de pe plante , deasemenea acopera trei patrimi din suprafata pamantului sub forma de lacuri , rauri , oceane , mlastini.

2

sau vapori de apa . materia de baza a celulelor vii . se desfasoara in continu in celulele vii. Apa actioneaza ca un solvent . Miscarea continua a apei intre pamant si atmosfera este cunoscuta sub denumirea de ciclu hidrologic. printre care caldura este predominanta . Acesti vapori circula prin atmosfera si se precipita sub forma de ploaie si zapada. Pe langa acestea . aburi si nori. O parte a apei infiltrate da umiditatea solului . de porozitatea . formand un imens rezervor subteran care alimenteaza izvoare si mentinand cursul anumitor rauri in perioade de seceta. 3 . proteine . hidrocarburi . care este raportul cantitatii de vapori efectivi prezenti la o temperatura data. in asa numita zona de acumulare a apei subterane. Protoplasma . In timpul condensarii si a precipitarii . O parte a apei patrunde in adancime . consta dintr-o solutie de apa cu grasimi . ploaia si zapada absoarbe din atmosfera o mare cantitate de bioxid de carbon si alte gaze . unde adera la particulele de sol prin efect capilar. apa urmeaza doua cai : o parte determinata de intensitatea ploii . Sub influenta fortei de gravitatie .Apa apare ca amestec in partea superioara a solului . Intre 50% si 90 % din greutatea organismelor vii este apa. cu reactiile chimice si fizice cu alte substante din natura si cu relatia sa cu viata pe pamant. transportand . IV Apa si materia vie Apa este principala componenta a materiei vii. si alte substante chimice. sau poate fi absorbit de plante si evaporat prin frunze. Acest proces numit hidroliza . apare ca ceata . permeabilitatea . Marimea acestui rezervor subteran este in continua modificare in functie de cantitatea de apa ce se adauga sau se scurge in izvoare sau rauri. V Ciclul apei in natura Hidrologia este stiinta care se ocupa cu studierea distribuirii apei pe pamant . apa se evapora atat de pe suprafata pamantului cat si a apei si transpira din celulele vii. Sangele animalelor si seva plantelor consta in mare parte din apa si serveste la transportul hranei si indepartarea substantelor nefolosibile. Umiditatea atmosferica se masoara in unitati relative . lacuri si oceane. precipitatiile transporta pe pamant urme de substante radioactive. se scurge pe suprafata solluli direct in rauri .Ca gaz . Cealalta parte se ifiltreaza in sol. combinand si descompunand chimic aceste substante. precum si substante organice si anorganice. Atingand suprafata pamantului . Datorita diferitor influente . VI Compozitia apei Apa pura se gaseste foarte rar in natura datorita capacitatii sale mari de a dizolva numeroase substante. Apa are deasemenea un rol chimic in metabolismul unor molecule esentiale ca proteine si hidrocarburi. apa se acumuleaza in spatiile dintre roci . saruri . In aceasta stare se numeste apa „legata” si are proprietati diferite fata de apa „libera”. si umiditatea anterioara a solului .

In timpul trecerii apei pe suprafata si prin pamant . Aproape toate sursele de apa potabila contin fluor in diferite cantitati. ea reactioneaza cu mineralele din sol si roci. proveniti din apele impure ale raurilor care alimenteaza in continuu oceanele. fac 1apa necorespunzatoare pentru o serie de scopuri. In detergenti pentru spalarea rufelor sunt inclusi agenti care dezactiveaza substantele care dau duritatea apei. care da un gust neplacut apei de baut . apa pura este supusa in continuu evaporarii . Fierul . apa este adusa in contact cu aerul astfel incat sa se produca o patrundere maxima a aerului . Apele din sursele de mare adancime contin in general numai minerale in solutie . care produc duritatea si elibereaza ioni de sodiu in apa. Duritatea rezultata din hidrocarbonatii si carbonatii de magneziu si calciu . In acelasi timp . ca de exemplu polifosfati. numerosi alti componenti solubili . apa este destilata sau demineralizata prin trecerea prin filtre ce absorb ionii. Acest procedeu inlatura mirosul si gustul rezultat din descompunerea materiei organice si industriale . cloruri si carbonati de sodiu si potasiu . clorinare pentru distrugerea microorganismelor. tratarea cu carbon activ pentru eliminarea gustului si mirosului . sau trecerea apei prin filtre speciale ce indeparteaza fierul. pentru a separa materialele aflate in suspensie . poate fi inlaturat prin aerare sau sedimentare . din care cauza impuritatile care dau caracterul sarat al oceanelor cresc.sau sare . cea ce duce si la sterilizarea apei. se numeste duritatea temporara si se poate indeparta prin fierbere . Metodele de scadere a duritatii permanente constau in adaugarea de carbonat de sodiu si var si prin filtrare prin filtre naturale care absorb ionii metalici . Pentru utilizare de laborator . Prncipalele substante dizolvate de apa de suprafata si adancime . Prin aerisire sau prin saturarea apei cu aer . 4 . Proportia corecta de fluor in apa de baut s-a stabilit pentru a reduce degradarea dintilor. Duritatea ramasa . aluminiu si alte metale. contine pe langa cantitati mari de cloruri de sodiu. se numeste duritate permanenta. Apele de izvoare de mica adancime pot contine mari cantitati de compusi de nitrogen si cloruri proveniti de la oameni si animale. Apele de suprafata pot contine deasemenea resturi menajere si reziduuri industriale. sunt sulfati . Duritatea apei naturale este determinata in mare masura de sarurile de calciu si magneziu si intr-o mica masura de fier . Apa de mare . Deasemenea fierul poate fi stabilizat prin adaugarea de saruri . de exemplu cu ajutorul fantanilor arteziene. Deasemenea transforma manganul si fierul dizolvat in apa . care sunt apoi indepartati usor. precum si oxizii de calciu si magneziu. Materiale anorganice si organice nedorite sunt indepartate prin metode ca sedimentarea .— VII Purificarea apei Inpuritatile in suspensie si dizolvate prezente in apa din mediul natural . in oxizi insolubili. ca fenoli si cloruri.

Electrodializa se utilizeaza la desalinizarea apei putin sarate. multi cercetatori s-au preocupat de metode de a indeparta sarea din apa de mare. Ultima metoda .) Centralele cu scop dublu aflate acum in proiect vor produce energie atomica si vor desaliniza apa la un cost intre 20-30 centi /3800 litri. apa proaspata este fortata cu ajutorul presiunii sa treaca printr-o membrana subtire care nu permite trecerea mineralelor. urmat de condensarea aburului rezultat. numit osmoza inversa . care apoi sunt eliminati prin membrane anionice si cationice . fabricile cu o capacitate de 3.dar costurile lor ridicate limiteaza aria lor de activitate la zone cu mare deficit de apa. compresia distilarea vaporilor si evaporarea fortata ( rapida ). din apa de mare . Trei dintre aceste procese presupun evaporare . (La noi in oras consumatorul casnic plateste aproximativ 64 centi/3800 l. unde apa se evapora brusc si se transforma in abur. In 1967 in orasul Key West . Deoarece apa este potabila daca contine mai putin de 500 parti sare la un milion . Apa din sursele conventionale (izvoare) este vanduta la mai putin de 30 de centi/ 3800 l . Aceste metode se numesc evaporare multi-efect . Una dintre cele mai importante probleme ale proiectelor de desalinizare este costul producerii apei proaspete. Majoritatea expertilor asteapta rezultate in viitorul apropiat de la metodele de desalinizare a apei slab sarate care contine intre 1000-4500 parti sare la un milion . exista deja un numar de fabrici care functioneza conform ei. Inghetarea apei este o alta metoda bazata pe temperaturile de inghet ale apei pure si ale apei sarate. Cristalele de gheata sunt separate de rest. presupune incalzirea apei de mare si pomparea lui in rezervoare de joasa presiune . fata de apa de mare care contine 35000 parti sare la un milion. cea mai utilizata . 5 . S-au dezvoltat mai multe procedee pentru a produce apa proaspata. ceea ce inseamna cam 2460 m3 apa pe zi . In momentul in care sarea se dizolva in apa . Desi si aceasta metoda este in dezvoltare . la un cost de circa 1$ pentru 6. curatate de sare si apoi topite . Din 1962 orasul Buckeye din Arizona a devenit primul oras american care produce intregul sau necesar de apa potabila prin metoda electrodializei din apa sarata . prin aceasta metoda de desalinizare.8 milioane litri de apa pe zi (sau mai putin) produce apa la un cost de 1$ sau mai mult pentru 3800 litri. cu ajutorul curentului electric. Functioneaza mai mult de 500 de astfel de fabrici in SUA . Folosind combustibil conventional . dand apa pura. Aceasta metoda este impusa la inbunatatiri si la ora actuala. Apa utilizata la irigatii este stabilita de obicei la mai putin de 5 centi / 3800 l.3 m3. mai ales in zonele secetoase si aride. din Florida s-a deschis o fabrica care produce necesarul de apa al orasului .VIII Desalinizarea apei Pentru a satisface cerinta tot mai mare de apa proaspata . Aburul apoi condenseaza si este extras ca apa pura. ea se imparte in ioni pozitivi si ioni negativi . Intr-un alt proces . desalinizarea apei slab sarate este mult mai putin costisitoare decat cea a apei de mare. transportati la consumator.

este necesar ca apa. Lasam apoi vasul la temperatura camerei. alte doua metode simple pot fi aplicate cu succes: fierberea si inghetarea. Actiunea terapeutica a apei purificate se bazeaza pe proprietatile ei fluidifiante ale singelui si limfei. obligati sa consume tot timpul anului apa obtinuta din gheata. Apa care nu a inghetat se arunca. S-a observat ca oamenii care traiesc in apropierea celor doua cercuri polare. vatamatoare pentru organism. cei din zonele mai calde. Ea are punctul de inghetare superior apei obisnuite (in jur de +3 grade C). sint mult mai sanatosi decit noi. Cu toate ca este filtrata si dezinfectata. pesticide etc. afectiunilor singelui si limfei. alcatuind 70 la suta din greutatea corpului omenesc. putem spune ca nevatamate ne ramin doar scheletele. in prealabil. iar daca avem in vedere ca toate celulele. in acelasi vas. stimulente ale metabolismului. dereglarilor metabolice. cum ar fi purificarea cu argila (despre care am mai scris). cu exceptia celui osos. de la aparate sofisticate pina la cele mai simple trucuri. deuteriul se gaseste in proportie de 150 mg la litru. Este bine ca deasupra vasului sa se puna o bucatica de carton. mai ales cea care circula prin conducte. In ultimul timp. avind efecte curative. Cercetatorii spun ca in apa potabila din reteaua publica. Apa rezultata in urma strecurarii se lasa 4-5 ore la congelator. dupa ce. pina cind gheata se topeste. In gospodarie. Apa pe care o consumam zilnic a devenit tot mai poluata. iar apa rezultata este pura.Intocmit Stefanescu Dan REFERAT LA CHIMIE Ce fel de apa bem? Apa constituie compusul de baza al structurii noastre somatice. se toarna apa care in prealabil a stat la temperatura camerei aproximativ 24 de ore (pentru eliminarea clorului si decantarea impuritatilor) intr-un vas pe care il lasam 2-3 ore la congelator (pina cind se formeaza deasupra o pojghita de gheata de 1-2 mm). Pentru purificare prin inghet. Este indicata 6 . am aruncat pojghita de gheata de la suprafata sa si de pe peretii interiori. apa asa-zis potabila este responsabila in mare masura de cresterea incidentei bolilor cardiovasculare. se strecoara apa prin tifon si se pune din nou la congelator. sa mai parcurga si alte etape de epurare. pina cind ingheata 2/3 din volumul ei. deoarece contine impuritati: azotati. Pentru purificarea ei se pot folosi diverse metode. antitoxice. fenoli. contin apa. Prin inghetare se elimina 70-80 la suta din cantitatea lui. Ele coboara punctul de inghetare la circa -3 grade C. Inghetarea apei duce la eliminarea a mare parte din substantele chimice nocive cu care a fost infestata. usor diuretice. chiar si a cancerului. Consumul zilnic al unei ape poluate ar putea afecta aproape 70 la suta din corpul nostru. Studii de specialitate au confirmat ca aceasta gheata nu este altceva decit apa grea (deuteriu) congelata. Fierberea contribuie la distrugerea microorganismelor care au rezistat procesului de tratare in statii. Se sparge apoi gheata.

De ce oare? Pentru că paradoxal.1: Peisaj de "argint" Apa este considerata cea care a favorizat miracolele si pe cel mai minunat din toate: viata! Apa este un mediu in care traiesc organismele acvatice si care mijloceste incorporarea in plante a sarurilor minerale. precum si in toxemii si boli renale. Numai unele organisme inferioare si 7 .. În industria cosmetică este folosită apa bi.indeosebi in afectiuni cardiovasculare si hepatobiliare. de contaminată!. Apa .99%.Sumar Introducere Structura apei Starile de agregare ale apei Proprietãti fizice Proprietãti chimice Apa ca solvent Apa dura Apa grea Apa potabila Polywater sau "apa anormala" Fenomene fizice I. Motivul? Plumbul sau pesticidele – dar nu numai. În cazul apei Nobel purificate prin osmoză inversă lucrurile sunt complet diferite: membrana osmotică Nobel –similară membranelor celulare nu lasă să treacă prin ea decât molecula de apă reţinând şi plumbul. apa este si materia primara pe care o folosesc toate vietuitoarele in sinteza substantelor organice care le asigura nutritia si cresterea.H2O Chimia moleculei de apa Autoare: Ioana . Introducere Fig. Totodata. au punct de fierbere sub cel al apei şi se regăsesc în acea “apă” obţinută prin distilare. Atentie! Ambalarea apei in sticle de plastic este total daunatoare din cauza compusilor chimici folositi la fabricarea granulelor de plastic ce se injecteaza in procesul de productie. dar prin distilare nu se obţine apă pură ci o apă la fel de toxică.. şi clorul şi pesticidele şi microorganismele în proporţie de 99.sau tridistilată sau mai nou apa purificată osmotic.

Molecula are o forma asimetrica datorita tendintei celor patru perechi de electroni din invelisul electronic al oxigenului de a se aranja simetric sub forma unui tetraedru (la varfurile acestuia) in jurul nucleului de oxigen. Fig. printr-o explozie a unui amestec de hidrogen si oxigen. Cavendish in 1781 evidentia ca apa ia nastere cu ajutorul scanteii electrice. protonul (H+) este acceptor. II. Apa este prezenta in corpul uman in procent de 60% deoarece majoritatea tesuturilor contin apa (94% din plasma sangelui. Legatura dintre acestia este covalenta si prezinta o miscare continua sub forma de vibratii. 8 .aproximativ tetraedrice. Insa formula pe care o cunoastem astazi H2O (2 atomi de hidrogen sunt legati de un atom de oxigen) a fost stabilita de italianul Stanislau Cannizzarro. insa descoperirea fizicianului englez H. In 1783.5o. putandu-si relua functiile in prezensa apei si a unei temperaturi propice. realizand pentru prima oarã sinteza cantitativã a apei si anume 16 grame oxigen se combinã cu 2 grame de hidrogen pentru a da 18 grame de apã. De asemeni are doua dublete de electroni neparticipante. Apa ajuta la transportul substantelor in celula si la numeroase reactii chimice. Aceasta au o marime de 0. In ionul H3O+.5 l (alimente si lichide). Lavoisier a repetat experienta lui Cavendish. Continutul in apa al diferitelor celule variaza mult. Structura apei Apa a fost initial considerata un element asemeni celor din Sistemul Periodic. peste jumatate din alte tesuturi).2: Molecula de apa In stare lichida fiecare molecula de apa este asociata cu alte doua molecule de apa prin legaturi de hidrogen. Cele doua legaturi O-H sunt legaturi covalente polare. 80% din tesutul muscular. Ea este principalul solvent si mediul de dispersie al diferitelor substante. Intre atomii de H si O prezenti in molecula de apa este un unghi de 104. 60% din celulele rosii ale sangelui. Humboldt si Gay-Lussac au aratat in 1805 cã apa este formatã din douã volume de hidrogen si un volum de oxigen. Configuratia electronica a moleculei de apa prezinta 4 perechi hibride sp3. La majoritatea celulelor ocupa in jur de 60% din masa celulara. Acesta dispunere duce la o molecula polara sub forma de "V". Atomii de hidrogen sunt mai usori decat atomul de oxigen. Legatura covalenta realizata pe baza unui dublet de electroni pus in comun numai de unul dintre partenerii de legatura se numeste legatura covalenta coordinativa (donor-acceptor).superioare (semintele) pot trai intr-un mediu aparent uscat.096 nm (nanometri). iar consumul zilnic al unui om este de 2.

Se pot observa cristalele de apa cu ochiul liber atunci cand aceasta incepe sa inghete. Incarcatura electronica diferita duce si la atragerea altor atomi aflati in apropiere. proprietati precum vaporizarea. dar au rol si in formarea membranei celulare prin punerea la un loc sau gruparea substantelor care contin carbon si hidrogen . caldura specifica. acsta fiind modul in care dizolva muraria si curata suprafetele murdare. La nivel microscopic moleculele apei se amesteca cu o substanta solubila. 9 .efect hidrofob. De aceea atomii nu se pot misca liber si sunt putini in retea. devenind lichida. Inelele hexagonale ale atomilor de oxigen se formeaza si formeaza o structura tridimensionala. Starea solida (gheata) Apa in stare solida are forte de atractie mari si spatiul intre molecule este foarte mic putandu-se misca doar in jurul unei pozitii fixe (oscileaza). Dispunerea are forma de tetraedru. aceasta explicand proprietatea de a curge si de a-si schimba forma. Un efect asemanator se intalneste la sapun. iar fiecare atrage particulele cu semn opus. Sunt prezente forte de atractie intre molecule. de aceea aceasta este un bun solvent. In figura alaturata este evidentiata polaritatea apei. Polaritatea influenteaza procesul de dizolvare a substantelor in apa. Legatiturile de hidrogen genereaza. la o temperatura medie contine mai multe legaturi de hidrogen. aluminiul. Prin incalzire moleculele vibreza pana cand isi pierd forma aranjata si apa incepe sa se topeasca. Apa in stare lichida contine mai putine legaturi de hidrogen si mai multe de oxigen cand temperatura este foarte ridicata. Aceste legaturi explica si caldura specifica ridicata. Fiecare atom de oxigen tinde sa aiba in jur patru atomi de hidrogen. iar la 14oC sau mai putin incep sa se formeze grupari de molecule.Fig.3: Polaritatea moleculei de apa Molecula de apa este polara. Polaritatea este data de combinatia de un atom de oxigen in varful moleculei cu incarcatura negativa si doi atomi de hidrogen incarcati pozitiv. Ei se afla intr-o permanenta vibratie. zincul. plumbul. de asemeni. Starile de agregare ale apei Starea lichida Moleculele din apa in stare lichida prezinta mobilitate datorita spatiilor dintre ele. dar nu atat de puternice ca in stare solida. Substantele insolubile in apa sunt hidroxizi amfoteri precum beriliul. Legaturile de hidrogen astfel realizate nu sunt la fel de puternice precum cele covalente. alunecand unele peste altele. In urma acestui proces se formeaza un amestec omogen intre apa si moleculele substantei care se dizolva in ea. Nu pot fi comprimate deoarece spatiul dintre molecule este relativ mic. III. atomii de oxigen unindu-se cu doi atomi de hidrogen ai unei alte molecule. tensiunea de suprafata(fenomen superficial) puternica. dar explica starea de agregare lichida a apei la temperatura normala. Acest lucru explica tendinta apei de a ingheta intr-un interval mai scurt daca a fost racita (repede) de la o temperatura relativ ridicata. Isi pastreaza forma compacta si nu poate fi comprimata. Acestea pot avea o anumita ordine substanta numindu-se cristalina. pot schimba locurile.

prin legaturi de hidrogen. Aceasta structura explica si punctul de topire ridicat al apei (0ºC la presiunea de 1 atm). Pentru a transforma un gaz intr-un lichid trebuie racit pentru a reduce din energie si a incetini agitatia moleculara. datorita energiei calorice se produce agitatia moleculelor si in final se transforma in vapori. Apa ajunge in stare gazoasa prin fierbere. De asemeni agitatia sau vibratiile produse atunci cand apa este expusa unai surse de caldura pot duce la amestecul omogen cu alte substante. volumul apei marindu-se treptat odata cu scaderea temperaturii. Fortele de atractie sunt mici de aceea pot fi comprimate si pot curge. De aceea gheata are densitatea mai mica decat a apei de aceea aceasta pluteste. Fiecare atom de oxigen este legat prin legaturi covalente polare de doi atomi de hidrogen ai moleculei proprii si de alti doi atomi de hidrogen proveniti din molecule vecine diferite. Fig. cu geometrie hexagonala.Fig. Cei doi atomi de hidrogen din molecula apei formeaza doua legaturi de hidrogen cu atomii de oxigen din doua molecule vecine. De exemplu zaharul se dizolva in apa atunci cand compozitia este lasata sa fiarba.4: Orientarea tetraedrica a atomului de oxigen in gheata (alaturi este prezentata sub forma compacta) In stare solida (gheata) are aproape un numar dublu de legaturi de hidrogen decat in stare lichida. Din cauza acestei asezari gheata are structura afanata (cu goluri). In functie de compozitia chimica s-au identificat aproape 8 forme diferite de gheata.5: Fortele de atractie dintre molecule de tip Van der Waals influenteaza comportamentul moleculei de apa Trecerea dintr-o stare de agregare in alta se face prin fierbere (se transforma in vapori). evaporare si inghet (devine solida). Apa are la +4º C densitatea maxima (1g / cm3). intocmai ca atomii de carbon din diamant. Fierberea 10 . Structura tetraedrica a ghetii explica densitatea acesteia mai mica decat a apei in stare lichida si cresterea volumului prin solidificare. Starea gazoasa Gazele prezinta distante mari intre molecule si deci acestea sunt foarte mobile. Apa care ingheata formeaza un numar maxim de legaturi de hidrogen. Realizarea numarului dublu de legaturi de hidrogen incepe de la temperatura de +4ºC. Moleculele prezente in gheata au patru legaturi de hidrogen doua avand rol de donor si doua de acceptor. deplasandu-se in toate directiile. Astfel fiecare atom de oxigen este inconjurat tetraedric de alti patru atomi de oxigen.

ionul de hidrogen se gaseste sub forma de 11 . º Punctul de fierbere: 100 C. Ei arata ca in solutie apoasa. La un moment dat se va observa aparitia unor bule ce se vor ridica spre suprafata lichidului. oxizi acizi formand oxiacizi si cu oxizi bazici formeaza baze. metale cu caracter electronegativ mai slab rezultand oxizi bazici si hidrogen. dar care in cantitati mari are culoarea albastru. la suprafata lichidului. Teoria protolitica a acizilor si bazelor Apa are rol esential. acest fapt va duce la o racire a lichidului. pe care se formeaza bule foarte mici. mici spatii goale in care lichidul sa se poata vaporiza. In anul 1923. in cazul unei presiuni scazute si creste odata cu presiunea. Tensiunea de suprafata: 72. moleculele acestuia vor ciocni unele dintre moleculele de vapori.99701g / cm . In lipsa acestor curenti. Acestea vor creste pe masura ce temperatura lichidului creste. Cantitatea de caldura pierduta de lichid. º 3 Densitatea la 25 C: 0. Procesul de fierbere poate incepe doar daca este asigurata existenta unor nuclee de fierbere.75 mJ/m2 Temperatura critica: 674K Masa: 18. Densitatea maxima: 1g / cm3. Apa la temperatura obisnuita reactioneaza cu: metale cu caracter electropozitiv puternic si formeaza baze plus hidrogen. Ionizarea produsa de radiatie va determina aparitia unei urme de nulee de fierbere. Ele sunt bule mici de aer saturate cu vapori ai lichidului. prin evaporare. dand nastere starii de supraincalzire. care contine hidrogen lichid supraincalzit. Lichidul va fi parasit de moleculele cu energie cinetica mare. Prin incalzirea lichidului.01g Neelectrolit: apa pura nu conduce curentul electric. V. Aceasta este temperatura la care persiunea vaporilor saturati este egala cu cea de la suprafata lichidului. Proprietati chimice Apa (Proprietati) Punctul de topire: 0ºC. Daca numarul de astfel de nuclee de fierbere este mic. Acest proces va continua pana cand temperatura lichidului va fi suficient de scazuta fata de cea a mediului. Fierberea are loc la o anumita temperatura numita punct de fierbere.si hidroniu H3O+. Conditia de existenta a bulelor este ca presiunea inituala in ele sa fie egala cu presiunea mediului. la adancimea la care bula a luat nastere. va fi transferata din partea mediului. IV. temperatura poate creste peste temperatura de fierbere. Radiatia patrunde in camera. indepartandu-le de suprafata lichid-vapori. se vor forma vapori saturati. cresterea temperaturii determina cresterea numarului de molecule cu suficienta energie pentru a parasi lichidul. Teoria lui Arrhenius a insemnat un mare pas inainte pe calea intelegerii chimiei acizilor si a bazelor. definindu-i numai in solutie apoasa. In stare naturala apa nu este un bun conductor al electricitatii. Scaderea de temperatura are loc pentru ca necesarul de caldura latenta pentru evaporare este luat din lichid. Initial.mai multe molecule se afla langa suprafata unde are loc evaporarea. Proprietati fizice Este un lichid incolor. datorita cresterii vitezei de vaporizare.Este o vaporizare care are loc in toata masa lichidului. chimistul danez Brönsted si chimistul englez Lowry propun o definitie mai generala a acizilor si bazelor (valabila pentru solutii apoase si neapoase). Presiunea aerului din bule este nesemnificativa fata de presiunea vaporilor saturati. O aplicatie a supraincalzirii lichidului se regaseste in camera de bule. temperatura creste. cand exista curenti de aer. Fara miros. este un lichid transparent. o incinta folosita la vizualizarea radiatiei ionizante. in urma evaporarii. In cazul lichidelor care se evapora in atmosfera deschisa viteza de evaporare creste cu cresterea suprafetei . dar mai bun decat alte lichide datorita ionizarii proprii si anume abiliatea de a rectiona si a forma ioni de hidroxid OH. gust. Evaporarea Evaporarea este o vaporizare ce are loc la suprafata lichidului. inodor si insipid (la temperatura obisnuita). Punctul de fierbere este coborat.

Apa dura Contine ioni de magneziu si calciu. Rolul deosebit pe care il au ionii H3O+ intr-o solutie apoasa l-a condus pe chimistul danez Sörensen sa introduca in 1909 notiunea de pH. Duritatea apei poate fi temporara sau permanenta. 4)formarea stalactitelor si stalagmitelor. Acest lucru influenteaza supravietuire vietuitoarelor. pH-ul creste cand concentratia (H3O+) scade. In atmosfera sunt prezente gaze poluante si anume diaxidul de sulf si oxizii de azot. Apa dura poate deveni apa de baut prin eliminarea ionilor de magneziu si calciu si inlocuirea lor cu sodiu. Apa ca solvent Apa este cel mai bun solvent utilizat in tehnica. se formeaza cuplul H2O/H3O+. iar pH-ul se schimba din acid in bazic doar atunci cand aceasta este saturata. Acestia in combinatie cu apa dau nastere ploilor acide deoarece reactioneaza cu apa din atmosfera si formeaza acid azotic respectiv acid sulfuric. HClO4). Acestea se numesc cupluri acido-bazice. la 25oC. are rol de baza. In solutie se formeza cuplul HCl/Cl-. care este acidul sau conjugat. In functie de mediul de reactie apa poate participa la doua cupluri acido-bazice: H2O/H3O+ apa cu rol de baza si H2O/HOapa cu rol de acid. cu alte cuvinte are capacitate mare de dizolvare. Alcalinitatea: este proprietatea apei de a mentine pH-ul atunci cand se adauga o baza sau un acid si anume llichidul se prezinta ca un burete care absoarbe substanta bazica adaugata. In apa pura. VII. H3O+. Duritatea: se refera la continutul de ioni de magneziu si calciu. In apa pura din 500 milioane de molecule ionizeaza o singura molecula. VI. Apa dizolva substante anorganice si organice care contin atomii capabili de a forma legaturi de hidrogen cu moleculele de apa. formatiuni carstice atat de spectaculoase.ion de hidroniu (H3O+). Salinitatea: se refera la cantitatea de sodiu/sare pe care o contine apa. Efectele ploilor acide sunt observate in zona padurilor dar si in orase unde acestea deterioreaza operele de arta (statui). Ph-ul este o marime adimensionala. Aceasta se masoara cu ajutorul hidrometrului.. deoarece cedeaza protoni si ca o baza fata de un acid. baze. 12 . Autoionizarea apei: HOH (l) + HOH (l) = H3O+ + OHpH-ul Este logaritmul cu semn schimbat al concentratiei ionilor de hidrogen(H3O+). bazica/alcalina (pH mai mare decat 7) sau neutra (pH=7). care este baza sa conjugata. mai ales a celor care traiesc in apa sarata precum Marea Neagra. De asemeni este echivalenta cu catitatea de CaCO3continuta. are la baza reactia CaCO3 + CO2 + H2O CA(HCO3)2 in care este prezent cuplul acid-baza HCO3/CO32-. are rol de acid. foarte dura (210-320 ppm). Acesta influenteaza mediul animalelor marine prin faptul ca unele traiesc doar in apa cu un amunit procent din aceste minerale. In natura se intalneste duritate medie (140-210 parti pe milion. B + H2O BH+ + HO2) acizii care pot ceda un singur proton unei baze (HCl. Cl-. Ionizarea apei Apa se comporta fata de o baza ca un acid. Ea poate dizolva electroliti (acizi. Reactii care implica apa: 1) dizolovarea unei baze in apa se stabileste urmatorul echilibru. Acizii si bazele pot fi definite si in absenta apei sau in alt solvent. in mediul de reactie exista doua specii de acizi si doua specii de baze. La 25oC produsul intre concentratia ionilor [H3O+] si [HO-] este 10-14 = Kw si se numeste produsul ionic al apei. cladiri si poduri. Altele nu pot trai in apa sarata. saruri) formand solutii in care acesti compusi sunt ionizati si poate reactiona cu unele gaze aflate in atmosfera. HNO3. H2O accepta un proton si se formeza astfel ionul hidroniu. In functie de acesta apa poate fi acida (pH mai mic decat 7). deoarece accepta protoni. HNO3 + H2O H3O+ + NO33) intr-o reactie de echilibru acida-bazica (Brnsted). iar deoarece apa cedeaza un proton. concentratia ionilor H3O+ este egala cu cea a ionilor HO. HCl (aq) + H2O (l) = H3O H3O+(aq) + Cl-(aq) HCl pierde un proton si formeaza ionul clorura. Daca acesta are mult carbonat de calciu nu face spuma cu sapunul. Reactia de ionizare a apei este o reactie de echilibru si se numeste reactie de autoprotoliza.

cu gust placut. X. buna de baut. functia sa.42 C.1079 g / cm .1 mg Cl/l). sa fie incolora. Trebuie sa corespunda standardelor de calitate internationale sau specifice zonei de aceea apa este tratata inainte de a fi folosita de populatie cu substante precum clor (0. Apa grea sau (D2O) rezulta din reactia de oxidare a deuterinului (simbolul chimic al acestuia este D sau 2H). natura. Este folosita in centralele nucleare si la producerea energiei electrice. Se credea ca i se cunoaste compozitia. sa aiba temperatura maxim 12ºC.5 g / l). limpede. mineralizata (saruri pana la 0. Substanta se credea a fi un polimer al apei mai dens. IX. Apa potabila Fig. totusi cu o idee neclara si cu intuitia ca un mister sacru se ascunde in limpezimea sa de cristal miscator. de 15 ori mai 13 .Polywater (apa polimerizata) sau apa anormala Apa din toate timpurile a bantuit imaginatia oamenilor si a cercetatorilor care ii imprumutau ciudate puteri. 0 Temperatura de inghet: 3. cloramina. Apa grea Apa grea (Proprietati) 0 Temperatura de fierbere: 101.81 C. Descoperirea in anii 1960 a "apei polimerizate" sau polywater a fost un pas inainte pentru mai buna intelegere a structurii apei. inodora. aerata.6: Apa potabila Este apa fara impuritati. Densitatea la temteratura 3 camerei:1. hipoclorit de calciu (apa de Javel).VIII. sa nu fie dura. Este mai vascosa ca apa in stare naturala.

Chimistii englezi din echipa Univelor. densitatea sa este de 40. Cantitatile obtinute sunt infime si se crede ca aceasta se gaseste in celulele noastre unde ar juca un rol nestiut. in niste tuburi capilare cu presiune redusa. cu aceeasi formula chimica. dar ea nu fierbea decat la 600oC si ingheta la -40oC. Capacitatea lichidelor de a curge se datoreaza existentei in interiorul sistemului lichid a unor goluri. Ea nu este obtinuta decat in cantitate infinitizecimala. Vezi starea de agregare lichida ↑ Toate lichidele prezinta o anumita tendinta de a-si reduce suprafata libera. in jurul unor pozitii de echilibru. Dimensiunile acestor zone sunt de ordinul a cateva diametre moleculare. Stabilitatea in timp a cestor zone este foarte mica. care se comporta asemenea unei membrane elastice. aparand in zonele limitrofe alte astfel de structuri. Aceasta proprietate se poate explica pe baza fortelor de atractie dintre molecule. Din punct de vedere microscopic. americanii Ellis Lippincott si Gerald Cessac ii dadeau numele de polywater.7: Forma sferica a unei picaturi de lichid se explica prin tendinta corpurilor lichide de a-si micsora suprafata libera. devenind neglijabile la distante de peste 10-9 m. Se crede a fi apa-mama. 14 . care permit migrarea moleculelor dintr-o zona in alta. Dar. XI. distante ce au acelasi ordin de marime cu dimensiunile moleculelor ce compun lichidul. Se presupune ca a fost descoperita de rusul Boris Valdimirovich Derjaguin prin incalzirea apei si apoi este lasata sa condenseze in capilare de quart. Datorita proprietatilor pe care acesti oameni de stiinta spuneau ca le are a atras atentia industriei cinematografice aparand ca potiune miraculoasa care se forma la explozia unei stele sau planete si producea intoxicatii si stari asemanatoare alcoolului in filme SF precun "Star Trek". in cazul in care mediul inconjurator este gaz. in loc sa se cristalizeze avea aparenta unui bloc de plexiglas. despre care s-a vorbit mult fara ca sa se creada vreodata in asta.vascos. Fenomene superficiale (fenomene legate de suprafata ce delimiteaza sistemul lichid. prin stabilirea unor zone in care moleculele executa miscari relativ ordonate. sunt tocmai polywater. Acest lucru face ca interactiunile dintre molecule sa fie mai intense. dupa care structura respectiva se distinge. la o analiza mai atenta a oamenilor de stiinta s-a ajuns la concluzia ca apa aceasta continea alte substante precum siliconul. ceea ce aminteste de procedeul alchimistilor. Aspectul este de solid care. Aceasta apa era analoga cu cea obisnuita. ceea ce face ca numarul moleculelor implicate in aceste structuri locale de cateva zeci sau sute.Fenomene fizice Fig. ceea ce determina o anumita ordine locala. Aceste forte scad rapid cu distanta. de circa 10-9 secunde. aparenta sa este de cea a unui lichid. Inca se mai fac cercetari in legatura cu aceasta substanta unii numind fenomenul "memoria materiei". un lichid este caracterizat de distante intermoleculare mult mai mici decat in cazul gazelor. sirop incolor si vaporii ei se transforma in apa normala. Aceasta apa lasa sa se presupuna proprietati fantastic si poate "apa tineretii" sau apele nemuririi. iar in final cei care l-au descoperit au admis ca proprietatile miraculoase nu existau. dar ea se mai numeste si apa anormala. poarta numele de suprafata libera). punctul de fierbere mai mare de 100oC si temperatura de inghet mai mica de 0oC. Se obtine polywater incalzind apa distilata timp de 18 ore. dar de o importanta primordiala la nivelul manifestarii vietii.

sunt necesare presiuni de acelasi ordin de marime cu cel al presiunii paturii superficiale. Editura Crepuscul de Elena Alexandrescu si Viorica Zaharia Manual Biologie.8: Undele mecanice Undele mecanice: O picatura de apa ce cade intr-un mediu linistit va determina aparitia unor unde. pentru moleculele situate la suprafata lichidului. se constata ca. Devierea maxima o are raza violeta. Cornelia Grecescu 15 . Nicu Aur. Autori: Lucia Popovici. Acest lucru explica incompresabilitatea lichidelor. de catre celelalte molecule care o inconjoara. Acesta se formeaza datorita fenomenului de dispersie (separarea luminii dupa lungimile de unda ale radiatiei componente) sau una dintre proprietatile indicelui de refractie este ca valoarea lui in orice alt mediu. apa (mediul) ramane pe loc. Editura All de Grigore Posea. Daca pe aceasta apa vom pune o barcuta de hartie. care actioneaza din partea celorlalte molecule vecine din lichid. Editura All de Sanda Fatu. Constanta Moruzzi. Autori: Ioana Arinis. Aceasta diferenta (2o) permite vizualizarea curcubeului. ceea ce vedem este de fapt doar o rearanjare a suprafetei apei. Daca apa are temperatura ridicata (73oC) viteza suntului creste. Propagarea sunetului: Apa este un mediu prielnic de propagare al sunetului. Veronica David. O molecula situata in interiorul lichidului va fi solicitata in toate directiile in mod egal. rezultanta fortelor. Aceste forte vor determina asupra lichidului o presiune numita presiune interna. nu mai este nula. efectele acestor forte sunt compensate. desi valul (perturbatia) se deplaseaza dintr-un loc in altul. Unghiurile de deviatie pentru cele doua raze de lumina provenite din lumina alba sunt 40o pentru violet si 42o pentru rosu. existenta unei unde mecanice necesita: o sursa de perturbatie. conexiuni fizice prin intermediul carora portiuni adiacente ale acelui mediu sa se poata influenta. Aurora Mihail. iar minima cea rosie. Curcubeul: dupa fiecare ploaie putem observa curcubeul. atractia moleculelor de lichid asupra unei molecule din acest strat va fi mai mare decat cea exercitata de gaz. De aici rezulta si concluzia ca. Fig. fara insa a inainta intr-o directie sau alta. Ion Toma Manual Geografie. deja puternic comprimate de stratul superficial. astfel incat prin simetrie. depinde de lungimea de unda a luminii. Editura didactica si pedagogica. 1996 Reviste Cugetatorii Magazin Atlas Botanic.Bibliogarfie "Cartea trecutului misterios" de Robert Charrox Alamnah Cugetatoriii Magazin. in afara de vid. Acest lucru se intampla datorita distributiei uniforme a moleculelor de lichid dupa toate directiile. determinand o rezultanta a fortelor de interactiune orientata spre interiorul lichidului si perpendicular pe patura superficiala. XII.Daca urmarim efectul acestor forte in interiorul lichidului si la suprafata lui. vom constata ca ea va salta pe valuri. Valoarea acestei presiuni este foarte mare. Nadja Dida Manual Chimie. Bucuresti. In acest fel. Potrivit exemplului anterior. La suprafata sau in apropierea ei (in stratul superficial) simetria este distrusa de densitatea mult mai mica de molecule care se gasesc in compartimentul gazos. Pentru comprimarea suplimentara a unui lichid. Cand privim un val de apa. Editura All. un mediu ce poate fi perturbat. care se deplaseaza. ajungand in cazul apei la circa 109 N/m2. Stefan Viorel Costache Manual Chimie. Acesta se prezinta sub forma de unde longitudinale care depinde de vibratia moleculelor. Pe suprafata apei se pot observa cercuri concentrice. Prezenta apei face vizibila aparitia undelor.

Grecii vindecau multe boli cu apă. Cercetătorii indieni susţin că marea lor naţiune îşi datorează supravieţuirea străvechii ştiinţe vedice. comprese calde şi umede. şi elevul său. Prezentăm pe scurt câteva atribute remarcabile ale apei 16 . Numeroase desene rupestre demonstrează că omul preistoric ştia să vindece răni grave cu ajutorul apei. In timpuri mai apropiate de noi. sacerdoţii preţuiau mult terapia cu apă. In zilele noastre. Vechiul Testament exaltă şi el puterea curativă a apei. Epidaur şi Delfi. apa şi uzul terapeutic al apei s-au bucurat de o dezvoltare nemaivăzută începând cu secolul al 17-lea. la fel ca hidromasajele. fondatorul hidroterapiei. nu poate fi explicat doar prin cele 41 de anomalii ale proprietăţilor sale fizice. In ciuda ubicuităţii sale. vapori. faimosul preot Kneipp. aşa după cum dovedesc recentele săpături din Corint. folosirea apei în medicina alternativă e foarte răspândită în toată lumea. celebrul fondator al medicinii ştiinţifice. cataplasme. Hipocrate. apa are o structură ce ridică încă semne de întrebare şi un comportament care. unele controversate. băile aromatice. In Egiptul antic. prin Vincenz Priessnitz. Editura Sigma de Daniel Ovidiu Croncan. cât şi ca element de contemplaţie estetică. uneori. Mircea Corneliu Fronescu Manual Fizica. In toate religiile antice ea era simbolul purificării. atât ca sursă de sănătate. Apele termale au o căutare extraordinară. care prescria folosirea terapeutică a apei. apele minerale.Manual Fizica. Editura Sigma de Daniel Ovidiu Croncan "Tablete de stil de viata" de Hans Deihl si Aileen Ludington APA – ACEASTĂ NECUNOSCUTĂ APA – ACEASTĂ NECUNOSCUTĂ Are memorie. este influenţată atât de factori geofizici şi cosmici cât şi de psihicul uman: iată concluziile unor cercetări recente. Voicu Vlad Grecu. chiar şi Iisus a împlinit diverse minuni cu ajutorul ei. etc. etc. îşi întemeia majoritatea curelor sale pe apă: băi reci. dedicate apei Dintotdeauna apa a fost un element natural preţios pentru om. In urmă cu 25 de secole.

ajungând la aceleaşi rezultate după ce au folosiţi diferiţi vindecători. dar şi energie malefică. Grad a creat o serie de experimente în care oamenii au fost înlocuiţi cu plante sau animale. In experiment au fost utilizate probele de apă sărată tratată şi netratată. Rezultatul a fost uluitor. despre proprietăţile energetice subtile ale apei. cel puţin parţial. Din toată munca de cercetare asupra fenomenului de vindecare. Numai Grad cunoştea adevărata identitate a sticlelor cu apă sărată. Grad s-a mai gândit la un lucru neobişnuit. Intr-adevăr. Grad a rugat un vindecător să aplice un tratament prin plasarea mâinilor deasupra unui recipient cu apă sărată care era folosit pentru germinarea seminţelor. ea poate depozita energie benefică. După publicarea rezultatelor. El a dat unor pacienţi de la psihiatrie să ţină în mâini recipiente cu apă după care a folosit această apă pentru germinarea seminţelor. în ciuda diluţiei progresive a substanţelor dizolvate până la dispariţia fizică. Grad a descoperit că seminţele germinate în apa tratată de vindecători au încolţit într-o proporţie mai mare decât cele care se aflaseră în apa cu sare netratată. Memoria apei se defineşte ca proprietatea acesteia de a păstra.care au fost evidenţiate în urma unor cercetări având la bază ipoteze îndrăzneţe sau chiar revoluţionare.Se cunosc multe despre proprietăţile fizice de bază ale apei. şi anume. Memoria apei Diferite substanţe dizolvate în apă modifică structura şi calităţile acesteia. a suprimat germinarea seminţelor! Concluzia care se impune în urma acestor investigaţii este că apa poate fi încărcată" informaţional şi că poate "stoca" diferite tipuri de energie subtilă. Ceea ce este totuşi evident în legătură cu homeopatia este faptul că: 17 . cea mai semnificativă a fost cea întreprinsă de doctorul Bernard GRAD de la Universitatea din Montreal. Grad a plasat seminţe în apă sărată despre care se ştie că întârzie creşterea. Atât memoria apei. Apă încărcată cu energie benefică sau malefică . practic. după cum au arătat studiile lui Grad care a folosit vindecători şi pacienţi în stare de depresie. Pentru a elimina efectul placebo. până curând. Această diluţie progresivă este cunoscută ca diluţie homeopatică. Pentru a crea "o plantă bolnavă". Grad a vrut să afle dacă vindecătorii paranormali aveau efecte energetice reale asupra pacienţilor. Grad a mai descoperit că plantele udate cu apa tratată de vindecători aveau o înălţime mai mare şi un conţinut mai mare de clorofilă. dincolo de ceea ce s-ar fi putut datora credinţei sau "carismei". a acestora din soluţie. dar s-a ştiut foarte puţin. In loc să acţioneze direct asupra seminţelor. După ce s-a calculat procentual germinaţia răsadurilor şi s-a făcut statistic comparaţia celor 2 grupuri. apa energizată de pacienţii cu depresii severe au avut un efect invers. cât şi efectul homeopatiei reprezintă teren de dispută între diferite tabere de oameni de ştiinţă. studii efectuate în anii 1960. Multe dintre dovezile preliminare în favoarea acestor proprietăţi speciale provin din studiile asupra efectelor produse de mâinile vindecătorilor. aceste modificări. alte laboratoare din SUA au efectuat experimentul cu pricina. Experimentul a fost reluat de mai multe ori în laborator cu aceleaşi rezultate.

Emoto l-au condos la definirea conceptului de "hado" modelul vibraţional intrinsec existent la nivelul atomic al materiei. structuri reticulare) în funcţie de substanţa solvită şi de condiţiile fizice. ar permite stocare de informaţie. Pe de altă parte. De aici şi tendinţa de a nega în general fenomenele aflate „la graniţă“ sau de a refuza investigarea acestora. Mai multe experimente efectuate cu soluţie ultramoleculară de histamină de către M. soluţiile ultramoleculare apoase sunt capabile să provoace efecte. precum şi modificările acesteia ca urmare a expunerii la diverşi factori externi: poluare.) au dovedit că această soluţie a avut efect asupra degranulării mastocitelor astfel că s-a dovedit că există o „memorie a apei”. Este suficient să transferaţi o anumită stare psihică apei pentru o anumită perioadă.apa este suportul preferenţial pentru transmiterea informaţiei – Apa este capabilă să formeze un număr aproape infinit de configuraţii spaţiale complexe (clatraţi ce formează reţele. In 2003. 18 . Rezultatele uimitoare au fost prezentate în cartea sa "Messages from Water" (Mesajele apei). fotografii şi chiar rugăciuni.sunt fenomene submoleculare. Cercetările dr. în care este subliniat efectul conştiinţei umane (al diferitelor tipuri de energie hado) asupra apei. Zenin a numit apa o substanţă structurabilă care permite stocarea informaţiei – un fel de rezervor de informaţii biologice. Momentul experimentului lui Benveniste din 1988 a fost depăşit. Ellis şi de către foşti colaboratori ai lui Benveniste (Belon & colab. la Institutul de Probleme Biomedicale de pe lângă Academia Rusă de Ştiinţe. Emoto a început să studieze şi să fotografieze cristale de apă îngheţată.fenomenele sunt de natură informatică. o singură disciplină ceea ce le închide oarecum orizontul şi îi face uneori incapabili să realizeze toate dimensiunile unui anumit fenomen. Zenin a mai descoperit că apa are o memorie de scurtă durată şi una pe termen lung. avantul Stanislav Zenin a susţinut o teză despre memoria apei. molecula de apă este un dipol. Din nefericire. caracterul multidisciplinar al investigaţiilor dedicate memoriei apei se loveşte de faptul că majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt antrenaţi doar într-un singur domeniu. Memoria primară devine manifestă în urma unei influenţe exterioare singulare când are loc o modificare reversibilă a structurii apei reflectată la nivelul configuraţiei electromagnetice de la suprafaţa clatraţilor. Fotografiile arată clar în ce mod structura cristalină a apei îngheţate reflectă calitatea ei. informaţia întregului remediu. implicând transmiterea succesivă a unor informaţii din partea substanţei solvite pe un suport (apă) şi implicit o memorie care poate fi stocată şi reactualizată. Din 1994. totuşi. potenţial. Dr. Memoria de lungă durată este o transformare profundă a elementelor care formează matricea de clatraţi în urma unui impact informaţional de durată. în urma cercetărilor sale recente. . Zenin a descoperit că vindecătorii sau persoane cu capacităţi paranormale pot modifica drastic electroconductivitatea apei cu puterea gândului. pentru că este vorba de trecerea dincolo de pragul molecular reprezentat de numărul lui Avogadro. fiecare picătură de remediu conţine. ceea ce. date mai recente par să dovedească faptul că. . muzică.sunt fenomene holistice. în principiu. El a observat că apa înmagazinează toate informaţiile transmise ei sub formă de energie din mediul înconjurător. Emoto şi "sensibilităţile" apei Gândurile şi sentimentele influenţează direct structura materiei fizice – aceasta este concluzia japonezului Masaru EMOTO. Aceasta înseamnă că nu trebuie să posedaţi capacităţi paranormale pentru a crea o anumită structură a apei. cuvinte.. Se confirmă astfel ceea ce tradiţiile spirituale susţin de milenii: suntem responsabili de raiul sau de infernul în care trăim.

la Institutul de gaze Naturale din Taşkent. iar recolta de sfeclă de zahăr a crescut cu 40%! Explicaţie: prin fierbere sunt eliminate gazele dizolvate (azot. Alte proprietăţi remarcabile – Igor şi Vadim Zelepuhin.V. hexagonale. Această apă degazată este mai bine asimilată de plante şi animale şi nu necesită un surplus de energie metabolică din partea organismului viu pentru a o transforma în apă legată. Enumerăm câteva dintre domeniile de utilizare: prepararea cimentului. Piccardi şi colaboratorii au demarat o lungă şi eroică serie de experienţe (peste 200. de la Institutul de Biofizică de la Puşcino (lângă Moscova) au evidenţiat existenţa unor fluctuaţii macroscopice în soluţii apoase de proteine sub acţiunea factorilor geofizici şi cosmici. şi Ivanova. parametrul urmărit varia în strânsă corelaţie cu ciclul de 11 ani al activităţii solare. A fost aleasă o reacţie chimică simplă: viteza de formare a precipitatului alb de oxiclorură de bismut în apă.A. Experimentele lui Piccardi au fost repetate şi confirmate de cercetători de la Universitatea din Bruxelles şi de rezultatele investigaţiilor întreprinse de echipa de savanţi americani de la Centrul de Cercetări Atmosferice din Colorado care au stabilit în mod independent că apa este sensibilă la câmpurile electromagnetice. Concluzie: apa preia cu uşurinţă vibraţiile şi energia mediului în care se află. N. etc. Probele de apă expuse unui hado negativ (cuvinte urâte. Experimentele de control efectuate în condiţii de ecranare electromagnetică nu au fost afectate de aceste influenţe.Formele de hado pozitiv. armonioase. Viaţa umană se află în directă corelaţie cu calitatea apei. de exemplu forţa sublim creatoare a artei şi în special a muzicii. prin gândurile pe care le alegem să le întreţinem în mentalul nostru şi prin modurile în care aplicăm aceste gânduri. oxigen. că apa fiartă şi răcită imediat după fierbere stimulează procesele vitale şi dezvoltarea la plante şi animale. CO2.). iar apa capătă un grad sporit de structurare/ ordonare şi proprietăţi fizicochimice modificate. Dorind să descifreze acest mister. poluare. au generat forme geometrice. atât cea din corpul nostru cât şi cea din jurul nostru. imagini ale unor fiinţe malefice. Udalţova N. una bazică şi alta acidă cu acţiuni specifice asupra organismelor vii. ciudate şi dizarmonioase. a observat că viteza reacţiilor chimice în mediu apos variază în anumite perioade fără o explicaţie plauzibilă. muzică heavy-metal) au cristalizat în forme amorfe. directorul Institutului de Chimie Fizică din Florenţa. Apa poate vindeca şi transforma în bine viaţa planetei. etc. amplitudinea acestor variaţii fiind mai redusă lângă Cercul Polar faţă de cele măsurate în Crimeea.Giorgio PICCARDI. biologică. Kolombeţ V. au descoperit în 1978. Astfel: 19 . doi cercetători din fosta RSS Kazahstan.000 de reacţii chimice) pentru a detecta eventuale corelaţii şi periodicităţi legate de evenimente exterioare. In 1980. Apa şi cosmosul . Astfel. Aliohin. conservarea produselor alimentare.. combaterrea dăunătorilor. S. tratarea bolilor plantelor. Inţelegem din aceasta că apa are un mesaj foarte important pentru noi. Rezultatele au arătat că variaţiile ratei de floculare a coloidului coincideau cu perioadele cu erupţii solare şi modificări ale câmpului magnetic terestru. îmbogăţirea minereurilor. In 1980.P. creşterea plantelor de bumbac udate cu această apă a sporit cu 15%. candidat în ştiinţe tehnice a separat apa în câmp electric obţinând 2 varietăţi. vindecarea rănilor la om şi animale. Pe termen lung. Procedeul şi utilizarile acestor soiuri de apă au fost protejate prin înregistrarea a nu mai puţin de 100 de brevete. Ea este precum o oglindă care ne reflectă întocmai starea noastră interioară.

stimulând schimbul transmembranar de substanţe. Decantoarele sunt nişte piscine uriaşe. Cercetătorii de la un Institut de Cercetări Biochimice din Harkov au descoperit că. Acid sulfuric. lapte de var. tratarea arsurilor. In zona de topire a gheţii microorganismele se dezvoltă intens.apa acidă distruge microorganismele. cresc mai repede şi se îmbolnăvesc mai rar. organismul consumă energie metabolică. de 48 de metri în diametru şi cu o adâncime de zece metri Apa potabilă care curge la robinetele bucureştenilor se obţine dintr-un mix de tulbureală de Argeş şi Dâmboviţa în care se picură acid sulfuric. apă vie . Apa destructurată prin fierbere. acţiunea unor câmpuri de frecvenţă joasă frecvenţă de origine terestră sau cosmică asupra unor procese biologice mediate de apă. în momentul de faţă. suntem încă departe de această clarificare. cărora li s-a administrat apă din topirea gheţii. clor. Există naturişti entuziaşti care consumă apă de dezgheţ magnetizată. ci doar că ele merită toată atenţia şi efortul în vederea clarificării lor viitoare. PURIFICARE Uzina de apă Apă moartă.) se modifică şi persistă până la 36 de ore! Apa rezultată din topirea gheţii conservă parţial structura gheţii din care a provenit. vâscozitatea. dacă se acţionează câteva secunde asupra apei cu un câmp magnetic. conexiunile dintre memoria apei. (Temperatura normală a omului este +37oC!). densitatea. sub acţiunea unui magnet puternic. accelerează cicatrizarea rănilor superficiale. sodă caustică. în viitor. lapte de var. sulfat de aluminiu şi polimeri – substanţele folosite pentru purificarea apei potabile. gradul ei de ordonare creşte ceea ce explică influenţa benefică a apei provenită din topirea gheţii. Ouăle şi pupele multor insecte din zonele temperate necesită o răcire puternică fără de care dezvoltarea lor nu este posibilă. etc. apa devine mai activă din punct de vedere biologic. Acest lucru nu înseamnă că memoria apei sau modificarea proprietăţilor ei pe căi fizice sau aparent non-fizice sunt fenomene certe sau înţelese.de Daniel BEFU | 03 OCTOMBRIE 2008 La uzina de apă potabilă Roşu. Este posibil să aflăm. adică menţinută în vecinătatea unui magnet permanent. Puii de mamifere şi de păsări. În momentul de faţă. Se pare că. Se presupune că. Apa bazică şia găsit utilitatea în tratarea acidităţii gastrice. că legătura dintre aceste fenomene este chiar diferită de cea sugerată de teoria domeniilor coerente. prin ordonarea în camp magnetic a moleculelor. Cu cât temperatura apei scade spre punctual de îngheţ. Istoria ştiinţei a arătat că legăturile ascunse dintre diferite fenomene devin clare doar când problemele lor teoretice ale sunt elucidate. o dată ajunsă în organismul vie trebuie să fie restructurată pentru a fi utilizată în structurile celulare. 20 . sodă caustică. In apa de topire a gheţii plutesc foarte multe microsloiuri (microstructuri cvasicristaline) care nu se destramă nici la +30oC. conductivitatea electrică. Prin efortul de structurare/ordonare a apei. etc. clor. anomaliile unor proprietăţi fizice ale apei şi efectele biologice ale unor diluţii homeopatice sunt greu de estimat. prin dizolvare de gaze din atmosferă sau încălzită la peste +30oC. iar peste +38oC ele dispar cu totul. aproape toate caracteristicile fizico-chimice ale acesteia (tensiunea superficială. opt biologi şi chimişti ajutaţi de senzori şi computere diagnostichează „apa brută” şi o tratează cu otrăvuri administrate în doze de medicament.

ca să-i stingă din bazicitate. este adus cu camioanele. în care amestecul de apă şi chimicale e lăsat să băltească câteva zeci de minute. mâl) formând „flocoane”. când apa colcăie de alge ai căror produşi metabolici ridică PH-ul apei periculos de mult. glomerulele se depun gravitaţional în următoarea fază de tratare a apei. în care mâlul e lăsat la uscat. muncitorii au prins 300 de kilograme de mreană.200 litri de acid sulfuric de concentraţie 96%. atunci când se dizolvă în apă dau acesteia un aspect gelatinos de glicerină. Pe fundul decantorului. decantoarele se golesc. pe care iau fript (şi au făcut festin). rămăşiţe de microorganisme moarte.sulfat de aluminiu şi polimeri. Din cauza vâscozităţii lor. care omoară tot ce prinde. ci din cauza temperaturii scăzute a apei captate din râul Argeş. care ucide orice urmă de germen potenţial contaminant. 21 . într-o zi călduroasă de vară. când au golit bazinele de decantare. de 48 metri în diametru şi cu o adâncime de zece metri. în apă se adaugă cam 1. de unde nămolul e evacuat prin conducte la trei kilometri distanţă de uzină. O lamă submersă de cauciuc îl împinge continuu spre nişte fose. Clorul. de la bacterii saprofite până la germenii cei mai viguroşi. ca un lac de munte Decantoarele sunt nişte piscine uriaşe. Aceasta e „faza de coagulare”. în cantităţi medicinale. pentru ca floconii din lichid să aibă timp să se aştearnă gravitaţional pe fundul bazinului. Având o masă ridicată. Dacă la intrarea în uzina de apă potabilă de la Roşu apa Argeşului are aspect tulburiu de borş. devenind transparentă şi cu un aspect verzui. Dozarea în apă a substanţelor toxice se face computerizat în cadrul fabricilor de tratare şi producţie a apei potabile de la Roşu. grosimea stratului de mâl şi impurităţi ajunge la 40 centimetri. coborând PH-ul apei la valori nedăunătoare mucoaselor. polimerii fac ca impurităţile să se adune în glomerule cât mai mari. Crivina-Ogrezeni. substanţa chimică care se adaugă în cele mai mari cantităţi (16 tone la 300. Remorcile se deşartă în nişte bazine de dizolvare. Sulfatul de aluminiu. Bomboana de pe tort în domeniul purificării apei sunt „polimerii”. Când „apa brută” este prea acidă. se stinge cu câteva sute de kilograme de var ca cel folosit în construcţii. după care se face o stropire chimică a bazinelor. La Fabrica Apa Nova de la Roşu. de unde soluţia de sulfat de aluminiu e pompată în căminul de amestec. în care ionii pozitivi de aluminiu se comportă ca nişte mici magneţi. îşi reduce de 20 de ori turbiditatea. „de lac montan”. dizolvat în apă sub formă de lapte de var. se adaugă în doze cuprinse între 300 litri pe zi vara şi 800 litri iarna. un fel de mici guguloaie ce plutesc sub formă de suspensii în lichid. unde se află „lagunele” – nişte gropi uriaşe săpate în pământ. Vin în saci din Franţa şi fac minuni în apă. atrăgând în jurul lor impurităţile încărcate negativ din apă (resturi organice. O dată pe an. Ca un indicator al gradului de „sănătate a apei”. Argeşul. acum şase ani. nu fiindcă „apa brută” ar fi mai infestată. crap şi caras. la finalul etapei de decantare. Dacă sub formă de pulbere polimerii seamănă cu laptele praf. unde paletele unui mixer uriaş asemănătoare cu elicele propulsoare de vapor omogenizează apa brută cu sulfatul. Arcuda. care produce cam o treime din apa Capitalei. pereţii sunt frecaţi cu perii de sârmă de muncitori îmbrăcaţi în echipament steril de unică folosinţă. care influenţează negativ solubilitatea chimicalelor introduse în ea. Iarna se adaugă mai mult clor.000 metri cubi de apă) în procesul de purificare a apei.

apa e cam dezechilibrată din punct de vedere acido-bazic. apa fiind obligată să-şi facă loc printr-un filtru cu o grosime de doi metri. filtrele minerale se tasează din cauza apei. Ultimul se adaugă clorul. si chiar daca pe noi nu ne afecteaza. 22 . format din patru straturi de nisip şi pietriş de diverse sorturi.000 bacterii care populează fiecare litru de apă. printre care şi coliformii fecali şi enterococii aduşi la vale de undele leneşe ale Argeşului de câmpie.exista teoria gresita ca apa care se pune la pesti trebuie fiarta. acesta este adaugat cu scopul de a omora diferitii agenti patogeni care o populeaza. printr-un proces chimic(se adauga substante care se gasesc in comert) sau se poate declorina prin depozitarea ei in vase descoperite cu gura larga (galeti de exemplu) timp de cel putin 24 de ore.000.000. computerele îi administrează din nişte tancuri uriaşe o doză de 15-20 de picături de acid sulfuric sau sodă caustică pe fiecare metru cub. care opresc majoritatea impurităţilor. Daca nu se poate astepta nici atat apa se mai poate declorina si in 12 ore printr-o aerare puternica. iar după filtrare la 12. De aceea inainte de a pune apa in acvariu se recomanda declorinarea acesteia. intr-adevar prin fierbere se elimina clorul dar odata cu el si sarurile de care au nevoie pestii de acvariu si plantele acvatice. La fiecare 30 de ore. prin barbotarea de aer şi apă. unde sunt înşiruite 30 de bazine de filtrare. pentru o nouă şarjă de apă care aşteaptă să-i vină rândul la filtrat.Din lac în puţ Din bazinul de decantare.000 de alge numărul lor scade la 60. Pe lângă asta. (daniel. Astfel.info)" Apa de la robinet contine foarte mult clor.befu@gandul. Soda caustică. apa e pompată prin conducte într-o hală întunecată.000. Deşi e curată. excesul de baze sau de acizi din apă e neutralizat. care spală malurile localităţilor de pe parcurs. acidul sulfuric şi clorul curăţă apa de tot. În felul acesta. pentru pestii din acvariu si pentru bacteriile denitrifiante din acvariu poate fi fatal. după atâta poluare şi tratamente chimice la care a fost supusă. Astfel clorul se evapora si apa este buna de pus la pesti in acvariu. dacă după faza de decantare din 70. Filtrarea industrială imită procesele din natură. motiv pentru care sunt supuse unui proces de afânare şi spălare de impurităţi. Declorinarea apei se poate face pe loc. lăsând să se strecoare doar moleculele de apă şi o serie de microorganisme foarte mici. Fiindcă. apa îşi mai reduce turbiditatea de încă 20 de ori. APA NU SE FIERBE . prin apă mai colcăie încă câteva vieţuitoare invizibile cu ochiul liber. La fel păţesc şi cele 200. După această etapă. calităţile ei devenind comparabile cu ale apei extrase prin forare din puţurile de mare adâncime. cel care îi ucide până la ultimul chiar şi pe cei mai temerari microbi. după clorurare orice urmă de viaţă s-a stins. care afânează şi curăţă nisipul. apa e o substanţă chimică care se comportă ca un solvent. la urma urmei.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->