HFMH/2010

€

Albert Eisntein merupakan seorang yang terpintar di dunia. Dibuang sekolah kerana tidak pandai. Dia menjadi pandai kerana dia diberi galakkan oleh ibu bapa untuk belajar bermain biola.

€

€

HFMH/2010

Psikologi Muzik € Peranan Muzik € Kajian yang Dijalankan € Faedah Psikologi Muzik € Kesimpulan
€

HFMH/2010

€ Definasi

psikologi muzik ialah menguji pengaruh muzik pada manusia. merupakan ragam seni yang berpengaruh terhadap audiennya tanpa intepretasi.

€ Muzik

HFMH/2010

€

Muzik boleh merangsang sel-sel saraf sehingga perasaan manusia boleh diperlemah, diperkuat ataupun dialihkan. Pengaruh itu telah dibuktikan secara ilmiah di sepanjang fasa kehidupan manusia, mulai dari masa di embrio hingga masa tua. Muzik juga terbukti dapat membantu dalam proses pembelajaran.

€

€

HFMH/2010

€

Muzik juga digunakan untuk merawat sawan, mengurangkan tekanan darah tinggi, merawat kanak-kanak Attention Deficit Disorder(ADD), merawat penyakit mental, kemurungan, tekanan, insomnia dan bayi pramatang. Ia turut digunakan sebagai bantuan untuk pesakit mengadaptasi dengan rawatan yang diberikan.

€

HFMH/2010

€

Hasil penelitian yang dilakukan Lembaga Aplikasi Musik di Iran menunjukkan bahawa terapi muzik membantu gangguan mental di kalangan kanakkanak cacat mental. Terapi muzik boleh meningkatkan rasa percaya pada diri dan mengawal tindakan hyperaktif di kalangan kanak-kanak cacat mental serta menunjukkan perubahan mental dan perangai yang ketara.

€

HFMH/2010

Bersambung«

€

Dr. Ali Zadeh Muhammadi, adalah seorang psikologi klinikal menyatakan alat muzik juga mempunyai peranan penting. Dr Ali Zadeh berpendapat, kanak-kanak cacat mental tidak boleh diajar dengan alat-alat muzik yang rumit seperti gitar, tapi mesti dengan instrumen yang sederhana dan mudah dimainkan serta cepat menjalin hubungan.

€

HFMH/2010

Bersambung«

€

Melalui eksperimen William Balach, Kelly Bowman, dan Lauri Mohler, dari Pennsylvania State University menunjukkan, tempo muzik dapat membantu dalam mengingati sesuatu dengan lebih berkesan. Hasil kajian dari ³Association for Psychological Science´, ujian IQ tinggi bagi kanak-kanak yang bermain instrumen muzik atau yang belajar menyanyi.

€

HFMH/2010

Bersambung«

€

Dr.George Lozanov, mengunakan muzik klasikal untuk mengajar bahasa, dan didapati pelajar dapat mempelajari 1,000 perkataan sehari dan boleh mengingatinya. Mendengar ³Mozart¶s Sonata for Two Piano¶s in D Major´ sebelum menduduki peperiksaan pula dikatakan dapat meningkatkan markah kerana mengeluarkan neuron yang menenangkan badan.

€

HFMH/2010

HFMH/2010

€

Muzik boleh menarik minat para remaja untuk mengunakan alternatif lain dalam menyelesaikan masalah mereka. Muzik dapat membantu dalam meningkatkan daya ingatan dan juga dalam proses pembelajaran. Muzik juga dapat membantu kanak-kanak cacat mental.

€

€

HFMH/2010

€

Dengan kajian yang telah dilakukan ia menunjukkan bahawa muzik mempunyai kekuatannya sendiri untuk membantu dalam menyelesaikan pelbagai masalah manusia.

HFMH/2010

³Music expresses that which cannot be put into words and cannot remain silent´ oleh Victor Hugo (Penulis puisi romantik, novalis dan dramatis Perancis, 1802-1885)

HFMH/2010

HFMH/2010

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful