P. 1
Morfisme şi izomorfisme de grupuri

Morfisme şi izomorfisme de grupuri

|Views: 12,589|Likes:
Published by So Sorana

More info:

Published by: So Sorana on Feb 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/27/2015

pdf

text

original

Morfisme şi izomorfisme de grupuri Fie ( G 1 , o) şi ( G 2 , ∗ ) două grupuri. Definiţii: Funcţia f : G 1 →G 2 se numeşte morfism ( omomorfism ) de grupuri dacă: f ( x oy ) = f ( x ) ∗ f( y ), ∀ x ∈ G 1 .

Funcţia f : G 1 →G 2 se numeşte izomorfism de grupuri dacă: 1. f este morfism de grupuri; 2. f este funcţie bijectivă Grupurile ( G 1 , o) şi ( G 2 , ∗ ) se numesc grupuri izomorfe şi se scrie G 1 ~ G 2 , dacă între ele există cel puţin un izomorfism de grupuri. Definiţii: Un morfism f : G → G, se numeşte endomorfism al grupului G. Un izomorfism f : G → G, se numeşte automorfism al grupului G. Mulţimea endomorfismelor unui grup se notează End(G), iar mulţimea automorfismelor lui G se notează Aut(G). Teoremă: Fie (G 1 , o) şi ( G 2 , ∗ ) două grupuri cu elementele neutre e 1 şi e 2 , şi f : G 1 →G 2 , un morfism de grupuri. Atunci : a) f ( e 1 )= f ( e 2 ) b) f ( x −1 ) = ( f (x) ) −1 , ∀ x ∈ G 1 c) f ( x n )= ( f(x)) n , ∀ x ∈ G 1 şi n ∈ Z. OBSERVAŢIE În scriere aditivă, relaţiile anterioare se scriu: f ( 0)= 0 f (-x)= - f(x), ∀ x ∈ G 1 f ( nx)= nf(x), ∀ x ∈ G 1 şi n ∈ Z Teoremă: Fie grupurile ( G 1 ,·), ( G 2 ,·) şi (G 3 ,·). Dacă f : G 1 →G 2 şi g : G 2 →G 3 sunt morfisme de grupuri, atunci h : G 1 →G 3 , h = g ◦ f este morfism de grupuri. Dacă f : G 1 →G 2 este izomorfism de grupuri, atunci : G 2 →G 1 este izomorfism de grupuri.

2 ∈ G 1. 1 Funcţia fֿ− : G 2 →G 1 este bijectivă. o ) este monoid. . f − este izomorfism de grupuri.d. y ∈ G 1 .e. Fie y 1 şi y 2 ∈ G 2 . ∀x . Teoremă: Fie (G. Avem: 1 1 1 f − ( y 1 · y 2 )= f − ( f (x 1 ) · f ( x 2 ))= f − ( f ( x 1 · x 2 )) = x 1 · x 2 1 1 = f − ( y1) · f − ( y 2 ) 1 Deci. q. rezultă că există x 1 şi x astfel ca f ( x 1 ) = y 1 şi f ( x 2 ) = y 2 .Demonstraţie Avem succesiv: h ( xy) = g ( f ( xy )) = g ( f ( x ) · f ( y )) = g ( f ( x )) · g ( f ( y )) = h ( x ) · h ( y). o ) un grup. b) Aut( G ). o) este grup. Atunci: a) ( End(G). Deoarece f este bijectivă.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->