Usman Awang Ke Makam Bonda

Kami mengunjungi pusara bonda Sunyi pagi disinari suria Wangi berseri puspa kemboja Menyambut kami mewakili bonda Tegak kami di makam sepi Lalang-lalang tinggi berdiri Dua nisan terkapar mati Hanya papan dimakan bumi Dalam kenangan kami melihat Mesra kasih bonda menatap Sedang lena dalam rahap Dua tangan kaku berdakap Bibir bonda bersih lesu Pernah dulu mengucupi dahiku Kini kurasakan kasihnya lagi Meski jauh dibatasi bumi Nisan batu kami tegakkan Tiada lagi lalang memanjang Ada doa kami pohonkan Air mawar kami siramkan Senyum kemboja mengantar kami Meninggalkan makam sepi sendiri Damailah bonda dalam pengabadian Insan kerdil mengadap Tuhan Begitu bakti kami berikan Tiada sama bonda melahirkan Kasih bonda tiada sempadan Kemuncak murni kemuliaan insan

Usman Awang Gadis Dan Ayat Suci
Suara yang manis dalam bisik daun-daun Beralun lagu Tuhan di sayap angin malam Redup menyusup di bawah langit bertirai sepi Gadis tetangga (simpatiku pada matanya yang buta) Dari sinar hatinya membaca ayat-ayat suci Awan-awan berderetan dalam arakan sejarahnya Di mana lagu dan suara menjangkau pula Semakin tinggi, meninggi tak tercapai mata Disaputnya langit di atas awan berarak Gema merdu meresap mengocak ke bintang terserak Lalu melayah menurun mengusap puncak gunung Melayang manis mencapai bukit-bukit gundul Menurun lagi merendah mencecah hujung pucuk-pucuk Dari ranum dalam kembang-kembang segar senyum Ah, merendah pula ia meratai bumi Tanahair Semakin malam lagu Tuhan dari bibir syurga (Gadis buta melanjutkan khatam bulan puasa) Membawa para malaikat menjengah dada manusia Hidup yang damai dari keyakinan dan cinta Berdetiklah di hati, meski manusia paling ganas sekali Suara yang manis dalam bisik daun-daun Gadis cacat dan ayat suci beralun Meski tidak melihat, malah itulah pula Kesuciannnya syurga hidup perdamaian manusia Berdetiklah di hati, meski manusia paling ganas sekali
( 1950 - Puisi-Puisi Pilihan Sasterawan Negara, DBP 1991)

Minangkabau memang Melayu. semua Melayu Mamak dan Malbari serap ke Melayu Malah mua'alaf bertakrif Melayu (Setelah disunat anunya itu) Dalam sejarahnya Melayu itu pengembara lautan Melorongkan jalur sejarah zaman Begitu luas daerah sempadan Sayangnya kini segala kehilangan Melayu itu kaya falsafahnya Kias kata bidal pusaka Akar budi bersulamkan daya Gedung akal laut bicara Malangnya Melayu itu kuat bersorak Terlalu ghairah pesta temasya . Jakun dan Sakai asli Melayu. Bugis itu Melayu Banjar juga disebut Melayu. Keturunan Acheh adalah Melayu.Usman Awang Melayu Melayu itu orang yang bijaksana Nakalnya bersulam jenaka Budi bahasanya tidak terkira Kurang ajarnya tetap santun Jika menipu pun masih bersopan Bila mengampu bijak beralas tangan Melayu itu berani jika bersalah Kecut takut kerana benar Janji simpan di perut Selalu pecah di mulut Biar mati adat Jangan mati anak Melayu di Tanah Semenanjung luas maknanya: Jawa itu Melayu. Arab dan Pakistani.

Sedangkan kampung telah tergadai Sawah sejalur tinggal sejengkal Tanah sebidang mudah terjual Meski telah memiliki telaga Tangan masih memegang tali Sedang orang mencapai timba Berbuahlah pisang tiga kali Melayu itu masih bermimpi Walaupun sudah mengenal universiti Masih berdagang di rumah sendiri Berkelahi cara Melayu Menikam dengan pantun Menyanggah dengan senyum Marahnya dengan diam Merendah bukan menyembah Meninggi bukan melonjak Watak Melayu menolak permusuhan Setia dan sabar tiada sempadan Tapi jika marah tak nampak telinga Musuh dicari ke lubang cacing Tak dapat tanduk telinga dijinjing Maruah dan agama dihina jangan Hebat amuknya tak kenal lawan Berdamai cara Melayu indah sekali Silaturrahim hati yang murni Maaf diungkap senantiasa bersahut Tangan diulur sentiasa bersambut Luka pun tidak lagi berparut Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan Selaga yang ada sanggup diberikan Sehingga tercipta sebuah kiasan: "Dagang lalu nasi ditanakkan Suami pulang lapar tak makan Kera di hutan disusu-susukan Anak di pangkuan mati kebuluran" Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu Masihkan tunduk tersipu-sipu ? Jangan takut melanggar pantang .

menjamahku tanpa sabda Subur laksana ladang petani di lereng gunung Ranum menguntum dalam wujud rasa maha agung Mata yang memberi hati ini penuh menanti Kureguk kasih menghadapi hidup seluruh berani Kini kulihat kepalamu tersandar di jinjang pelamin Rambutmu tersanggul terandam mengilau di cahaya lilin Gemersik kainmu membisikkan bahagia malam pengantin Melimpah tumpah bahagia dalam tawa teman keliling Ketika malam kulihat matamu pada bintang Senyummu melambai di gemilang sinar bulan Dari bintang ke bintang kunantikan lagumu Hanya kerdipan dalam bisu suara hatiku bimbang Jika aku berdiri di muka jendela hati terluka Bulan sedang mengintai di balik awan kusapa Angin yang datang dari pelaminmu kutanya Ia bisa mengabarkan saat adinda sedang bahagia ( 1960 . Jangan malu mengucapkan keyakinan Jika percaya kepada keadilan Jadilah bangsa yang bijaksana Memegang tali memegang timba Memiliki ekonomi mencipta budaya Menjadi tuan di negara Merdeka Usman Awang Dari Bintang Ke Bintang Ketika mata saling menyapa senyum berbunga Tasik hati mu mencecah jiwaku mesra Betapa debar dada kurnia alam kasih bertakhta Kau datang tanpa suara. Jangan segan menentang larangan Jika yakin kepada kebenaran. DBP 1991) .Puisi-Puisi Pilihan Sasterawan Negara.Jika pantang menghalang kemajuan.

. Meniti Ranjau Kehidupan Beliau diberi nama Wan Osman Wan Awang tetapi menukar namanya kepada Usman Awang. “harimau mati meninggal belang. 2009 Bak kata pepatah Melayu. kehadirannya tetap dirasai. Mersing (1937) dan Bandar Maharani (1940). Halimah. Tidak lama kemudian beliau menjadi buruh paksa Jepun selama enam bulan di Singapura. Johor Darul Takzim. Semasa hayatnya. Usman Awang memerah keringat sebagai seorang anak tani di Segamat. manusia mati meninggalkan nama. namun dari lembaran karya-karya agung yang dinukilkan. Tongkat Warrant. Kota Tinggi. Faktor kemiskinan tidak mengizinkannya mengecap kejayaan yang lebih baik. meninggal dunia sewaktu beliau kecil lagi. Atma Jiwa. Ayahnya seorang nelayan yang mencari dan menjual rotan pada waktu musim tengkujuh. Usman Awang menerima pendidikan setakat darjah enam Sekolah Melayu sahaja.” Biarpun hampir sedekad beliau pergi meninggalkan kita. antara nama pena beliau yang termasyhur. Kuala Sedili. Dato’ Usman Awang. Beliau pernah menuntut di daerah Kuala Sedili (1936).BIOGRAFI DATO’ DR. Beliau yang dimaksudkan ialah Allahyarham Dr. Adi Jaya. Ketika Jepun melanda Malaya pada tahun 1942. Ibunya. USMAN AWANG Julai 31. Tokoh ini dilahirkan pada 12 Julai 1929 di Kampung Tanjung Lembu. Setiabudi. beliau terkenal sebagai seorang penyair hebat dan ahli drama yang prolifi k.

Antara Karya Hebat Usman Awang mula mencipta nama dalam dunia persuratan Melayu moden dengan penulisan sajak. drama beliau yang bertajuk Muzika Uda dan Dara. Kami Yang Terlibat dan sebagainya. Sesudah itu beliau bekerja di Mingguan Melayu sebagai sidang pengarang. Malam Kemerdekaan. Petikan esiswa Ogos 2009 . Di samping itu. Pada tahun 1962. Pada tahun 1952. Kemudian beliau menjadi pengarang majalah Dewan Masyarakat. Lantaran keistimewaan yang ada dalam sajaknya yang menarik. Bunga Popi. Beliau diangkat menjadi pengarang Utusan Zaman dan majalah Mastika selepas itu. Begitu juga dengan cerpennya yang hebat seperti Untuk Malaya Merdeka. Beliau pernah menjadi ‘budak pejabat’ di Pejabat Tali Air Segamat. pihak Jepun menyerah kalah. Gadis Di Kuburan. Kemudian beliau berkhidmat sebagai sidang pengarang di Dewan Bahasa dan Pustaka. Ke Makam Bonda. kukuh serta akrab dengan akar budi Melayu dan perikemanusiaan.Beliau berjaya melepaskan diri dan pulang ke Segamat. dan Salam Benua. dan Dewan Budaya. tetapi selepas beberapa minggu menjalani latihan. Manakala novel penulisannya yang masyhur sehingga kini ialah Tulang-tulang Berserakan. Jawatan pertamanya ialah sebagai sidang pengarang untuk majalah Dewan Bahasa. Turunnya Sebuah Bendera. Beliau kemudian menjadi seorang pemberita. Antara sajaknya yang cukup popular ialah Pak Utih. Dewan Sastera. ia acap kali menjadi pilihan anak-anak sekolah juga masyarakat awam dalam sebarang upacara mendeklamasi sajak. Usman Awang menjadi anggota polis apabila Inggeris kembali memerintah semula pada tahun 1946. Sajak-sajaknya sentiasa segar. beliau berhijrah ke Singapura dan bekerja sebagai pembaca pruf di Melayu Raya selama enam bulan. Kemudian memasuki Pasukan Polis Jepun (Botai). Melangkah ke Dunia Persuratan Melayu Pada tahun 1951. Degup Jantung. Usman Awang mendapat tawaran bekerja di Utusan Melayu sebagai sidang pengarang akhbar Utusan Kanak-Kanak. Tamu Di Bukit Kenny. Serunai Malam turut dipentaskan. Beliau menjalani latihan di Johor Bahru sebelum menjalankan tugasnya di Melaka. Matinya Seorang Pahlawan – Jebat. Selepas itu.beliau menjadi Ketua Bahagian Pembinaan dan Pengembangan Sastera sehingga bersara pada bulan Julai 1985. Usman Awang bekerja di Penerbitan Federal selama lapan bulan. Bermula pada Mei 1982. Nasib Buruh.

padahal senyum itu penuh dengan kepahitan ~ Usman Awang 2 Komen | Usman Awang | Dikirim oleh Haniey Pautan Kekal Usman Awang permata Melayu yang sukar diganti Februari 12. dan juga oleh penghuni-penghuni gedung-gedung yang permai dan istana-istana yang indah. dilingkung oleh tembok dinding yang tebal dan tinggi.2 Komen | Biografi Penyair. Luka di jiwa yang mereka hidapkan. sehingga yang kelihatan oleh orang luar atau yang mereka ketahui hanya senyuman saja. Usman Awang | Tagged: Biografi Usman Awang. Usman Awang | Kekal Dikirim oleh Haniey Pautan Prosa Air Mata Mac 19. Tetapi ia juga merupakan permata intelektual yang dimiliki oleh masyarakat pelbagai kaum di negara ini. . 2008 Bahawasanya air mata tiadalah ia memilih tempat untuk jatuh… tidak pula memilih waktu untuk menitis… Air mata adalah kepunyaan bersyarikat… dipunyai oleh orang-orang melarat yang tinggal di dangau-dangau yang buruk oleh tukang sabit yang masuk ke padang yang luas dan ke tebing yang curam. Nama ini tidak hanya sebahagian daripada khazanah keilmuan Melayu. Bahkan di situ lebih banyak orang menelan ratap dan memulas tangis. 2008 Oleh: AZMAN ISMAIL USMAN Awang.

Sesekali bila membaca karya-karya Allahyarham sama ada genre puisi. karya-karya Allahyarham setia mendukung semangat persahabatan sebagaimana jiwa kemelayuan itu sendiri. Persoalan besar yang sentiasa diutarakan olehnya ialah bagaimana pengarang menjadi lidah masyarakat dalam menyuarakan hak. pandangan dan kepentingan mereka kepada kelompok yang berkuasa. Oleh itu. membesar dan mendewasakannya. Zaen Kasturi. keadilan dituntut melalui kejernihan akal rasional. Allahyarham merupakan permata intelektual Melayu yang lahir atas semangat kesedaran untuk memperjuangkan masa depan dan jati diri bangsanya.Dalam sejarah kepengarangannya. Sebaliknya. dia menegur menerusi kata-kata lembut dan menusuk. Menikam dalam kelembutan kata-kata dan kepetahan bermain bahasa.” katanya. “Jiwa puisinya adalah jiwa Melayu tulen. Usman berpandangan bahawa kejernihan akal rasional dalam memperjuangkan keadilan adalah cara terbaik untuk mencapai matlamat. Sebaliknya ia disampaikan melalui ketajaman pena dan kehalusan kata. Sebagai pembaca. karya Stuart Hampshire. “Kata-kata dalam puisinya adalah lambang Melayu sejati yang cinta akan akarnya. Bagaimanapun. Seperti yang diungkapkan oleh penulis. rasa. ia akan mengingatkan kita pada Justice is Conflict. Cintanya tidak mengenal batas. Keterpesonaannya tertancap kukuh pada alam yang melahir. novel mahupun drama pentas. . Allahyarham berkarya bukan hanya di atas nama kaum Melayu semata-mata tetapi juga merentas sempadan etnik dan sistem kepercayaan – atas nama kemanusiaan serta kesejagatan. Allahyarham tidak meletakkan ‘perjuangan’ masyarakat bawahan dalam wacana konflik. Dalam erti kata. Daripada nelayan dan buruh kasar sehinggalah Melayu yang menduduki kepimpinan tertinggi. sama seperti Hampshire. kita jangan mengharapkan pemikiran Allahyarham diterapkan dalam karya-karya berbau penentangan dan kekerasan.

Sebaliknya juga idealisme untuk memajukan orang Melayu pada masa depan.” katanya. karya-karyanya mampu menegur banyak pihak secara halus serta berlapik. ‘kekuatan’ utama Allahyarham ialah unsur kritikan sosial dalam karya-karyanya. Madya Dr. Dengan bahasa yang mudah. ringkas tetapi padat. Mohamad Mokhtar Abu Hassan berkata. Kehalusan kata sentiasa menjadi keutamaan kepada Allahyarham. . Di sisi lain. Malahan seharusnya berterima kasih kerana dia memberikan kita rasa untuk berfikir bahawa kita harus menjadi Melayu yang kenal peribadi sendiri. hari ini dan masa depan. “Pandangan-pandangan seperti ini tidak banyak ditemukan dalam penulis-penulis Melayu yang sezaman dengan Allahyarham. Pensyarah Akademi Pengajian Melayu. Apa yang diutarakan adalah isu semalam. “Inilah kelebihan yang ada pada beliau. setelah enam tahun pemergiannya. “Semangat untuk membela nasib orang Melayu dalam karya-karya Allahyarham cukup kuat. teguran tersebut dilontarkan dalam kerangka pemikiran Melayu yang sentiasa berlapik dan bersopan. Allahyarham dalam beberapa karyanya melontarkan kritikan terhadap kepincangankepincangan dalam birokrasi serta terhadap segelintir pemimpin yang tidak jujur. Hari ini. Ia ditulis dalam bahasa yang mudah tetapi memadai untuk menyedarkan semua pihak. perjuangan dan idealismenya dalam memartabatkan bahasa. Universiti Malaya (UM).Zaen berpendapat. Mohamad Mokhtar berpendapat karya-karya Usman membuktikan Allahyarham berfikiran jauh dalam melihat pelbagai isu khususnya berkaitan dengan masa depan orang Melayu. karya-karya Allahyarham akan tetap subur sebagai khazanah bangsa yang begitu berharga. membaca karya Allahyarham. Prof. kesusasteraan dan kemanusiaan sentiasa hidup dan mekar mewangi. Kebanyakan isu yang diutarakan tidak hanya menggambarkan situasi semasa. Memang Allahyarham adalah sebutir permata di dalam kesusasteraan tanah air yang sukar dicari ganti. terutama puisi-puisinya. kita tidak berasa marah atau terhina akan tegurannya itu. Namun. Oleh hal yang demikian itu.

Begitu juga ketika Peristiwa Keranda 152. pengkaryaan dan perjuangan Allahyarham sentiasa dekat dengan dunia nyata. ketajaman pena dan kehalusan bahasa beliau tidak pernah mengikuti jasadnya. Namun. Beliau menunjukkan keprihatinan sebagai seorang manusia yang hidup dan sedar kepada persekitarannya. sesubur jasanya yang ditabur demi kelangsungan bangsa Melayu dan negara Malaysia. Di Angkatan Sasterawan 50 (Asas 50). Ketika meletus peristiwa permogokan Utusan Melayu pada Oktober 1961. Kesimpulan ringkas. Pandangan-pandangan Zaen dan Mohamad Mokhtar sebenarnya hanyalah contoh kecil daripada segudang jasa Allahyarham dalam memartabatkan bahasa. sastera dan masa depan orang Melayu sendiri. suara Allahyarham begitu lantang memperjuangkan maruah bahasa Melayu. Ketika kampus universiti di negara ini bergolak. Ia membuktikan Usman seorang pengarang yang berpandangan luas meskipun tidak mempunyai pendidikan tinggi. Bagaimanapun. Allahyarham dan teman-teman seperjuangan menunjukkan harga diri yang tinggi demi masa depan bahasa dan orang Melayu. Kini sudah beberapa tahun Allahyarham meninggalkan kita. Usman Awang | Dikirim oleh Haniey Pautan Kekal . Peranannya telah membangkitkan kesedaran kepada banyak pihak supaya tidak memperlekehkan bahasa kebangsaan itu. peminat dan pengagum Usman yang terus mengingati makna sebenar 29 November dalam erti kata `pergi sebutir permata keilmuan Melayu?’ Usman tidak hanya sekadar pengkarya besar yang pernah dilahirkan oleh sebuah negara bernama Malaysia tetapi juga seorang pemikir agung yang merentasi zamannya. Allahyarham turut meletakkan dirinya dalam peristiwa berkenaan. Biografi Penyair. berapa ramai barangkali antara penyanjung.” tambahnya. 1 Komen | Artikel. Ia terus subur. dan di mana perlu menyatakan pendirian melalui tulisan yang beralas tetapi tetap mengesankan.“Saya rasa ini kekuatan utama dalam karya-karya Allahyarham.

tak dapat dijual beli. tetapi Dara hanyalah satu tak dapat ditukar ganti. Jika begini penanggunganku kerana Dara.Uda Dan Dara ~ Usman Awang Disember 26. maka relalah hamba menerimanya. 2007 (Kepada Pahlawan Pahang) PAHLAWAN jika hilangmu tanpa pusara jika pusaramu tanpa nama jika namamu tanpa bunga . 2007 Uda dan dara Bersumpah keramat cinta Wajah seri terukir Berbiduk hilir kasih Uda dan dara Bersanding tak berpelamin Tempat yang berwali Di laut malam saksi Daraku nantikan abang Emas ringgit membakar kita Uda hamba tunggu angin lalu Uda dan dara Bersanding di pusara Nisan yang bersabda Keramat kisah cinta ~ Usman Awang “Berat kupikul sakit kutanggung.” 2 Komen | Usman Awang | Tagged: Usman Awang | Dikirim oleh Haniey Pautan Kekal Pahlawan Kemerdekaan ~ Usman Awang Ogos 21. ibu.

Usman Awang | Tagged: Usman Awang | Dikirim oleh Haniey Pautan Kekal Salam Benua ~ Usman Awang Ogos 14. ~ Usman Awang (Dalam Puisi-puisi Pilihan. 2007 I MEREKA memisahkan kita pasport visa wilayah segala tempoh nama mereka merompak kita dengan undang-undangnya peluru dikirimkan dalam bungkusan dollarnya kita dipaksa memilih salah satu dan kita mesti memilihnya tiada jalan lain . DBP) 18 Komen | Puisi Patriotik.penjajah mengatakan engkau derhaka maka engkaulah pahlawan yang sebenarnya Gema seabad silam Inggeris datang meredah Pahang bersama peluru bersama senapang membunuh menangkap setiap pejuang Sungai Semantan berubah merah bukan sarap hilir ke kuala bukan rakit mudik ke hulu arus merahnya menjulang mayat pahlawan bangsa pahlawan rakyat tujuh liang dadanya tersayat Pahlawan! Untukmu derita untukmu penjara bukan bintang tersemat di dada semangatmu api negara berdaulat namamu terukir di jantung rakyat.

II Telah saudara pilih senapang dan peluru banyak pemimpin memilih dollarnya untuk ini saudara membasahi baju rumput-merah sungai-merah tangis anak-anak darah rakyat tertindas III Saudara memerah kaktus melumat batu menjadikannya minuman makanan gadis-gadis bekerja debu pasir dandanannya anak-anak kecil menyandang senapang saudara menghitamkan langit menyelubungi saluran minyak setengahnya menyanyi di penjara untuk pembebasan Palestin IV Kami bertatih di sawah semakin kering petani-petani mulai menebang hutan dara permulaan kecil pada ketenangan segumpul awam ketenangan yang di belakangnya memangkas kami yang sedikit ini sedang belajar dari tiap pengalaman saudara dan pengalaman sendiri kami memampatkan gerhana bulan mei pada tujuan tempat nusantara ini V Salam tanpa visa pasport golf .

you have chosen guns and bullets many leaders prefer their dollars for this you must soak your clothes red grass.warna kemanusiaan rakyat seluruh benua Usman Awang 1970 English Translation: Greetings to the Continent I They separate us the passports visas frontiers all names for barriers they rob us with their laws sending bullets wrapped in dollars forcing us to choose and choose we must there is no other way II Friend. red river children’s weeping the blood of the exploited III You squeeze cactus and grind stones to make food and drink girls toil decorated in dust little children sling on their weapons you darken the sky with exploding pipelines others sing in prisons for the freedom of Palestine .

people. of all continents. and our own we shall consolidate the May eclipse at the true target of this archipelago V Greetings without visa passport golf colour to humanity.IV We strive in drying rice fields daring peasants have begun to clear the virgin jungle small beginnings in a cloudlike calmness a calmness that nips us in the bud we the few are still learning from all your experiences. 2007 Biar dia telah pergi Atau gugur ke persada ibu Yang…takkan kembali Meninggalkan bakti dan jasa . Usman Awang 1970 (Translated by Muhammed Hj Salleh) 4 Komen | Usman Awang | Tagged: Usman Awang | Dikirim oleh Haniey Pautan Kekal Korban Tanah Air ~ Usman Awang Ogos 10.

Tuan bisa mengeti kerana dunia kepunyaan bersama. Keliling kita udara pecahan atom. Dan di mana juga berada. Suara cinta-damai tebang bersayap membumbung. mengenal bahagia neraka. Ke mana berlindung bila muntah suaranya meraung? O dengarlah harapan yang banyak ditumpahkan. Ada dua manusia dalam satu denyut. 2007 (Surat Buat Khrushchev dan Eisenhower dalam Pertemuan) Siapa pun juga kita. Kilang-kilang kawah api bukan untuk senyum. merah atau apa warna. Kuasa yang besar padanya segala terpaut.Dia hanya seorang mata-mata Atau perajurit yang berbakti Meninggal bingkisan jasa Pada bangsa dan ibu pertiwi Dia gugur di medan perjuangan Di tengah-tengah hutan belantara Atas kuburnya ditabur kembangan Disiram dengan air mata Kekasih yang menuggu dia Putus cinta…bisikan jiwa Usman Awang 1984 2 Komen | Usman Awang | Dikirim oleh Haniey Pautan Kekal Dunia Yang Senyum ~ Usman Awang Ogos 9. . Di antara kita dan dunia yang mesti hidup.

O Pak Utih. Panggillah pemuda dan gadis-gadis menari Di tangan mereka bunga-bunga warna-warni Dunia yang senyum bakal kita miliki. Dan Mak Utih bisa panggil dukun kampung. Usman Awang 1959 2 Komen | Usman Awang | Tagged: Usman Awang | Dikirim oleh Haniey Pautan Kekal Pak Utih ~ Usman Awang Ogos 8. Wang dan ayam dara diikat bersilang. bukan candit bedit yang pelurunya bergegar. 2007 I Punya satu isteri mau dakap sampai mati. Biasa keluarkan peluh berapa saja. II Di kota pemimpin berteriak-teriak. Gantilah bom-bom itu dengan bola mainan anak-anak. Teratak tua digayuti cerita pusaka. Betapa Pak Dukun dan bekalan pulang. . Sebidang tanah tandus untuk huma. Lima anak mau makan setiap hari.Jadikanlah senapang itu kecapi dan gitar Petiklah. Lalu jampi matera serapah berulang-ulang. petani yang berjasa. Tapi malaria senang menjenguk mereka. Seribu kemakmuran dalam negara berdaulat. Meski dalam sembahyang doa berjuta. Kulit tangan tegang berbelulang. Pilihanraya dan kemerdekaan rakyat.

Di mana-mana jamuan dan pesta makan. Datang dari desa yang dijanjikan kemakmuran.Jambatan mas kemakmuran sampai ke akhirat. Bapak-bapak pergi ke mana di mobil besar? Usman Awang 1954 English Translation Father Utih I He has one wife – whom he embraces until death five children who want to eat everyday an old hut where an inherited tale is hanging a piece of barren land to cultivate. Pemimpin atas mobil maju ke depan. The medicine man with his reward goes home with money and a pullet tied together. Ayam panggang yang enak di depan. dadanya terbuka. Ah. rakyat tercinta melambaikan tangan mereka. The skin of his hands is taut and calloused accustomed to any amount of sweat O Father Utih. Pak Utih masih menanti dengan doa. the worthy peasant. II . But malaria comes hunting them even though he offers a million prayers and Mother Utih calls the village medicine man for magic formulas. curses repeatedly chanted. Ketika kemenangan bersinar gemilang.

2007 Ladang kita air mengalir di segala liku tanaman subur menghijau dan rumput-rumput baldu ia datang matanya bintang suaranya lagu membawa khabar mesra salam dari ibu Kucintai tanah ini kerana kami di sini rumah kecil tapi telah didirikan oleh lelaki teguh dan keramat seperti gunung besi ladang tercinta.In towns the leaders keep shouting of elections and the people’s freedom of thousand-fold prosperity in a sovereign state a golden bridge of prosperity into the world hereafter. their chests thrust forward O! the beloved subjects wave their hands. Everywhere there are banquets and festivities delicious roast chicken is served chicken from the village promised prosperity. kubenam hati di sini . When victory brightly shines the leaders in cars move forward. Father Utih still waits in prayer where are the leaders going in their limousines? Usman Awang 1954 (Translated by Adibah Amin) 3 Komen | Usman Awang | Tagged: Usman Awang | Dikirim oleh Haniey Pautan Kekal Mahkota Cinta ~ Usman Awang Ogos 6.

com/category/usman-awang/ http://www.Tumbuh segala kasih berbuah berbunga ladang comel sekarang milik kita bersama akan lahir manusia baru sudah bernama setia.html .wordpress. DBP ) http://penyair.com/ns/imnogman/imnogman/UsmanAwang_Puisi.angelfire. putera kasih mewarisi mahkota cinta! Usman Awang 1966 ( Dipetik dari Antologi Puisi Bintang Mengerdip.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful