Este una dintre cele mai importante baze de tratament din Europa. In perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. In urma acestuia a fost creata o infatisare noua si o functionalitate extinsa a Salinei Turda.

Fondurile necesare lucrarilor de consolidare si modernizare au fost asigurate din surse europene (4,8 milioane de euro) si de Primaria Turda si Consiliul Judetean Cluj (un milion de euro).

‡ Salina Durgau Turda dispune de:
‡ baza de tratament i recuperare (pentru cei cu afec iuni respiratorii) ‡ biserica salin㠇 teren de minigolf ‡ teren de bowling ‡ debarcader subteran ‡ lift ultramodern (coboara la o adancime de 80 de metri) ‡ sala de concerte ‡ Acestea fiind doar cateva din principalele atractii, va lasam pe dumneavoastra sa descoperiti adevarata valoare a acestui monument dedicat mineritului in sare.

Crivac ± o unealta care servea la extractia sarii.

terminata in 1870) sapata pentru a usura transportul sarii la suprafata ± 917m lungime. (inceputa in 1853. .Galeria Franz Joseph.

Un aspect interesant ce merita mentionat este ca intre 1948 si 1992 a avut rolul de depozit de branza. .

.

‡ Exploatarea masiva a sarii a fost atestata documentar din secolul al XIII-lea. ‡ Extractiile au fost sistate in anul 1932. cand pentru obtinerea pretioaselor cristale s-au sapat ingenioase camere cu forme piramidale. dar minele au fost redeschise in 1992. pentru turisti si pentru pacientii cu boli respiratorii. . mediul salin si concentratia optima de aerosoli din galerii fiind recunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra persoanelor cu afectiuni pulmonare.‡ Exploatarea zacamintelor de sare de la Turda dateaza din epoca romana.

.

. un teren de minigolf si un altul de sport. in care a fost construit un amfiteatru cu 80 de locuri pentru concerte si auditii muzicale.‡ Lucrarile de la Salina Turda au inceput in ianuarie 2008. ‡ Un complex balnear cu sase etaje a fost realizat in proximitatea lacului Durgau. proiect urmat de reamenajarea minei Rudolf din salina. iar proiectul condus de arhitectul Dumitru Iosif a avut mai multe etape.

cristalizata cu granule mari iar mai jos are unele intercalatii de sisturi argiloase si nisip fin alaturi de pietris.La suprafata zacamantului sarea este pura. .

.Cascada de sare.

.

Scara bogatilor .

.

.

.

.

iar inaltimea 40m.Mina Rudolf are forma trapezoidala. . La baza are 80m / 50m.

Scarile coboara de a lungul a 13 etaje fiecare avand marcat anul in care a fost sapat. .

.

Ele cresc pana la 3 m apoi se rup din cauza propriei greutati. . pe peretele nordic al minei Rudolf.Datorita infiltratiilor. s-au format stalactite de sare cu o viteza de crestere de 2 cm/an.

tenis de mas . ‡ Mai exist terenuri de minigolf i badminton. -teren de fotbal cu pardoseal adus din Utah -o sal de conferin e cu scaune înc lzite electric. mese de biliard i o biseric .‡ În Mina Rudolf exist : .teren de joac pentru copii. izolat fonic i cu aparatur multimedia. -piste de bowling. .

Golf Teren de golf .

Golf .

.

este un lift ultramodern din care poate fi admirata intreaga panorama pe care o ofera acest mare spatiu al salinei. . inalta de 40 de metri.‡ Senzatia minei Rudolf.

Liftul .

.

Sala de concerte si gondola din mina Rudolf. .

.

.Mese de tenis.

unde turistii pot face o plimbare cu barca pe lacul cu apa sarata ± aici a fost amenajat si un debarcader.‡ O alta etapa a vizat mina Tereza. .

Pod spre insula Lacul din mina Tereza ± 8 m adancime. . In mijloc are o insula .

Amenajari futuriste pe lacul din mina Tereza .

.

‡ Lacul din Mina Tereza a fost amenajat. iar turi tii pot închiria b rci cu care se pot plimba o jum tate de or pe lacul adânc de cinci metri. pentru a evita conflictul dintre sare i metal. insuli a a fost dotat cu b nci i un compartiment închis special pentru aerul s rat. . ‡ B rcile sunt din fibr de sticl .

.

.

Debarcaderul Mina Maria Tereza vazuta din balconul Minei Rudolf .

Debarcaderul .

.

La inaugurare ± 22 ianuarie 2010 .

Concert .

.

02 m/s in mina Rudolf). asistenta de specialitate fiind asigurata de un cabinet medical. . programul zilnic fiind de cel putin 30 de minute. ‡ O cura de aer salin dureaza intre 7 si 12 zile.2 m/s (0. ‡ Medicul poate prescrie si o sedere de pana la patru ore pe zi pacientilor carora microclimatul salinei le amelioreaza capacitatea respiratorie. ‡ In interiorul salinei sunt doar 10-12 grade Celsius.‡ Mina Ghizela a devenit baza propriu-zisa de tratament. iar viteza curentilor de aer este de maximum 0.

.

.

singura roat de acest gen din subteran. adus din Ungaria. . ‡ Cu cele ase milioane de euro au fost construite dou lifturi speciale. aduse din Spania. an în care a salina a început s se tehnologizeze. a fost amenajat roata cu gondole.‡ Schimb rile au început în 2008. iar aerul este aspirat cu pompe puternice. ‡ Toaletele sunt speciale.

Roata cu gondole .

‡ Interesant este sala ecoului. terenul de sport cu 100 de lei ora. unde sunetul este reverberat de 20 de ori. iar echipamentul sportiv este obligatoriu. iar intrarea cost 15 lei pentru adul i. .‡ Accesul turi tilor în min este permis pân la ora 13:00. ‡ Sala de conferin e se închiriaz cu 250 de lei ora. dar zona nu a intrat în proiectul de reabilitare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful