Twitter

Twitter (cuvant englez cu traducerile ciripeala, palavrageala, agitatie, freamat) este un sit web, patronat si operat de compania omonima, care ofera o retea de socializare si servicii de microbloging, permitand utilizatorilor sa trimita si sa primeasca mesaje numite tweet-uri. Acestea pot contine maxim 140 de caractere si sunt afisate pe pagina utilizatorului. Utilizatorii pot trimite si primi tweet-urile (mesajele de pe situl Twitter) prin SMS sau prin aplicatii client precum "Tweetie", "Twiterrific", "Twitterfon", "TweeetDeck" sau "feedalizr". Utilizarea prin Internet este gratis, dar cea prin SMS este uneori contra cost. Sediul principal al companiei este la San Francisco, California, SUA, alte servere ale sitului si sedii sunt in San Antonio, Texas si Boston, Massachusetts. De la conceperea sitului in martie 2006 si lansarea acestuia in iulie 2006 de catre Jack Dorsey, Twitter a castigat popularitate la nivel mondial, avand in momentul actual peste 175 de milioane de utilizatori. Se estimeaza ca Twitter are 190 de milioane de utilizatori, genereaza 65 de milioane de tweet-uri pe zi si opereaza peste 800 000 de indici de cautare intr-o zi. Este uneori descris ca fiind ³SMS-ul Internetului´. 1.Istoric 1.1. Conceperea Originea sitului web Twitter are la baza ideea unui serviciu SMS care sa permita unui individ sa comunice cu un grup restrans de persoane. Initial, denumirea serviciului a fost twttr, inspirat de numele sitului web Flickr si de dimensiunea scurta, de cinci caractere a codurilor SMS-urilor americane. Dezvoltatorii au ales initial codul ³10958´, dar l-au schimbat ulterior cu ³40404´ care e mai usor de retinut. Munca la proiect a inceput in 21 martie 2006, cand Dorsey a publicat primul mesaj pe Twitter la ora 21:50: ³just setting up my twttr´ ( Primul prototip Twitter a fost folosit doar de angajatii companiei Odeo, urmand ca versiunea finala sa fie facuta publica in 15 iulie 2006. 1.2. Reactii Punctul de maxima popularitate al sitului a fost stabilit in anul 2007, cu ocazia unui festival. In timpul evenimentului, numarul mesajelor transmise prin Twitter a crescut de la 20000 la 60000 de mesaje pe zi. Cu ocazia acestui festival, angajatii Twitter au amplasat doua televizoare pe coridoarele cladirii unde se tineau conferinte si pe care rulau constant mesaje Twitter, facandu-l astfel cunoscut unui numar mare de persoane. In 22 ianuarie 2010, astromautul T. J. Creamer a postat primul mesaj pe Twitter din Statia Spatiala Internationala.

1 Mesaje Utilizatorii pot grupa mesajele in functie de tema sau prin utilizarea hashtag-urilor (cuvinte link ce contin prefixul #). Estimarea numarului de utilizatori variaza deoarece compania nu face publica statistica conturilor de utilizatori. Mesajele au fost limitate initial la 140 de caractere pentru a fi compatibile cu mesageria SMS. parasind locul 22. mesajele postate pe Twitter se clasifica in sase categorii: y Taifas ± 40% y Conversatie ± 38% y Informatii transmisibile ± 9% y Auto-promovare ± 6% y Spam ± 4% y Stiri ± 4% 2. In februarie 2009 un blog al sitului Compete. Aceasta cifra a crescut la 100 de milioane in 2008. De exemplu. prin apasarea pe un tweet ce contine un link spre o imagine sau un clip video de la situri specializate (YouTube. Dupa doar trei zile. 2. In primele patru luni ale anului 2010. in ianuarie 2009. Twitter acumula 1. Din septembrie si pana in octombrie 2010.6 milioane de mesaje postate. stabilinduse astfel un record. etc).2 Continutul mesajelor In urma unei statistici. Twitter a ocupat pozitia a treia in topul retelelor de socializare. In mod similar. permitand totusi utilizatorilor sa opteze pentru varianta clasica. Twitter a inceput sa ruleze in paralel ³Noul Twitter´. simbolul @ urmat de numele utilizatorului este folosit pentru referirea la un anume utilizator. acest record a fost doborat cand utilizatorii au postat 3085 de tweet-uri/secunda dupa ce echipa Los Angeles Lakers a castigat finala NBA. Utilizarea retelei atinge cote maxime cu ocazia evenimentelor importante. Generalitati 2.1. Prin SMS. in timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 2010 fanii au scris 2940 de mesaje/secunda in primele 30 de secunde dupa ce Japonia a inscris impotriva Camerunului in 14 iunie.Dezvoltarea In anul 2007. Din 1 noiembrie. utilizatorii au postat 4 miliarde de mesaje.. introducand prescurtarile si jargonul folosite in mod obisnuit in mesajele SMS. 2. Pana la sfarsitul anului 2009. utilizatorii pot accesa Twitter prin cinci numere de protocol. o versiune reconstruita a sitului. Twitter a confirmat ca ³Noul Twitter´ a inlocuit vechiul sit. cat si o remodelare a interfetei. Flickr. ajunganduse la 750 de tweet-uri/secunda in luna iunie. Datorita acestei expansiuni rapide. Schimbarile includ atat posibilitatea de a vizualiza poze si video-uri fara a iesi de pe situl principal. dupa analiza de trafic web Alexa¶s.3 Clasari Twitter este clasat intre primele 10 situri pe plan international.com a clasat situl Twitter .3. situl web a totalizat 8 miliarde de tweeturi.

. 3.Finante Twitter a adunat peste 57 milioane de dolari din investitii. iar cea de a treia in 2009 de 35 milioane a provenit de la investitori ca si Institutional Venture Partners si Benchmark Capital. dar intr-o proportie mai mare decat media utilizatorii sunt afro-americani(16%) si hispanici(11%). In martie 2009. Indici demografici Twitter este folosit majoritar de adulti.4. Twitter pastreaza doar 40% din utilizatorii unici care il acceseaza. care erau majoritari adulti. monitorizarea mesajelor si a conversatiilor. aplicatiile care au Twitter incorporat sunt obligate sa foloseasca Oauth. avand un procent de 53%. 2. Revista The Industry Standard a remarcat viata scurta a sitului in lipsa veniturilor externe. in anul 2008. 63% dintre utilizatori au pana in 35 de ani. 27 de milioane de americani au folosit Twitter . HootSuite si Twitterfeed.5. 2. crescand de la 475000 de vizitari unice in februarie 2008 la 7 milioane in februarie 2009. Twitter a avut o crestere anuala de 1382%. situl situat pe locul. un blog pe Nielsen. doar 11% dintre utilizatorii Twitter au o varsta cuprinsa intre 12-17 ani. iar vechea metode de user/parola a devenit redundanta si nu mai este in functiune.com a clasat Twitter ca situl cu cea mai mare crestere a numarului de utilizatori. care nu au intrat in contact cu alte retele de socializare inainte de aceasta. Cu toate acestea. Conform Quancast. iar barbatii doar 47%. ceilalti utilizatori recurgand la diverse aplicatii pentru a posta mesajele. 60% sunt caucazieni. A doua transa a fost de 22 milioane. 2. cu toate ca cifra exacta nu a fost publicata oficial.pe locul 3 la retele sociale anuntand 6 milioane de utilizatori unici pe luna si 55 milioane de vizitatori lunar. la care se adaoga alti investitori mici a caror investitii nu au fost facute publice. o metoda de autentificare prin care utilizatorilor nu li se cere sa-si introduca parola pentru a se autentifica. Sub 50% din tweeturi sunt postate folosind interfata web a utilizatorului. Autentificarea Incepand cu 31 august 2010. Optiuni Situl ofera numeroase optiuni pentru editarea mesajelor. acum este obligatorie.com. precum Tweetdeck. Prima transa de investitii este presupusa a se afla intre 1 pana la 5 milioane. Un studiu realizat de Sysomos in iunie 2009 releva ca femeile reprezinta majoritatea utilizatorilor acestei retele. Acelasi sit explica fenomenul prin aparitia Twitter-ului intr-o perioada in care retele de socializare castigau popularitate mai intai in randul oamenilor de afaceri si a celor consumatori de media.6. Salesforce. Twitter a declarat ca trecerea spre Oauth va insemna o securizare mai eficinta si o experienta mai placuta. doi a avut o crestere de 240%. iar Facebook 228%. Conform sitului comScore. din 9 martie 2009. Zimbio. Inainte aceasta metoda era optionala.

dezvoltat dupa o implementare specializata a programului Ruby. Erori Atunci cand serverul Twitter este blocat. mesajele utilizatoriilor pot fi preluate de alte companii si folosite in reclame. Securitate si intimitate Twitter colectioneaza informatii personale identificabile despre utilizatorii sai si le imparte cu siturile web asociate. In 21 septembrie 2010. Dupa cum explica Biz Stone ³toate mesajele sunt indexate instant si cu aceasta implementare. Twitter si-a modificat interfata web.5. Desi Twitter nu afiseaza campanii publicitare.´ Twitter a functionat in proportie de 98% in anul 2007 ( aproximativ 6 zile de nefunctionare). Twitter a anuntat ca va oferi spatiu publicitar companiilor ce vor putea sa cumpere tweet-uri promotionale ce apar in rezultatele de cautare pe situl twitter. Perioadele de nefunctionare corespund cu evenimente renumite ale industriei tehnologice cum ar fi Conferinta Macworld din 2008. Program-sursa Twitter a lansat o serie de proiecte disponibile in program-sursa.1 Implemantare Interfata web a sitului Twitter foloseste ca baza programul Ruby on Rails. 4. De mentionat sunt proiectele Gizzard Scala si FlockDB. adaugand o bara de cautare si o bara cu ³cuvinte de interes actual´ (cele mai des intalnite fraze gasite in mesaje). Twitter a devenit ceva cu totul nou. . Interfata In 30 aprilie 2009. Acesta se manifesta prin deschiderea automata a unor linkuri si retrimiterea virusului catre acelasi cont. atunci cand utilizatorul pozitiona cursorul mouse-ului in zonele inactive ale unui tweet. userii primesc mesajul ³balena esuata´. 4. Tehnologie 4. Red Bull. intr-un mod similar cu Google.4. 4. 4. ilustrand cateva pasari ce folosesc o plasa pentru a ridica o balena din oceanul inscriptionat cu ³prea multe Tweet-uri! Va rugam sa reincercati mai tarziu. un virus tip vierme XSS a contaminat reteaua Twitter. 4. Serviciul isi rezerva dreptul de a vinde informatii ca bunuri proprii daca compania in cauza isi schimba conducerea.La data de 13 aprilie 2010. o imagine creata de Yiying Lu.2. Acestea sunt baze de date specializate de informatii si grafica digitala. Din primavara anului 2007 pana in 2008 mesajele au fost preluate de un server Ruby persistent denumit Starling. dar din 2009 acesta a fost inlocuit treptat de programe scrise in Scala. si anume un motor de cautare pentru ce este de interes la momentul de fata´.3. Best Buy si Starbucks. pentru a imbunatati calitatea serviciilor oferite. Din companiile declarate public putem aminti Sony Pictures.

fara a fi disponibil pentru uz general. facturi telefonice mari si nevoia de a spune cunostiintelor sa nu ii mai anunte ce mananca la cina.5. In 22 noiembrie 2010. ³De ce ti-ai chinui prietenii cu rutina ta zilnica? Si de asemenea cat din trivialitatile lor poti sa accepti? Cresterea intimitaii in domeniu public este o forma de narcisim modern. realizatorul unei emisiuni specializate in IT. Nielsen Online a ilustrat ca Twitter pastreaza doar 40% din utilizatorii nou logati.´ ³Sa incerci sa utilizezi Twitter-ul pentru comunicare elevata e la fel de probabil ca si cum ai deschide un radio amator si ai auzi pe cineva recitand Iliada´ scriitorul modern Bruce Sterling. conceptual acesta este un serviciu media pe net la care acesta lucreaza de ani de zile. Entertainment Weekly a clasat Twitter pe lista lor de ³cele mai mari dezvoltari´ spunand ca ³Sa te limitezi doar la 140 de caractere (maximul pentru mesajele de pe reteaua aceasta sociala diabolic de dependenta) este foarte usor.co. Dar unii utilizatori incep sa se simta prea conectati.co t. . Steve Dotto. Critici Wall Street Jurnal a scris ca retelele sociale web cum sunt Twitter ³dezvolta sentimente mixte in oamenii obisnuiti cu tehnologia. Adeptii retelelor spun ca acestea sunt singura modalitate de a tine legatura cu prietenii lor greu de gasit. navigand prin mesaje obligatorii la ore tarzii. ceea ce limiteaza potentialul sitului la aproximativ 10% din internauti. impins la extrem´ scriitorul Clive Thompson. majoritatea renuntand in prima luna dupa inscriere. Biz Stone a prezentat pentru prima data ideea de retea media Twitter. Serviciul t. 6. impusa de limita de caractere. In viitor.1. toate adresele web postate pe Twitter vor fi inglobate in domeniul t. Schimbarea srategiei Twitter si-a exprimat strategia retelei informationale si media in noiembrie 2009 prin schimbarea intrebarii despre statusul userilor de la ³Ce faci acum?´ la ³Ce se mai intampla?´. Twitter spera sa protejeze utilizatorii de siturile periculoase si va fi folosit pentru a detecta clickurile intre tweet-uri. 6. Receptia publicului 6. ce care au fost primii utilizatori.2.co este un domeniu web creat de Twitter si este disponobil doar pentru link-urile postate pe sit. a declarat ca o mare parte din atractivitatea sitului consta in provocarea oferita de compresarea mejsajelor intr-o forma succinta. Prin acest serviciu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful