## Are you sure?

This action might not be possible to undo. Are you sure you want to continue?

By Blue Lotus

Problems on ages

Problem 1 : Present ages of X and Y are in the ratio 3:4 respectively. Two years hence this ratio will become 4:5 respectively. What is x¶s present age in years?

Problems on ages

Solution 1 : Let the present ages of X and Y be 3x years and 4x years respectively. Then, 3x + 2 4 -------- = --4x + 2 5 5 (3x + 2) = 4(4x + 2) x=2 X present age = 3* 2 = 6

Problems on ages

Problem 2 : Anitha¶s father was 28 years of age when she was born while her mother was 26 years old when her brother two years younger to her was born. What is the difference between the ages of her parents?

Problems on ages

Solution 2 : Mother¶s age when Anitha¶s brother was born = 26 years. Father¶s age when Anitha¶s brother was born = (28 + 2) years = 30years Required difference = (30 ± 26) years = 4years

Problems on ages

Problem 3 : Three years ago, the average age of a family of 5 members was 17. A baby having born the average of the family is the same today. What is age of child ?

Problems on ages

Solution 3 : Present age of 5 members = 5*17+3*5 = 100 years. Also, present age of 5 members + age of baby = 6*17 = 102. Age of baby = 102-100 = 2 years. 102-

Problems on ages

Problem 4 : Raja¶s age after 15 years will be 5 times his age 5 years back. What is the present age of Raja?

Then. Raja¶s age after 15 years = (x + 15) years Raja¶s age 5 years back = (x ± 5) years x + 15 = 5(x ± 5) x + 15 = 5x -25 4x = 40 x =10 Hence. Raja¶s present age = 10 years .Problems on ages Solution 4 : Let Raja¶s present age be x years.

Ten threeyears ago the ratio of their ages was 1:5.Problems on ages Problem 5 : Geetha¶s age after six years will be three-seventh of his fathers age. What is Geetha¶s father¶s age at present? .

Then. Geetha¶s age after 6 years = (x+10)+6 =(x+16) years.Solution 5 : Let the ages of Geetha and his father 10 years ago be x and 5x years respectively. Father¶s age after 6 years =(5x+10)+6 =(5x+16) years. (x+16) = 3/7 (5x+16) 7(x+16) =3(5x+16) 7x+112 = 15x+48 x = 8 Problems on ages .

Ratio of their ages. . In 6 years time his age exceeds twice his son¶s age by 9 years.Problems on ages Problem 6 : One year ago a father was four times as old as his son.

On solving we get 33:9 or 11:3 . xy(x+6) -2( y+6) = 9. ( x-1) = 4( y-1) or 4y ± x = 3.Problems on ages Solution 6 : Let the present ages of father and son be x and y respectively.

Problems on ages Problem 7 : Jayesh is as much younger to anil as he is older to prashant. If the sum of ages of anil and prashant is 48 years. What is age of jayesh ? .

.Problems on ages Solution 7 : J is µx¶ years younger than A and µx¶ years older than p. J = 24 years. Sum of ages of anil and prashant = 48 years . J + x + J ± x = 48.

age ? . but 83 1/3% of what it will be after 10 years. What is his present years.Problems on ages Problem 8 : A man¶s age was 125% of what it 125% was 10 years ago .

. years.Problems on ages Solution 8 : 125%(x-10) 831/ (x+10) 125%(x-10) = 831/3%(x+10) 125/ 125/100 *(x-10) = 250/300 * (x+10) *(x-10) 250/ (x+10) X= 50 years.

Problems on ages Problem9 : Present ages of X and Y are in the ratio 5:6 respectively. What is X¶s present age in years? . Seven years hence this ratio will become 6:7 respectively.

. X¶s present age = 5x = 35 years.Problems on ages Solution 9 : Let the present ages of X and Y be 5x years and 6x years respectively. 5x + 7 / 4x + 7 = 6/7 7(5x + 7) = 6(6x + 7) x = 7. Then.

what was the ratio of Tanya¶s age to that of her grandfather? .Problems on ages Problem10 : Tanya¶s grandfather was 8 times older to her 16 year ago. Eight years ago. He would be 3 times of her age 8 years from now.

T = (x+16+8) years and G = (8x+16+8) years. T/G = x+8 / 8x + 8 = (48/5 + 8) / (8*48/5+8) = 88/424 = 11/53. After 8 years from now. let T = x years and G = 8x years. . 8x+24 = 3(x+24) 5x =48 8 years ago.Problems on ages Solution:10 16 years ago.

What does each cow cost ? .1350 and sells one as to lose 6% and the other so as to gain 7.Alligation or Mixture Problem1 : A man who buys two cows for Rs.5% and on the whole he neither gain nor loses .

5 Thus ratio of two cows is 5 : 4. 6 7.5% .Alligation or Mixture Solution 1 : 6% 0 7.

Alligation or mixture Soln 1 contd : Cost of cow 1 = 1350 * 5/9 = Rs. Cost of cow 2 = 1350 * 4/9 = Rs.750. .600.

4.40 p a litre so that the value of the mixture may be Rs.Alligation or Mixture Problem:2 How much water must be added to 14 litres of milk worth Rs.5.20 p a litre? .

Alligation or Mixture Solution:2 The mean value is Rs.20 ± 0 / Rs.4.40 ± Rs.20 = 420 / 120 =7/2 Milk and water must be mixed in the ratio 7:2 Since the milk is 14 litres.4. so water to be mixed is 4 litres.e. By allegation method: Milk / water = Rs.5. free of cost) Per litre.4. .20 p a litre and the price of the water is zero paisa (i.

part of which he sells at 10% profit and the rest at 5% loss. He gains 7% on whole.Alligation or Mixture Problem3 : A person travels 50 kg of pulses. What is quantity sold at 10% gain and 5% loss ? .

Alligation or Mixture Solution: Solution:3 8% profit 14% 14% 4% 6% 18% profit 18% Thus ratio is 2 : 3.Therefore quantity is .

these are counted. If their heads are counted.Alligation or Mixture Problem4 : In a zoo there are rabbits and pigeons. . Find the number of pigeons in the zoo. these are 90 while their legs are 224.

of rabbits = 44 / 2 = 22 and No. If there be all pigeons. number of legs are 2 * 90 = 180 Actual number of legs = 224 Difference = 224 ± 180 = 44 When a rabbit in place of pigeon is considered there is a difference of two legs. of pigeons = 136/2= 68 No. but actual difference is 44 No. 136/ .Alligation or Mixture Solution 4 : Each pigeon has 2 legs and a rabbit has 4 legs. legs. No.

How much water should be added to this so that water may be 20% in the new mixture? .Alligation or Mixture Problem 5 : A mixture of 40 litres of milk and water contains 10% water.

Alligation or Mixture Solution 5 : Quantity of milk and water out of 40 litres mixture = 90% * 40 and 10% * 40 i. . 80% of new mixture = 36 litres New mixture = 36 * 100 / 80 litres = 45 litres Thus water added = 45 ± 40 = 5 litres. Now the new mixture contains the quantity of milk 36 litres and in it the water required is 20% and milk 80%. 36 litres and 4 litres respectively.e.

what is the ratio of milk to water in the final solution? .Alligation or Mixture Problem 6 : Three utensils contains equal mixtures of milk and water in the ratio of 4:1. If all the solutions are mixed together. 5:2 and 6:1 respectively.

milk = 5/7 and water = 2/7 in the second and milk = 6/7 and water = 1/7 in the third utensil.Alligation or Mixture Solution:6 In each unit of mixture. milk = 4/5. In the final mixture. total contents milk = 4/5 + 5/7 + 6/7 = 83/35 total contents water = 1/5 + 2/7 + 1/7 = 22/35 Ratio of milk : water = 83 : 22 . water = 1/5 in first.

Alligation or Mixture Problem 7 : A man buys milk at Rs.00 a litre there by making a profit of 25%. Find the proportion of water he has added. .00 a litre and after adding water sells it at Rs.6.5.

00 C.P of mixture = Rs.80 By allegation method. Ratio of milk and water = 4. Since mixture is sold at Rs.5.00 * 100 / 125 = Rs.80 cost price of milk = Rs.6.00 a litre cost price of water = 0 cost price of mixture = Rs.00 a litre 125% of C.4.Alligation or Mixture Solution 7 : First find the cost price of the mixture.P of mixture = Rs.6.80 ± 0 / 5.4.6.80 = 480 / 20 = 24 / 1 = 24:1 .00 ± 4.

how many are there of each kind ? .Alligation or Mixture Problem 8 : A sum of Rs.25 p is made up of 80 coins which are either 10 p or 5 p.6.

5 p coins = 5(80 ± x) p 10x + 5(80 ± x) = 625 x = 45 No. 10 p coins = 10x paise Total value of (80 ± x). of 10 p coins is 45 and number of 5 p coins be 35. .Alligation or Mixture Solution 8 : Let there be x coins of 10 p so that number of 5 p coins be (80 ± x) Total value of x.

Alligation or Mixture Problem9 : A jar full of whisky contains 40% alcohol. Find the quantity of whisky replaced? . A part of this whisky is replaced by another containing 19% alcohol and now the percentage of alcohol was found to be 26%.

Alligation or Mixture Solution9 : Strength of first jar Strength of 2nd jar 40% 19% Mean strength 26% 7 14 .

. ratio of 1st and 2nd quantities = 7:14 = 1:2 Required quantity replaced = 2/3 .) So.Alligation or Mixture Solution 9 (Cont.

7 per kg so that there may be a gain of 10% by selling the mixture of Rs.24 per kg? .9.Alligation or Mixture Problem:10 How many kilograms of sugar costing Rs.9 per kg must be mixed with 27 kg of sugar costing Rs.

9. of 1 kg of mixture = Rs.(100/110 * 9. Gain = 10% C.24.24) = Rs.P.8.40 . of 1 kg of mixture = Rs.P.Alligation or Mixture Solution10 : S.

Average .

Average Problem1 : The mean marks of 10 boys in a class is 70% whereas the mean marks of 15 girls is 60%. The mean marks of all the 25 students .

.Average Solution1 : The mean marks of 10 boys = 70% Total marks of 10 boys = 70% * 10 = 700 The mean marks of 15 girls = 60%*15= 900% Sum of the total marks of 25 students = 1600% Mean = 1600/25 = 64%.

290 during the year?.Average Problem2 : The average expenditure of a man for the first five months is Rs. Find his monthly average income if he saves Rs. .130.120 and for the next seven months is Rs.

Total savings = Rs. Total income = Rs.1800. Avg income per month = Rs.120. So7 So7 1st five months = Rs.150 . So7 So7 1st five months = Rs.1800/12=Rs.910.Average Solution:2 Average expenditure for 1st five months= Rs.600aa Average expenditure for other seven months= Rs.600+910+290 = Rs.130.290.

When their average children. the child who was 6 years of age. surviving children 5 years after the death of the above child? . What was the average age of died.Average Problem:3 Problem: A man had 7 children. died. age was 12 years.

Average Solution:3 Average age of 7 children = 12 years Total age of 7 Children years = 12 * 7 = 84 Total age of 6 children after the death of a child aged 6 years = 84 ± 6 = 78 Hence the average age of the surviving children = 78/6 = 13 years. After 5 years = 13 + 5 = 18 years. .

Average Problem:4 The average salary per head of all the workers in a workshop is Rs.95. Find the total number of workers in the workshop? . The average salary of 15 officers is Rs.525 and the average salary per head of the rest Rs.85.

95. x ± sum of salaries of 15 officers. of workers. Given (S/W)= Rs. x/15 = 525 Therefore x= 7875 . W ± no.Average Solution:4 S ± Sum of salaries.

.Average S-x/(W-15)=85 x/(WS= 95 * w (95*w(95*w-7875) / (W-15)=85 (WW = 660.

On the number of boarders being increased by 10. .40 per month while the average expenditure per head diminished by Rs. Find the original monthly expenses.Average Problem:5 There was one mess for 30 boarders in a certain hostel. the expenses of the mess was increased by Rs.2.

boarders 30x + 40 = (x ± 2) * 20 x = 12 Original expenditure = Rs.Average Solution:5 Let x rupees be the average of 30.360 .12 * 30 = Rs.

What is the average rate in km an hour.Average Problem:6 A man walks from P to Q at the rate of 5 km an hour and returns from Q to P at the rate of 3 km an hour. What is the average rate in km per hour for the whole journey? .

M.Average Solution:6 Let the length of journey be L. of 3. 5 =15 km Time taken in going P to Q = 15/5 = 3 Time taken in coming Q to P = 15/3 = 5 Total time in going and coming back =5+3=8 Hence the average speed = 30/8 = 15/4 km/hr.C. .

2. what were their daily wages? . less than a man.55 per day.Average Problem:7 A certain factory employed 600 men and 400 women and the average wage was Rs. If a woman got 50 p.

50 = Rs.600 * .Average Solution:7 Total workers = 600 + 400 = 1000 Total wages per day = 2.55 * 1000 = Rs. Hence 2550 ± 300 = 2250 is the daily wages of 1000 women. more. .2550 Since a man gets 50 p. 600 men will get Rs.300 more.

. If however the average speed is 35 km an hour it arrives 15 minutes late.Average Problem:8 If a train maintains an average speed of 40 km an hour it arrives at its destination punctually. Find the length of the journey in km.

M. journey = 280/60 * 15 280/ =70km 70km . If the speed is 35 km/hour.C. time taken = 280/35 = 8 hrs.Average Solution: Solution:8 L. Let the journey be 280 km If the speed is 40 km/hour. Difference of times = 8 ± 7 = 1 hour = 60 minutes If 60 minutes is the difference. time taken = 280/40 = 7 hrs. 280/ hrs. 280/ hrs. of 40 and 35 = 280. 280. length of journey= 280km 280km If 15 minutes is difference.

find the 4th number. . If the average ofo all four numbers is 12.Average Problem:9 The average of first three numbers is double of the fourth number.

Then the average of first three = 2x So the sum of three numbers = 3 * 2x = 6x Since the average of 4 numbers = 12 Sum of four numbers = 4 * 12 = 48 So 48 ± 6x = x x = 48/7 .Average Solution:9 Let the fourth number be x.

Find his average speed for the journey. .Average Problem:10 A cyclist rides 24 km at 16 km per hour and a further 36 km at 15 km per hour.

38 . Similarly time taken to travel 36 km with the speed of 15 km/hour = 36/15 = 12/5 hours. Hence average speed = 60 * 10/39 = 200/13 = 15. Total distance traveled = 36 + 24 = 60 km and total time taken to travel distance = 3/2 + 12/5 = 39/10 hours.Average Solution:10 Time taken to travel 24 km with the speed of 16 km/hours = 24/16 = 3/2 hours.

Boats & Stream

Problem:1 Problem:

If a man can swim downstream at 6 kmph and upstream at 2 kmph, his speed in still water is?

Boats & Stream

Solution : 1 a = 6 km/hr b = 2 km/hr Speed in still water = ½ (a+b) = ½ (6+2) = 4 km/hr

Boats & Stream

Problem2 Problem2 : A boat travels upstream from

Q to P and downstream P to Q in 3 hr. If the hr. distance between P to Q is 4 km and the speed of the current is 1 Km/hr, then what is the speed of the boat in still water?

Boats & Stream

Solution2 : t1 = 4/(x+1) t2 = 4/(x-1) 4/(xt1+t2 = 3 Sub and solve We will get x = 3 hrs.

Boats & Stream

Problem3 Problem3 : A boatman can row 2 km against the stream in 20 minutes and return in 18

minutes. minutes. Find the rate of current ?

Boats & Stream

Solution 3 : Upstream speed = 2/20*60 = 6km/hr Downstream speed = 2/18*60 =20/3 Km/h rate of stream = (20/3)-6 = 1/3Km/hr. (20/3)-

Boats & Stream

Problem:4 Problem:

A man can row a boat at 10 kmph in still water. water. If the speed of the stream is 6 kmph, the time taken to row a distance of 80 km down the stream is?

Solution : 4

Boats & Stream

½ (a+b) = 10 km/hr a+b = 20 km/hr ½ (a-b) = 6 km/hr (aa-b = 12 km/hr 2a = 32 km/hr Downstream a = 16 km/hr Upstream b = 4 km/hr Time taken for 80 km downstream = 80/16 km/hr = 5 hrs

Boats & Stream Problem:5 Problem: A boat takes 4 hrs for traveling downstream from point A to point B and coming back to point A upstream. If the velocity of the upstream. what is the distance between A and B? . stream is 2 kmph and the speed of the boat in still water is 4 kmph.

Boats & Stream Solution : 5 ½ (a-b) = 2 km/hr (a½ (a+b) = 4 km/hr Thus a = 6 and b = 2 Form a to b total time = 4 hrs .

5 kmph. then the man¶s rate against the current is? .Boats & Stream Problem:6 Problem: If a man¶s rate with the current is 11 kmph and the rate of the current is 1.

5 ½ (11 ± x) = 1.Boats & Stream Solution : 6 Down stream = 11 km/hr Rate of current = 1.5 Thus the man¶s rate against the current x = 8km /hr .

river. The rate of the man in still water is? . If takes a man kmph.Boats & Stream Problem:7 Problem: River is running at 2 kmph. twice as long to row up as to row down the river.

Solution : 7 Boats & Stream Speed of stream = 2 km/hr Time for upstream = t1 Time for downstream t2 = t1/2 Distance = x For upstream = x/t1 For downstream = x/t1/2 = 2x/t1 Speed of stream = ½ (2x/t1 ± x/t1) = 2 km /hr x / t1 = 4 km/hr ½ (2x/t1 + x/t1) = y 3x/t1 = 2y 12 = 2y Thus y = 6 km/hr .

Boats & Stream Problem:8 Problem: The speed of a boat in still water is 15 km/ hr and the rate of current is 3 km/hr. the km/hr. distance traveled downstream in 12 minutes is? .

Boats & Stream Solution : 8 ½ (d+u) = 15 km/hr = d+u = 30 ½ (d-u) = 3 km/hr = d-u = 6 (ddThus distance = 18/5 kms .

5 kmph then the man¶s rate along the current is? .Boats & Stream Problem:9 Problem: If a man rows at the rate of 5 kmph in still water and his rate against the current is 3.

5 km/hr d + 3.Boats & Stream Solution : 9 ½ (a+b) = 5 km/hr Upstream = 3.5 = 10 km/hr Thus distance = 6.5 km/hr .

takes him thrice as long to row up as to row down the river. . Find the rate of the stream? river. It water.Boats & Stream Problem:10 Problem: A man can row 18 kmph in still water.

Boats & Stream Solution : 10 ½ (a+b) = 18 km/hr ½ (x/t1/3 + x/8t1) = 18 km/hr 4x/t1 = 18 km/hr x / t1 = 18/4 km/hr Now ½ (2x/t1) = y = 2x/t1 = 18/4/2y 4y = 18/4 y = 18/16 = 9/8 Rate of the stream = 9/2 = 4.5 km/hr .

1995? .Calendar Problem:1 What was the day of the week on 28th Feb.

Calendar Solution:1 A = 1995/7 = 0 B = 1995 / 4 = 498/7 = 8 C = 28/ 7 = 0 D = Feb code = 3 = A + B + C + D ± 2/ 7 = 0 + 8 + 0 + 3 ± 2/7 = 11-2 / 7 = 2 = Tuesday 11- .

Calendar Problem:2 What was the day of the week on 1st Jan. 2001? .

Calendar Solution:2 A = 2001/7 = 6 B = 2001/4 = 500/ 7 = 3 C = 1/7 = 1 D=0 = (A + B + C + D ± 2) / 7 = (6 + 3 + 1 + 0 ± 2) / 7 = 8/ 7 = 1 = Monday .

Calendar Problem:3 What was the day of the week on 30th Sep. 2007? .

Calendar Solution:3 A = 2007 / 7 = 5 B = 2007 / 4 = 501/7 = 4 C = 30 / 7 = 2 D=5 = A+B+C+D ± 2/7 = 5 + 4 + 2 + 5 ± 2/7 = 14/ 7 = 0 = Sunday .

Calendar Problem:4 What was the day of the week on 29th Dec. 1985? .

Calendar Solution:4 A= 1985/ 7 = 4 B = 1985/ 4 = 496 / 7 = 6 C = 29 / 7= 1 D=5 = A + B + C + D ± 2/7 = 4 + 6 + 1 + 5 ± 2/7 =14/7 = 0 = Sunday .

Calendar Problem:5 What was the day of the week on 30th May. 1961? .

Calendar Solution:5 A = 1961/7 = 1 B = 1961/4 =490/4 = 0 C = 30/7 = 2 D=1 = 1 + 0 + 2 + 1-2/7 1= 2/7 = 2 = Tuesday .

Calendar Problem:6 What was the day of the week on 15th Aug. 1985? .

Calendar Solution:6 A = 1985/ 7 = 4 B = 1985/ 4 = 496/ 7 = 6 C = 15/ 7 = 1 D=2 = A + B + C+ D ± 2/ 7 = 4 + 6 + 1 + 2 ± 2/7 = 11/7 = 4 = Thursday .

Calendar Problem:7 What was the day of the week on 13th May. 1984? .

Solution:7 Calendar A = 1984/ 7 = 3 B = 1984/ 4 = 496/ 7 = 6 C = 13/ 7 = 6 D=2 = (A + B + C+ D ± 2) / 7 = (3 + 6 + 6 + 2 ± 3) /7 = 14/7 = 0 = Sunday .

1984? .Calendar Problem:8 What was the day of the week on 22nd June.

3) / 7 = 12/7 = 5 = Friday .Calendar Solution:8 A = 1984/7 = 3 B = 1984/4 = 496/ 7 = 6 C = 22/7 = 1 D=5 = (A + B + C + D ± 3) / 7 = (3 + 6 + 1 + 5 .

2007? .Calendar Problem:9 What was the day of the week on 25th June.

Calendar Solution:9 A = 2007/ 7 = 5 B = 2007 / 4 = 501/ 7 = 4 C = 25/ 7 = 4 D=4 = A + B + C + D -2/7 = 5 + 4 + 4 + 4 ± 2/ 7 = 15/7 = 1 = Monday .

Calendar Problem:10 On what dates of April 1994 did Sunday fall? .

3.Solution:10 Calendar A = 1994/ 7 = 6 B = 1994 / 4 = 498/ 7= 8 C = 1/7 = 1 D=6 = A + B + C + D ± 2/7 = 6 + 8 + 1 + 6 ± 2/7 =21=21-2/7 = 19/7 = 5 = Friday April 1st falls on Friday then. 10. 24 . 17 . Sunday on 3rd So.

Chain Rule Blue Lotus .

then how many days will be taken by 25 men of the same capacity to finish the job? .Chain Rule Problem: Problem:1 If 20 men working together finish a job in 20 days.

Chain Rule Solution:1 Men Days 20 20 25 ? = x/20 = 20/25 =20 * 20/ 25 = 16 Days .

days.Chain Rule Problem:2 Problem: 14 pumps of equal capacity can fill a tank in 6 days. If the tank has to be filled in 4 days. how many extra pumps are needed? .

Chain Rule Solution:2 Pumps Days 14 6 ? 4 = x/14 = 6/4 x = 6 * 14 /4 = 21 = 21 ± 14 = 7 ( extra) .

in how many days will 14 men working 12 hours a day plough the field? .Chain Rule Problem:3 Problem: If 16 men working 7 hours a day plough a field in 48 days.

Chain Rule Solution:3 Men Hours Days 16 7 48 14 12 ? = x/ 48 = 7/12 * 16/14 = 7*16*48/12*14 = 5376/168 = 32 .

how many chairs will 18 carpenters make in 36 days.Chain Rule Problem:4 Problem: If 12 carpenters. working 6 hours a day can make 460 chairs in 24 days. each working 8 hours a day? .

Chain Rule Solution:4 Carpenters Hours Chairs Days 12 6 460 24 18 8 ? 36 x/460 = 18/12 * 8/6 * 36/24 x = 18*8*36*460/12*6*24 = 1380 .

Chain Rule Problem:5 Problem: 400 persons working 9 hours per day complete 1/4th of the work in 10 days. the time required by the additional persons. Find days. working 8 hours per day to complete the remaining work in 20 days? .

Chain Rule Solution:5 Person Hours work Days 400 9 ¼ 10 ? 8 ¾ 20 x/400 = 9/8 * 3/4/1/4 * 10/20 x = 9*3*10*400/ 8*20 = 675 Extra persons = 675 ± 400 =275 .

Two times the number of such persons will do half of that work in how many days? . days.Chain Rule Problem:6 Problem: Some persons can do a piece of work in 12 days.

.Chain Rule Solution:6 Time takes to finish the work = 12 days by x men ½ works takes = 6 days by 2x men No of days = 2x = 6 x = 6/2 3 days will take to finish the half of work if workers increase twice.

Chain Rule Problem:7 Problem: If 8 persons can build a wall 140 m long in 42 days. find the number of days that 30 persons will take to complete a similar wall 100 m long? .

Chain Rule Solution:7 Person Meter Days 8 140 42 30 100 x X = 42 * 100 * 8/ 140 * 30 =8 It will take 8 days to finish the job .

How many men were finish. there originally? . it would take 10 days more for the work to be finish.Chain Rule Problem:8 Problem: A certain number of men can finish a piece of work in 100 days. If however. 10 men less. there were days.

Chain Rule Solution:8 Men Days x 100 x-10 110 Less men = More Days ( Indirect Proportion) X/xX/x-10 = 110/100 100x = 110 ( x-10) x110 x = 110x ±1100 10x = 1100 X = 1100/10 = 110 Original men at initial stage .

many binders will be required to bind 660 books in 12 days? . How days.Chain Rule Problem:9 Problem: If 18 binder bind 900 books in 10 days.

Chain Rule

Solution:9 Binders 18 x Books 900 660 Days 10 12

x = 18 * 660 * 10 12* 900 = 11 binders

Chain Rule

Problem:10 Problem:

If 6 men working 8 hours a day earn Rs. 840 Rs. per week, then 9 men working 6 hours a day will earn how much per week?

Chain Rule

Solution:10 Men Hours Earn 6 8 840 9 6 ? More men = More earning Less hour = less earning x = 6 * 9*840 6*8 = Rs. 945

Clocks

Problem:1 Problem:

Find the angle between the hour hand and the minute hand of a clock when the time is 3.25? 25?

Clocks

Solution:1 = 11 m/2 ± 30 (h) = 11 25/2 ± 30 (3) = 11*12.5 ± 90 =137.5 ± 90 =47.50

Clocks

Problem:2 Problem:

Find the reflex angle between the hands of clock at 10.25? 10.25?

Clocks

Solution:2 = 11 m/2 ± 30 (h) = 11 25/2 ± 30 (10) = 11*12.5 ± 300 =137.5 ± 300 =(-162.5) =(= 360 ± 162.5 = 197.50

Clocks

Problem:3 Problem:

Find the angle between the hour hand and the minute hand of a clock when the time is 8.30? 30?

50 .Clocks Solution:3 = 11 m/2 ± 30 (h) = 11 30/2 ± 30 (8) = 11*15 ± 240 =165 ± 240 =-75 = 360 ± 75 = 197.

Clocks Problem:4 Problem: Find the angle between the hour hand and the minute hand of a clock when the time is 4.20? 20? .

Clocks Solution:4 = 11 m/2 ± 30 (h) = 11 20/2 ± 30 (4) = 11*10 ± 120 =110 ± 120 =-10 = 360 ± 10 = 3500 .

Clocks Problem:5 Problem: How many times in a day. the hands of a clock are straight? .

Clocks Solution:5 In 12 hours the hands co inside or are opposite 22 times. . Thus 44 times the hands of the clocks are straight.

past 5.Clocks Problem:6 Problem: A clock is started at noon. the hour hand has turned through? . By 10 minutes noon.

= 31 / 6 hrs.Clocks Solution:6 Angle traced by hour hand in 12 hours = 3600 5 hours 10 min. = (360 / 12) X (31 / 6) = 1550 .

Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o¶clock in the afternoon? . morning.Clocks Problem:7 Problem: An accurate clock shows 8 o¶clock in the morning.

= (360 / 12) X (6) = 1800 .Clocks Solution:7 Angle traced by hour hand in 6 hours = 3600 5 hours 10 min. = 31 / 6 hrs.

20? .20? 12.Clocks Problem:8 Problem: Find the reflex angle between the hands of clock at 12.

Clocks Solution:8 = 11 m/2 ± 30 (h) = 11 20/2 ± 30 (12) = 11*10 ± 360 =110 ± 360 =(-250) =(= 360 ± 250 = 1100 .

Clocks Problem:9 Problem: Find the angle between the hour hand and the minute hand of a clock when the time is 7 o¶clock 900 seconds? .

5 ± 210 =82.5 ± 210 =(-127.5) = 232.5) =(= 360 ± (127.50 .Clocks Solution:9 = 11 m/2 ± 30 (h) = 11 15/2 ± 30 (7) = 11*7.

Clocks Problem:10 Problem: Find the angle between the hour hand and the minute hand of a clock when the time is 2 o¶clock 1800 seconds? .

Clocks Solution:10 = 11 m/2 ± 30 (h) = 11 30/2 ± 30 (2) = 11*15± 60 11*15± = 165 ± 60 = 1050 .

930 /.Compound Interest Problem:1 Problem: If the difference between CI and SI on a sum of money for 3 years at 10% per annum is 10% Rs.Find the sum? . Rs.

1 At what amount the difference become 930 100 = 3. 100 difference is 3.Compound Interest Solution : 1 The difference between CI & SI for 3 yrs at 10% is = 3.1 = 30000 .1 For Rs.1 ? = 930 = 930 * 100 / 3.

300 /.. Rs. Find the sum? .Compound Interest Problem 2: If the difference between CI and SI on a sum of money for 2 years at 10% per annum is 10% Rs.

Compound Interest Solution : 2 The difference between CI & SI for 2 yrs at 10% is =1 For Rs. 100 difference is 1 At what amount the difference become 300 100 = 1 ? = 300 = 300 * 100 / 1 = 30000 .

gain of Mr. Raj at 11% p. Kumar borrowed Rs. Mr. Kumar after 2 years? Mr. 11% annum on SI and immediately he lent the whole sum to Mr.Compound Interest Problem 3: Mr. 11% CI.at 11% per Rs.a. on CI.12000 /. . What will be the Mr.

Compound Interest Solution : 3 Simple Interest for 100 100 = 11(R) * 2 (N) 100= 22 For 12000 ( 100 * 120) = 22 * 120 12000 = 2640 Compound Interest for 100 CI = SI + R*R/100 = 11*2 + 11/100 = 23.21 cont« .

Compound Interest Solution :3(cont.2 .21 * 120 12000 = 2785.) For 100 = 23.2 ± 2640 = 145.21 Fro 12000 ( 100*120) = 23.2 Profit = CI ± SI = 2785.

1261. What will be the SI on the Rs. same sum for the same period and the same rate? . 1261.Compound Interest Problem 4: The CI on a sum at 5% per annum for 3 years is Rs.

25 = 1240 Simple interest = 1240 .100 SI = 5*3 = 15 for Rs.100 CI = SI 15.25 = 15 1261 = ? 1261 * 15 / 15.25 for Rs.Compound Interest Solution : 4 CI = SI + R*R/100 CI = 5*3 + 5*5/100 CI = 15.

a.1272.1272. for 2 12% years is Rs. same sum for the same period and at the same rate? . What will be the SI on the Rs.Compound Interest Problem:5 Problem: CI on a sum of money at 12% p.

100 CI = SI 25.44 = 24 1272 = ? 1272 * 24 / 25.44 for Rs.Compound Interest Solution : 5 CI = SI + R*R/100 CI = 12*2 + 12*12/100 CI = 25.44 = 1200 Simple interest = 1200 .100 SI = 12*2 = 24 for Rs.

.a.Compound Interest Problem:6 Problem: The CI on a sum of at 13% p.1469 find the sum? Rs. for the 13% second year is Rs.

Compound Interest Solution : 6 CI = SI + R*R/100 CI = 13*2 + 13*13/100 CI = 27.69.100 For Rs. at what amount they get 1469 as a interest 100 = 27.69 for Rs. 100 CI is 27.69 ? = 1469 .

Compound Interest Problem:7 Problem: A sum of money at CI amounts to thrice itself in 4 years in how many years will it become 9 times of itself? .

Compound Interest Solution : 7 P = 100 Thrice = 300 4 years 900 4 years The amount get 9 times in 8 years .

Rs.3757 is to be divided between A&B such that A share at the end of 7 years is equal to B¶s share at the end of 9 years. B¶s share is? 10% . CI. percent be 10% p. If rate years.a.Compound Interest Problem:8 Problem: Rs.

x B¶s share = 3757 ± x X (1+10/100)7 = (3757 ± x)(1+10/100)9 X = Rs. 2057 So. B¶s share = 3757 -2057 =1200 .Compound Interest Solution : 8 A¶s share = Rs.

compound interest of Rs. 12. What will be the interest. 12.Compound Interest Problem:9 Problem: There is 60% increase in an amount in 6 60% years at simple interest.000 after 3 Rs. years at the same rate? .

Compound Interest Solution :9 Let P = Rs.I = Rs.3972.T= 6 years. R= 100 * 60/(100*6)=10% Now take P = Rs.S.I = [12000*(1+10/100)^3]-12000 [12000*(1+10/100)^3]C.I= Rs.T= 3 years. R= 10% C.100.60. .12000.

Compound Interest Problem:10 Problem: The difference between CI & SI on a certain sum for 2 years at 4% per annum is Re. Find the sum? . Re. 1.

S. 51x/625) x/25)=1 Rs.R = 4%. C. x= Rs. years. T= 2 years.I-S. [x*(1+(4 100)^2 x]=51x/625.Compound Interest Solution: Solution:10 Let p = x .I = (51x/625)-(2x/25)=1. .625.625.I = x*4*2/100=2x/25 x*4 100= x/25 C.I = [x*(1+(4/100)^2-x]=51x/625.

Compound Interest Solution : 10 CI = SI + R*R/100 CI = 4*2 + 4*4/100 CI = 8.16 = 625 .16 ± 8 = R * R/100 100/.16 for Rs.100 SI = 4*2 = 8 for Rs.16 = 100 = 100 * 100 /.100 CI ± SI = R * R/100 8.

C contributes one third of the capital while B contributes as much as A and C together contribute.840/what would each receive? .Compound Interest Problem:1 A.840/Rs. B and C enter into partnership. If the profit at the end of the year amounts to Rs.

280 and Profit of B + Profit of C = Rs.280 Now as B contributes as much as A and C So profit of B = Profit of A + Profit of C = Rs.280 + Profit of C Profit of B ± Profit of C = Rs.Partnership Solution:1 As A contributes one third of the capital A¶s profit = 840/3 = Rs.840 ± .

. .420 Hence Profit of C = 840 ± 420 ± 280 = Rs.840 Profit of B = Rs.Partnership Solution:1(Cont.): Adding 2 Profit of B = Rs. .140.

400 for 12 months.Partnership Problem:2 If A puts in Rs. how much B¶s capital must be used for 8 months so that the profits may be divided in the ratio of 2:1? .

400 * 12 = Rs. Rs.e.2400 * 1/8 i.4800 Now profits are distributed in 2:1 B¶s investment ½ * 4800 = Rs.300 for 8 .2400 for 1 month Rs.Partnership Solution:2 A¶s investment for 1 month in order to have the same profit as before = Rs.

After 4 months A withdraws half of his capital and after 8 months more.Partnership Problem:3 A and B enter into partnership and their shares are in the ratio of ½ : 1/3.500 is divided. What is A¶s share of profit ? . a profit of Rs.

2400 B¶s investment for 1 month = Rs.200 * 12 = Rs.2400 As the investment for each is the same A¶s profit = Rs.(300*4+150 * 8) = Rs. . If A puts Rs. then B puts Rs.250.Partnership Solution:3 Ratio of the profits = ½ : 1/3 = 3:2 They must put their capital in the same ratio. A¶s investment for 1 month = Rs.200.300.1/2 * 500 = Rs.

at the end 8 of months A withdraws. If they receive profits in the ratio of 5:8. find how long B¶s capital was used? .Partnership Problem:4 A and B enter into partnership with capitals as 5:6.

Ratio of their periods is 8:x Raito of the their capital for one month is 40:6x As the ratio of the profits = 5:8 40 / 6x = 5 / 8 x = 10 2/3 . Ratio of capitals of A and B is 5:6.Partnership Solution:4 Let the capital of B be used for x months.

When did B join if the profits at the end of the year were divided in the ratio of 2:1? .4500 and was joined afterwards by B with Rs.Partnership Problem:5 A began business with Rs.3000.

his investment is used for 27000 / 3000 months = 9 months.54000 = Rs.12 * 4500 = Rs.27000 As B puts in Rs. . his investment for 1 month = ½ * Rs.3000.Partnership Solution:5 A¶s investment for 1 month = Rs. Hence B joined A after 3 months of the start of the business.54000 As B gets ½ profit.

How much money did A contribute. If B has Rs.1560 in the business for 8 months. whose money has been in the business for 4 months claims of the profit.Partnership Problem:6 A and B enter into partnership. . A.

12480 for 1 month.Partnership Solution:6 B claims 1 . To claim 5/8 of the profit. Rs.1872 for four months. . A invests Rs.e.e. B has to invest Rs. i.1560 for 8 months or Rs. 5/8 of the profits.12480 * 8/5 * 3/8 for 1 month or Rs.1560 *8 i.e. Rs.12480 * 3/5 * ¼ for four months.3/8 i. To claim 3/8 of the profit.

300 more than that of Rs.Partnership Problem:7 Problem: Two partners invest Rs. If one capital. partner¶s share is Rs.500 Rs.12. respectively in their business and arrange that 60% of the profit should be divided 60% equally between them and the remaining profit treated as interest on the capital. the other.500 and 8.12. profit. . find the whole amount of the profit.

8 is the difference.500 = 25:17 The interest is to be divided in the ratio 25:17. Difference = 25 ± 17 = 8.3937.300 is the difference. total interest = 42 * 300 / 8 = Rs.50 .1575 But this interest is 40% of the total income Hence whole profit = 1575 * 100 / 40 = Rs.300 If Rs.500:8. But the actual difference = Rs.42 Rs. total interest = 25+17 = Rs.Partnership Solution:7 Ratio of the capitals = 12.

3100 respectively in a firm.Partnership Problem : 8 A and B jointly invest Rs. A is an active partner hence he gets 25% of profit separately if their business yield them total Rs.2100 and Rs.1040 as profit. What will be the gain for each of them? .

Partnership Solution: 25% of profit = 1040*25/100 = 260 Remaining profit = 1040 -260 = 780 Ratio = 21:31 A share = 260+ 780 * 21/52 = 575 B share = 780 * 31/52 = 465 .

Partnership Problem : 9 A. A increases his share by 50% If total profit at the end of 1 year be Rs. then B¶s share in the profit is? . After 4 months. B. 21600. C enter into a partnership with shares in the ratio 7/2:4/3:6/5.

Rs.36 Ratio of investment = 105*4 + (150 of 105* 8) : 40*12 : 36*12 = 1680 : 480 :432 = 35:10 :9 B¶s share = 21600 * 10/54 = 4000 .Partnership Solution: Given Ratio = 7/2 : 4/3 : 6/5 = 105 : 40: 36 Let their initial investment be Rs. 105 . Rs.40.

B and C rented a pasture A puts in 12 oxen for 6 month.Partnership Problem 10: A. B puts 8 oxen for 7 months and C 6 oxen for 8 month. 396 what rent is paid by A? . If the rent of the field is Rs.

B and C ratio = 12 * 6 : 8*7 : 6*8 = 72 : 56: 48 = 9:7:6 Rent paid by A = 396 * 9/22 = 162 .Partnership Solution: 10 A.

Percentage .

Percentage Problem:1 A men spent Rs.229.50 p which is 85% of what he earned. How much does he earn? .

50 * 100/85 = Rs.270 .50 p His earning = Rs.Percentage Solution:1 85% of earning = Rs.229.229.

Percentage Problem:2 If 97 percent of students are present in a class and 27 students are absent. find the total number of students in the class. .

Percentage Solution:2 Let 97% of the students are present so 3% of the students are absent. 3% of the students = 27 Number of students = 27 * 100/3 = 900 .

65% in Mathematics and 27% failed in both subjects.Percentage Problem:3 In a examination 75 % of the candidates passed in English. . Find the pass percentage.

Percentage Solution:3 Those failing in Math = 35% Those failing in English = 30% Failing in both = 27% Failing in one or both the subjects = (35 + 30 ± 27)% =38% Pass% = 62% .

Percentage Problem:4 Out of a class of 38 girls. Find the number of girls who did the home work. 20% of the remainder failed to do home work. 3 were absent. .

of girls who did not do home work = 20% * 35 = 7 No. of girls who did their home work = 35 ± 7 = 28 .Percentage Solution:4 No. of the girls present = 38 -3 =35 No.

Percentage Problem:5 When 10 percent is lost in grinding. . it imports only 6 million bags. Find the produce of the country. a country imports 15 million bags of wheat. When 4% only is lost in grinding.

=> Total produce = 9 * 100/6 = 150 million bags.Percentage Solution:5 When 4% is lost instead of 10%. saving = 6% But actual saving of wheat =15 ± 6 = 9 million bags 6% of the total produce = 9 million bags. .

.80. Find the increased price per kg.Percentage Problem:6 A rise of 20% in the price of rice compels a person to buy 4 kgs less for Rs.

Percentage Solution:6 Rise in price = 20% of Rs.16 Increased price of 4 kg = Rs.4 .80 = Rs.16 Increased price of rice per kg = Rs.16/4 = Rs.

Find the total number of votes recorded. .Percentage Problem:7 An election candidate who gets 35% of the votes is defeated by a majority of 150 votes.

then votes obtained by two candidates are 35% x and 65% x. Now 65% x ± 35% x = 150 30% x= 150 x = 150 * 100/30 x = 500 .Percentage Solution:7 If the total votes recorded be x.

40. reduced price of the basket containing 200 mangoes. mangoes.40. Find the Rs. .Percentage Problem:8 Problem: A reduction of 20 percent in the price of mangoes enables a man to buy 25 mangoes more for Rs.

Reduced price of 25 mangoes = 20% of Rs.Percentage Solution:8 The reduction of 20% on Rs. .64.40= Rs.8/25 * 200 = Rs.40 enables the customer to buy 25 mangoes more at the reduced rate.8 Reduced price of the basket containing 200 mangoes = Rs.

Find by how much percent C¶s income is more than A¶s? .Percentage Problem:9 Income of C is 20% more than B¶s and income of B is 25% more than A¶s.

100 = Rs. C¶s income = 120% of Rs.125.125 = 120/100 * 125 = Rs.150 Thus income of C is 50% more than A¶s.Percentage Solution:9 Let the income of A be Rs. .100 B¶s income = 125% of Rs.

He gets 220 marks and fails by 11 marks.Percentage Problem:10 A candidate must get 33% marks to pass. What is the maximum number of marks? .

Percentage Solution:10 33% x = 220 + 11 + 231 where x be the maximum marks x = 231 * 100/33 x = 700 .

Permutation & Combination Blue Lotus .

Permutation & Combination Problem1 : Problem1 A code word is to consist of two english alphabets followed by two distinct numbers between 1 and 9. CA23 CA23 is a code word. How many such code word. for example. words are there ? .

Permutation & Combination Solution:1 There are in all 26 alphabets. . Thus out of 9 digits. We have to choose 2 distinct alphabets First alphabet selected in 26 ways Second alphabet selected in 25 ways. first can be selected in 9 and second can be selected in 8 ways. = 26 * 25*9* 8=46800.

using the digits 1.9.5 ? .7.2. which can be formed by 10.0.Permutation & Combination Problem: Problem:2 The numbers of six digit that are divisible by 10.

Permutation & Combination Solution2 : The numbers are divisible by 10 is 0 is in unit place.So only rest of 5 digits can be changed.5) = 5! = 120 ways. P( 5. .

Permutation & Combination Problem: Problem:3 In how many different ways can be the letters of the word RUMOUR be arranged? .

Permutation & Combination Solution3 : Arrangement possible. RUMOUR = 6!/2!*2! = 720/4 = 180 .

Permutation & Combination Problem: Problem:4 How many arrangements can be made out of the letters of the word ENGINEERING? .

2I) = 11!/3! 3! 2! 2! = 39916800/144 = 277200 . 3N.Permutation & Combination Solution:4 ENGINEERING (3E. 2G.

to be used as initials can be formed from them ? . one in each .S and V. were purchased from a plastic warehouse.K. ordered pairs of alphabets .Permutation & Combination Problem:5 Problem: Four alphabets E. How many warehouse.

2) = 4!/2! =4*3 = 12.Permutation & Combination Solution:5 The required number of ordered pair of alphabets . to be used as initials can be formed = P(4. .

Permutation & Combination Problem:6 Problem: In how many ways a committee. consisting of 5 men and 6 women can be formed from 8 men and 10 women? .

Permutation & Combination Solution:6 Required Number of ways = 8C5 * 10 C 6 = 8C5 * 10 C 4 = 8*7 * 6 * 10 * 9 * 8*7 3*2 *1 4*3*2*1 = 11760 .

8 questions in part I. respectively.7. yamini has to select 4 questions from each part .part III respectively. What is the number of possible combinations in which they can choose questions ? . part II .There are 6.Permutation & Combination Problem7 : Problem7 In an examination.

4) *C(8. .4) = 15*35*70 = 36750 ways.4) * C(7.Permutation & Combination Solution 7: p = C(6.

ALLAHABAD? .Permutation & Combination Problem:8 How many words can be formed by using all the letters of the word.

Permutation & Combination Solution:8 ALLAHABAD = 9! / 4! * 2! = 362880 / 48 = 7560 .

Permutation & Combination Problem:9 Problem: How many words can be formed by using all the letters of the word ACTION so that the vowels always come together? .

Permutation & Combination Solution:9 CTN ( AUIO) 3! +1! 4! = 4! * 4! = 24*24 = 576 .

Permutation & Combination Problem:10 Problem: How many words can be formed by using all the letters of the word CORPORATION so that the vowels always come together? .

Permutation & Combination Solution:10 CRPRTN (OOAIO) 6!+1! ( R occurred twice) = 7! / 2! = 2520 5 vowels in which 0 occur 3 times = 5! / 3! = 20 ways Required number of ways = 2520 * 20 = 50400 .

in what time shall the leak empty it? . If the cistern is full.Pipes and Cistern Problem:1 A cistern is filled in 9 hours and it takes 10 hours when there is a leak in its bottom.

Pipes and Cistern Solution:1 Work done in 1 hour by the leak and the filling pipe = 1/9 Work done by the leak in 1 hour=1/9 ± 1/10= 1/90 Hence the leak can empty it in 90 hours. .

12. the cistern will be full if this procedure is continued? . In how many minutes minute.Pipes and Cistern Problem:2 Problem: Three pipes A. B and C can fill a cistern in 12. 15 an 20 minutes respectively. and C work for one minute and pipes B and C work in next minute. Pipes A respectively.

.Pipes and Cistern Solution:2 Work done by pipes A and C in 1 minute = 1/12 + 1/20 = 5+3/60 =8/60 Work done by pipes B and C in the next minute = 1/15 + 1/20 = 4+3/60 = 7/60 Part of the cistern filled in 2 minutes = 8/60 + 7/60 = 15/60 =¼ The cistern shall be full in 8 minutes.

find when the first pipe must be turned off so that the cistern may be just filled in 12 minutes. .Pipes and Cistern Problem:3 Two pipes A and B would fill a cistern in 20 and 24 minutes respectively. Both pipes being opened.

So the 1st pipe minutes. minutes. Since the cistern is to be filled in 12 minutes. Second pipe shall fill half of it. minutes.e. .Pipes and Cistern Solution: Solution:3 A little thinking will solve this problem quickly. of half of the cistern is to filled by 1st pipe A which it takes 10 minutes. Rest it. quickly. it must be turned off after 10 minutes. must be opened for 10 minutes i.

B alone can do it in 15 days.50. days.Pipes and Cistern Problem:4 Problem: A person alone can do a piece of work in 10 days. is paid if they both finish the work together? . wages for the work are Rs. Total days.50. How much A Rs.

A¶s share = 50*6/10 = Rs. B can do in 15 days. days. .50. A and B together can do it in 6 days. days. 50* Rs. Rs.30.Pipes and Cistern Solution: Solution:4 A can do in 10 days. Total wage = Rs.50.30.

.Pipes and Cistern Problem:5 A vessel is fully filled with a special liquid. If the ratio of the special liquid to the water becomes 1:2. then what is capacity of vessel. Four litres of liquid is drawn out of vessel and is replaced with water.

.Pipes and Cistern Solution:5 After 1st operation After 2nd operation L xx -4 x+(24/x)x+(24/x)-10 W 4 10 ± 24/x x+(24/x)-10/{10x+(24/x)-10/{10-(24/x)} = ½ on solving we get x = 12.

whereas another tap can empty it in 2 hours..40 A.Pipes and Cistern Problem6 : A tap can fill a tank in 48 minutes.M. It both the tap are opened at 11. then the tank will be filled at ? .

. 1/48 ± 1/120 = 1/80 of tank can be filled.40 + 1.Pipes and Cistern Solution:6 In one minute.20 = 1.00 P. 11. The whole tank can be filled in 80 minutes.M.

If both the taps are opened simultaneously. then how much more time will it take a fill the tank by tap B? .Pipes and Cistern Problem:7 Two pipes A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. and the tap A is closed after 3 minutes.

15 sec. = 1/15 1/15:11/20::1:x or x = (11/20 * 1 * 15) = 8 ¼ = 8min. 15 sec. = 3(1/12 + 1/15) = (3*9/60) = 9/20 Remaining part = (1-9/20) = 11/20 (1Part filled by B in 1 min. . Remaining part is filled by B in 8 min.Pipes and Cistern Solution:7 Part filled in 3 min.

If all the pipes are open. in how many hours will the tank be filled? .Pipes and Cistern Problem:8 Pipe A can fill a tank in 5 hours. pipe B in 10 hours and pipe C in 30 hours.

Pipes and Cistern Solution:8 Part filled by (A+B+C) in 1 hour = (1/5 + 1/10 + 1/30) = 1/3 All the three pipes together will fill the tank in 3 hours. .

If both the taps hours. are opened simultaneously.Pipes and Cistern Problem:9 Problem: A cistern can be filled by a tap in 4 hours while it can be emptied by another tap in 9 hours. then after how much time will the cistern get filled? .

.7. .Pipes and Cistern Solution:9 Net part filled in 1 hour = (1/4 ± 1/9) = 5/36 The cistern will be filled in 36/5 hrs i.e.2 hrs.

The leak can drain all the water of the tank in: . it took 2 1/3 hrs to fill the tank.Pipes and Cistern Problem:10 A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak.

**Pipes and Cistern
**

Solution:10 Work done by the leak in 1 hour = (1/2 ± 3/7) = 1/14 Leak will empty the tank in 14 hrs.

Problems on Numbers

Problems on Numbers

Problem:1

Find the divisor when the quotient, dividend and the remainder are 457, 98793 and 81 respectively is. .

Problems on Numbers

Solution:1 Divisor = (Dividend ± Remainder) / Quotient = (98793 ± 83) / 457 = 216

Problems on Numbers

Problem:2

Find the number nearest to 77993 that is exactly divisible by 718.

Problems on Numbers

Solution:2 Dividing 77993 by 718, then the remainder as 449 which is more than half the divisor. Thus the number nearest 77993 is = 77993 + (718 ± 449) = 77993 + 269 = 78262

Problems on Numbers

Problem:3

A certain number when divided by 899 gives a remainder 63. What is the remainder when the same number is

Problems on Numbers

Solution:3 Number = 899 * Quotient + 63 = 29 * 31* Q + 2 * 29 + 5 The remainder obtained by dividing the number by 29 is clearly 5.

Find the dividend when the remainder is 46. .Problems on Numbers Problem:4 In a division sum the divisor is 10 times the quotient and five times the remainder.

230 and divisor is 10 times the quotient.e. 23.Problems on Numbers Solution:4 If the remainder is 46. Hence the number is Divisor * Quotient + remainder 230 *23 + 46 = 5336 . therefore. the divisor is 5 * 46 i.e. the quotient is (230 / 10) i.

Problems on Numbers Problem:5 How many numbers between 11 and 90 are divisible by 7? .

. .Problems on Numbers Solution:5 The required numbers are 14. Then. Tn = 84 => a + (n ± 1) * 7 = 84 n = 11 Required number of terms = 11. 77. with a=14 and d=(21 ± 14) =7 Let it contain n terms. . 21. . 84. 35.P. 28. This is an A..

Problems on Numbers Problem:6 Find all odd numbers upto 100. .

Then.P. .Problems on Numbers Solution:6 The given numbers are 1. . with a=1 and d=2 Let it contain n terms. 99. . This is an A. . 3. 7.. 5. 1 + (n ± 1) * 2 = 99 n = 50.

.Problems on Numbers Problem:7 Find all 2 digit numbers divisible by 3.

Let it contain n terms. with a=12 and d=3.P. 12 + (n ± 1) * 3 = 99 n = 30 . Then.Problems on Numbers Solution:7 All 2 digit numbers divisible by 3 are: This is an A.

Problems on Numbers Problem:8 How many numbers between 11 and 90 are divisible by 5? .

. 90. Tn = 90 => 15 + (n ± 1) * 5 = 90 n = 14 .P.. This is an A. Then. . 20. with a=15 and d=(20 ± 15)=5 Let it contain n terms.Problems on Numbers Solution:8 The required numbers are 15. .

remainder was 55. When twice the given number was divided by same divisor.Problems on Numbers Problem:9 A number when divided by a certain divisor left remainder 63. What is the divisor? .

Problems on Numbers Solution:9 The require divisor is 2 * 63 ± 55 = 126 ± 55 = 71. .

the remainder is 203. What is the divisor? . When the sum of the numbers be divided by the same divisor.Problems on Numbers Problem:10 Two numbers when divided by a certain divisor leave remainder 731 and 483 respectively.

Problems on Numbers Solution:10 It is clear that divisor is greater than the remainders 731 and 483 both sum of the remainders = 731 + 483 = 1214 The remainder when the sum is divided by the divisor = 203 Divisor = 1214 ± 203 = 1011 .

20 and sold for Rs.25.Profit and Loss Problem:1 An article is bought for Rs. What is the gain %? .

so gain % = 5/20 * 100 = 25% .5.Profit and Loss Solution:1 Gain = Rs.

Profit and Loss Problem:2 A book is bought for Rs.80 and sold at a gain of 20%. What is selling price of the book? .

P.P. = 120% of the C.80 = Rs. = 120/100 * Rs. .Profit and Loss Solution:2 S.96.

60 at a gain of 25%. what is the cost price of the article? .Profit and Loss Problem:3 An article is sold for Rs.

P. = 125% of the C.60 C.48 .Profit and Loss Solution:3 S.P = Rs.P. = 60*100/125 = Rs.

What did he gain or lose? .Profit and Loss Problem:4 A man buys 5 apples for Rs.3 and sold each for Rs.2.

of 5 apples = Rs. of 5 apples = Rs.7.10 Gain = Rs.Profit and Loss Solution:4 C.3 S. so gain % = 7/3 * 100 = 233 1/3% .P.2 * 5 = Rs.P.

. His loss or gain % is.20 each. He sold one at a loss of 10% and the other at a gain of 10%.Profit and Loss Problem:5 A man sold two pens at Rs. . .

. Loss % = 10% of 10 i.Profit and Loss Solution:5 Loss % = x% of x where x is a common gain and loss percent.e. 1. so common gain or loss% is 10. loss is 10% and gain is also 10%. In this question.

Find his real gain per cent. but uses a weight of 900 grams for a kilogram weight. .Profit and Loss Problem:6 A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price.

His gain per cent is 100 / 900 * 100 = 11 1/9% .Profit and Loss Solution:6 For every 1000 grams he charges.e. he gains 100 greams on every 900 grams. he gives only 900 grams i.

Profit and Loss Problem:7 By selling 11 oranges for a rupee. How many for a rupee should he sell to gain 10%? . a man loses 10%.

P. = 1/11.Profit and Loss Solution:7 S.P. so.P. 1/11 90% of C.P of 1 orange = Re. . = 1/11 * 100/90 * 110/100 = Re. new S. of 1 orange is 110% of C.1/9 He must sell 9 oranges for a rupee.

Profit and Loss Problem:8 If cost price of 8 articles is equal to the selling price of 10 articles. Find the gain or loss. .

of 10 articles In this case.P. on every 10 articles sold the cost of 8 article is recovered.P. so there is a loss of 2 articles Loss % = 2/10 *100 = 20% .Profit and Loss Solution:8 C. of 8 articles = S.

find the gain of loss per cent. .Profit and Loss Problem:9 If the cost price of 10 articles is equal to the selling price of 8 articles.

P of 10n articles By selling 8 articles. gain is of 2 articles Gain % = 2/8 * 100 = 25%. .P of 8 articles = S. the cost of 10 articles is recovered. Hence on every 8 articles sold.Profit and Loss Solution:9 As C.

What per cent profit does he really make? .Profit and Loss Problem:10 A shopkeeper marks his goods 20% above cost price. but allows 10% discount for cash.

he marks 20% of it more i.120 Discount = 10% of Rs.P.e.Profit and Loss Solution:10 If the cost is Rs. = Rs. The marked price = Rs.108 so gain = 8% .12.12 = Rs.120 ± Rs.120 = Rs.100. Net S.

What is the original number of men. but 6 of them became absent and remaining men did the job in 20 days.Ratio and Proportion Problem:1 Some men promised to do a job in 18 days. .

so one man could do it in 18x days. (x18x = 20(x ± 6) 18x = 20x ± 120 2x = 120 x = 60 Thus 60 men were there at first. hence one man could do it in 20 * (x-6) days. .Ratio and Proportion Solution:1 Let there be x men in beginning and they were to do the job in 18 days. But now (x -6) could do it in 20 days.

. how many hectares can 36 men reap the same field in 36 days.Ratio and Proportion Problem:2 If 8 men can reap 80 hectares. in 24 days.

36 men shall reap more field.Ratio and Proportion Solution:2 8 men reap 80 hectares. No. of hectares reaped = 80 * 36/8 * 36/24 . in 36 days more field is reaped. 80 hectares is reaped. In 24 days.

.Ratio and Proportion Problem:3 What is the ratio between 2 meters 20cm: 15 meters 49 cm.

Ratio and Proportion Solution:3 2 meters 20 cm = 220 cm and 15 meters 40 cm = 1540 cm The ratio = 220/1540 = 1/7 = 1:7 .

how long will the provisions last? . If at the end of 4 weeks. they are reinforced by 450 men.Ratio and Proportion Problem:4 A garrions of 750 men has provisions for 20 weeks.

then how long 1200 men take to consume the same food. At this stage. the number of men are 750 + 450 = 1200.16 weeks. The inverse ratio of men = direct ratio of weeks 1200 : 750 = 16:x x = 750 * 16 / 1200 x = 10 weeks . So the question now takes the shape as follows: If 750 men can have the food in 16 weeks. If x is the required number. the food for 750 men is left for (20 ± 4) i.e.Ratio and Proportion Solution:4 At the end of 4 weeks.

Ratio and Proportion Problem:5 Rs.49 were divided among 150 children. Each girl got 50 paise and a boy 25 paise. . How many boys were there.

so that there are (150± x)girls (150± x * ¼ + (150 ± x) * ½ = 49 x + 2(150 ± x) = 49 * 4 x + 300 ± 2x x = 196 = 104 .Ratio and Proportion Solution:5 Let there be x boys.

. in how many days will 21 men working 8 hours a day do the same work.Ratio and Proportion Problem:6 If 30 men working 7 hours a day can do a piece of work in 18 days.

No. 21 men shall do the same work in more days. (ii) If 7 hours a day. it takes 18 days. while if 8 hours a day.Ratio and Proportion Solution:6 (i) 30 men can do a work in 18 days. of days = 18 * 30/21 * 7/8 = 22 ½ days. the work is done. . the work is done. it takes less days.

.Ratio and Proportion Problem:7 Two numbers are in the ratio of 3:5. Find the second number. then they are in the ratio of 12:23. If 9 be subtracted from each.

.Ratio and Proportion Solution:7 Let 3x ± 9 / 5x ± 9 = 12 / 23. => 23(3x ± 9) = 12(5x ± 9) 69x ± 207 = 60x ± 108 9x = 99 Hence second number = 5 * 11 = 55. where 3x and 5x be the numbers.

Ratio and Proportion Problem:8 Find the fraction which shall bear the same ratio to 4/9 that 3/11 does to 5/33. .

then x : 4/9 = 3/11 : 5/33 => x * 5/33 = 4/9 * 3/11 x = 4/9 * 3/11 * 33/5 x = 4/5 .Ratio and Proportion Solution:8 Let the required fraction be x.

Find the quantity of alcohol in the given mixture. If 5 litres of water is added to the mixture. .Ratio and Proportion Problem:9 A mixture contains alcohol and water in the ratio 5:6. the ratio becomes 4:5.

5 Quantity of alcohol = (4 * 2. .5) litres = 10 litres.Ratio and Proportion Solution:9 Let the quantity of alcohol and water be 4x litres and 3x litres respectively 4x / (3x + 5) = 4 / 5 20x = 4(3x + 5) x = 2.

206. .Ratio and Proportion Problem:10 A bag contains 50p. 25 p and 10 p coins in the ratio 6:10:4. amounting to Rs. Find the number of coins of type.

Ratio and Proportion Solution:10 Let the number of 50 p. 25 p and 10 p coins be 6x. (6x/2) + (10x/4) +(4x/10) = 206 59x = 2060 x = 35. Number of 50 p coins = (6 * 35) = 210 Number of 25 p coins = (10 * 35) = 350 Number of 10 p coins = (4 * 35) = 140 . 10x and 4x respectively.

12000/. after 5 years? .at the rate of Rs. 12000/ 10% 10% and lent the same amount to Mr. A borrowed Rs. at the rate of 13%.Simple Interest Problem:1 Problem: Mr. B Mr. What will be the gain 13% of A. Mr.

Simple Interest Solution 1: Amount borrowed = 12000 Borrowed at 10% interest Lent at 13 % interest Gain = Lent ± Borrowed = 13 ± 10 = 3% 100 = 3*5 100 = 15 100 (120) = 15(120) 12000 = 1800 Gain = 1800 for 12000 .

Rs. Rs.6000 gives Rs.Simple Interest Problem:2 Problem: In what time. SI at the rate of 12% ? 12% . 2880 as Rs.

Simple Interest Solution 2: P = 6000 SI = 2880 R = 12% N=? For 100 = 12 * 1 ( 1 year) For 6000 (100*60) = 12 * 60 1 year for 100 interest is 720 1 year = 720 ? Year = 2880 = 2880 / 720 = 4 years .

in 3 Rs.Simple Interest Problem:3 Problem: Rs. 7000/-amount to Rs. it would amount to how much? . 100/ years SI. 9. If the rate of interest is SI. increased by 5%.100/. 7000/ Rs.

Simple Interest Solution 3: For 100 5 % increase 3 years 5% means = 15 % increase For 100 = 15% For 7000( 100 *70) = 15*70 = 1050 + 9100 = 10150 .

What is the rate Rs.9600/ years.in 5 years.Simple Interest Problem:4 Problem: A principal amount to Rs. of interest? .8880/.9600/.in 4 years Rs.8880/ and Rs.

Simple Interest Solution 4: S.I for one year = 9600-8880 = Rs 720 9600S.I for four years = 4*720 = 2880 Therefore P = 8880-2880 = Rs 6000 8880SI for 4 years = (6000* 4 * R)/100 = 2880 R= 12% .

12000/. what will be the rate of interest? . 12000/ for 7 years at the rate of 11%.Simple Interest Problem:5 Problem: A principal amount give Rs.as SI Rs. To get the 11% same amount of interest for 11 years.

Simple Interest Solution 5: 12000 for 7 years at the rate of 11% If they want to get the same interest in 11 years means reduce the rate of interest (i.e) 12000 = 7 yrs = 11 % 12000 = 11 yrs = 7 % .

What is the rate of interest? . years.Simple Interest Problem:6 Problem: A sum of money becomes double in 10 years.

Simple Interest Solution 6: Sum of money double in 10 yrs Rate = ? Rate = 100/ N = 100 / 10 = 10% .

Simple Interest Problem:7 Problem: A sum of money becomes 5/4 of itself in 5 years at a certain rate of interest. What is interest. the rate of interest? .

then for 100 ? 100 = 5% .Simple Interest Solution 7: P = 400 A = 5/4 * 400 ( sum of money 5/4 of itself) = 500 I = 500 ± 400 = 100 100 = 5 years 100 for 5 yrs means 1 yr 20 400 = 20 For 400 20% .

Simple Interest Problem:8 Problem: At what rate percent per annum will a sum of money double in 16 years? .

25% .Simple Interest Solution 8: Sum of money double in 16 yrs Rate = ? Rate = 100/ N = 100 / 16 = 6.

15. 15.Simple Interest Problem:9 Problem: A sum of Rs.500 amounts to Rs Rs. What is the rate of interest? . 12. 12. interest.500 in 4 years at the rate of simple interest.

Simple Interest Solution 9: The sum of 12 500 amount to 15500 in 4 yrs 1 yr = 15500/ 4 = 3875 Difference 15500 ±12500 3000For 4 yrs 1 yr = 3000/4 = 750 = 12500 /750 = 6% .

If the numbers representing the rate of interest in percent and time in years be equal.Simple Interest Problem:10 Problem: Simple interest on a certain amount is 9/16 of principal. principal. then time for which the principal is lent out will be how .

of years = rate% R = 10 I R = 10 9/6 = 10 * ¾ = 7 2/4 7 years 6 months .Simple Interest Solution 10: If the no.

Time and Work Problem:1 A can do a piece of work in 6 days. What time will they require to do it working together? . and B can do it in 12 days.

.Time and Work Solution:1 Part of the work done by A in one day = 1/6 Part of the work done by B in one day = ½ Part of the work done by A and B in one day = 1/6 + 1/12 = ¼.

Time and Work Problem:2 A and B together can do a piece of work in 6 days. A alone can do it in 10 days. what time will B require to do it working alone? .

Time and Work Solution:2 Part of the work done by A and B in 1 day = 1/6 Part of the work done by A in 1 day = 1/10 Part of the work done by B in 1 day = 1/6 ± 1/10 = 1/15 B can work alone at it for 15 days. .

With the help of C. they finish the work in 5 days.Time and Work Problem:3 A can do a piece of work in 15 days and B in 20 days. How long will it take C to finish the work? .

we have 2(A+B+C)¶s one day¶s work =1/18+1/24+1/36= 1/8 (A+B+C)¶s 1 day¶s work = ½ * 1/8 = 1/16 .Time and Work Solution:3 (A+B)¶s 1 day¶s work = 1/18 (B+C)¶s 1 day¶s work = 1/24 (C+A)¶s 1 day¶s work = 1/36. adding.

Sixteen men can complete the same work in fifteen days. What is the ratio between the capacity of a man and a woman? .Time and Work Problem:4 Twenty women can do a work in sixteen days.

**Time and Work
**

Solution:4 (20 * 16) women can complete the work in 1 day. 1 women¶s 1 day¶s work = 1/320 (16 * 115) men can complete the work in 1 day. 1 man¶s 1 day¶s work = 1/240 So, required ratio = 1`/240:1/320 = 4:3

**Time and Work
**

Problem:5

10 men can finish a work in 10 days, whereas 12 women can finish same work in 10 days. How much time it will take for 15 men and 6 women to complete the work?

**Time and Work
**

Solution:5 1 man¶s 1 day¶s work = 1/10*10 1 woman¶s 1 day¶s work = 1/12*10 15 men¶s 1 day¶s work = 15/10*10 = 15/100 6 women¶s 1 day¶s work = 6/12*10 =6/120 Men & women together = 15/100 + 6/120 = 1/5 5 days

**Time and Work
**

Problem:6

A does 4/5 of a work in 20 days. He then calls in B and they together finish the remaining work in 3 days. How long B alone would take to do the whole work?

**Time and Work
**

Solution: Solution:6 Whole work is done by A in (20 * 5/4)=25 days. )=25 days. Now, (1-4/5) i.e., 1/5 work is done by A and B in 3 days. days. Whole work will be done by A and B in (3 * 5) = 15 days. days. A¶s 1 day¶s work = 1/25, (A+B)¶s 1 day¶s work 25, = 1/15 B¶s 1 day¶s work = (1/15 ± 1/25) = 4/150 = 2/75 25) So, B alone would do the work in 75/2 = 37 ½ 75/ days. days.

**Time and Work
**

Problem:7

2 men undertake to do a piece of work for Rs.1400 first man take 7 days to complete and second man take 8 days to complete. If they work together they complete in 3 days with the help of boy how the amount is

**Time and Work
**

Solution:7 Wages for the first man in 3 days = work done in 3 days * 1400 = 3/7 * 1400 = 600 Wages for second man in 3 days = 3/8 *1400 =525 Boy¶s wage = 1400 ± (600 +525) = 275

**Time and Work
**

Problem:8

A can finish a work in 18 days and B can do the same work in 15 days. B worked for 10 days and left the job. In how many days, A alone can finish the remaining work?

2/3) = 1/3. (1Now. 1/18 work is done by A in 1 day.Time and Work Solution:8 B¶s 10 day¶s work = (1/15 *10) = 2/3 Remaining work = (1. 1/3 work is done by A in (18 * 1/3) = 6 days.S .

He works at it for 8 days and they Y finished it in 16 days. How long will they together take to complete the work? .Time and Work Problem:9 X can do a piece of work in 40 days.

X¶s 1 day¶s work =1/40. . Whole work will be done by Y in (16 * 5/4) = 20 days.Time and Work Solution:9 Work done by X in 8 days = (1/40 * 8) = 1/5 Remaining work = (1-1/5) = 4/5 (1Now. X and Y will together complete the work in 40/3 = 13 1/3 days. Y¶s 1 day¶s work=1/20 (X+Y)¶s 1 day¶s work = (1/40+1/20) = 3/40. 4/5 work is done by Y in 16 days. Hence.

Time and Work Problem:10 4 men and 6 women can complete a work in 8 days. In how many days will 10 women complete it? . while 3 men and 7 women can complete it in 10 days.

4x + 6y = 1/8 and 3x + 7y = 1/10 Solving these two equations.Time and Work Solution:10 Let 1 man¶s 1 day¶s work = x and 1 woman¶s 1 day¶s work = y Then. y = 1/40 1 woman¶s 1 day¶s work = 1/400 => 10 women¶s 1 day¶s work = (1/400 * 10) = 1/40 Hence. 10 women will complete the work in 40 days. we get: x = 11/400. .

Problems on Trains Blue Lotus .

Problems on Trains Problem:1 Problem: A train 150m long is running at a speed of 150m 90 kmph. Find the time taken by the train to kmph. cross a tree? .

Problems on Trains Solution:1 90 * 5/18 = 25 m/s 25 m = 1 sec 150 m = ? 150/25 = 6 .

M at an average speed of 60 kmph at 1 P.Problems on Trains Problem:2 Problem: An express train left Delhi for Howrah at 3 P. .M a goods train also had left Delhi for Howrah on a parallel track at an average of 40 kmph how far from Delhi is the express train overtake goods train. train.

M goods train would have traveled 80 km.Problems on Trains Solution:2 At 3 P.M Distance at which they overtake = 60 * 4 = 240km . Relative speed = 60 -40 =20 Time at which they overtake = 3 + 4 = 7 P.

Find the length of the seconds. train? .Problems on Trains Problem:3 Problem: With a speed of 60 kmph a train crosses a pole in 30 seconds.

Problems on Trains Solution:3 60 * 5 / 18 = 50/3 m/sec 50/3 m = 1 sec ? = 30 sec 50/3 * 30 = 500 .

Problems on Trains Problem:4 Problem: A train 700 m long is running at 72 kmph. If kmph. it crosses a tunnel in 1 minute. find the length of the tunnel? .

speed 72kmph 20m/sec. 700m. Km.speed = 72kmph = 20m/sec. .Problems on Trains Solution: Solution:4 length of train = 700m. sec.9Km. time to taken by train to enter fully into tunnel = 700/20=35 700/20= sec. Total time to cross tunnel = 1min35sec. min35sec. Length of tunnel = 20 m/sec * 95 sec = 1.

train? . Find the speed of the seconds.Problems on Trains Problem:5 Problem: A train 60 m long passes a platform 90 m long in 10 seconds.

Problems on Trains Solution:5 150= 10 sec 15 =1 15 * 18/5 = 54 kmph .

goods train? .Problems on Trains Problem:6 Problem: A passenger train running at a speed of 80 kmph leaves the railway station after 6 hrs a goods train leaves and it over take in 4 hrs. Find speed of hrs.

Problems on Trains Solution:6 Distance Traveled by passenger train to overtake the goods train = 80 * 4 = 320 km Distance traveled by goods train = (6 + 4) x =10x = 320 x = 320 /10 =32 km/ph .

Problems on Trains Problem:7 Problem: If a train 110 m long passes a telegraph pole in 3 seconds. find the time taken by it to cross a railway platform 165 m long? .

Problems on Trains Solution:7 110 m = 35 sec 275 = ? 275 * 3 / 110 = 7.5 .

the speed of 1st train? .Problems on Trains Problem:8 Problem: The ratio between speeds of two train is 7:8. if the second train runs 400 km in 5 hrs. find hrs.

Problems on Trains Solution:8 Ratio of speeds = 7 : 8 1st train speed = x 2nd train speed = 400 / 5 = 80 kmph 7/8 = x /80 x = 70 .

Problems on Trains Problem:9 Problem: A train 110 m length travel at 60 kmph how much time does that train take in passing a man walking against the train at 6 kmph? .

Problems on Trains Solution : 9 Speed of the train in msec = 60 * 5/18 = 50 /3 Speed of theman in msec = 6 * 5/18 = 5/3 How long it will take to cross the man = 110 / 55/3 = 6 sec .

length of the faster train? .Problems on Trains Problem:10 Problem: Two train travels in opposite direction at 36 kmph & 45 kmph and a man sitting in slower train passes the faster train in 8 sec. find the sec.

Problems on Trains Solution:10 Opposite side = x + y = 36 *5/18 + 45 * 5/18 = 10 + 12.5 =22.5 * 8 = 180 m .5 m = 1 sec ? = 8 sec 22.5 m/ sec 22.

they meet? .Problems on Trains Problem:11 Problem: Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. At what time will Kmph.m and travels towards A at a speed of 25 Kmph. starts from B at 8 a.m line. and towards B at 20 kmph. Another train kmph. One train starts from A at 7 a.

m At 8 a.m.Problems on Trains Solution:11 90 km 110 km A (20) B 7 a.m the distance is 90 km. Time to meet = 90/ 20 +25 = 2 hrs = 8 + 2 = 10 a.m 8 a. .

one train is 250 m and they cross each other in 18 seconds. find the length of the other .Problems on Trains Problem:12 Problem: Two trains are running in opposite directions towards each other with a speed of 54 kmph and 48 kmph respectively. If the length of respectively.

Problems on Trains Solution:12 Opposite Direction = S1 + S2 = 54 + 48 = 102 km/hr 102 * 5/18 = 85 / 3 85/3 = 1 sec 18 = ? 18 * 85 / 3 = 510 510 ± 250 = 260 m .

What is the probability that none of the objects occupy the place corresponding to the number.Probability Problem:1 Problem: Four different objects 1.2. .2.3.4.3.4 are distributed at random in four places marked 1. number.

. So the required probability is 3/6 = ½. b d a c. d b a c d. b . b c a d. b d c a Here out of six ways only three are permissible because of the non ± fulfilment of condition . b c d a.Probability Solution1 Solution1 : Let the four places be a . c. b a d c.

Probability Problem:2 Problem: If the probability of rain on any given day in pune city is 50%. then what is the probability that it 50% rains exactly 3 days in a 5-days period ? .

That rains on exactly 3 days in a 5 day period = 5C3*(1/32) = 5/16. similarly upto 5 days = 1/32. . Prob. Prob.Probability Solution2 Solution2 : Prob that it rains on 1st day = ½. *(1 32) 16. 32.

Probability Problem3: Problem3 What is the possibility of getting at least 6 heads if eight coins are tossed simultaneously ? .

. 37/256.Probability Solution: Solution:3 Probability of getting 2 tails + Probability of getting 1 tail + probability of getting no tail = 8C2*(1/256)+8C1 *(1/256)+8C0 (1/256) *(1 256)+8 *(1 256)+8 256) = 37/256.

will live after 15 years ? . then what is the probability that both 10.Probability Problem:4 Problem: If the probability that A will 15 years is 7/8 and that B will live 15 years is 9/10.

. 10) 63/80.Probability Solution 4: (7/8) * (9/10) = 63/80.

probability of husband¶s selection is (1/7) and the probability of wife¶s selection is (1/5).Probability Problem:5 Problem: A man and his wife appear in an interview for two vacancies in the same post. The post. What is the probability that only one of them is selected? .

1/7) = 4/35 + 6/35 = 10/35 10/ = 2/7 .Probability Solution: Solution:5 P(A) = 1/7 P(B) = 1/5 P(A*B) = P(A)*P(B) + P(A)*P(B) = 1/7(1-1/5) + 1/5(1.

2 women and 4 children.Probability Problem:6 Problem: Four persons are chosen at random from a group of 3 men. What is the chance that exactly 2 of them are children? . children.

Probability Solution: Solution:6 3M. 4C 9C4 = (18*7) = 126 18* 5C2 * 4C2 / 126 = 60/126 60/ . 2N.

probability that at least one of these is defective? . out of which 4 are defective. What is the box. Two bulbs are chosen defective. at random from this box.Probability Problem:7 Problem: A box contains 20 electric bulbs.

12/19 12/ = 7/19 .Probability Solution: Solution:7 16 bulbs = 16C2 = (16*15) / (2*1) = 120 16C 16*15) = 120/190 = 12/19 120/ 12/ Not defective = 1 .

cards. What is the probability that either both are red or both are kings? .Probability Problem:8 Problem: Two cards are drawn from a pack of 52 cards.

Probability Solution: Solution:8 Red = 26C2 / 52C2 = 26/52 26C 52C 26/ Kings = 4C2 / 52C2 = 4/52 52C P(both red or both king) = (26C2 / 52C2) + (4C2 / 52C2) ± 1/52 26C 52C 52C = 55/221 55/ .

What is the probability that one is a spade and one is a heart? .Probability Problem:9 Problem: Two cards are drawn from a pack of 52 cards. cards.

13 hearts P(spade) = 13C2 / 52C2 13C 52C P(heart) = 13C2 / 52C2 13C 52C P(spade & heart) = (13C1 * 13C1) / (52*51/2) 13C 13C 52*51/ =169/1326 169/ = 13/102 13/ .Probability Solution: Solution:9 52 cards = 13 spades.

Probability Problem:10 Problem: Two cards are drawn from a pack of 52 cards what is the probability that it will be a diamond or a king? .

Probability Solution: Solution:10 Total = 52C2 = 1326 52C P(diamonds) = 13C2 / 15C2 13C 15C P(king) = 4C2/ 52C2 52C P(A B) = 1/1326 P(diamond or king) = 83/1326 83/ .

Rs.Area Problem:1 Problem: The length of the room is 5 ½ metres and the width 3 3/4 metres. find the cost of paving the floor by slabs at the rate of Rs.800 per m2. .

75 Cost = 5.5 * 3.5 * 3.Area Solution: Solution:1 length = 51/2 metres 51/ width 3 3/4 metres L*B = 5. .16500 Rs.75 * 800 = Rs.

.4 kilometers while cutting 2420 m2.Area Problem:2 Problem: Find the width of a roller which covers 4.

Area Solution: Solution:2 4.4 km = 4400 metres Thus 2420 / 4400 Width = 0.55 meters .

Area Problem:3 Problem: The area of a square field is 6050 m2. find the length of the diagonal. . diagonal.

Area Solution: Solution:3 A = 6050m2 6050m = ¥77. 77.782 77.782 + ¥ 77. Diagonal = 110 .

Area Problem:4 Problem: How many bricks 20 cm. Will be needed cm. cm. by 10 cm. long and 16 m. wide? . to have the floor of a room 25 m.

1 = 0.02m2 02m Area = 25 * 16 = 400 Number of bricks = 20.Area Solution: Solution:4 0.000 20.2 * 0. .

what will be the total cost? .Area Problem:5 Problem: A room is 30 meters long and 18 meters wide. Rs. 50 per metre is spread on the floor of the room. If a carpet whose width is 2 meters and which costs Rs.

.500 Rs. 13. 13.Area Solution: Solution:5 Area = 540 Cost for each metre = 540/2 540/ = 270 * 50 = Rs.

What will be the cost of fencing that field on all the four sides. if one metre of fencing costs 50p? 50p? .Area Problem:6 Problem: A rectangular field 242 meters long has got an area of 4840 m2.

262 * 2 Rs.Area Solution: Solution:6 Area = 4840m2 4840m B = 4840/242 4840/ = 20m 20m = Rs. = 524 * 5p = Rs. . 262 Rs.

hour? . per km.Area Problem:7 Problem: How long will it take for a boy to run around a square field of area 25 hectares at 10 km.

Area Solution: Solution:7 Area = 25 hectares Perimeter = ¥25 * 100 * 100 = 500* 500*4 = 2 km Speed = 10km/hr 10km/hr = 12 minutes .

dm2 at 60p each? 60p .Area Problem:8 Problem: What will be the breadth of a room 25 meters long if it costs Rs. 480 to cover it with tiles each 50 dm2 Rs.

Area Solution: Solution:8 Breadth = 25 meters Cost = Rs.5 = 400 Area = 400m2 400m Thus breadth = 16m 16m . = 480*100 / 60 = 800 tiles 480* = 800 * 0. 480 Rs.

. Find the area of the room. room. Rs. Rs. 25. 25.Area Problem:9 Problem: The cost of carpeting a room 20 meters long is Rs. 40 had the breadth been 3 meters less. the cost could have been Rs.

Area Solution: Solution:9 Y = 40 Y = 25 = 20 * x = 40 m2 = 20 * (x-3) = 25 m2 (xThus x = 2 .

cm.Area Problem:10 Problem: The area of circle inscribed in a equilateral triangle of a side 24 cm. .

Area Solution: Solution:10 ½ * 24 * h = ¾ *24*24 24* H = 12 3 3r = 12 3 r=43 Area of circle = 48 .

- Aptitude
- 17254045 Quantitative Apptitiude[1]
- Gunnell v. Bird, 77 U.S. 304 (1870)
- Bourns v. Carman, G.R. No. 2800, [December 4, 1906], 7 PHIL 117-120)
- cipher quick dice revised
- CAT-Quantitative-Reasoning Math
- cipher quick dice
- cipher quick dice
- Online Coaching SSC CGL Tier 1 Numerical Aptitude Number System
- XGR Pahls SFI
- AFCAT prelims
- XGR Krist SFI
- Hdfc n Sbi Bank Papers
- XGR Dubas SFI
- YOGIPHARNACY1
- Busorg Honey
- 1002-15E Marketing Alliances for Extra Turnover
- partnership Deed (2).docx
- Indian Partnership Act, 1932
- 9)
- BF - Meeting Minutes - 14th March
- Bus-Org-Notes-Rondez1.doc
- Model Grila Limba Engleza Pentru Afaceri 1
- 3. Digest-Evangelista-Vs-CIR GR L 9996
- llhhgg
- Criado vs. Gutierrez_Digest
- Articles of Partnership
- 1,4,16,17 (1).docx
- 1- Intro to Business and Business Forms
- Articles of Partnership - BLANK

Skip carousel

- Utimco Active
- Deloitte v Flanagan
- Vancouver Canucks ownership structure
- Silent Partnership Agreement
- Partnership Agreement
- Public-Private Partnership in Housing and Urban Development
- 20110228FundPerformanceActive (2)
- Ross Perot Jr. sues Mark Cuban, claims Mavericks 'insolvent'
- Allocation of Partnership Liabilities (Full Version)
- Set Up a New Distribution Channel - GrowthPanel.com
- Limited Partnership Agreement
- Partnership Agreements for Law Firms
- Business Entity Planning Worksheet
- Partnership Dissolution Agreement
- Book keeping & Accounts/Series-2-2007(Code2006)
- Sperske v Rosenberg, Case No 21~
- The Aquilini Empire
- Briargate Condominium Association, Incorporated v. Judith Turner Carpenter, A/K/A Judy Hicks, and Briargate Homes, a North Carolina Partnership Harry C. Grimmer Vernon C. Smith William E. Goodall, Jr. Porter W. Hicks Gerald C. Bullock Linwood E. Ham, 976 F.2d 868, 4th Cir. (1992)
- Kvk Partnership v. Donald P. Hodel, Secretary of the Interior, the United States of America, and Jeanette G. Hall, 759 F.2d 814, 10th Cir. (1985)
- Slovacek Superseding Indictment
- C. F. Trust, Inc v. First Flight Ltd, 4th Cir. (2003)
- Partnership Letter on Cyber Info Sharing Priniciples to Congress FINAL
- Kelton Motors, Inc. And R. A. McQuaide Milk Transportation Co., Inc. v. The Phoenix of Hartford Insurance Companies, and Franklin County Trust Company, the Phoenix of Hartford Insurance Companies, Third-Party v. Willard D. Cobb and Franklin County Trust Company, Third-Party Franklin County Trust Company, Fourth-Party v. Willard D. Cobb and Leon Cobb, Individually and D/B/A Econo Car Rental Center and Cobb's Car Company, Inc., Fourth-Party Leon Cobb, Fourth-Party, 522 F.2d 728, 2d Cir. (1975)
- Ruth B. Wyatt, Administratrix of the Estate of Cecil H. Wyatt, Deceased v. Cimarron Insurance Company, Inc., 235 F.2d 243, 10th Cir. (1956)
- Prodigy Centers/atlanta No. 1 L.P. Prodigy Centers No. 2 L.P. v. T-C Associates, Ltd., Etc., United States of America, 127 F.3d 1021, 11th Cir. (1997)
- United States v. Chapel Chase Joint Venture, Incorporated Fairview Federal Savings & Loan Frederick Bassler Virginia Bassler Joseph A. Defrancis Alec Courtelis, 948 F.2d 1283, 4th Cir. (1991)
- Hyer v. Richmond Traction Co., 168 U.S. 471 (1897)
- Estate of Herman Klein, Deceased v. Commissioner of Internal Revenue, 537 F.2d 701, 2d Cir. (1976)
- Dowling v. Exchange Bank of Boston, 145 U.S. 512 (1892)
- 19360824_Minutes.pdf

Skip carousel

- Sigma X
- Migration and Remittances Factbook 2008
- 2016 Profile of International Home Buying Activity
- CNBC Transcript
- 2016 Home Buyer and Seller Generational Trends
- Hollywood Diversity Brief Spotlight 2013
- Private Education is Good for the Poor
- Real Estate in a Digital World
- Video Math Tutor
- 2015 Profile of Home Staging
- Publishing Agreement
- Fact Sheet
- 2014 Common Core English and math test results
- Horizontal Analysis of a Balance Sheet
- Executive Summary
- Immigration Myths and Facts
- U.S. President's Study of American Work-Life balance (March 2010)
- Go p Race Survey Monkey Top Lines
- Gender Gap
- Concealed Carry Permit Holders Across the United States
- 2012 Edelman Trust Barometer
- State-by-State Economic Snapshot of the U.S.
- Vertical Analysis of a Balance Sheet
- School Closing Jan 2011
- Transition to What
- 2015 Edelman Trust Barometer
- Poverty Reduction in Venezuela
- Economic Bulletin (Vol. 34 No. 12)
- The State of Women in America
- Hitting Bottom? An Updated Analysis of Rents and the Price of Housing in 100 Metropolitan Areas

Sign up to vote on this title

UsefulNot usefulRead Free for 30 Days

Cancel anytime.

Close Dialog## Are you sure?

This action might not be possible to undo. Are you sure you want to continue?

NR set 1 - solution - Updated 10march08 will be available on

Loading