P. 1
stefan_cel_mare

stefan_cel_mare

|Views: 142|Likes:
Published by Florin Andrus

More info:

Published by: Florin Andrus on Feb 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/07/2013

pdf

text

original

CUPRINS:

- Originea lui Stefan cel Mare; - Locul si perioada in care a domnit; - Strategia de a face din Moldova o tara independenta si de a-i patra acest statut; - Luptele pe care le poarta cu dusmanii, dintre care cei mai de temut au fost turcii; - Personalitatea domnitorului; - Insemnatatea domniei lui Stefan cel Mare atat pentru Moldova cat si pentru intregul popor roman; - Legende si marturii istorice; - Stefan cel Mare si Sfant ²pastrat ca ´o icoana vieµin inimile romanilor; - Momente omagiale; - Monumente,statui, sclupturi;

osta i i "toat ara" în frunte cu mitropolitul Teoctist. i-a r spuns într-un glas: ÅÎntru mul i ani. Întreaga adunare: boieri. zis Alexandru cel Bun si Drept care a domnit in Moldova intre anii 1400 -1432. Are cea mai lunga domnie. * La 14 aprilie 1457. . tefan vine cu oaste.de la Dumnezeu. în scaunul p rin ilor i str mo ilor lui. domnul rii Române ti i. dup înfrângerea lui Petru Aron (ucigasul tatalui sau) in aprilie 1457 . ajutat de Vlad epe . * Dup uciderea tat lui s u.s domne tiµ. deci aproape o jumatate de secol.* Stefan cel Mare era fiul lui Bogdan al-lI-lea si nepotul unui alt mare si luminat voievod al neamului. târgove i. tefan cel Mare este proclamat ca domn legiuit al Moldovei.merge la Suceava i pe locul ce se chema Câmpia Drept ii. întreab pe to i de fa . lâng Cetatea de scaun. dac le este cu voie s le fie domn.pana in 1504.

aduceau mirodenii. postavuri i arme. pe care i-a chemat la oaste de cate ori a fost nevoie. Polonia si Imperiul Otoman. care treceau prin Moldova dinspre Marea Neagr . Astfel se explic cum a avut tefan mijloace materiale ca s lupte f r încetare în lunga lui domnie.contribuind la imbogatirea tarii. covoare. calitate ce o avea inca din copilarie (Stejarul din Borzesti) a reorganizat oastea domneasca. dotand-o cu arme de foc. a inaltat cetati noi si le-a intarit pe cele vechi. metale i pietre pre ioase.In perioada domniei lui. polonezi sau armeni. Negustorii italieni.µ . rasplatindu-i cu pamant si pretuindu-i pentru virtutile si curajul lor de aparatori ai ´tarinei stramosesti. Avand bani din sursele amintite si fiind un conducator iscusit. S-a bazat pe dragostea de tara a razesilor. Moldova a cunoscut o dezvoltare fara precedent si s-a facut respectata de toate marile puteri din jur: Ungaria.

. pentru a rezista oricarui atac. intre Carpatii Orientali.Capitala era in Cetatea Sucevei. Moldova a cunoscut cea mai mare intindere. pe care domnitorul a intarit-o cu ziduri puternice din piatra.Marea Neagra In epoca sa. Nistru si Marea Neagra.

La lucru de razboaie mester. Si lucrul sau il stia a-l acoperi si unde nu gandeai acolo il aflai.. om intreg la fire. Neam . ca vazandu-l ai sai sa nu se indeparteze.. nu pierdea nadejdea. se ridica deasupra biruitorilor". Suceava. Cetatea Neam ului spre Carpa i. asezandu-le in punctele strategice si a refacut cetatile existente: Roman. nelenes. iar pe Siret cetatea Romanului. unde era nevoie.insusi se vara.* Cronicarul Grigore Ureche in ´Letopisetul Moldovei ´ consemneaza despre Stefan ² ´. Astfel tara era ap rat de cet i ca Soroca i Cetatea Alb la Nistru. ci stiindu-se zut jos. * Ca sa poata sa-si indeplineasca visul de a face din Moldova o tara independenta si a nu mai plati tribut turcilor a inaltat numeroase fortificatii de aparare la hotarele Moldovei. . si pentru aceia rar razboiu de nu biruia si unde-l biruia altii. cet ile Hotinului si Tighinei la Nordul Sucevei.

.

Pentru inceput Stefan cel Mare. a refuzat sa se infatiseze la Poarta si sa plateasca traditionalul tribut falosului si necrutatorului sultan Mohamed al IIlea. Intr-adevar in paginile de aur ale istoriei noastre de veacuri sint inscrise victorii de mare rasunet ca cele de la Baia din 1467. care la 1453 cucerise faimosul si invicibilul pina atunci Constantinopol. ca domn vrednic si mindru de trecutul glorios al inaintasilor sai. care se napustira in repetate riduri ca lacustele asupra acestui colt de rai. s-a razboit cu pricepere.istorice). care au punctat domnia plina de izbinzi a acestui mare Voievod al Moldovei. asezat in calea marilor furtuni ale vremii.Ca un vrednic si iscusit comandant de armata. de la Lipnic din 1470. dar cei mai inversunati dusmani au fost turcii care erau ´cata frunza si iarbaµ(izvoare istorice) si care se napustira in repetate randuri ca ´lacustele asupra acestui colt de raiµ(izv. cu toti cei ce au ravnit la Moldova. . din Codrul Cosminului de la 1497 etc. Insa cele mai crunte au fost razboaiele purtate cu ostile otomane cita frunza si iarba..

unguri si poloni veniti in ajutor. sa se lase de toate. si porni infuriat asupra Moldovei. precum era numita de turci Moldova. dispunind doar de 40 de mii de luptatori curajosi si iscusitii si de vreo 9 mii de secui. Stefan cel Mare. sa fie tainuite proviziile. pilcuri de osteni din cei mai viteji lovind pe neasteptate. a recurs la una din cele mai bine chibzuite tactici.. al carei domnitor incercase a sfida Poarta. sa porneasca neintirziat impotriva ghiaurului Stefan si sa treaca prin foc si sabie "vilaietul Bogdania". el trimise porunca grabnica lui Soliman pasa. Soliman Pasa renunta la asediul unei cetati albaneze.. setosi de singe si averi. unuia din demnitarii si ostenii cei mai incercati ai sai.Infuriat la culme de nesupunerea si cutezanta domnului Moldovei. aduna in scurta vreme o armata numeroasa de peste 120 de mii de osteni bine pregatiti si inarmati. verificate si in luptele sustinute mai inainte vreme. Astfel dusmanul supus foametei era hartuit neincetat. . El a dat porunca sa fie parasite toate asezarile omenesti care puteau nimeri in calea dusmanilor. ca fulgerul naprasnic in el.

Indemnurile de lupta nu conteneau nici pentru o clipa. a avut loc la 10 ianuarie anul 1475 pe valea Birladului la miazazi de Vaslui.Lupta cea mare. Parea ca cerul se impreunase cu pamintul. Clinchetele paloselor incrucisate se pierdeau in larma glasurilor celor raniti. potopind in noroi valea Birladului. altadata pustie. Zorii zilei cufundata in picla deasa au vestit prin sunetele de alarma ale trimbitelor si bubuitul tunurilor inceputul marii batalii. care ingreuna desfasurarea fortelor dusmane si manevrarile de armata. Anume aici isi puse de gind Stefan cel Mare si ostenii sai sa le intinda capcana turcilor. Stefan in lupt` (piesa turnata in bronz) Stema Moldovei . intr-o asezare mlastinoasa.

Dusmanii inraiti se napusteau cu ura si inversunare asupra ostenilor lui Stefan. . ca in cele din urma turcii sa nu mai reziste atacurilor. turcii au prins a da indarat. Topoarele."si in ziua aceea de marti. Ei parasira lunca singeroasa. ghioagele loveau indesat si fara pic de hodina in dusmani. spre a se adaposti si a scapa de loviturile ostenilor temerari ai lui Stefan cei Mare. dind bir cu fugitii. Stefan Voievodul s-a aruncat in lupta cea mare si grea. semana panica in tabara turcilor si puse pe fuga trupele . Loviti prin surprindere.si miercuri si joi pilcuri de vinatori se tinura in urma dusmanilor". securile. Parea ca si vazduhul. indemnindu-i prin pilda si curajul sau fara de asemanare.invicibile" ale falosului Soliman pasa. savirsit de un pilc de moldoveni. iscusit si viteaz in razboaie. altii pilcuri-pilcuri razlete se risipira in toate partile. Incercat in batalii. nadajduind sa-i inece in singe si sa treaca prin foc si sabie frumoasa. intreaga natura tineau parte vrednicilor aparatori ai gliei stramosesti.cea mai mare din viata lui Stefan si asupra celui mai puternic dusman . avea sa noteze mai tirziu acelasi reputat istoric Nicolae Iorga. Un atac si mai naprasnic.. a desavirsitei biruinte . tinuti pana la acea clipa in rezerva. improspatind puterile ostenilor sai. Unii se inecara in mlastina razbunatoare si ea.

constient de puterea si poftele hapsine ale turcilor.cind Stefan cel Mare. obtinind in schimb libertatea Moldovei si pacea mult dorita in hotarele ei stramosesti. Dupa biruinta de la Vaslui. pina la urma sultanul vazindu-se nevoit sa se intoarca la Poarta fara a-si realiza planurile sale de a supune Moldova. intr-o scrisoare adresata crestinatatii si tuturor cirmuitorilor din aceea vreme Stefan Voievodul ii avertiza de primejdia de moarte ce plutea asupra intregii Europe. Au rezistat insa cetatile Moldovei. Si intr-adevar in curind temerile domnitorului moldovean s-au dovedit intemeiate. La Valea Alba si la Razboieni Stefan cel Mare. a-l izgoni pe Stefan cel Mare si a cuceri noi pammturi pe malul marii Negre. accepta platirea unui tribut puternicei Porti Otomane. fusese nevoit sa recunoasca un cronicar turc. In vara anului 1476 Mohamed al II-lea purcese el insusi in fruntea unei armate uriase spre "Tara Moldovei. Luptele cu turcii au durat pina prin 1487. . martor ai acelei batalii."A fost un groaznic macel si putin a lipsit sa nu fie cu totii taiati in bucati si numai cu mare greutate Soliman pasa si-a scapat viata cu fuga". cu o armata de vreo 12 mii de osteni. nu a putut tine piept puhoiului de 200 de mii de turci.

ajunsa mai apoi necropola voievodala si loc de pelerinaj pentru urmasii porniti in lupta pentru libertatea si independenta "Tarii Moldovei. la Razboieni. purtate de-a lungul glorioasei si zbuciumatei sale domnii. Alte monumente de arta medievala au fost zidite la Voronet Patrauti. vrednicul domnitor al Moldovei a izbindit in 34 din cele 36 de. ajungind sa se. la Borzesti. bucure de faima de bun gospodar ai tarii. iubitor si ocrotitor al artelor si culturii. Intre anii 1466-1469 din indemnul Domniei Sale au fost sa se inalte manastirea Putna.razboaie. Cetatea Neamtului . Rauseni si in alte paminturi pe unde si-a purtat pasii Domnul nostru cel fara de moarte.Stefan cel Mare. locul nasterii si copilariei viitorului voievod.

întemeindu. document în puterea c ruia fiii Vrâncioaiei ajunser st pânii Mun ilor Vrancei. aista Spirea. Nistore ti. care i-a adunat pe cei sapte feciori in fata lui Stefan si i-a zis: ´-Aista-i Bodea. dup numele lor: Bode ti. înapoindu-se pe plaiurile Vrancei. Ca rasplata le f cu ´ocolni pe piele de vi el. cel lalt Negril .cei sapte feciori l-au ajutat pe domnul lor sa alunge turcii pan` la Dunare. Spulberesti. P ule ti.Ei or sa te ajute sa strangi oastea si sa nu lasi Moldova in mainile turcilorµ. Pavel i cu Nistor. fiecare din cei apte fra i. Spire ti. apoi Bârsan.tefan Vod pleaca de la Cetatea Neam ului abatut. Bârse ti. scris cu litere de aur. de la Trotu pân în valea Bâsca a Buz ului. . pentru dania domneasc µ. i de atunci. Negrile ti.i sate. Asa a si fost . ingandurat si nestiind ce sa faca. Spulber. O legenda spune ca pasii l-au purtat pana la casa batranei Vrancioaia. s-au a ezat la poalele mun ilor.

tablou realizat de Pr. pân i-a trecut Dun reaµ. Mitrofan Ifrim. Daniil nu sta pe ganduri cand vede sl`biciunea omeneasca a lui Stefan si il cearta aprig: ´Daca sceptrul greu. locul tau il lasa!µ (poezia Daniil Sihastru). ca pasii l-au purtat catre sfetnicul si duhovnicul sau inca din copil`rie. numai ca dupa aceea. mai vrednic.Sfântul Daniil Sihastru pov uind pe tefan cel Mare. Daniil Sihastru. va trebui sa ridice o manastire (in aceasta intamplare se afl` geneza legendei ´Manastirea Putnaµ. Si acesta legend` spune ca tefan Vod a strâns oaste. i ´a purces în jos unde erau turcii si a început a-i goni din urm i a-i bate. mana ti-o apasa / Altuia. . Aici este sfatuit sa nu inchine tara turcilor. 1966 O alta legenda spune insa.µfel de fel de oameniµ. ca victoria va fi a lui.

Suceava .Cetatea de scaun.

VASLUI . .10 ianuarie 1475.Cinci plachete care reprezint imagini din luptele lui tefan cel Mare i Sfânt (BAIA -14/15 dec. 1457. LIPNIC . 1497) i sabia lui .26oct.20 aug. 1469. CODRII COSMINULUI .

µ. pare sa fi realizat portretul de capatai al ilustrului conducator: "Fost-au acestu Stefan Voda om nu mare de statu..De-a lungul vremurilor. . Grigore Ureche. intaiul cronicar al Moldovei. ´ca la un om ce a fost intr-atatea razboaie si osteneal` si neodihna. voinic la trup si luminos la chip ca ziua de vara. Fruntea-i inalta si larga parea ca rasfrange intreaga imensitate a gandului omenesc. bogatie de plete blonde. adormit pe umeri«. care mai apoi. s-au preschimbat in omat scanteietor. {n tinerete isi revarsa de sub coroana. asa cum se vede in Evangheliarul de la Humor. Totusi. pe care albastrul intens al ochilor il daruia semenilor in priviri calde si visatoare sau in sclipiri taioase si iuti. multi carturari au incercat sa zugraveasca un portret al marelui domnitor moldav.

de la Sfintele locuri. Borze ti (1494). Pop u i (1496). precum i de la Muntele Athos (mân stirea Zografu). tefan a contribuit cu danii substan iale la zidirea unor l ca uri de cult din Muntenia. precum i biserici domne ti r spândite pe întreg cuprinsul Moldovei (Vaslui. . Ardeal. Dorohoi etc. Tazl u (1487). Aceast râvn pentru ortodoxie i-a fost insuflat marelui voievod înc din perioada copil riei sale. Dobrov (1504). de râvna sa pentru credin a cre tin . i tot aceast credin va fi cea care îl va determina s zideasc numeroase loca uri de cult (circa 44 la num r). Cotnari. În numele acestei credin e el ie ea la r zboi. Nema (1497).Vitejia sa pe câmpul de lupt a fost dublat permanent. ). Vorone (1488). Ia i. Printre ctitoriile sale de referin se num r mân stirile: Putna (1470). Bac u. De asemenea. R zboieni (1496). prin grija i osteneala evlavio ilor s i p rin i.

* Mare .pentru iscusin a si strategia cu care a condus Moldova:µa pus in slujba tarii si a credintei si mintea si bratul si inima«µ . pe care sl vitul Voievod le purta la el permanent în c l torii i mai ales în b t lii. .Via a de rug ciune personal a lui tefan cel Mare ne este ar tat i de cele trei icoane unite. Poporul l-a numit bun. împreun cu o cruce.pentru luptele sale de ap rare a întregii cre tin t i. * Bun . cât i pentru num rul mare de biserici i m n stiri pe care le-a zidit. * Sfânt . numite triptic (sau Deisis) pe care erau înf i a i : Mântuitorul. mare i sfânt. p strate pân ast zi în M n stirea Putna (la muzeu).pentru faptele sale de milostenie i iertarea ´celor gre i iµ. Maica Domnului i Sfântul Ioan Botez torul.

se nume te µDeisisµ ( termen consacrat) . XV. Reprezentarea lui Iisus al turi de Fecioara Maria i Ioan Botez torul. pe lemn. Evdochia. Acest triptic i-a apar inut lui tefan cel Mare si se spune ca l-ar fi primit în dar de la so ia sa.DEISIS Sec.TRIPTIC . într-o oper de art religioas . Pictur în tempera.

Dintre toate lacasurile sfinte ridicate sau refacute in timpul domniei lui Stefan cel Mare. Manastirea Zografu a fost rectitorita integral de Sf. o insemnatate deosebita o are Manastirea Zografu. . care se afla pe Muntele Athos din nordul Greciei. Stefan cel Mare intre anii 1466-1502 Muntele Athos (Sfântul Munte) este zona formata dintr-un munte (2033 m) i o peninsul (cu lungimea de 60 km) în nordul Greciei.

Steagul de lupta a lui Stefan . Steagul purtat de el in atatea lupte. steagul sau de lupta impreuna cu o icoana a Sf. al unui mare aparator al crestinismului in Europa! Aceast broderie a fost f cut din porunca lui Stefan cel Mare. întrunul din centrele de art ale m n stirilor din Moldova i apoi a fost d ruit . de la Muntele Athos. al c rei hram era închinat sfântului Gheorghe. împreun cu alte odoare M n stirii Zografu.Domnitorul Stefan cel Mare a donat Manastirii Zografu. steagul cu care a castigat atatea razboaie. se pastreaza de cinci sute de ani in Sfantul Munte! Este cel mai inalt act de recunostinta fata de Dumnezeu. Mare Mucenic Gheorghe.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->