AKTIVITI PELAJAR CEMERLANG

• MENJAGA KEBERSIHAN DAN KESIHATAN DIRI. • MEMBANTU IBU DAN AYAH MEBUAT KERJA-KERJA RINGAN DI RUMAH. • PENGURUSAN AKADEMIK: ULANGKAJI, MEMBUAT KERJA RUMAH, BERBICANG DENGAN KUMPULAN BELAJAR DAN SEBAGAINYA. • PENGURUSAN IBADAH DAN AMALAN BERAGAMA. • RIADAH ATAU REKREASI : JOGGING, BERKELAH, BERKHEMAH, BERSUKAN, DAN SEBAGAINYA. • MEMBACA SURAT KHABAR, MAJALAH, NOVEL, BUKU CERITA DAN SEBAGAINYA. • PENGURUSAN HOBI : REKA CIPTA DAN SEBAGAINYA. • BERSOSIAL : LAWAT NENEK, KELUAR BERSAMA RAKAN, KELUARGA DAN SEBAGAINYA. • REHAT YANG SECUKUPNYA.]

Ciri Pelajar yang Cemerlang

Pendidikan menengah bertujuan untuk mempertingkatkan pembangunan murid-murid dengan membantu mereka memperolehi ilmu, wawasan dan kemahiran, menyemai nilai Falsafah Pendidikan Negara dan menekankan pendidikan seumur hidup. Bahasa pengantar pendidikan menengah ialah Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris diajarkan sebagai bahasa kedua. Walau bagaimanapun, Bahasa Cina, Bahasa Tamil dan Bahasa Pribumi yang lain juga diajarkan sebagai mata pelajaran tambahan. Di bawah Akta Pendidikan 1996, bahasa asing seperti Bahasa Arab, Bahasa Jepun, Bahasa Perancis dan Bahasa Jerman diperkenalkan di sekolah menengah.

Peringkat Menengah Rendah (Dari Tingkatan I ke Tingkatan III) Peringkat ini merangkumi masa tiga tahun (Tingkatan I ke Tingkatan III). Murid-murid dari sekolah kebangsaan memasuki Tingkatan I, manakala murid-murid dari jenis kebangsaan Sekolah Cina dan Tamil kelas peralihan (Remove Class) selama setahun sebelum memasuki Tingkatan I. Kelas peralihan adalah untuk murid-murid memperolehi kecekapan di dalam Bahasa Malaysia yang menjadi bahasa penghantar di sekolah menengah. Selaras dengan kepentingan sains dan teknologi dalam pembangunan negara muridmurid diberi pendedahan awal mengenai pendidikan vokasional melalui mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu. Komponen utama yang terkandung dalam mata pelajaran ini ialah Kemahiran Manipulatif, Perdagangan dan Keusahawanan serta Pendidikan Kekeluargaan. Setelah tamat tiga tahun, murid-murid dikehendaki menduduki peperiksaan am iaitu Penilaian Menengah Rendah (PMR). Peperiksaan ini merupakan gabungan antara pemusatan dan penilaian oleh sekolah berkenaan. Penilaian yang dibuat oleh sekolah mestilah mengikuti garis panduan yang ditentukan oleh Lembaga Peperiksaan sesuai dengan polisi pendidikan menengah selama lima tahun untuk semua, PMR bukan dianggap sebagai peperiksaan penggal, tetapi lebih kepada penilaian diagnostik. Dengan itu, jangka masa pendidikan untuk semua telah dipanjangkan dari sembilan ke sebelas tahun.

Peringkat Tinggi Menengah (Tingkatan IV ke Tingkatan V) Pendidikan pada peringkat tinggi menengah merangkumi dua tahun. Melalui rancangan pendidikan umum pada peringkat ini murid-murid memulakan pengkhususan di dalam bidang sastera, sains, teknikal, vokasional atau keagamaan. Sekolah tertentu telah dibina khusus bagi setiap bidang yang berkenaan. Sekolah-sekolah tersebut adalah seperti sekolah akademik, sekolah teknikal, sekolah vokasional dan sekolah agama. -------------------------------------------------------------Ciri-ciri pelajar tersebut antara lain adalah seperti berikut: 1. Sentiasa yakin pada potensi diri sendiri untuk boleh menempah kejayaan dalam pendidikan. 2. Bersedia memikul tanggungjawab sebagai seorang pelajar yang menjadi harapan agama, bangsa, negara, keluarga dan masyarakat. 3. Memberikan tumpuan sepenuhnya kepada pelajaran semasa mengikuti pengajaran guru. 4. Membuat persediaan awal apabila akan menghadapi peperiksaan tidak kira sama ada ujian bulanan, peperiksaan penggal atau peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM. 5. Sentiasa bersiap sedia dalam menghadapi sebarang bentuk ujian atau peperiksaan yang bakal diadakan oleh pihak sekolah (ujian bulanan, peperiksaan penggal) atau oleh pihak kementerian (peperiksaan yang sebenarnya). 6. Menyediakan keperluan peralatan belajar yang mencukupi seperti buku-buku rujukan, buku latihan, alat-alat tulis, nota-nota ringkas dan sebagainya lagi. 7. Menepati waktu belajar yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah seperti datang ke sekolah dalam waktu yang ditetapkan dan pulang hanya setelah dibenarkan. Ini akan melatih pelajar menjadi seorang yang berdisiplin. Apabila sikap disiplin telah tersemai dalam jiwa pelajar, maka mudahlah bagi pelajar untuk mendisiplinkan diri dalam pembelajaran. 8. Mendapatkan bantuan guru atau kawan-kawan sekelas yang lain apabila gagal mengikuti kelas di atas sebab-sebab tertentu. Misalnya apabila pelajar sakit dan tidak dapat hadir ke kelas, pelajar perlulah mendapatkan bantuan kawan-kawan untuk mendapatkan nota-nota pelajaran, atau mendapatkan penerangan guru bagi pelajaran yang telah tertinggal itu. 9. Sentiasa menghormati guru sama ada semasa guru sedang mengajar di dalam kelas atau sewaktu berada di luar kelas. Guru adalah sumber ilmu. Oleh itu sentiasalah menghormati guru yang memberikan kita ilmu. 10. Bersoal-jawab dengan guru untuk memahami pelajaran yang telah diajar. Malah ahli falsafah Yunani yang terkenal bernama Socrates pernah berkata 'carilah ilmu pengetahuan dengan cara bersoal-jawab'. 11. Sering memberi pandangan dan pendapat dalam proses pembelajaran. Ini kerana dengan cara memberikan pandangan, rakan-rakan pelajar dan pelajar sendiri akan semakin memahami pelajaran tersebut. Amalan ini juga dapat melatih dan mengasah daya ketajaman pemikiran pelajar.

"Don't judge the book by its cover. Ingat pepatah Inggeris. Jika gagal bererti anda gagal dalam peperiksaan yang sebenar. Mengikuti kelas-kelas tuisyen untuk menambahkan lagi pengalaman dan kecekapan pelajar dalam pelajaran. 17. 16. 14. 23. Mengadakan lawatan ke pameran-pameran buku yang diadakan. Pelajar juga perlu menganggapkan ujian dan peperiksaan yang diambil itu adalah ujian dan peperiksaan yang sebenarnya. dalam tempoh yang ditetapkan oleh guru berkenaan. 25. untuk dijadikan sebagai pengukuhan pembelajaran. Ini dapat memantapkan persediaan pelajar. Otak yang sihat pla akan melahirkan pemikiran yang lancar.12. 13. Membeli buku-buku rujukan yang sesuai. 24." Buku yang kelihatan cantik menawan tidak semestinya baik. Minta nasihat guru atau abang-abang yang berpengalaman untuk mendapatkan corak jadual yang sesuai dan efektif. Menyiapkan tugasan yang telah diberi oleh guru sama ada kerja dalam kelas atau kerja rumah. 21. Minta bantuan guru untuk mendapatkan senarai buku-buku rujukan pilihan untuk subjeksubjek tertentu. Sering berbincang dengan rakan-rakan tentang pelajaran yang telah dipelajari. Menjadikan perpustakaan sekolah dan perpustakaan yang lain sebagai gedung ilmu pengetahuan untuk dikunjungi dan mendapatkan buku-buku untuk dipinjam. Mengikuti seminar-seminar peperiksaan yang diadakan bagi memahami teknik-teknik menjawab soalan peperiksaan. 20. Mengadakan ujian dan peperiksaan kendiri (sendiri) seperti dibuat dalam peperiksaan sebenarnya. Menyertai pelbagai aktiviti sekolah secara aktif dalam kokurikulum. 15. Menyediakan jadual waktu untuk merancang pembelajaran pelajar di luar sekolah. Mengadakan kumpulan perbincangan (study group) bersama rakan-rakan yang mempunyai visi dan agenda yang sama iaitu kejayaan dalam peperiksaan. Badan yang cergas akan menghasilkan otak yang sihat. 18. Hanya guru yang lebih memahami kualiti sesuatu buku rujukan. Perbincangan akan memantapkan lagi kefahaman terhadap sesuatu pelajaran. Jadual ini mestilah dipatuhi. Pelajar yang berjaya adalah pelajar yang sering menyiapkan tugasan yang diberikan oleh guru mereka. Ini biasanya dilakukan dalam kelas-kelas perbincangan. Berita dan lain-lain lagi. Membaca akhbar atau majalah-majalah akademik untuk mendapatkan ilmu pengetahuan tambahan. kelas tambahan atau dalam kumpulan studi. Pelajar perlu sanggup menghadapi cabaran luaran yang hebat yang sering cuba mengganggu penumpuan pelajar pada pelajaran atau cuba mengurangkan minat pelajar . Menonton rancangan televisyen yang sesuai untuk mendapatkan pengetahuan seperti Rancangan Pendidikan. Mengikuti ceramah-ceramah motivasi yang diadakan untuk melahirkan semangat dan keyakinan diri. 26. 22. 19.

Perhatikan ciri dedikasi dan disiplin mereka dalam menghadapi peperiksaan. Ini akan menjamin kesihatan badan yang baik dan otak yang dapat berfikir dengan lebih lancar. 32. 5. Pilih jenis makanan yang sesuai untuk minda dan kesihatan tubuh badan. 28. 3. Apabila menghadapi kegagalan. Tiada perancangan untuk belajar dengan berkesan. Jangan segan untuk menimba pengalaman daripada pelajar-pelajar yang telah berjaya dalam peperiksaan. aktiviti sukan yang berlebihan. amalan suka melepak dan membuang masa dan gangguan kawankawan yang suka mengajak pelajar melakukan perkara-perkara yang kurang berfaedah. Bagi pelajar bukan Islam yang lain. Bayangkanlah jika pelajar kehilangan jari tangan kanan dalam kemalangan. 27. Menjadikan seseorang yang telah gagal sebagai idola atau model. 7. Mempunyai tanggapan bahawa pelajaran belum tentu memberi jaminan masa depan. 29. 6. Berserah diri kepada Tuhan dan tidak putus asa jika gagal. lakukan amalan ibadat agama masing-masing. Jangan makan terlalu banyak 'junk-food'. tunaikan sembahyang lima waktu seperti mana yang telah disyariatkan oleh agama. ke atas CIRI-CIRI PELAJAR YANG GAGAL 1. Jangan berjaga sepanjang malam. Pengalaman mereka yang telah berjaya itu sungguh berharga untuk pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan. Ini boleh menjejaskan kesihatan. Misalnya. Aspek kerohanian ini juga sama penting dengan aspek jasmani dan minda pelajar. 33. Jaga keseimbangan makanan. 30. Hindari makan di gerai-gerai yang kotor atau membeli kueh-kueh yang terdedah tanpa ditutup. Terpengaruh dengan rakan-rakan sebaya yang menjurus ke arah perkara-perjara yang tidak baik.untuk belajar. berusahalah lagi dengan menjadikan kegagalan itu sebagai iktibar dan panduan untuk lebih berjaya. Menjaga keselamatan diri dengan mengelakkan sebarang bentuk bahaya yang dapat mengancam tubuh fizikal pelajar. jangan bermain dengan api. Tidak bersedia menghadapi pembelajaran dalam bilik darjah. elektrik atau mercun. Antara cabaran luaran yang dimaksudkan itu adalah hiburan. Mempunyai sifat "malas" yang menjadi musuh utama kejayaan. 31. Menjaga dan mengawal pemakanan dengan memakan makanan yang seimbang. . Jadikan semua bentuk kegagalan sebagai pengukuh diri untuk mencari kejayaan yang lebih cemerlang. Bagi pelajar Islam. Tidak bermotivasi. Menjaga kesihatan tubuh badan dengan cara menghindari sebarang bentuk penyakit. Jadikan abang-abang dan kakak-kakak yang telah berjaya itu sebagai model atau contoh pelajar cemerlang. Sentiasa berdoa dan mengharapkan pertolongan daripada Tuhan. 2. 4.

Gagal menyiapkan tugasan yang diberi oleh guru. Berangan-angan dan sering bermain-main dalam bilik darjah. Tidak boleh berdikari. 24. Terlalu berserah pada nasib dan tidak mahu lagi berusaha untuk mengubah dirinya. Menyalahkan nasib dan takdir jika berlaku sebarang masalah. 9. 16. 22. Namun tidak pernah mahu menyalahkan diri sendiri. 11. 20. Melibatkan diri dalam aktiviti yang tidak sihat seperti melepak dengan rakan-rakan di bandar-bandar. ke atas 10 TEKNIK MENAMBAH DAYA INGATAN 1. 26. Sentiasa menangguhkan masa untuk belajar hingga ke saat-saat akhir peperiksaan. guru. Cepat putus asa dan kecewa apabila gagal. 14. Pemecahan Kepada Kumpulan (Chunking) . 19. orang tua dan rakan-rakan sekelas.8. 23. Sentiasa bermasalah. 18. 17. tenaga. terlibat dengan kegiatan tidak bermoral 15. bapa. Tidak menggunakan sepenuhnya perpustakaan sebagai gedung untuk mencari dan menambahkan ilmu. Pelajar seperti ini lebih sanggup menghabiskan wang mereka untuk membeli majalah-majalah hiburan atau komik kegemaran mereka. guru dan rakan-rakan untuk belajar. Tidak sanggup mengorbankan masa. Sentiasa beranggapan bahawa peperiksaan dalam kelas adalah tidak penting. Datang lewat ke sekolah dan selalu ponteng sekolah. suka mencari masalah dan mendatangkan masalah di sekolah dan luar sekolah. 12. bapa. Gagal menunaikan tanggungjawab kepada Allah. Tidak mempunyai kelengkapan persekolahan yang lengkap untuk proses pembelajaran. Lebih banyak bergantung kepada ibu. 25. 13. 21. fikiran dan wang ringgit demi untuk pelajaran. Tidak ada perancangan masa untuk belajar seperti mengadakan jadual waktu. Tidak menghormati ibu. Mementingkan diri sendiri dalam apa sahaja yang dilakukan termasuklah pembelajaran. 10. Menjadikan kemiskinan penghalang kepada usaha untuk berjaya dalam pendidikan.

4. hubungkait boleh dilaksanakan dengan membentuk satu cerita.Bahan lisan boleh digantikan kepada bahan lukisan dengan pembentukan w atak-watak dibayangkan dalam fikiran. Mempunyai Makna . 5. 9 . . Daya Imaginasi .Purata chunk yang mampu diterima mental ialah 7 dan paling banyak. ."Visual is more powerful than verbal" Daya ingatan dapat dipertingkatkan sekiranya sesuatu maklumat itu diberi ga mbaran melalui daya imaginasi kerana ia lebih jelas serta kekal kalau diban dingkan dengan maklumat dalam bentuk lisan.Setiap perkataan ditulis atas setiap garisan dan setiap garisan hendaklah bersambung dengan beberapa garisan berkaitan.Sekiranya maklumat yang ingin diingati adalah terlalu panjang. Ianya diberi gambaran supaya lebih jelas.Ia memerlukan irama tertentu supaya lebih diingati disamping mengurangkan kebosanan 2. Gabungan Huruf Pertama . ..Gabungan huruf ini juga mempunyai susunan tertentu yang ada fungsinya 3.Penggunaan satu imej sahaja sudah dapat menjelaskan beribu-ribu perkataan serta menambahkan daya ingatan seseorang. .Setiap huruf awal digabungkan menjadi satu perkataan yang bermakna .Kata kunci berada hampir di bahagian tengah dan idea yang kurang penting berada di bahagian penghujungnya.Beberapa maklumat itu boleh dibuat pembahagian mengikut kumpulan tertentu berdasarkan fungsi yang sama .Setiap perkataan hendaklah ditulis dengan huruf besar. .Beberapa butir maklumat yang tidak berkaitan dikumpul menjadi satu kumpulan mengikut keseragaman tertentu .Perkataan-perkataan disusun mengikut ruang yang berkaitan. . Membuat Peta Minda .Maklumat yang ingin dingati boleh dihubungkaitkan supaya dibentuk dalam satu ayat .

9.Penanda wacana lebih berkesan sekiranya seringkali digunakan. carta aliran. . Penggunaan Soalan .Garisan masa.Tempat itu boleh berupa tempat yang benar-benar wujud atau rekaan se mata-mata. Penggunaan Penanda Wacana . .Teknik ini menghubungkan beberapa fakta daripada satu idea kepada satu idea yang mempunyai kesinambungannya. cara dan langkah -langkah tertentu yang mempunyai susunan tetap. Cara Lokasi .Mestilah berdekatan dengan beberapa ciri-ciri kesinambungan semulajadi. .Cara ini boleh membantu pelajar mengulangkaji pelajaran dalam menghadapi peperiksaan. jelas serta menarik.Carta pai dan graf bar boleh membantu mengingati maklumat yang ada kaitannya dengan kuantiti.Beri gambaran mental pada kata kunci supaya dapat dibayangkan di dalam minda dan cuba terjemahkan. 6. .Gunakan warna yang terang. . 10. 7. .Dapat membantu menjurustumpukan maklumat umum kepada maklumat penting yang perlu diingati. piramid dan susunan tangga lebih sesuai d igunakan untuk mengingati maklumat dalam bentuk peraturan. Penggunaan Gambarajah . Ia juga meringkaskan nota panjang menjadi pendek.Perkataan yang hendak diingati digantikan dengan perkataan yang lain tetapi mempunyai persamaan makna. .. Penggunaan Kata Kunci . 8. .Lokasi yang mudah digambarkan.Peta minda dihasilkan secara bersahaja.

Oleh itu kejayaan dalam peperiksaan adalah juga sebahagian daripada kejayaan hidup kita. Ketiga: CIPTA SEJARAH Pelajar perlu mencipta sejarah.. pelajar tidak akan berasa bahawa peperiksaan itu penting. pegawai atau seorang profesyional. Oleh itu peperiksaan tersebut dianggap sebagai sebahagian daripada perancangan kita untuk mencapai kejayaan di dunia dan akhirat. Begitu juga di sekolah. Oleh itu matlamat asas yang perlu ada adalah untuk berjaya dalam peperiksaan dengan cemerlang. Tanpa matlamat. pelajar boleh mencipta sejarah sebagai pelajar terbaik yang pernah dilahirkan oleh sekolah pelajar. ke atas 5 CARA UNTUK LULUS PEPERIKSAAN Pertama: MATLAMAT PERLU JELAS Pelajar perlu menetapkan matlamat dengan jelas. Kalau boleh. Pelajar akan dikenang dan dijadikan contoh teladan oleh guru-guru sampai bila-bila. Pelajar perlu melakukan sesuatu kejayaan yang akan dikenang oleh anggota keuarga atau saudara mara hingga ke akhir cucu. Setiap pelajar perlu sedar bahawa peperiksaan sama ada PMR. . Jangan biarkan pelajar dikenang oleh seluruh suku-sakat pelajar sebagai seorang yang gagal dalam hidup kerana gagal dalam peperiksaan. Peperiksaan ini bakal menentukan sama ada pelajar akan hanya menjadi seorang buruh kasar. pengulangkajian dan pembelajaran dilaksanakan. Tanpa matlamat. pembacaan. pelajar akan berasa malas untuk berusaha dengan gigih untuk meraih keputusan peperiksaan yang cemerlang. Hidup pula adalah laksana jambatan ke akhirat. jadilah anggota keluarga yang paling berjaya dan yang terbaik dari kalangan semua.Cara ini juga memudahkan proses penyelidikan. SPM atau STPM adalah penentu kepada hala tuju masa depan. Kedua: PERENCANAAN YANG BIJAK Pelajar perlu merancang atau merencanakan bahawa peperiksaan yang bakal dihadapi itu adalah sebahagian daripada hidup.

ke pusat-pusat matrikulasi.maklumat yang disimpan untuk masa yang lama dan sering diguna berulang kali Penggunaan . Kelima: KEUNTUNGAN YANG TERDEKAT Ke mana pelajar selepas peperiksaan nanti. jadikanlah keuntungan terdekat itu sebagai antara matlamat pelajar. ke universiti tempatan.Keempat: FIKIRKAN YANG INDAH Bayangkan keseronokan yang bakal pelajar kecapi jika berjaya kelak. Adakah ke luar negara. Pelajar juga kemudiannya akan menerima segulung ijazah dan dihormati oleh semua. Jika pelajar berjaya dalam peperiksaan dengan cemerlang.maklumat yang disimpan untuk masa yang singkat . ke kolej-kolej. Ini akan dapat menaikkan lagi semangat dan menambah azam pelajar untuk berusaha gigih bagi mencapai kejayaan dalam peperiksaan yang bakal dihadapi. ke institusi pengajian tinggi swasta.Ingatan jangka pendek . Ini adalah antara keuntungan (atau kerugian) yang paling cepat akan pelajar perolehi. Selamat Menghadapi Peperiksaan ke atas BAGAIMANA MAKLUMAT DIPROSES? Penerimaan . atau kembali mengambil peperiksaan semula.Maklumat ini tidak kekal dan boleh hilang dengan cepat Penyimpanan . Oleh itu. Seterusnya pelajar akan berkhidmat kepada negara dan menjadi orang yang berjaya. iaitu sejurus selepas keputusan peperiksaan diumumkan.Maklumat diterjemah dari satu bentuk ke bentuk yang lain . pelajar akan diberikan biasiswa atau ditawarkan melanjutkan pelajaran ke luar negara.Ingatan jangka panjang .

Langkah terakhir dalam memproses maklumat .Setelah diproses.. maklumat ini boleh diguna pada bila-bila masa ke atas FIKIRKAN BOLEH (Kau adalah apa yang kau fikirkan) Jika Kau Fikirkan Kau Boleh Kau Hampir Boleh Melakukan Jika Kau Fikirkan Ragu-Ragu Usahamu Tidak Menentu Jika Kau Fikirkan Kekalahan Kau Hampiri Kegagalan Jika Kau Fikirkan Kemenangan Kau Hampiri Kejayaan Engkaulah Apa Kau Fikirkan Terkandung Dalam Pemikiran Berfikir Boleh Melakukan Fikirkan Boleh Percaya Apa Kau Lakukan Tabah Apa Kau Usahakan Bertindak Atas Kemampuan Engkau Boleh ke atas .

Sentiasa bersoal-jawab dengan guru dalam hal-hal pelajaran. Meneliti dan menganalisis trend soalan-soalan peperiksaan yang lalu. 2.KAEDAH BELAJAR CEMERLANG 1. 12. Membuat latihan-latihan yang disediakan oleh guru serta mencari latihan-latihan tambahan dari buku-buku latihan. Tidak benar-benar memahami kehendak sebenar soalan. 10. 9. 4. Mendapatkan pengetahuan daripada pelbagai bahan rujukan sama ada buku. Berfikir secara kreatif dan berani memberi idea. Belajar menggunakan komputer untuk mendapatkan kefahaman tambahan. Membaca setiap nota yang diberikan oleh guru. 6. 8. 13. Mempelajari teknik-teknik menjawab soalan setiap mata pelajaran. Memahami apa yang dibaca. berikan tumpuan sepenuhnya kepada proses pengajaran guru. 2. Mendapatkan nasihat guru dalam segala masalah yang dihadapi tentang pelajaran dan pembelajaran ke atas 38 kesilapan calon semasa menjawab soalan peperiksaan Hindari kesilapan-kesilapan berikut: 1. akhbar dan internet. 3. 5. 14. Membuat nota ringkas untuk semua mata pelajaran. 11. Kurang teliti membaca dan memahami arahan. 7. dan tanda-tanda tertentu untuk memudahkan pembelajaran. Semasa di kelas. simbol. majalah. Mengadakan kumpulan perbincangan bagi semua mata pelajaran. kehendak soalan dan jawapan yang dituliskan. Menggunakan kaedah. .

Tidak menghayati jawapan yang ditulis dan mengabaikan kronologi. 9. Gagal menguasai aspek-aspek penilaian dan penafsiran soalan. Gagal menyesuaikan pengetahuan am yang ada dengan kehendak soalan dan terlalu terikat dengan nota yang diberikan oleh guru. 6. Tidak menulis jawapan dengan terang dan kemas. 7. 15. Kurang memberikan contoh. Gagal menyertakan contoh-contoh yang sesuai.3. 13. ilustrasi dan gambaran bagi menjelaskan atau mengukuhkan hujah jawapan. cetek dan kurang kritikal. 5. 11. . Rajah-rajah yang dilakarkan tidak mempunyai label yang mencukupi atau mempunyai label yang salah. Tidak menyatakan huraian dan penjelasan terperinci bagi fakta yang dikemukakan. 4. Jawapan yang diberikan bersifat umum dan tidak relevan dengan kehendak soalan. Idea atau hujahan berada pada tahap yang mendatar. 8. Jawapan yang diberikan tidak terancang dan tidak tersusun dengan kemas. 10. Idea yang dikemukakan tidak bernas atau tidak matang. 14. Tidak mempersembahkan jawapan dalam bentuk format yang teratur dan betul. 12.

19. 21. Huraian yang diberikan tidak spesifik tetapi terlalu umum. 28. . 23. Gagal mengaitkan hubungan antara fakta-fakta yang dikemukakan. isi dan rumusan. Tiada fokus dalam jawapan tetapi menghuraikan sesuatu tanpa arah. Ayat yang digunakan panjang-panjang dan berbelit-belit. Huraian yang berlebih-lebihan pada isi tertentu sehingga jawapan menjadi terlalu hambar. Susunan ayat janggal dan tidak lancar. Menggunakan bahasa daerah. 22.16. Penggunaan bahasa dan istilah yang salah atau tidak tepat. Penggunaan istilah-istilah lama atau istilah Inggeris. 17. 26. 27. Jawapan tidak mempunyai struktur seperti pengenalan. Mesej sebenar calon tidak kesampaian. Mengulangi fakta-fakta yang sama (dengan harapan untuk mendapat markah kali kedua). 25. 24. 20. Kesalahan menyatakan konsep atau menyatakan konsep yang salah. 18. Penguasaan dan penggunaan bahasa yang lemah.

Membuat ulang-kaji bagi topik-topik yang difikirkan penting. penggunaan formula yang salah (atau kurang sesuai) dan pengiraan formula yang salah. elakkan tekanan perasaan. 32. payah atau soalan bersifat 'perangkap'. 36. Membuat rayuan-rayuan belas kasihan kepada Pemeriksa. 33. Terkeluar tajuk. Bertenang dan lapangkan fikiran. Kurang mahir dalam pemerengganan. 30. 31. Semua isi dimuatkan dalam satu perenggan. Gagal mengatur masa dengan bijak sehingga gagal menjawab cukup soalan. . 35. Kesilapan ejaan sehingga bunyi berbeza dan nama berubah. 2. Tidak menjawab apa yang soalan minta. 38. Ini sebenarnya akan hanya membuka pekung di dada dan menunjukkan bahawa calon memang tidak bersedia. Penggunaan ejaan lama dan salah. Kelemahan penggunaan tanda baca. 34. Kurang dalil atau pengukuh hujah (seperti kata-kata tokoh sejarah) atau memberikan dalil yang salah. ke atas Langkah-langkah Bijak Menjelang Peperiksaan 1.29. Kurang mahir memilih soalan yang mudah. Penggunaan formula tanpa dijelaskan simbol-simbol. 37.

5. Tidur yang mencukupi. bapa dan guru-guru. 11. 9. perbanyakkan sembahyang hajat. 13. Beriadah dan berekreasi di tempat-tempat yang sesuai. Hindari makanan yang boleh melemahkan tenaga dan melembabkan minda. 12. Menjaga kesihatan diri supaya dapat mengelakkan daripada demam atau kemalangan. Meminta doa dan restu ibu. Udara yang bersih dan badan yang cergas akan menenangkan minda dan melapangkan fikiran. Jangan menderhaka dengan ibu bapa dan jangan kurang ajar dengan guru. 10. . 8. keluarga atau lebih-lebih lagi guru. Membaca nota-nota ringkas yang telah disediakan. Ini bertujuan untuk memelihara tenaga yang secukupnya semasa hari peperiksaan. Hindari sebarang masalah dengan sebarang pihak sama ada rakan. 4. Belajar pada waktu yang difikirkan sesuai. Mengkaji bentuk-bentuk soalan peperiksaan dengan bantuan guru dan rakan-rakan. 7. Badan yang tidak sihat akan menyebabkan otak kurang cekap. Menjaga pemakanan dengan memakan makanan yang berkhasiat dan berzat. Bagi pelajar Islam. atau bermusuhan dengan guru. Jangan bergaduh dengan rakan-rakan. Bangun tidur awal pada setiap pagi. Mengadakan senaman kesihatan fizikal untuk mengeluarkan peluh. 14.3. 6.

Menjawab soalan yang sama seperti format peperiksaan sebenar. Datang lebih awal ke dewan peperiksaan sebelum peperiksaan bermula. Ini hanya akan meresahkan pelajar dan menggugat kelancangan pemikiran pelajar. Membaca setiap arahan yang terdapat pada setiap kertas soalan. Sokongan moral sebegini amatlah penting. Bersarapan sebelum masuk ke dewan peperiksaan dengan sarapan yang berzat supaya tenaga fizikal dan minda cukup untuk menghadapi peperiksaan. Ini akan dapat mengurangkan ketegangan. Meminta ibu bapa atau ahli keluarga yang terdekat menghantar pelajar ke tempat peperiksaan. 25. 18.15. 17. Jangan bercinta dengan kekasih atau buah hati menjelang peperiksaan. 19. Jangan datang lewat. 22. 26. 24. Menjawab soalan berpandukan soalan yang telah dipilih. Menyediakan segala kelengkapan peperiksaan yang diperlukan sebelum menjelang hari peperiksaan. Ini membolehkan pelajar-pelajar sempat bertemu dan berbincang dengan rakan-rakan. Elakkan mengadakan perbincangan tentang topik-topik hangat atau kaedah menjawab sebelum dan selepas peperiksaan. 16. 23. 21. 20. Datang ke tempat peperiksaan dengan kenderaan yang lebih selamat dan cepat. Ini akan melencungkan tenaga pemikiran dan tumpuan pelajar daripada matlamat asal iaitu . Mematuhi arahan peperiksaan yang telah ditetapkan. Meminta sesuatu keperluan peperiksaan daripada pengawas yang bertugas.

Berserah kepada Allah dan yakin bahawa anda akan beroleh kejayaan selepas bekerja keras. Pastikan pelajar menjawab semua soalan yang dikemukakan mengikut arahan yang dinyatakan. ke atas Mengapa Lupa? 1. Tidak menumpu perhatian 2. Tidak berminat 6. Memulakan peperiksaan dengan membaca Bismillah. Tidak teliti 4. Lebih malang lagi sekiranya pelajar 'putus cinta' menjelang peperiksaan! 27.Menghafal maklumat yang dianggap penting sahaja tanpa memberi perhatian kepada maklumat yang difikirkan kurang penting 5.untuk mencapai tahap kecemerlangan dalam peperiksaan. 30. Menghafal maklumat kerana "terpaksa" . 29. 3. Menjawab soalan yang pelajar fikirkan mudah dan betul terlebih dahulu. 28. Pada waktu yang sama anda mengingati perkara-perkara lain. Anda tidak menumpukan perhatian kepada maklumat yang hendak diingati. Menerima maklumat secara sambil lewa . jangan mengambil masa yang lama untuk satu-satu soalan yang sukar dijawab.

Merasakan maklumat itu tidak penting ke atas Rahsia Membaca dengan Berkesan Peperiksaan mengehendaki anda membaca banyak buku.Baca pengenalan dan kesimpulan buku itu. pen atau pensil untuk membimbing mata anda kepada ayat-ayat yang dibaca itu.Menumpukan perhatian pada maklumat yang anda minat sahaja dan tidak pada maklumat yang anda kurang minat. . Langkah 1: .Gunakan pen atau pensil untuk membimbing mata anda di sepanjang ayat-ayat itu. Menganggap maklumat itu membosankan 9. Sengaja mahu melupakan 8. . 7. Oleh itu. Langkah 2: . Semua ini memakan masa. anda perlu memiliki kemahiran membaca buku itu dengan cepat serta dapat mengingati isi-isi yang penting.Arahkannya ke bawah. .Gunakan jari telunjuk.Ini akan memberikan anda kata kunci atau isi penting dalam keseluruhan bab tersebut. . Kaedah Membaca Buku Dengan Pantas.

Apakah hubungkait topik-topik ini? . Namun posisi badan yang terbaik untuk mentelaah pelajaran adalah duduk. 4.Baca secara perlahan dalam hati. Apakah soalan yang akan anda soal? . 1. 2.Rahsia Membaca Buku Secara Berkesan.Kaji soalan-soalan tahun-tahun lepas tentang topik yang berkenaan.Baca secara lisan. .Adakah tajuk ini penting untuk soalan esei/objektif? . .Renungkan apa yang anda telah baca tadi tanpa melihat buku itu. Malah setiap cara duduk akan membawa kesan yang berbeza terhadap pelajaran. ke atas Rahsia Duduk semasa Membaca Ada orang belajar sambil berdiri.Bayangkan diri anda seorang pemeriksa. Contoh soalan: . 5. Posisi yang tidak betul juga boleh . Soal diri sendiri semasa membaca. Langkah-langkah di atas akan membantu anda untuk membaca banyak buku dengan cepat dan anda boleh mengingati apa yang telah anda baca tadi. Baca bahagian kandungan buku terlebih dahulu. Posisi duduk yang tidak betul akan mengurangkan keberkesanan pelajaran yang dipelajari. . Walau bagaimanapun kaedah duduk itu sendiri adalah berbagai. 3. Gunakan dakwat merah atau pen berwarna. bulatkan/gariskan isi-isi yang penting. Pelajar akan menjadi malas atau letih. Sambil membaca. Cara duduk yang bagaimanakah yang dianggap betul dan boleh mempengaruhi kelancaran minda anda?. Salin isi-isi yang digariskan itu dalam buku nota peribadi anda. Selidiki bab-bab yang penting bagi soalan-soalan esei dan objektif.

Posisi duduk yang baik akan menjadikan minda anda akan cergas. Merehatkan Mata Membaca boleh meletihkan mata. ke atas Rahsia Merehatkan Mata Membaca dan mengulangkaji buku dan nota-nota untuk peperiksaan amat meletihkan badan anda.buku diletakkan di hadapan anda . Cara duduk yang sesuai? . Bacalah untuk tempoh yang tidak terlalu lama dan diselangi dengan sedikit masa rehat. Badan dan mata anda tidak akan letih. Ini kerana. Ini akan mengganggu pembacaan yang seterusnya. Oleh itu amatlah penting bagi anda untuk mengetahui cara-cara melegakan otak anda selepas selesai membaca.tegakkan badan .jangan baca dalam keadaan cahaya gelap atau samar-samar. Oleh itu amat perlu untuk 'merehatkan' mata anda pada setiap 1 jam. Keadaan mata yang 'letih' wajar dielakkan kerana mata adalah 'saluran' pertama yang memasukkan semua ilmu ke dalam otak anda.pastikan terdapat cahaya yang terang dari bahagian atas atau belakang anda . Mata tidak akan merosakkan mata anda. . baca untuk selama 45 minit atau 1 jam dan selepas itu berehat selama 10 minit.jangan membaca dalam keadaan badan yang senget atau hampir jatuh ke lantai dari bangku . otak anda yang letih sukar untuk menerima ilmu yang anda paksakan kepadanya. Misalnya. Hindari amalan membaca terus-terusan untuk suatu jangkamasa yang melebihi 1 jam.menegangkan otot-otot sehingga pelajar berasa letih belajar walaupun pelajar sebenarnya sedang duduk dan bukan berlari.

Semasa anda sedang menumpukan sepenuh perhatian pada bahan bacaan. Amalkan teknik-teknik di bawah ini. Untuk merehatkan mata: Gosokkan kedua tapak tangan anda sehingga panas. Terdapat satu cara untuk melonggarkan ketegangan otot mata anda iaitu: 1. Pandang terus ke depan. Tarik rambut anda segenggam demi segenggam (jangan sampai tercabut!). 6. Sapu bahagian belakang tengkok anda.Selepas mentelaah pelajaran selama 1 jam. Anda perlukan teknik yang sesuai untuk merehatkan mata dan melegakan otak anda. Lakukan senaman ini: . 7.Berdiri tegak . Gosok dahi anda ke kiri dan ke kanan. 3. 4. Dengan menggunakan tangan. Tumpukan perhatian anda pada mata anda. Lakukan sebanyak 3 kali. Untuk menguatkan mata: Putarkan biji mata anda ke kiri dan ke kanan perlahan-lahan.Tarik nafas panjang . bagaimanakah cara anda merehatkan diri anda? Adakah anda melompat terus ke atas katil? Awas! Teknik yang salah untuk merehatkan badan anda mungkin boleh 'merehatkan terus' otak anda daripada berfikir.Lepaskan nafas melalui mulut . 5. sapu muka anda. Urut di kedua bahagian belakang telinga anda. Letakkan kedua tapak tangan anda itu pada mata anda. 9. otot-otot mata anda akan menjadi kecut dan menegang. 2. Buatkan 2 pusingan ke kiri dan 2 pusingan ke kanan. 8. Cuba rasakan seolah-olah mata anda sedang 'membesar' dan bahagian dahi anda menjadi ringan dan longgar. Urut bahagian-bahagian kepala anda supaya menjadi tenang dan ringan.

. kita haruslah menggunakan kedua-dua bahagian otak kita. Ini akan memberikan tenaga baru bagi pembacaan anda yang seterusnya.'Stretch' seluruh badan anda serentak. Ingat. . Inilah rahsia minda seseorang pelajar yang cemerlang. Kerjasama antara otak kiri dan otak kanan disebut sebagai TOTAL LEARNING. . Teknik-teknik berkesan ini mengambil masa selama lebih kurang 15 minit sahaja. Pelajar dinasihatkan untuk mengamalkan teknik-teknik ini pada setiap masa sebelum mentelaah pelajaran.Anda hendaklah menggerakkan kedua-dua bahagian badan anda. . iaitu seolah-olah anda sedang berkembang ke semua arah. Teknik 1: .Otak kanan mengawal bahagian kiri badan manakala otak kiri mengawal bahagian kanan badan. Untuk belajar dengan cemerlang.Baring atas katil atau lantai. ke atas Rahsia Minda Para pakar otak dan pembelajaran kini mengakui bahawa otak kita berfungsi dari dua bahagian iaitu otak kiri dan otak kanan.Ini akan menggerakkan 'enjin' otak anda! Teknik 2: . Teknik menggerakkan otak kiri dan otak kanan serentak.Senaman ringan ini akan menambahkan input oksigen ke dalam otak anda. Jangan Lupa! kesemua teknik berkesan ini perlu anda amalkan dalam masa lebih kurang 10 minit selepas anda mentelaah pelajaran selama 1 jam. lepaskan tekanan itu sambil berkata 'aah!' . . otak juga perlukan oksigen untuk menjadi 'segar'.Tenangkan diri.Apabila berasakan diri anda cukup 'tegang'.

" "SUBJEK INI MUDAH.Lakukan amalan ini selama 3 minit. . Teknik 3: . AKU BOLEH INGAT APA SAHAJA YANG AKU BELAJAR. AKU PANDAI. Contoh: "AKU BIJAK.Lakukan sebanyak 3 kali. Otak kanan dan otak kiri bertemu di bahagian tengah kepala iaitu di bahagian antara kedua bulu kening anda. AKU BOLEH SELESAIKAN SEMUA MASALAHNYA." . Sila pilih saranan yang anda rasakan paling sesuai dengan perasaan anda. AKU CINTAKAN MATEMATIK. AKU PASTI BERJAYA DALAM SUBJEK INI. Teknik 4: Baca saranan-saranan ini dan ucapkannya sebelum anda memulakan apa-apa pembelajaran.Tumpukan perhatian anda pada bahagian tengah bulu anda. . ." "MATEMATIK SANGAT MENYERONOKKAN. . Teknik ini akan memberikan tenaga pada keseluruhan badan anda dan menyegarkan minda anda. Baca dalam hati beberapa kali. AKU SUKA SUBJEK INI.Bayangkan yang lilin ini bercahaya dan menyinari segala kegelapan dalam otak anda.Pejamkan mata perlahan-lahan. Ini akan memudahkan anda menghadapi kesulitan-kesulitan dalam sebarang topik yang sedang dipelajari.Bayangkan ada sebatang lilin di dalam kepala anda. .Teknik ini akan membantu menyatukan kedua-dua bahagian otak anda. Ini akan membolehkan anda mula mentelaah pelajaran dengan lebih selesa dan mudah memahami segala ilmu yang diterima.

dan E. Bacalah beberapa kali sebelum memulakan pembelajaran. B12. AKU BOLEH MENDAPAT BANYAK FAEDAH BELAJAR BAHASA INGGERIS. makanan berzat 2.Yakin Boleh!!! ke atas Rahsia Badan Anda Kesihatan pada badan akan mempengaruhi keupayaan daya ingatan anda. BAHASA INGGERIS MUDAH. Makanan Berzat Anda makan makanan setiap hari. Anda boleh reka saranan sendiri mengikut subjeksubjek yang susah. Apa yang lebih penting bukanlah kuantiti makanan yang anda makan. Galian Kalsium. AKU BOLEH FAHAMINYA. Adakah makanan itu berzat? Adakah zatnya seimbang? Oleh itu adalah dinasihatkan supaya para pelajar mengambil vitamin tambahan setiap hari. senaman fizikal 3. Bangunkan kebolehan anda. Vitamin A. Minda seseorang pelajar yang cemerlang mempunyai keyakinan terhadap kebolehan diri sendiri. Usaha ini juga akan menentukan kecergasan minda anda. Sekaranglah masanya. Kebolehan anda selama ini terpendam. Oleh itu amatlah perlu sekali untuk anda menjaga kesihatan anda melalui: 1. Besi dan Zink . Di bawah ini disenaraikan vitamin-vitamin dan galian yang boleh membantu anda untuk membantu menguatkan daya ingatan anda.BAHASA INGGERIS SANGAT PENTING. D2. Baca saranan pilihan anda sehingga sebati dengan jiwa anda. Vitamin tambahan ini mengandungi zat-zat galian yang penting yang dapat mengekalkan tahap kesihatan badan anda. B2. B1. Saranan-saranan ini akan membantu keyakinan anda dalam keupayaan anda berjaya dalam peperiksaan. Potassium. tetapi kualiti makanan anda itu. B6. C.

Begitu juga jika kamu membaca komik atau mendapat hadiah. Ginko diproses dari pokok-pokok tertua di dunia. Meningkatkan kemahiran berfikir. Bahan ini dipercayai dapat menguatkan ketahanan badan kita dan sekaligus menguatkan daya ingatan kita. Mengembangkan potensi. Mendapat pengetahuan baru. Umur pokok-pokok ini mencapai hampir 200 juta tahun dan dianggap mampu untuk terus hidup untuk tempoh 2 000 ke 4 000 tahun akan datang. Meningkatkan keyakinan diri. 4. 7. . Tenaga batin anda ini akan meningkatkan lagi kecergasan otak anda. Mendapat kemahiran baru. Kurangkan memakan makanan yang mempunyai santan kerana ini boleh melemahkan minda. ke atas MENGAPA SERONOK BELAJAR? Kamu tentu berasa seronok kalau menonton program TV seperti kartun. anda dinasihati untuk mengamalkan siri-siri senaman ini yang dipercayai dapat menguatkan 'tenaga batin' anda. 3. lawak jenaka. Mendapat hadiah. 5. Selain dari itu. terdapat dua bahan lain yang dipercayai dapat menguatkan daya ingatan anda iaitu GINKO dan GERMANIUM. Mendapat pekerjaan yang baik. Selain daripada vitamin dan galian di atas. banyakkan memakan kismis kerana ia dapat menambahkan kecerdasan berfikir. 6. Germanium pula bertindak sebagai pemangkin oksigen dan membersihkan badan daripada toksin. 2. Adakah kamu berasa seronok ketika belajar? Adakah kamu sedar bahawa melalui pelajaran kamu akan: 1. Bahan-bahan yang diproses dari daunnya dipercayai boleh memulihkan serta menguatkan daya ingatan kita di samping mengubati penyakitpenyakit yang berkaitan dengan otak. Senaman Fizikal Kalau pun anda seorang ahli sukan.Vitamin-vitamin dan galian-galian ini boleh didapati di semua farmasi dalam bentuk pil atau kapsul. kung-fu dan bermacam lagi.

9.00. 4. 1. Mendapat pujian daripada guru dan ibu bapa. kamu tahu bahawa kamu perlu mendapatkan balik wang baki sebanyak RM15. Semakin yakin kamu. Potensi ialah bakat dan kebolehan semula jadi kamu.8. Contohnya. kalau pelajar lain mengambil masa enam bulan untuk bermain gitar tetapi kamu hanya memerlukan masa dua bulan sahaja. Keputusan yang baik akan meningkatkan keyakinan diri kamu. Sekiranya kamu sudah pandai menyediakan kad-kad itu. kamu dikatakan telah mendapat kemahiran baru. Pelajaran memberikan kita ilmu pengetahuan baru. 3. 10. Contohnya. . Meningkatkan keyakinan diri. Mendapat pengetahuan baru. semkain besar kamu akan berjaya dalam ujian dan peperiksaan. Kamu boleh mendapat hadiah wang tunai dari pihak sekolah atau persatuan jika kamu adalah baik dan cemerlang. 2. 5. Mendapat hadiah. Ini adalah kerana kamu belajar Matematik. Sebelum kamu dapat membuat kad raya atau kad hari jadi dengan komputer. Menjamin masa depan yang cerah. organ dan alat muzik lain. Ini bermakna kamu mempunyai bakat muzik. kalau kamu membeli sehelai baju baru yang berharga RM 35. Menikmati rasa berjaya.00 dan membayar wang sebanyak RM 50. Mendapat kemahiran baru. Bakat ini hanya dapat dikembangkan lagi jika kamu diberi peluang belajar bermain piano. Mengembangkan potensi. kamu perlu belajar bagaimana menggunakan komputer.

Sudah tentu. kamu akan memasuki institusi pendidikan tinggi. Menjamin masa depan yang cerah. . kamu akan berasa begitu gembira. Selepas kamu lulus PMR. Menikmati rasa berjaya. Mendapat pekerjaan yang baik. Pelajaran menajamkan lagi pemikiran kamu. Kamu tentu akan berasa gembira dan bahagia kerana berjaya dalam ujian atau peperiksaan. Guru dan ibu bapa akan memberikan kamu pujian. Sekiranya kamu belajar dengan tekun. Semakin tinggi pelajaran. kamu akan mendapat gaji yang lumayan. Kamu dapat membeli barangbarang keperluan serta dapat membantu keluarga kamu. Dengan pekerjaan yang baik. 9. kamu akan mendapat keputusan yang baik. semakin tinggi kebolehan kamu berfikir secara kreatif dan kritis. 10. Pelajaran membolehkan kamu masuk ke Institusi Pendidikan Tinggi. 8. Mendapat pujian daripada guru dan ibu bapa. 7. kamu akan mendapat pekerjaan yang baik. Meningkatkan kemahiran berfikir. Apabila kamu telah menamatkan pendidikan di IPT. SPM/STPM.6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful