PATAH

TERPUTUS KESINAMBUNGAN TULANG

PATAH 


Rangka tubuh adalah terdiri dari susunan tulang yang memberikan bentuk dan sokongan kepada tubuh. Terdapat 206 ruas tulang dan dibahagi kepada 4 jenis:Tulang panjang lengan/paha Tulang pendek pergelangan tangan Tulang leper bahu/punggung Tulang pelbagai bentuktulang belakangPatah berlaku pada tulang. Oleh kerana tulang terletak di dalam tubuh badan, adalah amat sukar untuk kita kenalpasti secara tepat.

SebabSebab-sebab Patah
1.

HENTAMAN LANGSUNG Tulang patah/retak di bahagian di mana tekanan berlaku. HENTAMAN TIDAK LANGSUNG Tulang patah/retak di bahagian tempat yang jauh dari tempat tekanan berlaku.

2.

Tarikan otot yang kuat seperti patah pada tempurung lutut disebabkan oleh tarikan mengejut otot-otot Usia . Penyakit tibi tulang di mana menjadi rapuh. 4. 5.3.

Terjadi akibat terhempas atau terjatuh dari tempat yang tinggi. Pesakit tidak boleh menggerakkan anggotanya. .JENIS-JENIS PATAH PATAH TERTUTUP/ TEBU Permukaan kulit tempat patah tidak luka atau koyak.

.PATAH RETAK Pesakit mungkin tidak merasa sakit yang kuat tetapi tidak boleh menggerakkan anggota yang tercedera dengan sempurna.

. Terjadi akibat daripada kemalangan yang serius. Kemungkinan tulang yang patah. terpatah dua bahagian atau lebih.PATAH TERBUKA/ RIUK Tulang yang patah akan menonjol keluar daripada permukaan kulit dan terdapat kesan luka yang terbuka atau terdedah.

 . Anggota yang patah remuk akan berbonjol di bahagian yang tercedera dan boleh dirasakan anggota tersebut pada permukaan kulit.PATAH REMUK Tulang menjadi remah dan pecah berkecai.

3. 2. Bengkak hanya pada tempat yang cedera.TandaTanda-tanda 1. Patah tulang hanya dapat disahkan dengan tepat melalui x-ray tetapi di dalam pertolongan cemas patah tulang boleh disyaki sekiranya terdapat tanda-tanda berikut:Rasa sakit pada bahagian yang cedera. lebam .

5. Berubah bentuk Hilang upaya Penggeseran tulang apabila digerakkan (crepitus) Nampak tulang jika patah terbuka. 8. Ada tanda renjatan . 6. 7.4.

Bantuan kecemasan Tindakan utama D.Rest I Immobilize .Don¶t move R.

Pastikan pergerakan yang paling MINIMUM 5. Hantar ke hospital. 4. 7. Hentikan pendarahan jika terdapat luka atau patah terbuka. beri rawatan renjatan.Tindakan Lain 1. Pulihkan pernafasan jika perlu. 2. Jika pesakit mengalami renjatan. 3. Buat penilaian keadaan mangsa dan pastikan tahap kecederaan. Tenangkan pesakit 6. .

MEMBUAT PENAMPUNG (SPLINT) Anggota yang patah dan tercedera perlu ditampung supaya anggota tersebut tidak bergerak. Bahan yang boleh dibuat penampung adalah papan kecil. kertas dan sebagainya. kayu. buku. . Penampung boleh diperbuat daripada berbagai bahan yang boleh diperoleh di kawasan kemalangan.

Jikalau perlu lapikkan supaya anggota yang patah selesa. Ikatan hendaklah dibuat di sebelah atas dan bawah anggota yang tercedera atau patah. ii. Rapatkan penampung pada anggota yang patah. . Elakkan ikatan terkena terus pada anggota yang patah. Ikatkan penampung dengan tali atau kain.Samb« Cara membuat penampung ialah: i.

Cara membuat splint .

Patah Tulang Belakang (Back Bone) Kecederaan pada tulang belakang boleh mengakibatkan saraf tunjang (spinal cord) yang terdapat di dalamnya tercedera. Kecederaan ini adalah serius dan perlu diberikan perhatian dan rawatan yang teliti untuk mengelakkan kecederaan menjadi bertambah buruk yang boleh mengakibatkan lumpuh .

 Kecederaan tulang belakang biasanya berlaku disebabkan oleh trauma (kemalangan) sama ada kemalangan jalan raya. jatuh dari tempat tinggi dan sebagainya. .

4. 5. . 3. 2. Tidak dapat mengawal kencing dan berak. Tidak sedarkan diri.TandaTanda-tanda 1. Sesak nafas dan sakit di bahagian dada. Pergerakan anggota badan menjadi lemah atau langsung tidak dapat digerakkan. Deria rasa pada kulit berkurangan atau langsung tiada.

Bawa pesakit ke hospital.PATAH TANGAN ATAU JARI Rawatan Tanggalkan cincin pada jari dan balutkan jari atau tangan. MEMBUAT SLING . Sokong tangan yang tercedera dengan membuat sling.

Hantar pesakit ke hospital dengan segera. Topang lengan pada sling. . Ampu perlahan-lahan lengan yang tercedera supaya berada selari dengan siku. Lapikkan sekeliling lengan dengan lapisan yang lembut.PATAH PERGELANGAN TANGAN DAN LENGAN BAWAH Rawatan Letakkan pesakit dalam keadaan selesa.

Ampu lengan pesakit .

Letakkan bahagian lengan tulang selangka yang patah pada dadanya. Kemaskan lengan ke dada dengan menggunakan pembalut yang lebar ke atas sling. Ampu lengan yang tulang selangka patah ke atas dengan sling.PATAH TULANG SELANGKA Rawatan Dudukkan pesakit dalam keadaan selesa. .

. letakkan bantal atau lipatan kain di bawah lutut yang tercedera.PATAH LUTUT Rawatan Baringkan pesakit. Alaskan lutut yang cedera dengan wul kapas atau pembalut yang lembut. Hantar pesakit ke hospital. Balutkan dengan pembalut gulung untuk mengemaskan alas.

PATAH SIKU Rawatan Baringkan pesakit. . Letakkan pelapik lembut di bawah lengan. Hantar pesakit ke hospital. silangkan lengan yang cedera ke badan. Balutkan lengan atas pada dada dengan menggunakan pembalut lipatan besar.

Tegapkan kaki yang cedera dengan pad. Sangga kakinya di pergelangan kaki dan lutut. . Letakkan tuala atau kain yang telah digulungkan di sekeliling kaki pesakit yang cedera.PATAH KAKI Rawatan Baringkan pesakit perlahan-lahan.

. Ikat dalam bentuk angka 8.Samb« Ikatkan pembalut lipatan kecil dalam bentuk angka 8 di sekeliling kaki dan pergelangan kaki supaya kaki tidak dapat bergerak. Ikatkan pembalut lipatan besar di sekeliling lutut dan di atas bahagian yang cedera.

. Berusaha hantar mangsa ke hospital.Ikat pembalut lipatan besar pada lutut.

Buangkan kasut dan stoking perlahan-lahan dan rapatkan kaki yang tidak tercedera selari dengan kaki yang tercedera. Ikatkan pembalut lipatan kecil dalam bentuk . minta bantuan dan pertolongan daripada orang lain untuk membantu anda. tuala dan sebagainy antara paha. Selitkan selimut.PATAH PADA PAHA Rawatan Baringkan pesakit. Luruskan kaki dengan perlahan-lahan. lutut dan buku lali untuk menghalang pembalut terkena terus pada anggota yang patah.

Hantar pesakit ke hospital dengan segera. Ikatan sekeliling buku lali .Samb« Ikatan angka 8 Ikatkan pembalut lipatan besar di sekeliling lutut dan di atas bahagian yang cedera.

. Peraturan ABC diutamakan. Oleh demikian penafasan yang terhenti dan pendarahan teruk mestilah diberikan rawatan terlebih dahulu sebelum memberi rawatan patah tulang.PERATURAN AM BAGI RAWATAN FRAKTUR  Jangan cuba menggerakkan mangsa itu hingga bahagian yang patah itu telah dilaranggerakkan(immobilization) kecuali mangsa itu didalam keadaan bahaya yang mengancam nyawanya.

‡ ‡ ‡ ‡ Tetapkan keadaan patah tulang dengan serta merta supaya tidak bergerak langsung(immobilised). Selimutkan mangsa untuk menghindarkan . Pembalut mestilah cukup ketat untuk mengelakkan pergerakkan tetapi pastikan tidak terlalu ketat sehingga peredaran darh terganggu. Langkah seperti ini akan mengelakkan hujung-hujung tulang itu daripada merosakkan saluran darah atau otot-otot. Tutup luka-luka dengan pembalut atau kain yang bersih dan kemudian membalut.

Pergerakan yang melebihi had biasa pada sendi boleh mengakibatkan kecederaan pada ligamen (tisu penyambungan antara tulang). terkoyak atau terputus.KECEDERAAN SENDI & OTOT Sendi ialah tempat pertemuan antara dua tulang atau lebih. . Ligamen sama ada boleh meregang dengan berlebihan.

4.Jenis sendi 1. Sendi lesung (Ball and socket) Sendi engsel (hinge joint) Sendi gelungsur (slightly movable joint) Sendi tetap (fixed joint) . 3. 2.

Jenis Kecederaan Sendi 1. . Terkehel (dislocation) pergerakan sendi yang melebihi had menyebabkan tulang beralih dari kedudukan asal dan menjejaskan struktur ligamen.

3.TANDA-TANDA 1. Sakit (bergantung pada tahap kecederaan). 5. . Bengkak Sendi berubah rupa Bertambah sakit bila bergerak atau hilang upaya Kemungkinan berasa kebas. 2. 4.

.TERKEHEL(DISLOCATION) Satu keadaan dimana hujung tulang terkeluar dari sendi dan kedudukannya pun berubah.

TANDA-TANDA & GEJALA Rasa amat sakit pada sendi tercedera. Sendi tidak dapat berfungsi. Rupa bentuknya berubah. Lebam. . Berubah kedudukkan tulang-tulang pada sendi. Menjadi bengkak.

. Dalam kedudukan yang paling selesa seperti dalam kecederaan patah tulang.RAWATAN ‡ ‡ ‡ Jangan cuba membetulkan kembali tulang terkehel kerana langkah ini mungkin akan menyebabkan kesakitan dan kerosakkan yang lebih teruk. Elakan anggota yang cedera itu dijadikan tidak boleh bergerak(immobilisation). Bawa mangsa ke hospital dengan segera.

KECEDERAAN OTOT Otot boleh menjadi lebih tegang atau koyak yang disebabkan oleh pengecutan otot secara tiba-tiba dan berlebihan seperti apabila mengangkat sesuatu yang berat atau semas bermain atau bersenam. .

 Rasa kesakitan ketika bergerak. Mungkin menjadi kaku.TANDA-TANDA DAN GEJALA Bengkak Perubahan dibawah kulit atau lebam pada bahagian yang cedera. .

Bagi kecederaan pada anggota atas. Taruh kompres sejuk untuk mengurangkan bengkak dan perasaan kesakitan dalam tempoh 24 jam. . Kemudian mengurut dengan minyak linimen. ampu bahagian yang cedra dengan anduh segi tiga.RAWATAN ‡ ‡ ‡ Letakkan bahagian yang cedera dalam keadaan yang paling selesa.

TERSELIUH (SPRAIN) Satu kecederaan pada sendi dimana ligament dan tendon terkoyak atau terpusing. Biasanya berlaku pada pergelangan kaki dan tangan akibat rentapan yang kuat dan mengecut. .

 Bengkak Lebam atau perubahan warna di bawah kulit sendi menjadi biru kehitam-hitaman. .TANDA-TANDA DAN GEJALA Rasa sakit pada sendi itu.

buka kasutnya dengan segera. siku atau bahu terseliuh. Jika pergelengan tangan. Jika pergelangan kaki terseliuh.RAWATAN ‡ ‡ ‡ ‡ Taruh kompres sejuk atau bergais pada sendi yang cedera itu untuk mengurangkan bengkak dan melegakan kesakitan. Tinggikan bahagian yang cedera dan letakan sendi itu dalam keadaan yang paling selesa. ampu tangan sebelah bahagian .

 Lekapkan kapas yang tebal pada sendi yang cedera dan balut dengan pembalut krep mengikut angka lapan. Bawa mangsa ke hospital. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful