(volumul II la AJUTOR la LP

)

Îndrumător:
As.univ. dr.

Bogdan Moldovan

Copyright:

Sebestyén Adorján & Kántor Tibor

PERSOANELE DIN IMAGINI SUNT PUR FICTIVE (NICIDECUM COLEGI/PROFESORI DE-AI DUMNEAVOASTRĂ) IMAGINILE SUNT EXCLUSIV CU SCOP EDUCAŢIONAL

PANSAMENTE
În sens strict, pansamentul chirurgical = actul prin care se realizează şi se menţine asepsia unei plăgi, în scopul cicatrizării ei. În sens larg, pansamentul reprezintă totalitatea mijloacelor şi metodelor care realizează protecţia unui ţesut sau organ faţă de acţiunea agresivă a diverşilor agenţi; vezi şi pansament gastric (administrarea unor medicamente cu rol protector asupra mucoasei gastrice), pansament antiinflamator (aplicarea unor comprese umede peste o regiune inflamată). Pentru a efectua un pansament chirurgical sunt necesare: - cunoştinţe de asepsie-antisepsie, - cunoştinţe de mică chirurgie, - cunoştinţe de biologie a plăgii. Materiale necesare: 1. Substanţe antiseptice (rol: să realizeze curăţirea şi dezinfecţia plăgii şi a tegumentelor din jur): - alcool - tinctură de iod - apă oxigenată - cloramină - betadină - acid boric, etc.. 2. Materiale care realizează protecţia plăgii (proprietăţi generale: să fie uşoare, să nu fie iritante pentru tegumente, să se poată steriliza, să aibă putere absorbantă, să se opună pătrunderii germenilor din afară, să realizeze o compresiune elastică a plăgii): - comprese din tifon (pânză rară de bumbac): capacitate de absorbţie mai mică decât a vatei; - vată hidrofilă (bumbac prelucrat şi degresat) 3. Mijloace de fixare: - galifix (mastisol) = soluţie de colofoniu (sacâz); - leucoplast (se aplică pe tegument ras şi degresat; este impermeabil pentru aer); - bandaj (realizează „înfăşarea” chirurgicală). 4. Instrumentar chirurgical. 5. Alte materiale: - benzină, neofalină, eter, acetonă: realizează degresarea tegumentului (necesare pentru îndepărtarea galifix-ului de pe tegument); - unguente: protecţia tegumentelor din jurul unei plăgi secretante;

talc 4 g. tratamentul plăgii → în funcţie de natura sa şi momentul evoluţiei: . lavaj antiseptic. lanolină 12 g. feşi. arsuri de gradul I. a firelor sau agrafelor. 7. de 1-2 ori pe zi. TETRACICLINĂ.să fie protector. îndepărtarea vechiului pansament (cu blândeţe.colecţii purulente: deschidere largă.CUTADEN: ihtiol 1. centrifug → tampon de vată sterilă îmbibat cu eter (pentru degresare). degerături.13 g. regularizare. eventual suturare. mod de administrare: aplicare locală. . pregătirea medicului pentru pansament (mănuşi sterile.1 g. etc.aleze (à l’aise = a se simţi bine) = bucăţi mari de pânză cu dublu rol: solidarizare a unei regiuni operatorii (plagă operatorie abdominală mare la pacient obez. protecţia plăgii: stratul de comprese trebuie să depăşească marginile plăgii. indicaţii: dermite uscate. curăţirea tegumentelor din jurul plăgii. Tehnica efectuării unui pansament → mai mulţi timpi: 1. vaselină ad 100 g. iar grosimea să nu fie mai mare de 1-2 comprese (pentru a realiza o bună capilaritate). . mod de administrare: aplicaţii locale pe piele.5 g. . oxid de zinc 38 g. excipienţi ad 100 g. tetraborat de sodiu 0.plăgi accidentale: curăţare de resturi vestimentare sau telurice.) + protecţie a rufăriei de pat. DERMAZIN (FLAMMAZINE): sulfadiazină. JECOLAN: oleum jecoris 40 g. servire de către asistentă cu instrumentele necesare). . 5. răni suprainfectate. .meşă: bandă sterilă de tifon utilizată cel mai frecvent în scop hemostatic. indicaţii: eczeme uscate.să fie făcut în condiţii aseptice. 2.plăgi secretante: necesită curăţire (spălare cu jet de soluţie antiseptică.evacuare a colecţiilor (seroame. . 3. înţepare a cicatricei cu un stilet butonat. plăgi atone. dermatite iritative (eriteme fesiere. respectiv cu apă oxigenată sau permanganat de potasiu). oxid de titan 6 g.să fie schimbat la timp. inclusiv escare şi răni adânci netratate. fixarea pansamentului: galifix. dezlipirea vechiului pansament. Condiţiile unui bun pansament: . . în afară de scoaterea tuburilor de dren. 4.plăgi operatorii cu evoluţie aseptică: nu necesită tratament special. vaselină ad 100 g. oxid de zinc 15 g. . etc. . extract de Hamamelis 0. dezinfectarea pielii din jur cu alcool sau tinctură de iod.să nu fie dureros. fisuri ale pielii. dar şi pentru a permite eliminarea secreţiilor dintr-o plagă sau cavitate în care este introdusă meşa.să fie absorbant. mod de administrare: aplicaţii locale de 1-2 ori pe zi în strat de 2-4 mm. de 2-3 ori pe zi. excizie a ţesuturilor mortificate). ulcere varicoase. debridare. hematoame): scoatere a 1-2 fire de aţă. .. degerături. indicaţii: arsuri infectate. arsuri superficiale limitate). în condiţii de asepsie a leziunii. lanolină 17 g. JECOZINC: oleum jecoris 12 g. drenare cu tuburi. leucoplast. 6. . eventual după umezire cu eter sau alcool.

pentru imobilizarea unei regiuni. pansament absorbant: pe plăgi drenate sau secretante. pentru reducerea unei cavităţi superficiale după puncţionare. pansament ocluziv: pentru plăgi însoţite de leziuni osoase (acoperire a plăgii cu comprese şi vată. pansament compresiv: pe plăgi sângerânde (scop hemostatic). se realizează fixare cu feşi în cadrul unui bandaj.Tipuri de pansamente: 1. 2. . 4. peste care se aplică un aparat gipsat). pansament protector: pe plăgi care nu secretă şi nu sunt drenate. 3.

după terminarea înfăşării.).să nu producă dureri (pretejarea zonelor iritate şi a nervilor → să nu fie comprimate exagerat). se trag din nou 1-2 ture circulare.fixare a pansamentului în regiuni în care substanţele adezive nu îşi ating scopul (extremităţi. . Tehnica înfăşării: . iar capătul terminal se fixează la bandaj prin înnodare sau lipire cu leucoplast. fiind acoperit în totalitate de al doilea tur (pentru fixare). Indicaţii: . modul de trecere poate fi diferit (oblic. regiune cefalică. . prins între police şi cele patru degete. . Principii: . picior) se începe dinspre proximal spre distal (prin benzi de fixare). picior). . .fixarea pansamentelor unor plăgi uşoare situate în regiuni supuse traumatismelor în timpul activităţii (mână. având grijă să acopere jumătate din zona precedentă.primul tur de faşă se trece circular.să acopere în întregime pansamentul. la 10-15 cm de plagă. lăţimea unei feşi trebuie să fie aproximativ egală cu diametrul regiunii pe care o înfaşă (5-20 cm). .BANDAJE Faşa = bandă de tifon. luxaţii.să permită mişcările articulaţiilor peste care trece.la membre.aplicarea se face cu ambele mâini: se ţine sulul de faşă în mâna dreaptă. fracturi). .punctul de plecare şi de terminare trebuie să fie la distanţă de plagă. etc.imobilizare temporară a unor traumatisme ale membrelor (entorse. în general. . plăgi periarticulare). iar capătul iniţial se prinde cu mâna stângă).următoarele ture se trag oblic.efectuarea unui pansament compresiv. . înfăşarea se începe de obicei de la extremitate spre rădăcină (în sensul circulaţiei de întoarcere). distal (mână.să fie elastică (să nu jeneze circulaţia) → pe traiectul vaselor mari se aşează peste un strat de vată. pânză sau ţesătură elastică. . . . în evantai. de lăţime şi lungime diferită în funcţie de regiunea pe care o acoperă şi întinderea pansamentului.

se realizează cu ajutorul unei faşe = o bandă de tifon. pânză. a cărei lăţime se recomandă a fi aproximativ egală cu cu diametrul regiunii care se înfaşă (excepţie degetele). este indicată în regiuni cilindrice (cap. . altă ţesătură elastică sau chiar hârtie specială cu proprietăţi elastice şi absorbante. luxaţii sau entorse. torace. braţ).Înfăşarea chirurgicală (bandajul) = metodă de fixare a unui pansament la nivelul unei plăgi (eventual compresivă) sau de imobilizare temporară a unei fracturi.suprapunere de ture fără a deplasa pansamentul Pasul 1: Pasul 2: . gât. înfăşare circulară: rapidă şi simplă. abdomen. Se descriu mai multe modalităţi de înfăşare: 1.

Pasul 3: Pasul 4: !!!NU ASA!!! .

2. . înfăşare în spirală: este indicată la membre. acoperind ½ din tura precendentă Se începe la fel ca şi la înfăşarea circulară(paşii 1.4).spirală ascendentă.2.3. în regiuni tronconice şi pe suprafeţe întinse. şi se continuă: Pasul 5: Pasul 6: .

rezultatul va fi cu volănaşe: .Pasul 7: Dacă nu se foloseşte o faşă elastică la efectuarea înfăşării în spirală.

şi se continuă: Pasul 5: Pasul 6: .2.4). Se începe la fel ca şi la înfăşarea circulară(paşii 1. fiind mai etanşă.3. înfăşare răsfrântă: este indicată în aceleaşi regiuni ca înfăşarea în spirală.3.

Pasul 7: Pasul 8: .

2. şi se continuă: Pasul 5: .succesiuni de ture în crescendo-descrescendo Se începe la fel ca şi la înfăşarea circulară(paşii 1.3.Finalitatea: 4. .4). înfăşare „în spic de grâu” („spica”): se aplică la rădăcina membrelor sau în cazul pansamentului compresiv după amputaţia de sân la femei.

Pasul 6: Pasul 7: .

Finalitatea: 5. înfăşare este indicată în cazul fixării pansamentului în jurul articulaţiilor cotului şi genunchiului. în evantai: Pasul 1: .

Pasul 2: Pasul 3: .

Pasul 4: Rezultatul: .

circular pe mijlocul articulaţiei. alternativ: 1 deasupra. 1 dedesubt Pasul 1: Pasul 2: Pasul 3: .6. înfăşarea în carapace : pentru regiunea genunchiului .

în plăgile periarticulare şi în entorsele articulaţiei tibio-tarsiene.Rezultatul: 7. . înfăşare în formă de 8: este indicată în plăgile mâinii.

.

Reultatul: .

înfăşarea helicoidală : acoperirea unei suprafeţe extinse cu puţin material. . arsuri .fixarea aparatului gipsat.8.

răsfântă.ÎNFĂŞAREA PE REGIUNI ANATOMICE: CAP 1. Capelina = boneta (tip răsfrânt) .ture circulare occipito-frontale (nu acoperim ochiul) . apoi alternativ(stg-dr) .

.

.

2. Praştia . 2 feşe .înfăşare de tip recurent .Ture circulare occipito-frontale(faşa fixatoare) .Cealaltă faşă circulă antero-posterior pe calotă 3. Basmaua Petit 4. Mitra lui Hipocrate: .2 executanţi.

nazală şi mentonieră .braţele inferioare deasupra urechii ..faşă 50 cm – despicăm – braţele superoiare se leagă pe sub ureche .

.

NAZALĂ: .

MENTONIERĂ: .

5. pe deasupra urechii stg.. menton.. sub ureche . menton. occipital. Căpăstru: . pe zigomatic.pentru fracturi şi intervenţii .pe sub urechea dr.

.

.

.

.

6. la mijlocul frunţii descendent peste ochiul stg. !!!NU AŞA!!! DREPT (nu se acoperă nasul) AŞA . apoi pe sub urechea stg.stg): DR: ture circulare fronto-occipitale (!NU PESTE NAS!) Pe sub ureche – postero-anterior: se acoperă ochiul drept STG: din anterior spre posterior (invers ca la cel DR) După prima tură. Monoclu(dr.

!!!NU AŞA!!!

STÂNG
(nu se acoperă nasul)

AŞA

7. Binoclu: - ambii ochi; alternativ(dr,stg) - nas + urechi rămân liber

8. Spica mică a cefei: - carbunculi, infecţii - de la dreapta, ture circulare fronto-occipital, a doua tură urcă puţin

.

TORACE .

apare un X pe spate. Spica mare a cefei: .începutul la fel dar se coboară la nivelul axilei. şi rombul cervical .9.

.

.

.

ascendent: ridică. comprimă pe torace .10.descendent: apasă.ridică. Spica sânului: . suspendă . comprimă DREAPTĂ .2 tipuri de ture: . suspendă.

.

STÂNGĂ .

.

axul vertical: ridică . Bandaj DESAULT .4 axe: .11.axul posterior: ridică antebraţul .axul oblic: în eşarfă .axul transversal: fixează braţul de torace .

.

12. Spica umărului: .

.

.

.

Pansamentul 8 al spatelui .13.

.

.

gluteală: .aproximativ identice. Spica inghinală. 1 3 2 4 .Abdomen 14. femurală. diferenţa fiind locul de intersecţie a feşei(locul unde se formează spica).

7 5 8 6 9 .

10 13 11 14 12 15 .

16 19 17 20 18 21 .

V anterior BARBAŢI: . ca la mitra lui Hipocrate(2 persoane.la femei: aspect de T cu ture ce se suprapun . Pansamentul T al perineului . 2 feşe) .la bărbaţi: aspect de T posterior.înfăşare recurentă.15.

.

FEMEI: .

.

.

.

Înfăşarea mâinii şi a degetelor Spica policelui: 1 4 2 5 3 6 .

7 Sau: 9 10 8 Mănuşa în 5 degete: 2 1 .

3 6 4 7 5 8 .

Mănuşa în 4 degete unite: 1 5 2 6 3 7 4 Spica mâinii: .

1 3 2 4 Spica palmară: 1 3 2 4 .

5 Spica piciorului: 1 3 2 Spica halucelui: !!!NU AŞA!!! 4 .

3 (halucele este forţat) !AŞA! 4 5 1 6 2 .

7 8 9 Evantaiul/carapacea călcâiului: .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful