Domnicu Nicoleta, elevă a LAŞM, clasa a X-a 'C'.

O legătură de suflet Patria este locul unde fiecare dintre noi se simte în siguranţă, unde ne permitem să fim noi înşine, fără ascunzişuri şi tertipuri. Astfel, de ce patria trebuie neapărat să fie un punct de pe hartă şi nu ceva mai real, mai tangibil? În limba latină „pater” semnifică tată, deci el este pilonul principal în organizarea concepţiei despre viaţă a copiilor săi, pentru ca ei să se orienteze uşor în haosul acesta de necuprins care se numeşte contemporaneitate. Este extraordinar să ai pe cineva în care te poţi încrede şi care are aceleaşi interese ca şi tine. O persoană care te susţine şi te iubeşte indiferent de situaţie. Pentru mine această persoană este tata. Ceea ce ne uneşte pe noi e mai presus de o legatură de sânge – e o legatură sufletească. Noi avem un ţel comun: acela de a ne trai viaţa după propria filosofie, în armonie cu Dumnezeu, în armonie cu lumea înconjuratoare, în armonie cu sine. De la el am învăţat să găsesc aspecte pozitive oricărei circumstanţe, oricât de nefastă n-ar fi ea – echilibrul sufletesc e mai important decât toate. Atunci când eşti fericit, totul parcă vine de la sine - trebuie numai să depui suflet în ceea ce faci şi totul e posibil. Cred că până acum ne-a reuşit asta, în ciuda numeroaselor greutaţi întâmpinate, de exemplu divorţul părinţilor mei. Poate, de fapt, asta ne-a întărit legătura?

Primul hobby pe care l-am avut în comun cu tatăl meu a fost arta fotografică. El iubeşte să facă fotografii tematice şi portrete, iar eu sunt pasionată de natură, mai ales de cer, de apusul şi de răsăritul soarelui. Aparatul, însă, nu poate surprinde multitudinea de nuanţe - oricum, contează emoţiile ce pot fi trăite astfel. Chiar mă simt ofensată de faptul că, uneori, cei care îmi privesc pozele consideră că am folosit Fotoshopul... Ceea ce ne înconjoară abundă în frumuseţe, noi trebuie doar să învăţăm să o sesizăm. Vara aceasta tata m-a convins să merg la o înscriere neobişnuită - cei doi tineri proaspăt căsătoriţi au decis să facă, împreună cu vreo 60-80 de ciclişti (mobilizaţi de el) , un tur in jurul Chişinăului, ei înşişi urcând pe un tandem (bicicletă dublă)! Iar eu mi-am luat în serios rolul de jurnalistă, fotografiind deopotrivă cu profesioniştii...

Aş vrea să vă întreb — ce aţi face dumneavoastră, dacă, într-o bună zi, ar dispărea toate automobilele, motocicletele, trenurile... ? Cu siguranţă, aţi alege să mergeţi cu bicicleta. Şi, totuşi, cine ar putea să meargă cu bicicleta tot atâta timp cât poate merge în comfortul automobilului? Scaunul incomod şi faptul că stai cu ochii numai pe roata frontală te privează de bucuriile stilului sănătos de viaţă. Închipuiţi-vă, dar, cât de bine ar fi să putem sta întinşi ca pe un fotoliu, să savurăm priveliştile din jur şi să fim absolut siguri că nu ne vom prăbuşi la curbe?

Cu câţiva ani în urmă, aceeaşi întrebare ne-am pus-o şi noi. Tata era foarte entuziasmat de o maşinărie ciudată, iar eu m-am molipsit repede. Atunci când bicicletele orizontale au intrat în viaţa noastră, fiecare dintre noi şi-a modificat un pic visurile şi aspiraţiile. Acest tip de sport poartă o semnificaţie aparte: el înglobează în sine şi modul sănătos de viaţă, şi protecţia mediului, şi traficul fără frontiere. Astfel am ajuns să facem excursii la natură, având cu noi doar un cort şi ceva de-ale gurii. Este foarte entuziasmant să fii în mijlocul naturii, să admiri şoricei de câmp şi veveriţe, să ţii în braţe căprioare – chiar în mediul lor de viaţă. De asemenea, am făcut o mulţime de călătorii – la mănăstirile Căpriana şi Hâncu, la Iaşi, în Transnistria şi în Ucraina. Atunci când tata a fost ”ţărişoara”

noastră vecină (Transnistria), a pozat lângă un tanc, spunând ”Pe acolo pe unde merg bicicletele tancurile nu trec!”.

Toamna aceasta Gura Căinarului a organizat o festivitate în masă – numită Velo-Hora – în care s-au implicat reprezentanţii diferitor culturi sportive underground, de genul BMX-eri (ciclişti care fac trucuri), skateri, sportivi de parcour (care sar ”artistic” peste garduri, blocuri de pereţi etc.) şi o mulţime de ciclişti! Toţi militau pentru o viaţă fară alcool, droguri şi alte deprinderi nocive. Este nemaipomenit să ştii că poţi face o diferenţă în mentalitatea tinerilor de astăzi, pentru a-i încuraja să aleagă calea corectă în viaţă. Eu şi tata eram acolo – iar trike-ul a fost atracţia principală! Ciclismul din plăcere e un unificator al oamenilor, oricât de diferiţi ar fi - cred că una dintre problemele principale ale societăţii de astăzi este cea a neacceptării faptului că fiecare dintre noi e unic, că avem concepţii distincte despre viaţă şi nu suntem gata să ni le schimbăm foarte uşor. Deşi eu am participat doar la 25% dintre aceste deplasări (şi doar în câteva dintre ele eu eram cea de pe bicicleta orizontală), am reuşit să prind gustul aventurii. În viitor aş vrea să facem, împreună cu tata, o călătorie de 3-4 săptămâni în jurul Mării Negre. Poate e un proiect îndrăzneţ, totuşi eu sunt sigură că îl vom îndeplini în viitorul apropiat, pentru că avem aproape toate lucrurile necesare : cort, aragaz, saci de dormit etc. şi, cel mai important – dorinţă!

Consider că Republica Moldova ar avea mult de câştigat dacă cetăţenii ei, în special cei tineri, ar renunţa din când în când la calculator, la televizor şi la statul degeaba pentru a profita din plin de viaţă. Odată ce te implici într-o activitate ca ciclismul, e greu să renunţi, pentru că devine o parte componentă a personalităţii tale. Prin intermediul lui îţi poţi face prieteni buni şi îi poţi menţine timp îndelungat, pentru că excursiile în grup unesc oamenii mai mult decât orice altceva. Iar dacă luăm în calcul şi faptul că bicicleta este cel mai ecologic mijloc de transport, spre deosebire de automobile, care emit o cantitate enormă de gaze nocive, ne dăm seama că am făcut alegerea corectă. Poate veţi fi curioşi, ce am eu din faptul că mă implic în hobby-urile tatălui meu? Păi, astfel am realizat că orice ţel poate fi atins, atâta timp cât crezi cu adevărat în el şi faci, zi de zi, paşi mici pentru realizarea lui. Eu am învăţat foarte multe de la tatăl meu şi încă continui să o fac. Deşi are şi defecte, ca orice om normal, eu nu l-aş schimba pentru nimic în lume. Sunt mândră că sunt fiica lui Igor Domnicu!

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful