P. 1
KITAR SEMULA

KITAR SEMULA

Ratings:
(0)
|Views: 39|Likes:
Published by diy4mythroat

More info:

Published by: diy4mythroat on Feb 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/12/2012

pdf

text

original

TIPS KITAR SEMULA

Kertas terbuang boleh diubah suai menjadi penanda buku. Gunakan hiasan, warna dan tulisan yang dapat membuatkan ia menjadi menarik.

Gunakan segala kertas yang tidak terpakai seperti kertas komputer, kertas surat khabar dan buku-buku catatan sebagai kertas pembalut. Gunakan pensil warna untuk melakarkan corakcorak yang menarik.

Bekas pengisi coklat atau susu boleh digunakan sebagai tempat menyimpan alat tulis seperti krayon, pensil dan juga dapat digunakan untuk mengisi bahan makanan lain seperti kacang, gula-gula dan manisan.

Peralatan plastik seperti sudu and garfu yang diperolehi dari restoran makanan segera boleh digunakan semula jika kanakkanak membawa bekalan makanan dari rumah ke sekolah.

Menggunakan kertas komik berwarna untuk membalut bukubuku sekolah.

Botol air mineral boleh digunakan untuk menyimpan air masak. • Gunakan bahan-bahan lama Daripada anda membuang barang-barang lama anda itu. Bahan yang boleh dikitar semula seterusnya akan diasingkan mengikut kategori. lebih baik anda cuba untuk menggunakannya semula yang mana yang masih boleh digunakan. Mulakan dengan kuantiti yang kecil. Belian secara pukal bukan sahaja mengurangkan penggunaan pembungkusan malahan dapat menjimatkan wang . Cara-caranya ialah… • Asingkan sampah Perkara yang paling senang dilakukan ialah mengasingkan sampah. Gunakan langsir lama untuk dijadikan kain buruk/kain lap ataupun mendermakannya kepada badan kebajikan. • Kurangkan… Berhenti daripada membeli barangan yang dibungkus dengan bahan yang tidak boleh dikitar semula. Letakkan bahan-bahan yang boleh dikitar semula di dalam satu tong dan sampah lain dalam tong yang lain.MARI KITAR SEMULA! Tabiat untuk kitar semula mengambil sedikit masa untuk melakukannya. ataupun dipotong separuh untuk dijadikan pasu. mulakan dari rumah. Pastikan anda membersihkannya terlebih dahulu sebelum dihantar ke pusat pengumpulan.

resapan bahan kimia ke dalam sumber air bawah tanah dan isu-isu keselamatan yang berkaitan. TETAPI KITA SEMAKIN KESEMPITAN RUANG UNTUK MENAMPUNGNYA. Jadikan amalan mengitar semula sebagai sebahagian hidup kita. Fikir dulu sebelum buang. Ia biasanya akan diangkut ke tapak pelupusan sampah.TAHUKAH ANDA? SETIAP HARI KITA MENGHASILKAN 15.000 TAN SAMPAH. Hakikatnya lori sampah tidak dapat menghapuskannya begitu sahaja. Lebih membimbangkan lagi. . Pada masa yang sama kita terpaksa menghabiskan jutaan ringgit untuk mengangkut dan melupuskan sampah. kini timbul rungutan tentang pencemaran. Sudah tiba masanya kita menangani masalah ini sebelum terlewat. Kapasiti tapak pelupusan sampah kita semakin terhad. Kita biasanya tidak memikirkan di manakah sampah sarap kita dibuang atau apakah yang terjadi kepadanya sebaik sahaja ia dipungut.

Sebaik sahaja sebuah tapak pelupusan sampah dipenuhi sampah. tapak baru akan dibuka. memproses dan mengguna semula bahan-bahan yang pernah dianggap sebagai sampah.Kitar semula untuk menjimatkan kos Dalam jangka panjang. bergantung pada lokasi dan jumlah sampah yang dibuang. Lambat laun.Kitar semula untuk persekitaran yang lebih sihat dan lebih bersih Sampah boleh menjejaskan kesihatan dan keselamatan. . kita dapat mengurangkan sampah yang dibuang dan seterusnya mengawal penyakit daripada merebak.Kitar semula untuk mengurangkan pencemaran Longgokan bahan buangan di dalam tong sampah.APA ITU KITAR SEMULA? Proses mengitar semula melibatkan usaha mengumpul. Setiap satunya berkeluasan antara 20 hingga 150 ekar. Melalui kitar semula. ia akan menjadi tumpuan haiwan pembawa penyakit seperti tikus dan gagak. Apabila program kitar semula bertambah cekap. Jika dibiarkan bersepah. KENAPA KITAR SEMULA? Kitar semula untuk memelihara ruang hidup kita. Amalan mengitar semula dapat mengurangkan ancaman alam sekitar seperti pencemaran air bawah tanah dan udara. . lori atau tapak pelupusan sampah merupakan salah satu punca pencemaran dalam iklim tropika. tapak-tapak ini akan berkembang dan menular mencerobohi ruang hidup kita. . mengitar semula adalah lebih menjimatkan berbanding dengan usaha menyelenggara tapak pelupusan sampah atau sistem yang lain. sampah yang perlu dilupus akan semakin berkurangan. Ini seterusnya akan memanfaatkan anda kerana caj untuk pelupusan sampah akan dikurangkan. . Pada masa ini terdapat kira-kira 230 tapak pelupusan sampah di Malaysia.

Kitar semula untuk menjimatkan sumber kita Ramai yang tidak sedar bahawa kita sebenarnya membuang sumber yang amat bernilai.. .Kitar semula untuk menjimatkan tenaga Tenaga yang dapat dijimatkan untuk mengitar semula satu tin aluminium adalah bersamaan dengan tenaga yang digunakan untuk memasang TV selama 3 jam. Mengitar semula kaca menurunkan suhu lebur untuk kaca baru sambil menjimatkan sehingga 32% tenaga yang diperlukan untuk pengeluaran kaca. Mengitar semula kertas akan mengurangkan bilangan pokok yang perlu ditebang.Kitar semula untuk menyelamatkan hutan Untuk menghasilkan satu tan kertas.000 tan kertas buangan setiap bulan untuk menghasilkan produk kertas bagi menampung permintaan tempatan? Kita juga mengimport bahan baungan lain untuk industri pengeluaran yang lain. Kita perlu memelihara hutan kerana ia merupakan paru-paru yang memberi kita oksigen dan udara bersih. sebanyak 17 pohon pokok terpaksa ditebang. Tahukah anda Malaysia mengimport lebih daripada 25. . .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->