P. 1
Deca i sluh

Deca i sluh

|Views: 14|Likes:
Published by natasa1404

More info:

Published by: natasa1404 on Feb 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/23/2012

pdf

text

original

Deca i sluh

Mogućnost da čuje je od vitalnog značaja za razvoj deteta. Sluh omogućava detetu da nauči da prepoznaje glasove, imitira zvukove i razvija govor. Sluh takođe pomaže detetu da registruje signale opasnosti, komunicira, razvije društvene veštine i orijentiše se. Sluh nije samo deo senzornog aparata; on igra važnu ulogu u formiranju dečije ličnosti i ponašanja.

Gubitak sluha nema veze s nedostatkom inteligencije - ali ako se gubitak sluha ne dijagnostikuje i ne leči u ranoj fazi, on može imati značajan negativni uticaj na razvoj deteta.

Zato je važno da roditelji nastoje da budu otvoreni, pozitivni i dobro informisani, da bi pružili najbolje moguće uslove za njihovo dete.

Što je ranije dijagnostikovan detetov gubitak sluha i obezbeđen slušni aparat, to su veće šanse da to dete može imati gotovo normalno detinstvo.

Savremene diagnostičke metode mogu identifikovati problem sa sluhom kod novorođenčeta.

Studije ukazuju da, osim u slučajevima teškog gubitka sluha, razvitak govornog jezika kod dece sa redukovanim sluhom može biti sličan onom kod dece s normalnim sluhom, ako im se obezbede slušni aparati pre 6 meseci starosti.

Slušni aparati moraju precizno pristajati detetovim ušima da bi optimalno radili. Deca imaju posebne zahteve za slušne aparate zbog veličine i fizičkih promena njihovih ušiju u toku rasta. Za malu decu obično se preporučuje zaušni (BTE) tip slušnog aparata, jer su ti aparati lakši za rukovanje i dozvoljavaju efikasnije dnevno održavanje, tj uklanjanje ušne masti. Kako deca rastu i njihovi ušni kanali menjaju oblik moraju se praviti novi ušni umetci (olive).

važno je da mu se obezbede dva slušna aparata. Zato deca mogu imati velike koristi od modernih slušnih aparata koji su konstruisani tako da redukuju nepoželjne šumove. Osobe s oštećenim sluhom obično imaju teškoća u razlikovanju između govora i šuma. Ako vaše dete ima gubitak sluha u oba uha. pa im je teže da pogađanjem popune "praznine" u slušanju koje im promaknu. jer njihov jezik još nije potpuno razvijen. Ovo je posebno izraženo kod dece. kao što je govor.Slušni aparati mogu pomoći deci s gubitkom sluha da razviju normalne govorne veštine i da učestvuju u školskim i društvenim aktivnostima ravnopravno sa svojim drugovima. uz naglašavanje važnih zvukova. Ovo binauralno nameštanje slušnih aparata olakšaće vašem detetu razumevanje govora u svim situacijam .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->