P. 1
fisa india

fisa india

|Views: 361|Likes:
Published by CarmenChelaru

More info:

Published by: CarmenChelaru on Feb 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/13/2014

pdf

text

original

Fisa Analitica- India

India este o tara din Sudul Asiei cu o suprafata de 3.287.623 si o populatie de 1,2

milioane de locuitori. Potrivit constitutiei, India este o uniune federala de state, formata din 28 de state si 7 teritorii unioniale, republica cu un sistem parlamentar de guvernamant sub forma unei federatii. India este o tara cu un trecut istoric bogat care i-a determinat complexitatea si diversitatea matricei culturale. Cu toate ca este cea mai mare democratie din lume si a saptea a tara ca nivel de industrializare bazele de civilizatie ale Indiei provin in primul rand din convingerile religioase, perspectivele filosofice si valorile culturale.

1.Sistemul electoral utilizat pentru alegerea adunarii parlamentare India are un parlament bicameral. Cele doua camere ale parlametului sunt: Lok Sabhacamera inferioara si Rajya Sabha- camera superioara. Pentru alegerea membrilor camerei inferioare, care este corpul legislativ cel mai important, este folosit un sistem uninominal cu un singur tur la fel ca si in Marea Britanie. Alegerile se tin o data la cinci ani si mai devreme in cazul in care camera inferioara este dizolvata de catre presedinte. Pentru alegerea membrilor camerei superioare este utilizat un sistem indirect. Membrii sunt alesi de catre adunarea legislativa (Vidhan Sabha) de la nivelul fiecarui stat folosind un sistem proportional prin intermediul votului unic transferabil. In momentul de fata camera superioara are 233 de membrii alesi carora li se adauga alti 12 membrii numiti de presedinte pentru domeniile: stiinta, literatura, arta si servicii sociale. Membrii camerei superioare au un manadat de 6 ani si alegerile sunt esalonate, o treime din membrii camerei fiind alesi din 2 in 2 ani.1 Numarul de locuri alocat fiecarui stat este determinat in functie de populatie cu exceptia statelor mici carora li se acorda o cota mai mare fata de cat ar fi justificat de populatia lor. Camera superioara nu poate fi dizolvata precum camera inferioara. Rajya Sabha este proiectata pentru a asigura stabilitatea si continuitatea procesului legislativ, dar autoritatea sa in cadrul procesului legislativ este subordonata camerei inferioare.2 India este impartita in 543 de circumspcriptii electorale fiecare dintre ele fiecare dintre ele oferind cate un membru pentru camera inferioara a parlmentului, insa presedintele
1

Antony Heath, Siana Gluharova and Oliver Heath, India: Two-Party Contest within a Multiparty Sistem, in Michael Gallagher, Paul Mitchell, The Politics of Electoral Sistem, Oxford University Press, 2008, pp. 137-138 2 Singer, Milton, Structure and Change in Indian Society, Editura:Aldine, Chicago, 2007, pp.159

Acest fapt a permis Partidului Congresului sa domine viata politica din India fara sustinerea majoritatii votantilor in cadrul alegerilor parlamentare. reprezentatii clasei de jos a societatii care au drepturi datorita faptului ca sunt hindusi.numeste doi membrii ca reprezentati ai comunitatii anglo-indiene.033. iar ce de-a doua categorie de circumscriptii inglobeaza populatia care nu este de religie hindusa si este predominat din zona rurala. totusi delimitarile actuale sunt bazate pe baza recensamantului realizat in 1971 ceea ce inseamna ca sunt discrepante mari intre circumscriptii din punct de vedere demografic. pp. In India circumscriptiile sunt de doua feluri: prima categorie de circumscriptii ii cuprinde pe daliti. Numarul de locuri rezervate se vrea a fi proportional cu populatia care alcatuieste cele doua categorii. Sistemul de vot favorizeaza partidele mari pentru ca in fiecare circumscriptie este desemnat castigator cel care obtine numarul cel mai mare de voturi chiar daca acel numar de voturi obtinut nu corespunde majoritatii.158 . acestia sunt numiti adivasi. Delimitarile ar trebui evaluate in urma unui recensamant efectuat din 10 in 10 ani care reflecta schimbarile in structura populatiei. Idem. In camera inferioara 79 de locuri sunt rezervate daltilor . Milton. 3 Singer.3 Teoretic marimea si forma circumscriptiilor este determinata de o comisie independenta care are ca scop delimitarea echilibrata a circumscriptiilor. La alegerile din 2004 au fost circumscriptii care numarau 3.3 milioane de locuitori in contrast cu cel mai mic numar inregistrat – 39. daliti si adivasi.

la stanga si la dreapta acestuia mici partide de opozitie. Sistemul electoral din India si-a depasit insa cu mult functia eminamente tehnica de transformare a sufragiilor in mandate si a demonstrat sustinatorilor prea pasionali ai scrutinului uninominal pe considerentul ca numai acesta conduce la constituirea unui sistem bipartidist ca modurile de scrutin joaca doar un rol de accelerare sau franare pentru constituirea unui sistem de partide. republica cu un sistem parlamentar de guvernamant sub forma unei federatii. presedintele este ajutat de Consiliul de Ministri.2. 2002) incearca sa demonstreze ca India este o democratie consociationala. iar Lijphart ar trebui sa prezinte aranjamente consociationale puternice si adanci pentru a convinge asa cum este posibil in cazul democratiilor consociationale de genul Suediei si Olandei. India este o Uniune de State. divizata de clivaje segmentale de natura religioasa. favorizand o mare coalitie care permite autonomia segmentala si amplifica puterea de decizie a fiecarui segment. Din punct de vedere constitutional. in ideologii si structurile socio-economice. ideologica. caci ii . cauza rezidand in realitatile sociale. Iasi. Arend Lijphart in cartea sa Democratia in societatile plurale (Editura Polirom. cel putin pana in 1975. Puterea executiva reala este exercitata de Consiliul de Ministri. partid care datorita modului de scrutin uninominal cu un singur tur a reusit sa se impuna pe scena politica din India ca partid dominant. Unul din considerentele in baza caruia Lijphart stabileste ca India este o democratie consociationala este caracterul integrator al partidului dominant. Partidul Congresului. Insa democratia din India este in mare parte rezultatul prejudecatii intelectuale impuse de model. In exercitarea prerogativelor sale. condus de primul ministru. Congresul National Indian. Modalitatea de alegere bazata pe un scrutin uninominal cu un singur tur a favorizat dominarea Partidului Congresului. cu Primul Ministru in fruntea acestuia. regionala. lingvistica. Aplicarea mimetica a sistemului electoral din lumea anglosaxona dupa independenta obtinuta in 1947 a developat un sistem de partide cu o configuratie inedita pentru o democratie: la centru-stanga un partid dominant.Regimul politic si influentele sitemului electoral asupra vietii politice Potrivit Constitutiei. presedintele Indiei este si seful executivului la nivel unional. culturala. India este o societate plurala. rasiala si etnica cu un regim democratic care a fost acceptabil de stabil si eficient. formata din 28 de state si 7 teritorii unionale.

Locurile rezervate au jucat un rol important in asigurarea reprezentativitatii desi studiile privind caracteristicile sociale ale membrilor parlamentului au aratat ca si cei care ajungeau in parlament pe ruta locurilor rezervate aveau un nivel al educatiei mai ridicat fata de electoratul celor doua tipuri de circumscriptii. numită cel mai adesea 4 5 Voicu. pp. în mod deosebit asupra sistemului partizan. de fiecare data insa coalitia castigatoare a esuat. Bucuresti. iar dalitii care sunt atrasi de platformele partidului Bahujan Samaj (BSP). partidele castigatoare fiind prea eterogene pentru a se consolida stabilitatea guvernamentala. ceea ce a permis unei vaste coalitii a partidelor de opozitie. modalitatea de scrutin nu are forta de a-l impune. 1998. prima limba vorbita(exceptanad engleza) si clasa sociala. George. calitatile preconizate. Milton. Cât priveşte influenţa modurilor de scrutin asupra vieţii politice. Idem pp. Pluripartidismul. pot deveni defecte. 204-205 .perimtea transformarea majoritatii relative de voturi in majoritate absoluta de mandate. Insa membrii parlamentului sunt mai reprezentativi pentru electorat tinand cont de religie. alternanta la putere si stabilitatea guvernamentala. aceasta a fost deseori supraestimată.5 Cat despre impactul sistemului electoral asupra Parlamentului acesta face ca din punct de vedere social diferentele dintre membrii Lok Sabha si electoral sa fie frapante. in cazul Indiei. deopotriva de stanga si de dreapta. acest fapt constituie o modalitate de a limita accesul in randul elitei politice tinanad cont ca doar 2% din populatia Indiei vorbeste engleza. Acesti factori sunt cei care duc la identificarea principalelor clivaje sociale din India si din acest motiv sunt mult mai relevanti decat ocupatia si educatia. daca se opteaza mecanic pentru un mod de scrutin. în special sub forma tezei că schimbarea sistemului electoral generează o anume schimbare. Mai mult.64 Singer. Editura: All. De exemplu. sa castige alegerile. In ambele situatii de criza politica s-a recus la alegeri anticipate pe care Partidul Congresului le-a castigat din nou4. intr-un studiu realizat in 1983 s-a constatat ca 75% dintre membrii parlamentului aveau studii superioare in comparatie cu 2% din populatia Indiei care la acel moment terminase o facultate. Cu timpul s-a produs uzura Partidului Congresului. singura posibilitate fiind locurile rezervate. In concluzie daca o societate nu indeplineste conditiile favorabile bipartidismului . Lucrul acesta sa intamplat de doua ori in 1977 si in 1989. In ceea ce priveste preferintele votantilor clasele sociale superioare sunt inclinate sa voteze cu Bharatiya Janata Party (BJP). Pe de alta parte intr-un sondaj printre membrii parlamentului 77% vorbeau fluent limba engleza.

Aceeaşi poziţie teoretică este împărtăşită şi de Giovanni Sartori.63%. Iar candidatii independentii au obtinut 9 mandate cu 5. Bahujan vikas Aaghadi (0.16% voturi). Rashatrya Janata Dal. a obţinut 262 de mandate parlamentare cu 37. Pattali Makkal Katchi. O a patra alianta s-a realizat intre partidele: Samajwadi Party.reformă. Telugu Desam Party. contrar apărătorilor scrutinelor majoritare. Lok Janshakti Party. care reprezintă dreapta hindusă şi se află în opoziţie.ro/externe/alegerile-din-india-castigate-de-coalitia-partidului-deguvernamant-estimari-4384626 7 http: //. care au adunat 5. 6 Pe locul trei s–a aflat alianta formata din partidele : Left Democratic Front .04 % voturi). Alianţa condusă de Partidul Congresului. Un numar de 7 partide au obtinut fiecare cate un mandate: Assam United Democrtaic Front (0.23% voturi) Nagaland People's Front (0.Bahujan Samaj Partidul.14% dintre voturi si au obtinut 27 de locuri. cel care propune o reformulare a legilor lui Duverger în sensul relaxării relaţiei de determinare dintre modurile de scrutin şi sistemele politice. dar nu sisteme partizane. „Modurile de scrutin pot fabrica majorităţi parlamentare. Haryana Janhit Congress. Janata Dal (Secular). între 16 aprilie şi 13 mai.12% voturi).15% din voturi.141). p.7 6 http://www. a obţinut. iar la vot au participat 60 la sută dintre cei 714 milioane de alegători indieni.19 % dintre voturi.org%2Fwiki%2FIndian_general_election%2C_2009&anno=2 . Marumalarchi Dravida. Biju Janata Dal. de centru-stânga şi laic. 3. Haryana Janhit Congress.52% voturi) Jharkhand Vikas Morcha (Prajatantrik) (0. Sikkim Democratic Front (0.Alegerile parlamentare din India 16 Aprilie-13 Mai 2009 Alegerile legislative s-au desfăşurat în cinci etape. a sistemului politic.20% voturi) Bodaland Peoples Front (0. All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam.wikipedia. 159 de mandate parlamentare cu 24. 1994. Swabhimani Paksha (0.22% din voturi.mediafax. Această slabă influenţă a modurilor de scrutin asupra repartiţiei voturilor între forţele politice a fost confirmată de studiile făcute de Arend Lijphart (Electoral systems and party systems. Acestea au obtinut 79 de locuri cu o suma de 21. în timp ce coaliţia Partidului poporului indian.05% voturi).

.

.

Influenta lor in urma alegerilor consider ca se manifesta intr-o masura temperata astfel incat sa nu fie favorizata eterogenitatea legislativelor rezultate si din aceasta cauza sa apara crize politice. Pierre. adversitate ireconciliabila si ura comunitara. insa unele dintre acestea sunt incompatible de aceea alegerea lor este foarte importanta. Ca sa alegi un sistem electoral trebuie sa stabilesti clar ce impact doresti sa abia acesta. Cred ca un sistem proportional care utilizeaza metoda mediei cele mai puternice s-ar plia bine pe realitatea sociala din India pentri ca pe de o partea alegatorii nereprezentati sunt mai putini. nici partidele mici nu sunt neglijate. guvernaminte stabile si realizarea unei concilieri inter-etnice si inter-religioase.124 .Sugestii pentru modificarea sistemului electoral din India Exemplul indian arata limpede ca tendinta bipolara pe care o induce scrutinul uninominal cu un tur poate fi rasturnata de dispersia societatii.8 Metoda favorizeaza in esenta partidele mai mari. Rationamentul privind impactul rational-civilizator al scrutinului uninominal cu un tur poate fi. iar schimbarile de sistem electoral nu sunt niciodate urmate de minuni. “Monitorul Oficial”. 8 Martin. Bucuresti.iar partidul cel mai puternic in voturi are mai putin de riscat in a-si vedea victoria furata din cauza decupajului electoral.4. inversat: partea nehotarata a electoratului poate fi castigata prin discursuri demagogice. Totusi atunci cand vorbim de obiective ce ar trebui atinse de sistemul electoral ar fi o iluzie sa credem ca sistemul electoral poate sa le atinga de unul singur. Scopurile unui sistem electoral si obiectivele pe care acesta ar trebui sa le atinga sunt usor de identificat. dar aceasta finalitate a sistemului electoral mi se pare necesara in India unde pentru a indeplini dezideratul unei democratii consociationale este nevoie de un partid care sa isi „asume” rolul de partid intregrator si sa promoveze un comportament coeziv al elitelor. Editura: R. pentru ca ii lipseste discernamantul politic. pp. Totusi acest mod de scrutin este potrivit pentru India pentru ca desi favorizeaza partidele mari.A. iar acesta poate provoca un val de ostilitate politica. In cazul Indiei obiectivele pe care cred ca ar trebui sa si le „propuna” un sistem electoral sunt: reprezentativitate. Sisteme electorale si moduri de scrutin. asadar.

. traditiei politice. substratului istoric. Daca sistemul electoral traseaza corect tusele mediului politic depine de gradul in care acesta se potriveste realitatii sociale.In concluzie sistemele electorale au o importanta incontestabila. inclinatiilor ideologice si lista poate continua si se poate adapta in functie de tara pe care o avem in discutie. dar ele depind si sunt in interactiune cu o serie de factori numerosi impreuna cu care dau contur vietii politice.

Editura: R. 1998 Martin. George. Iasi. Oxford University Press. Bucuresti Lipjhart.org Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi . Milton.wikipedia. Editura:Aldine. Structure and Change in Indian Society. “Monitorul Oficial”. Arend. Bucuresti. Sisteme electorale si moduri de scrutin. Editura: All. Chicago. The Politics of Electoral Sistem.Bibliografie: • Antony Heath. in Michael Gallagher.mediafax. Singer. Siana Gluharova and Oliver Heath. Democratia in societatile plurale. Editura: Polirom. 2008.ro • • • • • • www. www. Pierre. 2007 Voicu. Paul Mitchell. 2002. India: Two-Party Contest within a Multiparty Sistem. Pluripartidismul.A.

Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice Specializarea: Stiinte Politice Fisa analitica – India Indrumator: Lect. Dr. Ovidiu Gherasim Proca Student: Tudor Carmen Nicoleta An : II Grupa:I .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->