P. 1
Nemanja Markovic

Nemanja Markovic

|Views: 177|Likes:
Published by Aleksandar Nikolic

More info:

Published by: Aleksandar Nikolic on Feb 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/24/2011

pdf

text

original

SEMINARSKI RAD ETŠ”Mija Stanimirović” Elektrotehničar multimedija MARKOVIĆ NEMANJA IV/2

KAMERE ZA VIDEO NADZOR

napravio je prvu elektronisku kameru. Sastojala se od elektronske cevi pa njih zovemo cevne kamere. 1/2" . došlo je do razvoja CCD ( Charge Coupled Device ). funkcionalnosti. Najčešći razlog je kvaliteta senzora koja je za video nadzor predviđena za 24 satni rad. tehničkih mogućnosti itd. Na malim CCD-ima pixeli su "stisnuti" jedan uz drugi pa je potrebna kvalitetnija optika koja će precizno usmeriti svetlo.Vidicon kamere bile su jeftinije i manje osjetljive. bile su puno skuplje i zahtevale su rad sa auto iris objektivom.Daljnjim razvojom definisala su se dva osnovna tipa cevnih kamera:Vidicon i Newicon . Na malim CCD-ma npr. omogućava preciznije interpretacije boje.1970ih kada je PC već stvoren eksperimentima sa memorijskim jedinicama. 1" i veće senzore. ali u praksi pokazuju jako različite rezultate u koristi 1/3" CCD. U takvim sobama vršili su se eksperimenti sa prvim pokušajima fotografije. koji je bio nova prekretnica u razvoju kamera. Veća dijagonala CCD-a omogućava i bolj kvalitet slike. filmske kamere. . U svakom slučaju za potrebe Security-a potrebno je koristiti 1/3" . kvaliteta slike. 1931 Vladimir Zworykin. 1/4" rezolucije 480 TVL ( oko 430. digitalni foto aparati. Međutim postoje kamere koje koriste i 1/4" . 3/4". pa obično skuplja optika ne dolazi u obzir. te potpuno zamenio cevne kamere.000 pixela ) svaki pixel je značajno manji nego na 1/3" istih karakteristika. 1/2" ili veće CCD-e. boje itd. CCD SENZORI ZA VIDEO NADZOR ( SECURITY ) Potrebno je naglasiti da se CCD senzori izrađuju za različite aplikacije kao : kamkorderi .KAMERE ZA VIDEO NADZOR Naziv kamera dolazi od latinske reči "camara obscura" što znači tamna soba. a 1/6" ( bez obzira na tehničku specifikaciju ) i slični za kamkordere i slično. kamere za medicinu. Za tadašnju B/W sliku bilo im je potrebno između 5 i 10 luxa refleksije sa objekta kod F1. CCD senzori za video nadzor proizvode se najčešće u formatu od 1/3".1826 godine Joseph Nicephore Niepce uspio je napraviti prvi negativ filma. 1/4" pogodniji su za manje zahtevne aplikacije . Česta su pitanja zašto Security color kamere nemaju rezoluciju koju postižu obični kamkorderi. Što je veća dijagonala CCDa možemo očekivati kvalitetniju sliku. industrijske kamere. Međutim manji CCD-i se koriste uglavnom zato što su jeftiniji . video nadzor ( security ) itd.4Newicon kamere trebale su samo 1 lux . porijeklom Rus. Svaki od ovih tipova senzora specijalizovan je za određenu namenu i najčešće nije predviđen za nešto drugo iz razloga cene . Veći pixel osim što može primiti više svetlosti. Često senzori 1/4" i 1/3" nose istu tehničku specifikaciju . istraživanje svemira . svetline. a i prve kamere bile su u stvari tamne kutije u kojima se izrađivala fotografija.

S druge strane povećavaju mu osetljivost na svetlo.000 tačaka ) su SONY 540 TVL . Silicijum je najosetljiviji u području između 500 i 1000 nm a Germanijum između 500 i 1500 nm .S druge strane color kamere moraju koristiti infra crvene filtere jer im infra crveno svjetlo ometa rad CCDa. Ljudsko oko ne vidi pod infra crvenim svetlom.000 tačaka ). pa obično i nemaju filtere. te da u najvećoj mogućoj mjeri oponašaju ljudsko oko. PANASONIC 535 TVL . pa ometaju rad CCDa.000 pixela ( Ikegami ) ali se u praksi izuzetno retko sreću. Taj filter je ujedno i jedan od razloga zašto su color kamere manje osetljive na svetlo od B/W kamera. ali sa karakteristikom koja je bolja tek iznad 800 nm. te da na taj način dobijemo što realniju sliku u odnosu na ljudsko oko. bolji odnos signal-šum i prirodnija konverzija color okoline na nijanse sive boje. Security kamere sa većim brojem tačaka koje su glavni temelj za veću rezoluciju i na broju TV linija još uvek nisu u upotrebi u nadzornim sastavima ( osim specijalnih sastava ) i kao takve nisu u ponudi najvećih svetskih proizvođača. DAY & NIGHT kamere pod dnevnim svetlom rade kao color . a pod infra crvenim osvetljenjem kao B/W kamere. Ovdje su opisane standardne CCD kamere međutim na tržištu postoje i modeli sa više od 1. Senzor CCD kamera sastoji se od više hiljada tankih foto senzitivnih dioda. Kod vrlo slabog svetla u vidljivom spektru ne razaznaje boje. dok silicijum više za uobičajene kamere te infra crvene kamere manjih zahtjeva . Spektralna osetljivost CCD elementa o osnovi je rezultat foto-električnog fenomena. Veće talasne dužine ( područje infra crvenog ) ulaze dublje u silikonsku strukturu CCDa. naravno koriste se za specijalne zahteve. Za izradu senzora uglavnom se koriste dva materijala : Silicijum i Germanijum. iako dodavanjem filtera za talasne dužine preko 700 nm poboljšala bi se rezolucija.000. SANYO 520 TVL itd ( 01-12-2004 ) . CCD element radi u području od 400 nm do 1100 nm a.Kamere za security proizvode se u dvije rezolucije : srednja ( 512 X 580 = oko 290. OXIC 530 TVL . Ovo govori da se Germanium koristi uglavnom za specijalne infra crvene kamere .000 tačaka ) i visoka ( 750 X 580 = oko 430. nego sve vidi u nijansama sivog. Već i prvi modeli CCDa bili su dobri a do danas su razvijeni modeli veličine do 62 mm X 62 mm sa rezolucijom od 5120 X 5120 tačaka. Trenutno na tržištu najviše rezolucije kamera u boji na temelju CCD-a visoke rezolucije ( 430. B/W kamere nisu toliko osetljive na smetnje izazvane infra crvenim svetlom. najosetljiviji je u području od 800 nm ( infra crveno područje ).

Za Televizijske kamere odnos signal-šum je 56-60 db.: Ikegami ili Sony 3 CCD ExWave i 3 CCD HyperHAD model ). u odnosu na crno-belu sliku. zelenu i plavu boju ( ovisno o proizvođaču moguć je drugačiji izbor filtera ) . Da bi se dobila što bolji kvalitet slike kamere koriste se 3 CCD senzora ( napr. ali ga je moguće smanjiti. . što je jako dobar rezultat za analogni signal. ispred svakog senzora ( phottodiode ) ugrađeni su filteri napr. Da bi se svetlo posle prolaska kroz objektiv pravilno raspodelilo na svaki CCD element posebno . koja je kromom i rezolucijiom prihvatljivija ljudskom oku. Izražen je u decibelima ( db ). Za zelenu. pratećoj elektronici i vanjskih elektromagnetskih uticaja.Praktično uzevši odnos signal-šum od 48 db za kamere koje se upotrebljavaju u video nadzoru smatra se dobrim. Odnos signal-šum pokazuje koliko je kvalitetan signal kamere pri slabom osvetljenju. Šum u slici posebno se ističe kod upotrebe AGC funkcije pri slabom osvetljenju.Televizijske kamere su najzahtevnije kamere koje se uopće proizvode . Važna je i radna temperatura kamere. Šum nije moguće izbeći . za crvenu . Kamera koja ima odnos signal-šum 48 db ima 30 % manje šuma nego ona od 45 db. Upravo radi tih i infra crvenog filtera. Da bi se dobila boja kod kolor kamera . odnosno mogućnost hlađenja ili grejanja.Izgled video signala kamere U osnovi sve kamere su monokromatske. jer se tada pojačava slab signal i puno šuma. dodatno se ugrađuje optička prizma. Nivo šuma u signalu najviše ovisi o kvaliteti CCD elementa. kolor kamere su manje osetljive na intenzitet svetla ali se optički postiže daleko bolja slika u boji. plavu i crvenu boju.

a gotovo nikada o postotku refleksije sa testiranog objekta.0 znači da je za tu kameru potrebno minimalno 1 Lux svetla ako se koristi objektiv F2. : 1. većom brzinom itd. kontrast . F objektiva 3. Ako koristite objektiv F1. izuzetno retko o IRE . Procesor sa svojim algoritmom doteruje takvu sliku tako da ispravlja očekivane greške senzora. Oštrina rubova . U praksi kod kvalitetnih prozvođača kamera obično su senzor kamere i procesora od istog proizvođača. Minimalno osvjetljenje CCD senzora 2. C-MOS SENZORI Ovaj tip senzora je malo zastupljen u video nadzornim kamerama i to najčešće u jeftinim kućnim varijantama kamera.0 . Razlog je taj što senzori koji se koriste za video nadzor nemaju kvalitetnu sliku a minimalna osetljivost im nije zadovoljavajuća dok s druge strane cijena im je vrlo niska.5 Luxa . Toplina boje pri kojoj je kamera testirana 4. Verovatno će u skorijoj budućnosti proizvođači pokrenuti proizvodnju kvalitetnih security senzora u C-MOS tehnici. Odlikuju se boljim odnosom signal-šum. kompenzuje i obrađuje signal senzora. iz razloga što objektiv F1. manjom potrošnjom električne energije. doteruje šum . Oznaka minimalno potrebno osvetljenje u tehničkim podacima mora biti prikazana zajedno sa tipom objektiva npr. pojačanje signala itd.4 za tu istu kameru . FSTOP objektiva i IRE mogu nam približno pokazati performanse kamere. IRE ( nivo izlaznog video signala ) U praksi osim minimalne osetljivosti najčešće su nam dostupni podaci o F-STOP objektiva. Da bi ti odnosi bili jasniji u nastavku su navedeni neki primeri i usporedbe da bi se dobila tačnija slika o odnosima gore navedenih faktora. balans boja i drugi parametri na sirovoj slici gotovo su nepoznati. Procenat refleksije sa objekta na kojem je test vršen 5.0 . Kada bi nju propustili na monitor bez procesiranja bili bi jako razočarani. Ipak C-MOS senzori se razvijaju za druge aplikacije ( specijalne kamere .4 propušta duplo više svetlosti nego objektiv F2.PROCESORI Osim senzora kamere sledeći važan element je procesor. Već podaci o osetljivosti . Zovu ih i pametnim senzorima jer se gotovo sva elektronika nalazi u sklopu samog senzora.00 Lux / F2. ređe možemo pronaći podatke o temperaturi boje . Ipak moguće je naći i izuzetke. MINIMALNA OSJETLJIVOST KAMERE 1. onda je minimalno osvetljenje 0. digitalni fotoaparati itd ) gde postižu izvanredne rezultate. Senzor stvara "sirovu sliku".

Na primjer 50 IRE ima 5 puta veći izlazni nivo signala nego 10 IRE.25 Lux a da pri tom nije prikazan lažan nego samo nepotpun podatak. Izvor svetlosti talasne dužine od 600 nm generiše 10 puta više elektrona nego izvor svetlosti od 900 nm na CCD senzor kamere . najbolji kontrast i oštrinu . 100 IRE ( 0.8 / 10 IRE TEMPERATURA BOJE Temperatura boje je način kojim izražavamo spektar koji sadrži svetlo. a izvor svetla od 9300K sadrži uglavnom spektar talasnih dužina od oko 300 nm do 500nm. IRE Engleska skraćenica od "Institute of Radio Engineers" Jedinica mere deli peak belog nivoa ( 1 Vpp ) na 140 jednakih jedinica.0 / 50 IRE 0. To je razlog što je potrebno da se uz ostale važne faktore pri merenju minimalne osetljivosti mora dati podatak o temperaturi svetla da bi se dobio tačniji podatak. minimalna osetljivost od 1.71V. a 50 IRE odgovara nivou video signala od oko 0. Vrednost od 30 IRE je minimum na kojem kamera može davati neki prihvatljivi signal ( preporučuje se 50 IRE ). 0. 1.39 Lux / F1. Ako proizvođač želi maksimizirati performanse za minimalnu osetljivost kamere tada to najčešće radi sa podacima koristeći veličinu od 10 IRE ili čak i manje za izlazni video signal.0 2. Izvor svetla od 3200K uglavnom sadrži spektar talasnih dužina od 600nm do 900nm.39 Lux ili 0.00 lux može biti prikazana i kao 0.25 Lux / F0. 0.71 V ) je ujedno puni video signal pri kojem kamera daje svoje najbolje karakteristike.Kada uz minimalnu osetljivost nije prikazan podatak o F objektiva. najbolje boje . Tačno bi trebalo prikazati ovako : 1.00 Lux / F2. što odgovara oko 0.071428 Vpp. a 140 IRE odgovara 1Vpp.21 V. pa je na taj način i senzor 10 puta osetljiviji. Područje aktivnog videa je 100 IRE .35 V.8 Sledeći važan podatak je izlazni nivo signala kamere a prikazuje se u jedinicama koje se zovu IRE.2 3.2 / 30 IRE 0. iako u praksi čak i neki jako poznati proizvođači daju podatke o kameri na 10 IRE.Vrednosti manje od 100 IRE smanjuju idealne karakteristike kamera. Međutim ako imamo jedan podatak o IRE lako je izračunati i ostale jer su linearni. . Naprimer 30 IRE odgovara nivou video signala od oko 0.00 lux / F2. Evo primera kako izgleda minimalna osetljivost kamere od 1 lux prikazana sa različitim F objektiva i različitim IRE a da su svi podaci tačni. Prema tome 1 IRE = 0.23 lux / F1. 1.05 lux / F0.

2 / 10 IRE / 3200K Kao što možete uočiti i gore navedenim primerima kamera od 1 lux može se isto tako prikazati i kao kamera od 0. ( sumrak ). Maksimalne vrijednosti kod ozbiljnih proizvođača su oko 70-80 % .0 / 50 IRE / 9300K 0. LJUDSKO OKO u osnovi.1. Štapići su vitki membranski diskovi smešteni većinom na periferiji mrežnice a aktivniji su kod slabog svetla. suzne žlijezde. a može se prikazati i sa 100% što je nama u praksi neupotrebljivo ali podiže performanse kamere. sastoji se od očne jabučice i pomoćnih organa ( mišići . Umesto tačaka ( pixel ) na senzoru slike od kamere . vijeđe ). Sledeće najbliže su vrlo kvalitetne ExView kamere koje se mogu približiti gore navedenim podacima.008 lux.300 lux / F1. No ipak ne smijemo biti previše skeptični pa da kažemo da su takve vrijednosti sa današnjom tehnologijom realno nemoguće. oko ima štapiće i čunjiće. ali ni svaka ExView kamera nema performance koje vi možda očekujete. Zanimljivo je kako oko stvara sliku. .008 lux / F1.008 luxa u praksi potpuno neupotrebljive vrednosti iz razloga što je temperatura boje omogućila 10 puta višu osetljivost CCD senzora ali nivo video signala od 10 IRE objektivno je prenizak za upotrebu jer iznosi samo 0. REFLEKSIJA Procenat refleksije govori nam o količini svetla koja se reflektuje sa određenog objekta. Nije svejedno na kojem se objektu testira kamera.4 / 30 IRE / 9300K 0.07 Vpp. Kada se radi o SLOW SCAN kamerama one stvarno mogu postizati i bolje rezultate od najboljih gore navedenih ali uz određena ograničenja.000 lux / F2. Ako su svi podaci prikazani lako je uočiti da su podaci od 0.

Njihov broj je oko 6. Njih ima u svakom oku oko 120. razlučuju više detalja ( rezolucija ) i boje. Ali daljim smanjivanjem svetla nestaje i plave boje pa u oku rad preuzimaju štapići. međutim kod prelaska ulice kada nam je važan periferni vid i kretanje najviše koristimo informacije štapića.Ne razlikuju dobro detalje a ne raspoznaju ni boje koje registruju kao svetliju ili tamniju nijansu sivoga. neoštra .000. Kada gledamo direktno u predmet najvažnije su nam informacije čunjića . Pri dovoljno jakom svetlu boje su potpuno zasićene.000. a najkasnije plava ( periferija mrežnice oka osetljivija je na plavo svjetlo ). Kaže se vidio sam ga krajičkom oka .000 ( šest miliona ). pa crvena pa žuta boja. što je u stvari i tačno. pa se detekcija kretanja vrši isključivo uz njihovu pomoć. Čunjići su zdepastiji i smešteni su u središnjem delu mrežnice. Međutim posebno su osetljivi na kretanje . a i razlučivost detalja je slaba. . Osetljivi su samo na jače svetlo. Pri dnevnom svetlu čunjići i štapići rade zajednički. Čunijći rade punim kapacitetom. Padom svetla prvo nestaju zelena .000 ( sto dvadeset miliona ). Slika postaje bez boje .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->