Bantuan kepada remaja yang hamil luar nikah

MASALAH PEMBUANGAN BAYI DI MALAYSIA
Disediakan oleh: ~Law EeNing ~Chuar Pei Chee ~Ching Wei Sin ~Beh Ling San ~Ng You Kiat

. Hal ini turut diakibatkan oleh mereka tidak sanggup diejek dan dicaci oleh masyarakat setempat. sikap masyarakat yang tidak prihatin. Mereka bersikap demikian kerana menganggap isu ini adalah sesuatu yang memalukan.dan mengabaikan isu itu turut menjadi punca gejala ini menjadi-jadi. dan lain-lain tempat tanpa ada perasaan perikemanusiaan. hanya berpeluk tubuh. Tatkala ingin menyembunyikan perbuatan dusta itu mereka sanggup membuang bayi dengan harapan diberi peluang menjalani kehidupan baru.terdapat laporan bayi yang dijumpai di dalam tandas. Di samping itu. Saban hari. di tepi longkang. Namun mereka alpa dengan perkembangan sosial di negara ini.PENGENALAN: Malaysia dengan bangganya menuju ke alaf baru yang berorientasikan sains dan teknologi.

Sekiranya ibu bapa kurang atau tidak memberi kasih sayang yang secukupnya maka anak-anak akan mencari kasih sayang tersebut dari orang lain seperti rakan sebaya. pergaulan bebas dan sebagainya .LANGKAH PERANAN IBU BAPA: Para ibu bapa seharusnya memberi perhatian . Oleh itu . ibu bapa mestilah memainkan peranan yang penting dalam membentuk sahsiah diri anak-anak mereka supaya tidak terjerumus ke lembah maksiat seperti seks rambang. kasih sayang dan bimbingan yang penuh kepada anak-anak mereka lebih-lebih lagi pada peringkat remaja.

Pendidikan merupakan salah satu elemen yag penting dalam strategi pencegahan dan sekolah merupakan institusi penting bagi melahirkan masyarakat Malaysia yang bebas dari gejala sosial. Antara peranan yang mampu dilakukan ialah mewujudkan pendidikan yang berkaitan seks di sekolah dengan menerangkan seks secara terperincinya.PERANAN SEKOLAH Sekolah juga memainkan peranan dalam mencorak sahsiah peribadi remaja. .

. keluarga dan masyarakat di satu-satu kawasan perlu bekerjasama dan mempunyai peranan dalam pencegahan gejala ini dan memastikan kawasan mereka bersih daripada gejala sosial ini. Walaupun gejala ini bermula dengan individu. keluarga dan masyarakat.PECEGAHAN SEBELUM BERLAKU Pencegahan merupakan strategi jangka panjang yang bertujuan mencegah seseorang daripada terlibat dengan gejala yang negatif. Setiap individu . Strategi jangka panjang ini juga untuk mewujudkan kesedaran kepada semua lapisan masyarakat bahawa pergaulan bebas membawa mudarat kepada diri. Semua pihak mestilah bekerjasama dalam mewujudkan kesedaran tentang kesan dan bahaya pembuangan bayi. tetapi impaknya melibatkan ramai pihak. Pemimpin masyarakat setempat juga perlu tampil bagi membantu kerajaan dalam melaksanakan program yang direncanakan seperti pencegahan pergaulan bebas dikawasan mereka.

. Semua pihak juga perlu memberi bimbingan kepada kaum lelaki agar mereka tidak mengambil kesempatan terhadap wanita. gejala pembuangan bayi mungkin dapat dikurangkan walaupun tidak secara sepenuhnya.BANTUAN KEPADA REMAJA YANG HAMIL LUAR NIKAH Remaja yang hamil di luar nikah perlulah diberi bantuan bagi menjalani pemulihan yang bukan sahaja menyediakan bantuan menjaga ketika mereka hamil tetapi yang paling utama adalah membina kekuatan dalaman dan memberi pengisian rohaniah. Sekiranya penjagaan rapi dibuat. Hal ini penting bagi menjamin kesihatan si ibu dan anak yang bakal dilahirkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful