1 Malaysia Membanteras Dadah

Anda penagih dadah atau adakah anda baru mencuba untuk menagih dadah? Jika benarlah begitu, baik anda segera hentikannya. Katakan “Tidak” pada dadah. Amat penting bagi anda berkata begitu kepada dadah sebelum menagih dadah menjadi tabiat anda atau anda menjadi ketagih dadah. Oleh itu, berubahlah demi kesihatan dan kesejahteraan hidup anda dan orang tersayang. Hal ini dikatakan demikian kerana penagih dadah pasif berisiko untuk mendapat penyakit apabila sering kali terdedah kepada dadah. Tahukah anda apa itu dadah? Dadah ialah bahan yang digunakan sebagai perubatan untuk merawat penyakit, mengurangkan simptom atau mengubahsuai proses kimia di dalam badan untuk tujuan-tujuan tertentu. Malangnya, dadah telah disalahgunakan oleh masyarakat zaman kini. Hal ini amat membimbangkan. Mereka mengunakannya hanya untuk menghiburkan diri mereka. Tanpa mereka sedari, dadah akan menguasai badan mereka dan mereka akan menjadi lesu serta malas untuk melakukan sesuatu pekerjaan. Masyarakat juga sentiasa menyedari akan kesan pengambilan dadah. Dengan berfikiran rasional, mereka tentu tidak sanggup menerima risikonya yang menakutkan. Antara kesan-kesannya ialah mendapat penyakit meningitis, jangkitan jantung, AIDS, Hepatitis B, C, dan D, kerosakan buah pinggang, otot-otot badan mengecut dan

bermungkinan lumpuh. Kesan fizikal pula ialah apabila sekiranya bekalan dadah tidak diproleh, mereka akan berasa keluh-kesah, gian, dan amat menderita. Jelasnya mereka akan berperang dengan kematian kerana terdedah dengan penyakit terutamanya penyakit AIDS yang amat digeruni. Perkara ini tidak seharusnya dipandang ringan oleh warga Malaysia. Di samping itu, gejala sosial juga akan mendedahkan seseorang terhadap ikhtiar dadah. Hal ini kerana dadah telah mendorong kepada berlakunya rompakan, kecurian, pembunuhan dan seumpamanya. Bukan itu sahaja, pergaulan bebas juga mengakibatkan keruntuhan akhlak masyarakat dan seterusnya membenamkan nama negara. Jadinya, kita patut sedar dan tidak menjadi sampah masyarakat dalam negara. Kita akan dipandang hina oleh masyarakat lain. Masyarakat juga akan memulaukan kita sekiranya kita adalah salah seorang penagih dadah. Hal ini akan menjejaskan keharnomian dan imej keluarga, sekolah dan negara. Akhir Sekali, kita harus bertekad dengan keazaman yang tinggi untuk memerangi dadah. Kerajaan Malaysia juga memerlukan khidmat golongan belia untuk memimpin dan mengekalkan martabat negara pada mata dunia. Hal ini demikian kerana remaja merupakan aset penting untuk membangunkan negara, ibarat pepatah: “pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara”.

Tuntasnya, kita sebagai rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan bangsa hendaklah mengelak daripada pengambilan najis dadah. Najis dadah akan kita kuburkan dan wujudlah suasana dadah sifar. Oleh itu, kita perlulah maju setapak dan berfikir bahawa dadah hanya membinasakan bangsa kita iaitu bangsa satu Malaysia. Marilah kita berganding bahu, bagaikan aur dengan tebing untuk menghapuskan najis dadah yang “menjahanamkan” masyarakat terus hadir di Malaysia. Kita tiada pilihan melainkan hanya satu slogan di hati dan minda pada setiap masa iaitu “membasmi dadah adalah tanggungjawab kita”.

(432 p.p.)

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful