Apa itu Homoseksual?

Istilah homoseksual lazimnya merujuk kepada kecenderungan hubungan seksual sesama jantina yakni lelaki dengan lelaki atau perempuan dengan perempuan. Gay & Lesbian. Secara tradisinya istilah gay digunakan untuk merujuk kepada lelaki homoseksual sementara lesbian bagi merujuk kepada wanita golongan ini. Perkataan homoseksual diterjemah secara harafiah adalah "sama jantina" yang merupakan gabungan prefiks Yunanihomo- bererti "sama" dan asas Latin sex- bererti "seks." Istilah homosexual pertama kali diterbitkan secara bercetak dalam pamplet Jerman yang diterbitkan pada 1869 secara tanpa nama yang ditulis oleh novelis Karl-Maria Kertbeny, kelahiran Austria. Penyakit AIDS mulai menjadi tumpuan ramai apabila pada 5 Jun 1981, doktor mulai mengambarkan wabak paru-paru berair yang biasanya sukar terjadi, yang menular dikalangan lima orang homoseksual di Los Angeles. Semenjak itu, AIDS dan homoseksual menjadi bagaikan seerti. San Francisco merupakan kawasan gay paling teruk dijangkiti, di mana hampir separuh daripada populasi homoseksualnya telah dijangkiti pada awal -awal penyakit merebak. [1] Kini selepas penurunan kadar ja ngkitan AIDS dikalangan homoseksual pada tahun-tahun kebelakangan, peningkatan jangkitan AIDS kembali meningkat dikalangan gay melalui tempat mandi umum, tempat popular bagi kalangan gaymencari seksual bebas, kini menjadi tempat utama penyebaran AIDS. [2] Perdebatan biologi sebagai punca homoseksual Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan pelaku homoseksual mempunyai ciri berlainan secara biologi. Amtaranya dalam satu kajian oleh Simon LeVay pada tahun 1991 ia mendapati kelompok kecil neuron pada anterior hypothalamus, yang dipercayai mengawal tabiat seksual dua kali ganda pada imbasan otak homoseksual berbanding orang normal. Pada 1993, Dean Hamer pula mendapati saudara homoseksu al cenderung berkongsi khromosome Xq28. Bagaimanapun kesemua penyelidikan ini gagal menjelaskan sama ada kelainan itu timbul akibat mereka mengamalkan homoseksual atau mereka menjadi homoseksual kerana kelainan tersebut.

Ini disebabkan tisu dubur sering kali mudah pecah dan ber darah. perkahwinan dan percintaan di antara sesama jantina berlaku. Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dan meninggalkan perempuan. yang mana ketika itu gejala seks. Keagamaan & Kepercayaan Sesetengah pakar mempercayai bahawa wabak AIDS dikalangan homoseksual adalah punca riwayat yang dikisahkan dalam kitab agama Ibrahim. Homoseksual dikatakan bermula dari zaman Nabi Luth a. bermaksud. Ingatlah ketika ia berkata kepada kaumnya: `Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji. Ayat 80. bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas. satu hukum keagamaan yang kekal sehingga kini. yang membenarkan virus memasuki salur darah. Satu kajian turut mencadangkan virus mungkin mampu menjangkiti sel di dubur secara langsung. yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu? Ayat 81 bermaksud. Keluarga Pengalaman /trauma di alam kanak-kanak Contohnya: Dikasari oleh ibu/bapa sehingga si anak beranggapan semua lelaki/perempuan bersikap kasar. Predominan dalam pemilihan identiti iaitu melalui hubungan yang renggang dengan ibu bapa .Ramai pakar turut mempercayai bahawa virus AIDs lebih mudah tersebar dalam golongan homoseksual disebabkan amalan hubungan luar tabie (melalui dubur). Homoseksual. Faktor-faktor terjebak Terdapat beberapa faktor yang memungkinkan seseorang itu menjadi homoseksual. bengis dan panas baran yang memungkinkan si anak berasa benci pada golongan itu. Homoseksual merujuk kepada perlakuan seks yang cenderung kepada sesama jantina. kemungkinannya disebabkan usus besar mempunyai liang bagi menyerap air dan zat permakanan yang memudahkan virus memasuki badan pengamal hubungan luar tabie.s. kesemua pesakit dan pelaku homoseksual telah dihukum bunuh ketika itu. Dan Nabi Lut juga (Kami utuska n). Dipercayai sebagai cara memberentas wabak tersebut. Surah al-Araf (7).

y PENDEDAHAN AWAL Pernyertaan dan eksperesi diri kepada masyarakat. remaja dan awal dewasa. Mengikut pendapat ini. menjadi keinginan perasaan yang menyetujui untuk mendominasi hawa nafsu. Dorongan individu Rentetan dari proses pembelajaran sewaktu kecil. Harga diri tidak boleh diperolehi dari hubungan lain. Selain itu tarikan individu terhadap homoseksual. Aktiviti seksual Sekiranya individu merasakan pengalaman homoseksual pertama menyeronokkan.Persekitaran Contohnya: Bersangkutan dengan pergaulan dan keadaan sekeliling.Berkurangnya rasa kepercayaan terhadap ibu dan saudara perempuan (lesbian) dan sebaliknya (gay) Kurang percaya pada potensi seksual yang ada pada diri sendiri. seperti kompleks dalam keadaan hidup dan pengaruh keadaan semasa bayi. Bapa yang kurang menunjukkan kasih sayang kepada anaknya. Pendedahan berleluasa terhadap aktiviti homoseksual akan membuatkan individu semakin selesa dengan situasi s edemikian. . Individu homoseksual ini cuba menyesuaikan diri (accommodate) dengan norma-norma masyarakat dalam masa yang sama melakukan kegiatan homoseksual secara rahsia. tidak bahagia dan tertekan oleh polisi sosial yang diterima olehmasyarakat.Hubungan yang terlalu rapat dengan ibu sementara renggang dengan bapa. homoseksual bukanlah d ibawa dari lahir tetapi terbina melalui pengalaman. Individu ini memberi respon terhadap masyarakat heteroseksualdengan menonjolkan kehidupan homoseksual. kanak-kanak. Menerima hakikat bahawa diri lebih berminat kepada kaum sejenis. Bermula sebagai Homoseksual Sulit . Peringkat homoseksual Terdapat beberapa peringkat homoseksual: y TERAHSIA Juga dikenali sebagai CLOSET.Kurang menerima pendedahan yang betul tentang seks dari kecil. individu akan meneruskan aktiviti homoseksual secara berterusan. Keluarga yang terlalu mengongkong anaknya.Individu homoseksual yang menjalani kehidupannya dengan berpura-pura seperti orang lain. Ketakutan pada kaum bertentangan jenis menyebabkan tindak-balas erotik yang pasif.

Tahap Perkongsian Pertama Kemampuan untuk berkongsi perasaan sebagai homoseksual pada keluarga dan rakanrakan.y PERKONGSIAN 1. Apabila diterima. berkaitan dengan tingkahlaku syaitan dan tidak layak menerima apa-apa hak dari masyarakat. . Ia akan memberi kesan yang negatif. y KOMUNITI HOMOSEKSUAL Kelompok homoseksual akan berkumpul sesama sendiri dan membentuk sebuah masyarakat yang mahu menerima mereka seadanya. Ini mengurangkan populasi naturan dalam masyarakat. Dipercayai aktiviti sedemikian mencacatkan sahsiah budaya dan kesatuan masyarakat y Tidak perlu diberi hak-hak istimewa Golongan ini sering dikaitkan dengan sesuatu yang tidak normal. Mereka sering dipinggirkan tanpa penjelasan yang kukuh y Mencerminkan kemunduran masyarakat Apabila masyarakat menjadi terlalu terbuka. ini akan membina percaya diri dan memberi kesan positif dan sekira sebaliknya. Bersedia untuk menerima sebarang akibat. Masalah keruntuhan akhlaK akan berleluasa y Pembunuh institusi kekeluargaan Masyarakat akan menjadi tidak sihat dan unsur-unsur negatif akan disalurkan dalam institusi kekeluargaan homoseksual. diperlakukan seadilnya dan berkongsi bersama-sama pengalaman dan memahami antara satu sama lain Perspektif masyarakat Keruntuhan Moral dan Tamadun y Memusnahkan kekuatan moral masyarakat Penekanan diberikan pada golongan homoseksual yang melakukan hubungan seksual di luar tabi i. Di sini mereka diterima.Mewujudkan perhubungan yang lebih stabil dan berjangka sederhana atau panjang 2. segala perbuatan yang di luar tabi I manusia akan timbul dan ini menjadi faktor penggalak pada keruntuhan sahsiah masyarakat. Tahap Perkongsian Kedua Menilai secara terperinci akan kebaikan dan keburukan perkongsian secara terbuka.

Disebabkan pandangan masyarakat.Penyakit Wabak y Penyakit Sosial Mereka dipertanggungjawab terhadap gelaja kurang sihat dan kepelbagaian masalah kesihatan seperti AIDS dan STD. Dianggap janggal setiap kali melakukan sesuatu tugas walau tidak berkaitan dengan identiti homoseksual atau hetroseksual Sosial : Dianggap sebagai orang asing dan tidak mendapat layanan seperti orang lain sering dilihat sebagai pelik dan tidak dapat diterima dalam kegiatan luar. . Budaya: Kegiatan harian (walaupun sama seperti orang lain) tidak dapat diterima oleh masyarakat. yang berani untuk menonjolkan diri pada masyarakat. Diskriminasi Sering dianaktirikan dalam pelbagai aspek. tetapi golongan homoseksual sering dijadikan penyebab utama. Tidak ramai golongan homoseksual yang memegang jawatan tinggi di mana-mana jabatan. kebolehan dan kelebihan yang ada pada diri mereka tidak diiktiraf. Walaupun jangkitan AIDS dan STD di sebabkan oleh pelbagai faktor. yang mampu pertahankan kelebihan yang ada pada diri dan sebagainya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful