P. 1
ELEMENTE DE REZISTENTA – STALPI DIN BETON ARMAT

ELEMENTE DE REZISTENTA – STALPI DIN BETON ARMAT

|Views: 3,349|Likes:
Published by Zamolxes

More info:

Published by: Zamolxes on Feb 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

Numele Institutiei

ELEMENTE DE REZISTENTA ± STALPI DIN BETON ARMAT INSTALATII DE INCALZIRE CU CIRCULATIE NATURALA BITUBULARA ARBORESCENTA

PROFIL: TEHNIC SPECIALIZARE: TEHNICIAN IN CONSTRUCTII SI LUCRARI PUBLICE

PROFESORI INDRUMATORI:

ing

Nume elev CLASA a XII-a

Anul

1

CUPRINS

Partea I

1. Rezistentele betonului««««««««««««««««««««.4 2. Stalpi din beton armat««««««««««««««««««««.6 3. Masuri de protectia muncii «««««««««««««««««...14

Partea a II-a

1. Factorii de confort«««««««««««««««««««««16 2. Clasificare generala a sistemelor de incalzire ««««««««««...17 3. Alcatuirea instalatiilor de incalzire centrala cu apa calda sau supraincalzita«««««««««««««««««««««««17 4. Clasificarea instalatiilor de incalzire cu apa calda ««««««««....19 5. Alcatuirea instalatiilor functionand prin circulatie naturala «««««.20 6. Dezaerisirea instalatiilor de incalzire «««««««««««««...23 7. Asigurarea functionarii instalatiilor de incalzire centrala cu apa calda «23 8. Masuri de protectia muncii ««««««««««««««««...«26

2

toate betoanele prezinta particularitatea ca rezista mult mai bine la compresiune decat la intindere. Intre apa si ciment au loc reactii chimice in urma carora pasta de ciment se intareste si leaga intre ele agregatele. care este o piatra artificiala cu aspect de conglomerate. Aceste elemente au o zona intinsa si una comprimata. iar ruperea lor are loc ca urmare a epuizarii capacitatii de rezistenta a betonului din zona intinsa cu mult inaintea celei din zona comprimata. aproximativ. Exista o mare varietate de tipuri de betoane determinate de liantii si agregatele folosite. atat in ceea ce priveste natura lor. Pasta de ciment intarita se numeste piatra de ciment. Pentru o buna omogenizare a amestecului se folosesc mijloace mecanice numite betoniere. dand astfel nastere betonului intarit. agregate si apa. Betoanele avand drept liant cimentul se numesc betoane de ciment.ARGUMENT Betonul proaspat este un amestec omogen de liant. Din punct de vedere al comportarii la solicitarile mecanice. Amestecum dintre apa si ciment poarta denumirea de pasta de ciment. intre limitele 10«15. Inconvenientul unei diferente atat de mari intre cele doua rezistente ale betonului se manifesta in special la elementele supuse la incovoiere. Liantul folosit in mod curent la prepararea betoanelor pentru constructii este cimentul. cat si proportia in care intra in amestec. Intre rezistenta betonului la compresiune Rc si cea la intindere Rt exista un raport ce variaza. iar agregatele sunt nisipul si pietrisul. 3 .

care se pot grupa in doua categorii: ³ factori legati de material (de beton). Pentru a se tine seama. Factoni exteriori materialului sint: conditiile de pastrare (temperatura. pentru compresiune sau intindere monoaxiale. in mod curent. In tara noastra. ³ factori exteriori materialului. Rezistentele betonului depind de un numar mare de factori. De aceea. beton armat si beton precomprimat. Standar-dul precizeaza modul de 4 . dificultatile sint mult mai reduse. ³ virsta betonului la data incercarii.1 REZISTENTELE BETONULUI Pentru dirnensionarea constructiilor trebuie cunoscute rezistentele betonului corespunzatoare starilor complexe de solicitare la care el este supus in cadrul elementelor si structurilor. rezistentelor la intindere sau compresiune monoaxiale li se aplica. directia de actionare a fortei in raport cu directia de turnare a betonului . tipul de solicitare la care este supusa proba. Dintre factorii legati de material mai importanti sint: ³ dozajul de ciment al betonului. Apare astfel caracterul conditionat al notiunii de rezistenta a betonului. ele se folosesc. in practica. pentru determinarea rezistentelor betonului la compresiune si la intindere. anumite corectii care pot spori sau reduce valorile de baza ale acestor rezistente. forma si dimensiunile corpului de proba. la efectuarea oricaror calcule de rezistenta ale elementelor si structurilor de beton. in anumite situatii. rezistentele betonului se determina numai la aceste doua solicitari simple si. cu unele corectii. umiditate). viteza de aplicare a incarcarii. prin incarcarea pina la rupere a unor corpuri de proba de diferite forme. ³ modul de compactare a betonului la turnare. de caracterul mai complex al starii de solicitare (solicitari biaxiale. Rezistentele betonului se determina pe cale experimentala. particularitatile aparatului de incarcare (raportul dintre capacitatea presei si forta de rupere a epruvetei). ³ raportul a\c\ ³ natura mineralogica a cimentului. triaxiale etc.). ³ natura agregatelor §i granulozitatea lor. O rezistenta oarecare a betonului nu poate fi definita fara precizarea tuturor conditiilor in care se determina. toate conditiile sint precizate in STAS 1275-81. Aflarea rezistentelor betonului la solicitari complexe intimpina numeroase dificultati tehnice.

admitindu-se.. Epruvetele prismatice au dimensiunile de 100 X100 X 550 mm sau 200 X 200 X 700 mm.. Epruvetele confectionate din beton proaspat. si deci trebuie sa se aiba in vedere. aiba. in scopul determinarii rezistentelor mecanice.75 20. stabilirea regimului de tratare termica. nu depa^easca 0. Latura sectiunii transversale trebuie sa fie cel putin de trei ori mai mare decit dimensiunea maxima a granulelor de agregat. latura reala rezulta de 14. pastrare si incercare a epruvetelor executate din beton proaspat cu agregate grele sau usoare. la cubul cu latura nominala de 14 cm... abateri de maximum 0. dar ele trebuie sa.5% la fiecare dimensiune. Din examinarea tabelului se deduc urmatoarele: ² la confectionarea cuburilor apar inevitabil. Rezistente betonului se pot determina in mai multe scopuri: -.. care au ca scop determinarea rezistentei betonului la diferite faze ale procesului se executie si compararea lor cu rezistentele de control pe faze prescrise pentru fiecare faza in parte. care au ca scop stabilirea compozitiei betonului ce urmeaza a fi folosit la executarea lucrarii.5 40. pentru ca aria sectiunii de referinta sa. Tabelul 1 Caracteristica epruvetelor cubice Dimensiunea Aria nominala a maxima a secfiunii de referin^a [cm2 ] nominala [cm| reala [mm| granulelor agregatelor utilizate [mm] 10 100 0.31 200 20 200 1 20. 100 900 ³ dimensiunile maxime ale agregatelor utilizate trebuie sa nu depaseasca 1/3 . Epruvetele cubice trebuie sa corespunda prevederilor din tabelul 1. 200 cm2.40 400 30 300 1. respectindu-se aceasta cerinta. 1/5 din latura cubului.. -. l (marimea laturii) 5 . etc. anumite abateri dimensionale.5 20 100 14 141 0.confectionare. -.5% din latura cubului.incercari preliminare. aria nominala (proiectata) a sectiunii cubului este un multiplu intreg de 100 cm2. sint cuburi si prisme.. ca si la cuburi.incercari de verificare a clasei betonului in cursul executiei.incercari de control pe faze. compactate prin vibrare sau prin indesare manuala..1 cm.

2 STALPI DIN BETON ARMAT Dintre elementele de constructie la care apare solicitarea de compresiune. peretii de beton armat ai cladirilor. arcele. o parte din barele grinzilor cu zabrele. Stilpii din beton armat sint elemente componenete ale structurilor cu schelet por-tant sau ale structurilor pe cadre. cat si faptului ca nu sunt supuse aproape niciodata la compresiune simpla. elementele supuse la compresiune pot fi din categoria barelor. diferite tipuri de fundatii masive (fig 1). elementele de be ton precomprimat. atat datorita influentei rapoartelor de dimensiuni. difera mult intre ele. sau plansee fara grinzi la care placa 6 . O categorie de constructii in alcatuirea careia intra stilpi din beton armat este aceea cu plansee-ciuperci. blocuri de fundatii) Comportarea sub incarcari. si ca urmare calculul si alcatuirea acestor categorii de elemente. penduli de posuri. ci la o grupare de solicitari in care intra si compresiune cu pondere mai mare sau mai mica. anumite tipuri de aparate de reazem la poduri (pendulii de beton armat). Pe linga structurile pe cadre stilpii din beton armat pot aparea in alcatuirea multor tipuri de cladiri civile si industriale curente sau speciale. din categoria placilor solicitate in special in planul lor(pereti) sau din categoria blocurilor sau masivelor (stalpi scurti. mai frecvent intilnite in alcatuirea structurilor de rezistenta sint: stilpii. sub aspectul rapoartelor de dimensiuni. riglele cadrelor cu tirant. Din aceste exemple.

). ca si alcatuirea de ansamblu a stilpului depind de tehnologia de executie utilizata. astfel ca deplasarile lor orizontale sa fie suficient de mici. Un element caracteristic al stilpilor il constituie forma sectiunii transversale. trebuie sa aiba rigiditate mare la deplasare orizontala. in general. sectiunea transversala de forma patrata sau dreptunghiulara si mai rar in forma deT. Forma sectiunii transversale (fig. cu zabrele etc. prin greutatea lor. 7 . Aceste cerinte conduc la stilpi cu aria sectiunii transversale relativ mica.reazema pe stilpi nu prin intermediul unor grinzi. numite capiteluri. stilpii prefabricati ai halelor industriale parter cu inaltime mica sau ai halelor industriale etajate au sectiunea patrata sau dreptunghiulara. 2). ci prin niste ingrosari locale. compusa (cu goluri. Sectiunile din aceasta categoric sint cele in forma de T. Stilpii cladirilor civile si industriale realizati prin turnare monolita au. In acelasi timp. Stilpii prefabricati pentru hale industriale parter cu inaltime mare. I. De asemenea. dar cu momentul de inertie mare. circulara sau poligonala. pentru a nu consuma beton mult si pentru a nu depasi. incit sa asigure functionarea in bune conditii a podurilor rulante. greutatea acestor stilpi trebuie sa nu fie prea mare. tubulara. I. capacitatea de ridicare a macaralelor folosite la manipulari si montaj. in care functioneaza de regula si poduri rulante. de solicitarile pe care le are de preluat si de tipul constructiei in care este folosit.

se folosesc denumirile de stilpi cu armatura flexibila si stilpi cu armatura rigida. carcase sudate. deci patrunderea betonului 8 . La stilpii prefabricati in uzina carcasa se realizeaza partial sau integral sudata. In cazul executiei monolite. cel din ultima pozitie este o adevarata structura cu zabrele. se armeaza cu bare rotunde de otel-beton dar. dar dimensiunile sectiunii pot varia de la un nivel la altul. mai ales in cazul constructiilor realizate in zone seismice. la stilpii inglobati in zidarie. astfel incit sa fie posibila o buna betonare. De asemenea. Stilpii cu armatura longitudinala flexibila se pot realiza monolit sau prefabricat. se pot utiliza drept armaturi longitudinale si profiluri metalice laminate (otel cornier. De exempiu. variatia sectiunii transversale la cladirile etajate se realizeaza nu la fiecare nivel. U etc. In cazul executiei prefabricate formele de stilpi. de regula.). sectiunea transversala evolueaza in sensul cresterii continue a raportului dintre momentul de inertie si aria ei. Precizari suplimentare privind normele constructive de armare se dau in figura 5. Armaturile longitudinale impreuna cu cele transversale ale stilpului formeaza o carcasa.In figura 3 se dau tipurile curente de stilpi prefabricati pentru hale industriale parter. Distanta libera minima intre armaturile longitudinale ale stilpilor turnati in pozitie verticals este de 5 cm. atit pentru carcase legate cit si sudate. ci la doua-trei niveluri pe inaltime. De realizarea corecta a stilpilor si nodurilor de cadru depind in cea mai mare masura stabilitatea si rezistenta constructiei. Daca stilpul din prima pozitie este o bara simpla cu sectiunea plina. pornind de la inaltimi mici de 4²5 m si ajungind la inal-timi de 10²15 m. Pentru a se face o distinctie intre aceste doua categorii de stilpi cu armatura longitudinala. ² stilpi cu armatura de rezistenta longitudinala si transversala (stilpi fretati). In tara noastra la stilpii turnati monolit sau la cei preturnati pe santier nu se utilizeaza. Stilpii cu armatura de rezistenta longitudinala. formind cu acestea noduri de cadru. Din figura se vede ca. La cladirile realizate prin turnare monolita. De obicei. stilpii au sectiune constanta pe inaltimea unui etaj. rezulta din figura 3. dupa modul de armare. profiluri T. pe masura cresterii inaltimii halei. Foarte rar se adopta alte forme de sectiuni la stilpii monoliti. la stilpii cu rol decorativ se pot alege formele agreate dearhitect. inclusiv sectiunile lor transversale. pentru stilpi turnati monolit sau prefabricati. Stilpii de beton armat se pot clasifica. Stilpii monoliti se leaga rigid de elementele planseului (grinzi sau placi). astfel : ² stilpi cu armatura de rezistenta longitudinala . in mod obisnuit. latura sectiunii stilpului comuna cu zidul este egala cu grosimea acestuia. Armarea stilpilor cu armatura longitudinala flexibila se exemplifica in figura 4. in uncle cazuri particulare. forma sectiunii transversale este patrata sau dreptunghiulara cu laturile multiplu intreg de 5 cm. Carcasa se poate realiza legata sau sudata.

distanta maxima admisa este de 25 cm (fig 5c) La elementele prefabricate. pentru laturile avand numai doua bare este de 35 cm (fig 5b). precum si pentru armaturile de motaj din stalpi de orice fel.printre armaturi (fig 5a). ca la grinzi. in stalpii de beton armat turnati in zidarie. diametrul minim al barelor longitudinale se reduce la 12 mm. Pentru laturile sectiunii cu mai mult de doua bare. Pentru stalpii preafabricati turnati in pozitie orizontala. In elementele nestructurale sau cu caracter decorativ se pot utiliza si armaturi cu diametral de 10 mm. lumina intre armaturile longitudinale poate cobori pana la 2-3 cm. la sectiuni cu dimensiunile rezultate dupa criteria constructive. 9 . Distanta maxima intre armaturile longitudinale ale stalpului.

Pentru stilpii avind cel mult patru armaturi pe latura si dimensiunile sectiunii b ” 35 cm si h ” 45 cm. Uneori sunt necesari chiar etrieri cu mai mult de patru bare pe fiecare directie. acestia se pot dispune in aceeasi sectiune (in acelasi plan normal pe axa stilpului). agrafe etc. Oricare ar fi forma etrierului se impune ca ciocurile sa formeze cu latura careia ii apartin unghiuri de 135°. care se asambleaza apoi in forma de carcase spatiale prin puncte de sudura executate manual. regulile privind distantele dintre etrieri se deduc din figura 6. sau la masina de sudat prin presiune. adica etrieri ce urmaresc numai conturul sectiunii. etrierii pot fi de mai multe tipuri. b si c. La carcasele legate. dar se pot realiza si din PC 52. C4. In cazul stilpilor scurti (H/h” 5). agrafe etc. pentru care se ia cea mai mare din valorile h. iar lungimea ciocului sa fie de 10 diametre de etrier.. trebuie sa respecte urmatoarele conditii : ² minimum 7 cm . la punctele de intersectie ale carcaselor plane (punctele notate cu 1 pe fig. mare. asa cum rezulta din figura 4. b si c). in punctele de indoire a etrierilor simpli sau intermediari. maximum 10 d. ae. ci se determina prin calcul la incovoiere cu forta taietoare in sectiuni inclinate. Forta taietoare fiind constanta pe inaltimea stilpului. Aceasta distanta se mentine si pe inaltimea nodului de cadru (zona comuna a stilpului si planseului). se formeaza prin sudura manuala. . Ei pot avea forma dc cadre inchise. aria necesara de etrieri pe unitatea de lungime a stilpului nu se mai stabileste pe criterii constructive. Distantele dintre etrieri. 4. notate cu C1. Pe cele doua zone de capat de lungime t. si 5d. In cazul folosirii carcaselor sudate. de regula. 45 cm sau H16. ³ maximum dimensiunea mica a sectiunii. cum sint cele din figura 4. ³ maximum 30 cm. astfel ca distanta ae este de eel mult 10 cm.. a si c. carcase plane. Din cauza ca aria rezultata din calcul este. In cazul sectiunilor armate cu mai multe tipuri de etrieri (dreptunghiulari. rombici. ² maximum 15 d (unde d este diametral minim al armaturilor longitudi-nale in contact cu etrierul). etrierii se dispun astfel incit armaturile longitudinale sa se gaseasca din doua in doua. Din figura rezulta ca pe zona centrala a lungimii stilpului distanta intre etrieri este de maximum 20 cm si maximum jumatate din inaltimea sectiunii stilpului (h/2). asa cum rezulta din figurile 4a. etrierii trebuie dispusi la distante egale pe toata inaltimea lui. la elementele din beton de granulit. se pun etrieri dublii pe fiecare directie (fig 7). se admit etrieri simpli. etrierii se indesesc. La stilpii cladirilor executate in zone seismice cu grad de intensitate seismica de 7. 8 sau 9. La stilpii cu multe bare pe contur. cadre deschise. la stilpii cu forte taietoare mari (la stilpii scurti). Distanta ai intre planele respective trebuie sa respecte conditiile enumerate.). Diametru armatrurii transversare trebuie sa fie de cel putin 1/4 din diametrul minim al armaturii longitudinale si de minimum: ³ 5 mm la stalpii neportanti ³ 6 mm la stalpii portanti cu b ” 50 cm ³ 8 mm la stalpii portanti cu b > 50 cm 10 .Etrierii stilpilor se realizeaza de regula din otel OB 37.

in etapa de executie. Armatura rigida se poate realiza din profiluri metalice laminate in forma de I. Cind se folosesc mai multe profiluri ele se dispun suficient de distantate. b. rolul de sustinere al esafodajelor este jucat de insasi armatura rigida care. Sint posibile o buna turnare si compactare a betonului. numai daca se respecta distantele trecute pe figura 8. corniere. ³ la constructive la care execu^ia lor ar necesita esafodaje scumpe si complicate . U. functioneaza ca o constructie metalica de sine statatoare.Stilpii cu armatura rigida se utilizeaza rar in tara noastra. ca la stilpii metalici obisnuiti. pentru a se realiza o buna imbracare in beton. si anume : ³ la nivelurile inferioare ale cladirilor cu multe etaje. Exista insa situatii in care folosirea lor este recomandabila. eel putin 8 cm . eel putin 5 cm . pentru a se evita dezvoltarea exagerata a sectiunii transversale a stilpilor . Din figura rezulta trei distante caracteristice : ³ intre doua inimi de profil. ³ de la talpa profilului la marginea sectiunii de beton. Din figura rezulta ca se pot folosi un singur profil pe sectiune sau mai multe. din cauza consumului lor mare de otel. 11 . Citeva posibilitati de realizare a stilpilor cu armatura rigida sint prezentate in figura 8. si se solidarizeaza intre ele cu placute sau zabrelute.

pentru ca betonul sa adere foarte bine pe profiluri.² de la o margine de profil la fata sectiunii paralele cu ea. Uneori se obtin stilpi cu armatura rigida atunci cind stilpii unei constructii metalice existente se consolideaza cu beton armat. de regula. Aria de armatura longitudinala de rezistenta se compune din aria sectiu-nilor transversale ale profilurilor si aria armaturii longitudinale flexibile. Totdeauna stilpii cu armatura rigida au si o carcasa de armatura flexibila. Freta joaca rol de teaca sau de camasa care impiedica umflarea laterala a betonului comprimat si-i sporeste astfel capacitatea de rezistenta la compresiune. insa cu alcatuire cit mai simpla.5 cm. Numai stilpul metalic alcatuit din armatura rigida se poate preuzina. Stilpii de beton armat cu armatura rigida nu se realizeaza nicicdata ca stilpi prefabricati. este necesar ca stilpul metalic sa fie curatat de vopsea si de orice alte straturi depuse pe suprafata metalica. Alcatuirea stalpilor fretati rezulta din figura 9. 2. sub fo rma de spirala continua (fig 9a) si mai rar sub forma de inele inchise sudate (fig 9b). Freta are totdeauna forma circulara in plan si se executa. Stalpii fretati au particularitatea ca armature longitudinal si cea transversal au rol de rezistenta. Daca freta are o contribute substantiala la preluarea fortei de 12 . Intre armatura rigida a grinzilor si cea a stilpilor se executa imbinari specifice constructiilor metalice. ca la stilpii obisnuiti. alcatuita din bare longitudinale si etrieri. ei se utilizeaza acolo unde este nevoie sa se reduca la minimum aria sectiunii trans versale a stilpului. Pentru a se putea obtine un stalp fretat este necesar ca sectiunea lui sa fie circular sau poligonala cu cel putin 6 laturi (hexagon). Data fiind capacitatea mare de rezistenta la compresiune a stilpilor fretati. In astfel de situatii.

Se recomanda ca raportul dintre inaltimea libera a stilpului si diametrul sectiunii transversale sa fie mai mic sau egal cu 10. sa nu coboare sub 5 cm. pentru ca stilpii fretati nu constituie elemente de serie mare. trebuie ca spirele ei sau inelele sa fie suficent de dese. De aceea stilpii fretati nu se utilizeaza in alcatuirea structurilor pe cadre la care se dezvolta momente incovoietoare importante. pentru a permite patrunderea betonului.compresiune axiala. dar sa nu fie nici mai mare de 8 cm sau de 1 /5 din diametrul simburelui de beton. ci apar rar si izolat in anumite puncte ale anumitor constructii. Se recomanda ca pasul fretei. ds. ajungind pina la 16 mm. Stilpii fretati se toarna monolit. Prefabricarea lor nu este nici eficienta si nici necesara. s. Diametrul minim al armaturii transversale este de 6 mm dar el poate fi mai mare. ea nu contribuie aproape cu nimic la preluarea momentelor de incovoiere. 13 . Pentru ca freta sa-si indeplineasca in bune conditii rolul de camasa contra umflarii laterale a betonului.

In cazul utilizarii adaosurilor la prepararea betonului.dupa montarea instalatiei. nu se lucreaza cu vibratorul. . Curatirea tobelor betonierelor. podinele trebuie imprejmuite cu balustrade. Mijloacele manuale si mecanice cu care se transporta betonul se verifica pentru a fi corespunzatoare la inceputul fiecarui schimb. iar cablurile de alimentare trebuie izolate in manta de cauciuc si amplasate pe stilpi sau capre. unui control medical.3 MASURI DE PROTECTIA MUNCII La betonierele actionate electric se impune legarea la pamint a tuturor instalatiilor electrice si folosirea cofretelor metalice capsulate continind intrerupatoare si elemente de siguranta. toate elementele in miscare (lanturi. care se incalzesc pe timp friguros cu ajutorul aburului. se iau masuri pentru prevenirea producerii de arsuri. 14 . Daca frecventa vibratiilor transmise prin arborele flexibil sau miner depaseste valorile admisibile sau nivelul de zgomot depaseste valoarea de 80 dB. asezate pe capre.5 m. iar la betonarea suprafetelor cu o inclinare mai mare de 30°. La compactarea betonului cu vibratoare electrice. iar in fata orificiului de evacuare se monteaza o aparatoare inclinata. Coborirea muncitorilor in buncare si silozuri de agregate. carcasa vibratorului trebuie legata la pamint. Schelele si esafodajele pentru transportul betonului trebuie sa aiba o podina continua. . conducta se incarca la o presiune hidraulica de cel putin 30 bar. pentru transportul betonului dupa montarea armaturii. curatire si reparatiile accidentale. roti. muncitorii se indeparteaza la cel putin 10 m. curele) fiind protejate cu aparatoare de tabla.2 m. sint interzise operatiile de ungere. In cazul turnarii betonului de la o inaltime mai mare de 1. Inainte de inceperea tumarii betonului se controleaza modul de fixare si de consolidare a cofrajului si rezistenja schelei de sustinere a podinelor de lucru. In timpul functionarii instalatiilor de incalzire. locul de munca fiind foarte periculos datorita umiditatii mari. Circulatia pe cofraje. intretinerea sau repararea lor este permisa numai dupa oprirea masinii si deconectarea ei de la sursa de curent electric. In timpul folosirii vibratorului se poarta in mod obligatoriu manusi si cizme de cauciuc dieletrice. la 6 luni. Betonierele se monteaza pe platforme bine consolidate. Muncitorii care conduc utilajele de preparare a betoanelor se echipeaza cu cizme de cauciuc si sint supusi periodic. nu se pernite decit dupa completa racire a acestora.in timpul curatirii conductei. Tensiunea maxima admisa pentru alimentarea vibratoarelor este de 24 V.inainte de introducerea betonului pe conducte se verifica imbinarile si racordarile tronsoanelor conductei. cu latimea de cel putin 1. betonistii trebuie sa aiba centuri de siguranta legate prin fringhii de elementele de rezistenja ale constructiei. imprejmuita cu balustrade si cu scinduri rebord. are loc pe podine speciale de inventar. In cazul folosirii pompelor de beton este necesar sa se ia urmatoarele masuri: .

de exemplu:imbracaminte adecvata-iarna mai groasa.un microclimat favorabil desfasurarii in bune conditii a vitii si muncii oamenilor.exista senzatia de frig si va incerca sa reduca pierderile de caldura.atat in anotimpul cald.asupra starii fizice si psihice ale oamenilor si a productivitatii muncii.se produce caldura care este preluata de sange si transportata la suprafata pielii.si anume:caldura sensibila prin fenomenele de convectie si radiatie(caldura cedata prin conductie este neglijabila fiind foarte mica in raport cu caldura totala) si caldura latenta corespunzatoare cantitatii de apa evaporata prin transpiratie si respiratie.Calitatea si caracteristicile mediului ambiant au o influenta hotaratoare asupra conditiilor de desfasurare a vietii.prin sistemul nervos termoregulator. 15 .cand corpul pierde mai multa caldura decat produce.omul are senzatia de caldura si va incerca prin diferite metode sa mareasca pierderile de caldura:invers.Datorita reactiilor chimice din organism.astfel:daca pierderea de caldura este mai mica decat cantitatea de caldura produsa de organism.ARGUMENT Corpul uman trebuie mentinut continuu la o temperatura de 35 grade celsius.vara mai subtire.reducand capacitatea de munca.precum si felul activitatii duse de om.Corpul omenesc pierde caldura pe doua cai .este necesar sa se realizeze construnctii care in conditiile climatice din tara noastra sa asigure confortul termic in interiorul incaperilor.Cantitatea de caldura pierduta de corp da senzati de caldura sau de frig. In anumite limite fiziologice organismul uman.cat si in cel rece.in cele mai deosebite conditii exterioare. Rolul instalatiilor de incalzire si ventilare este tocmai acela de a asigura un ansamblu de conditii de calitate a aerului din interiorul incaperilor. In functie de conditiile de mediu.este capabil sa stabileasca si sa pastreze un echilibru intre cantitatea de caldura produsa in interiorul corpului si cea cedata mediului ambiant.o parte sau toata caldura produsa de corpul omenesc se transmite catre aerul cu care vine in contact. Deoarece tot acest reglaj termic realizat de corpul omenesc se face printr-un mare efort care oboseste si uzeaza organismul.Atunci cand organismul nu mai poate mentine acest echilibru trebuie sa se intervina cu alte masuri pentru restabilirea echilibrului termic ca.in interior o temperatura corespunzatoare efortului fizic.

-viteza curentilor de aer din incapere.oricat de bine ar fi incalzita incaperea. Un aspect important al temperaturii de confort termic este constituit de variatia temperaturii pe inaltimea incaperii.Diferenta dintre temperaturile aerului la nivelul corpului si al picioarelor trebuie sa fie de cel mult 2.75 m deasupra pardoselii.Axeasta senzatie se atenueaza sau chiar dispare daca peretele se izoleaza termic sau se reduc la strictul necesar suprafetele vitrate.amplasate cat mai departe de locul unde sta in mod obijnuit omul.aerul trebuie sa fie mai cald la nivelul pardoselii.deaceea este recomandat ca in toate camerele de locuit.Pentru confort.1 FACTORII DE CONFORT Senzatia de confort este in general subiectiva si depinde de varsta. Senzatia de frig este resimtita pe partea corpului expusa la un perete exterior sau fereastra.ci si cea a elementelor de constructie.a mucoasei cailor respiratorii si favorizeaza aparitia si circulatia prafului.si ferestre duble care au o temperatura superficiala mai ridicata decat cea a ferestrelor simple.efortul fizic depus etc.precum si arderea lui pe suprafetele de incalzire.obiceiuri.motiv pentru care la o temperatura in jur de 20 grade celsius se recomanda ca umiditatea relativa a aerului sa fie intre 35 si 70 %.Senzatia de caldura si inconfort creste cu cat creste umiditatea . -umiditatea aerului. Suprafetele reci ale ferestrelor reduc in mod simtitor confortul termic al persoanelor din interiorul incaperilor.determinate in conformitate cu STAS 1907.5 grade celsius.Temperatura interioara se masoara printr-un termometru atarnat liber in zona de lucru ocupata de oameni.la 0.pe baza pierderilor de caldura.Umiditatea din incapere are si ea o influenta asupra confortului.precum si in camerele de dusuri si bai sa se prevada suprafete vitrare cat mai mici.sex. Omul este mai putin sensibil la variatiile umiditatii relative a aerului. Temperaturile din incaperile incalzite se realizeaza prin calculul instalatiilor.imbracaminte.nesesizand diferentele dintre 30 si 60%.Din aceasta cauza.si anume: -temperatura aerului din incapere.la realizarea constructiilor si instalatiilor moderne se considera drept factor termic nu numai temperatura aerului ambiant.La valori mai mici de 30% apare senzatia de uscaciune a pielii.Valorile mai mari de 70% favorizeaza condensarea vaporilor si da o senzatie de sufocare si zapusala. Factorii care determina confortul termic sunt cei care influenteaza schimbul de caldura dintreb om si mediul ambiant.datorita reducerii posibilitatii evaporarii transpiratiei. -temperatura suprafetelor ce delimiteaza incaperea si a obiectelor din incapere.temperatura trebuie sa scada catre tavan sau acoperis. 16 .

Clasificarea generala a sistemelor de incalzire se pot face dupa mai multe criterii: Dupa sursa de caldura: -centrala(centrale termice.se realizeaza astfel incat sa asigure in conditii optime confortul termic. La alegerea tipurilor de pereti exteriori si proiectarea alcatuirii lor.trebuie sa fie dimensionate ca suprafata.s-au facut progrese importante in realizarea confortului termic in locuinte. -locala(sisteme de incalzire directe) Dupa agentul termic folosit: -apa(temperatura redusa.calda. Constructiile din tara noastra.panouri radiante suspendate.presiune-medie) -aer-cald Dupa modul de transfer de caldura: -convective(radiatoare.Suprafetele vitrate mari radiaza frig in timpul iernii si maresc insolatia in timpul verii.fierbinte) -abur(presiune-joasa.aparate de aer-cald.cum sant:vata minerala din zgura topita sau bazalt topit.urmand linia generala de dezvoltare a masurilor necesare pentru ridicarea continua a nivelului de trai.Pentru realizarea acestor rezistente la transfer termic se folosesc materiale eficiente. 2 .Prin colaborarea dintre activitatile de cercetare.prin care se pierde multa caldura.fabricatie si executie.elemente de ventilare si conditionarea aerului) -radiante(incalzirea prin pardoseala.masuri pentru reducerea consumului de materiale.socialculturale.panouri radiante de tavan si de perete.respectiv puncte termice).pentru crearea unui mediu ambiant cat mai adecvat conditiilor de climat al tarii noastre.Materialele noi de constructie.Pentru asigurarea conditiilor optime au fost stabilite.polistirenul expandat) si instalatiile de incalzire tot mai perfectionate sunt din ce in ce mai folosite.beton sau agregate de granulit etc.cu calitati izolante superioare(betonul celular autoclavizat.Atentia cea mai mare se acorda cladirilor de locuit.beton celular autoclavizat. 3 ALC TUIREA I FUNC IONAREA INSTALA IILOR DE ÎNC LZIRE CENTRAL 17 .numai atat cat sa asigure o buna iluminare naturala si in functie de zona climatica si eoliana sa se prevada ferestre duble sau triple care sa asigure o buna etansare.trebuie sa se adigure in primul rand o buna protectie termica.care sa asigure confortul termic cu un consum minim de caldura. CLASIFICAREA GENERALA SISTEMELOR DE INCALZIRE Spatiile interioare ale cladirilor pot fi incalzite prin diferite metode si sisteme.in functie de zona climatica se stabilesc rezistentele la transfer termic minim necesare pentru limitarea fluxului de caldura si pentru evitarea condensarii vaporilor de apa pe suprafata interioara a elementului de inchidere perimetrala.executia si exploatarea constructiilor.cat si la cele cu caracter industrial.a consumurilor de energie si combustibil in proiectarea.atat la cladirile de locuit . Pentru realizarea unor consumuri minime de combustibil in timpul exploatarii.prin legi si norme tehnice.radianti cu inflarosu.Ferestrele care sunt suprafete reci.manopera.proiectare.

CU APA CALDA SAU SUPRAINCALZITA Prin instalatie de incalzire se intelege o instalatie pentru obtinerea caldurii din alte forme de energie si utilizarea ei in scopul incalzirii locuintelor . au durabilitate mare din punctul de vedere al uzurii conductelor . In instalatiile de incalzire centrala . ca fluide purtatoare de caldura agent termic se folosesc 0 .apa calda de inalta temperature sau fierbinte ( supraincalzita )min. -parti specifice fiecarui agent termic. y forma cladirii si caracteristicile elementelor de constructie . Instalatiile de incalzire servesc pentru a crea si mentine in interiorul incaperilor o anumita temperatura care sa asigure confortul termic .aburul de joasa ( 0. 18 . celelalte sisteme de incalzire se folosesc mai mult in cladirile industriale si in cladirile anexa industriilor .temperatura corpurilor de incalzire se mentine si dupa incetarea functionarii . prin modificarea temperaturii la generatorul de caldura . instalatia intra in regim normal de functionare dupa trecerea unui timp de 1«2 h de la pornirea generatorului de caldura .1_0.etc datorita continutului mare de apa . au o functionare linistita fara zgomot. 0 . exista posibilitatea unei reglari . 115 C.7daN/cm ). O instalatie de incalzire se compune din : -sursa de caldura -retea de conducte pentru transportul fluidului incalzitor de la locul de producere la locul de incalzire -corpuri de incalzire prin care caldura produsa este cedata in fiecare incapere .apa calda de joasa temperaturA max. medie(0. sunt simple si prezinta siguranta in exploatare . y in caz de intrerupere a functionarii un timp indelungat . Avantajele instalatiilor interioare de incalzire centrala cu apa calda : y sunt igienice datorita temperaturii moderate a suprafetei corpurilor de incalzire Temperatura medie a suprafetei elementelor de incalzire este de 0 y y y y y 60«70 C.15 daN/cm ). exista pericolul ca instalatia sa inghete La alegerea sistemului de incalzire se analizeaza urmatorii factori : y destinatia cladirii si gradul de confort dorit .temperature la care nu are loc carbonizarea prafului care se depune pe elementele de incalzire is nici radiatia nu este prea puternica pentru a deranja pe ocupantii incaperii . y durata de folosinta a cladirii . Dezavantajele sistemului de incalzire cu apa calda : y datorita inertiei termice mari. elementelor de incalzire .7 15daN/cm ) si inalta presiune(min. 115 C 2 2 2 . prin reglarea centrala a temperaturii apei in functie de temperatura exterioara . In cladirile de locuit si social ± culturale se foloseste aproape in exclusivitate sistemul de incalzire cu apa calda .

Conductele sunt montate in pod.la plafonul ultimului nivel sau sub fermele halelor industriale. 2. sunt urmatoarele : y conducte de distributie . y instalatii de incalzire cu apa calda . 19 . y cu distributie superioara . in partea superioara .la care conducta de distributie este amplasata la partea superioara a coloanelor .In aceste instalatii presiunea.Dupa modul de circulatie a apei : y instalatii de incalzire cu apa calda cu circulatie naturala sau prin gravitatie .fac legatura dintre sursa de caldura si coloane .Coloanele pot fi de ducere si de intoarcere .Conductele sunt montate in subsoluri sau canale tehnice sub pardoseala. cheltuielile de exploatare. la care o parte din instalatie are conducta de distributie montata la partea inferioara . y cu distributie mixta . Dupa configuratia in plan a retelei de distributie : y distributie arborescenta . iar cele care vin la sursa sunt conducte de intoarcere . y distributie inelara . necesara circulatiei apei se realizeaza cu ajutorul pompelor. y conducte de legatura . cheltuielile necesare investitiei . Partile componente ale unei instalatii interioare . 3. y coloane . Dupa aplasarea conductei de distributie : y cu distributie inferioara .conducte verticale prin care circula agentul termic . la care presiunea necesara circulatiei apei se realizeaza datorita diferentei de greutate specifica dintre coloana de apa din conducta de intoarcere ( mai rece ) si coloana de apa din conducta de ducere (mai calda).Conductele care pleaca de la sursa de caldura se numesc conducte de ducere .Cea mai folosita schema in cladirile de locuit .fac legatura dintre coloane si corpuri de incalzire 4 CLASIFICAREA INSTALATIILOR DE INCALZIRE CU APA CALDA 1.y y y combustibilul folosit. la care dintr-o conducta principala de distributie se ramifica conducte de legatura la coloane .conductele de distributie formeaza un inel din care se alimenteaza coloanele .care se folosesc la orice tip de instalatie .cu circulatie prin pompe.iar o alta parte .la care conducta de distributie este amplasata la partea inferioara a coloanelor .

avand distributie inferioara .la care sunt racordate corpurile de incalzire . datorita diferentelor de presiune . 5 AL AT EA INSTALATIIL FUNCTIONAND PRIN CIRCULATIE NATURALA Acest sistem de incalzire se mai numeste si cu circulatie prin gravitatie sau termosifon . caracteri ate pri aceea ca sursa termica (cazan . apa calda din cazan . cu greutate specifica mai mica . conducte de legatura la coloane 3. este impinsa de apa rece din conductele de intoarcere cu greutate specifica mai mare si pusa in circulatie . y instalatii de incalzire cu apa calda bitubulare . schimbat r de caldura ). 5. precum si intreaga instalatie sunt permanent in legatura cu atmosfera. deoarece circulatia apei se face gravitational . apa se race (o racire se produce si pe conducte ste 20 . coloane 4.conducte principale de distributie 2. deschise sau inchise .Forma in plan a retelelor de distributie a) arborescenta b) inelara 1.Cand ajunge in radiator . in care generatorul de caldura nu este in legatura cu atmosfera .Dupa numarul de conducte care alimenteaza corpurile de incalzire : y instalatii de incalzire cu apa calda monotubulare (apa circula printr singura -o conducta ). y instalatii de incalzire cu apa calda inchise .superioara sau mi ta . monotubulare sau bitubulare . la care corpurile de incalzire sunt racordate la doua conducte (de ducere si intoarcere) . Fiecare din instalatiile cu circulatie naturala sau fortata pot fi inchise sau deschise . rezultat al diferentelor de temperatura a apei din conducta de ducere si conduct de intoarcere . a Datorita temperaturii mai ridicate . Dupa l atura cu at ra : y i talatii de i cal ire cu apa calda deschise .arborescenta sau inelara .

Schema unei instalatii de incalzire cu apa calda .bitubulara . Astfel se realizeaza o presiune disponibila cat cat mai mare . in N/m . in N/m . 21 . [ N/m 2 H ± reprezinta presiunea eficace . 8. h. de i d 3 intoarcere . robinet de inchidere. cazanul sau schimbatorul de caldura se ampaseaza in subsolul cladirii intr-o incapere de cele mai multe ori adancita fata de nivelul general al subsolului cladirii . cu distributie inferioara arborescenta . 1. radiator care are inaltimea h cea mai mica fata de sursa de caldura . si ± greutatile specifice ale apei in conducta de ducere si respectiv. vas de expansiune 7.diferenta de nivel dintre mijlocul cazanului sau al schimbatorului de caldura si mijlocul corpului de incalzire considerat . la cel mai defavorabil radiator . in m . conducta de intoarcere 5. Din relatia de calcul prezentata rezulta ca factorul cel mai important este inaltimea h . conducta de ducere 4. pentru a avea o inaltime h cat mai mare . robinet de dublu reglaj.. Forta care determina circulatia apei in instalatie rezulta din relatia : 2 H= in care : i - d ) h . Pentru realizarea presiunii necesare functionarii instalatiei . corpuri de incalzire 3. cazan 2.realizandu astfel in permanenta diferenta de presiune -se necesara asigurarii circulatiei . conducta de dezaerisire 6.datorita pierderilor de caldura ).cu circulatie naturala . care este cel mai de jos si cel mai departat de generatorul de caldura .

cucirculatie naturala . iar o data cu racirea apei se micsoreaza.conductele trebuie montate cu panta .Pentru a se realiza colectarea si evacuarea aerului .conducta de ducere 4. nu se pot realiza suprapresiuni. datorita plusului de presiune rezultat din racirea apei pe conducta de ducere .armaturi de inchidere Instalatiile cu distributie superioara sunt de preferat fata de cele cu distributie inferioara . Variatiile de volum ale apei sunt preluate de catre vasul de expansiune .bitubulara . cu distributie superioara arborescenta . in cazul .De asemenea . vasu de l expansiune constituie si un element de siguranta al instalatiei . volumul creste ( circa 4 % din volumul initial ) . Schema unei instalatii de incalzire cu apa calda .In sistemul de incalzire prezentat . prin cresterea temperaturii apei . volumul apei nu este constant .Cazan 2.corpuri de incalzire 3. Apa incalzita in cazan este condusa printr-o coloana principala pana la ultimul nivel sau pod .conducta de intoarcere 5. prin el se elimina si aerul din sistemul de incalzire . 1. Deoarece vasul de expansiune comunica cu atmosfera . care sa asigure evacuarea aerului spre vasul de expansiune .Conductele de intoarcere au acelasi traseu ca si in cazul distributiei inferioare .robinet de dublu reglaj 7. deoarece . fiind in legatura directa cu atmosfera . deoarece asigura o circulatie mai activa .vas de expansiune 6. din care se ramifica conductele de distributie inferioare . 22 . in cazul circulatiei naturale .

cazan 2. robinet de dublu reglaj. aerul este condus spre cele mai inalte puncte ale instalatiei .Aerul poate fi evacuat centralizat prin conducte de dezaerisire sau local prin robinete de dezaerisire. vas de expansiune 7. este necesar sa se realizeze evacuarea aerului care ramane in ins talatie la umperea ei cu apa . vasul de expansiune are urmatoarele functiuni importante : y de preluare a variatiilor de volum rezultate din dilatarea si contractia apei din intreaga instalatie de incalzire (cazane .Aerul care nu se evacueaza se aduna in conducte sau in corpurile de incalzire . 23 .Prin pantele care se dau conductelor orizontale. formand asa -numitii saci de aer care impiedica circulatia apei . conducta de ducere 4. conducte . o buna functionare a instalatiilor de incalzire centrala cu apa 8.cu circulatie naturala cu distributie mixta arborescenta . 1. conducta de dezaerisire 6.de unde prin vasul de expansiune sau vasele de dezaerisire se evacueaza in atmosfera .bitubulara . de a realiza colectarea si evacuarea aerului din instalatie . atunci cand se opreste functionarea instalatiei. 7 ASIGURAREA FUNCTIONARII INSTALATIILOR DE INCALZIRE CENTRALA CU APA CALDA In cadrul unei instalatii de incalzire centrala functionand cu apa calda . ca urmare a incalzirii 0 0 0 0 apei de la o temperatura de + 10 C pana la + 95 «100 C . sau care se degaja din apa in timpul functionarii . conducta DE INCALZIRE 5. corpuri de incalzire 6 DEZAERISIREA INSTALATIILOR de intoarcere 3. Robinet de inchidere Pentru a asigura calda .Schema unei instalatii de incalzire cu apa calda . corpuri de incalzire). sau a racirii apei de la + y 90 «100 C pana la + 10 C .

Instalatiile de incalzire centrala cu apa calda pot fi prevazute cu vase de expansiune deschise sau vase de expansiune inchise . de a asigura nivelul maxim . la nivelul maxim . spre exterior.conducta de siguranta de ducere 4. Prin intermediul vasului de expansiune instalatia este in contact direct cu atmosfera .Debitul de apa circulat se regleaza cu teu sau mufa de reglare.in asa fel incat.Racordarea conductei se face pe la partea superioara a vasului . cat si nivelul minim al apei din instalatie . apa sa nu depaseasca partea de sus a vasului . conducta de preaplin 24 y y y    . instalatia de incalzire ramane tot timpul plina .In timpul incalzirii si al racirii apei . intreaga instalatie impotriva pericolului ca presiunea in instalatie sa creasca peste presiunea admisibila .y y de a asigura cazanele .cazan 2. conducta de circulatie _face legatura intre conducta de siguranta de ducere si partea inferioara a vasului . conducta de siguranta de intoarcere 5. Vas de expansiune deschis 1.vas de expansiune 3. conducta de siguranta de intoarcere legata la conducta de intoarcere a apei in cazan .conducta de semnalizare 9.conducta de circulatie 6.conducta de preaplin 8. evitand astfel pericolul de exlozie . variind numai nivelul apei in vasul de expansiune .teu sau mufa de reglare 7. iar la nivelul minim . pentru ca aerul sa nu patrunda in instalatie . r Racordarea conductei se face la partea inferioara a vasului .Circulatia apei intre vas si conducta se face pentru a feri vasul de inghet. Vasul de expansiune deschis are urmatoarele conducte : y conducta de siguranta de ducere legata pe conducta de iesire a apei din cazan sau schimbator de caldura _ asigura evacuarea aburului format in instalatie .Prin aceasta conducta ca volumul excedenta al apei dilatate sa patrunda in vas . schimbatoarele de caldura .conducta de aerisire Vasul d xpansiune deschis se monteaza in partea cea mai de sus a instalatiei . sa nu scada prea mult .

vas de expansiune inchis 2. modul functionare fii foarte nd asemanator cu cel al statiei de hidrofor.sticla de nivel 3. y 1.conducta de semnalizare legata in partea de jos a vasului _ semnalizeaza atingerea nivelului minim al apei in instalatie y conducta de aerisire_se monteaza in prelungirea conductei de preaplin . Vasul de expansiune inchis indeplineste aceleasi functiuni ca si vasul deschis.manometru de comanda 4.supapa de siguranta 6. Vasul de expansiune inchis este un recipient sub presiune . sau la partea superioara a vasului .robinet de aerisire 7.semnalizator acustic 5.compresor de aer Vas de expansiune inchis cu preluareaintegrala a dilatarii apei 25 .

se vor respecta urmatoarele masuri.In timpul executarii santurilor. va fi instiintat imediat conducatorul tehnic al lucrarii care. 26 . la locul de munca. pentru continuarea lucrului va lua masurile necesare pentru eliminarea cauzelor care ar putea duce la accidente de munca. periodic.8 MASURI DE TEHNICA A SECURITATII SI DE PROTECTIE A MUNCII INSTRUCTAJUL DE PROTECTIE A MUNCII Intreprinderea care executa sau exploateaza retelele exterioare de alimentare cu apa are obligatia ca. Daca la executarea sapaturilor se detrecteaza gaza sau substante periculoase. instructajul la locul de munca si instructajul periodic. . MASURI SPECIFICE DE TEHNICA A SECURITATII SI DE PROTECTIE A MUNCII La executarea retelelor exterioare de alimentare cu apa ingropate in pamant. sefii de echipe si maistri care participa direct la executarea retelelor exterioare de alimentare cu apa. sunt dotati cu urmatorul echipament: Casca de protectie Cizme de protectie din cauciuc. Aceste instructaje au la baza normele republicane de protectie a muncii. pentru lucrul in mediu umed Scurta impermeabila cu gluga Capison pentru lucru pe timp friguros Ochelari si masca de protectie pentru sudori Centuri de siguranta. Instructajul de protectie a muncii se compune din: instructajul introductiv. normele departamentale specifice intreprinderii respective si instructiunile locale reiesite din experiente proprie. atat la angajare cat si apoi. sa efectueze instructaje de protectie a muncii cu personalul sau. ECHIPAMENTUL DE PROTECTIE SI DE LUCRU Muncitorii. se va stabili precis natura instalatiilor subterane si felul cum sunt amplasate si se vor lua masuri pentru evitarea avarierii acestor instalatii si pentru eliminarea pericolelor de orice fel. daca sunt depistate instalatii subterane se va opri lucrul.

- santurile in apropierea carora se circula vor fi imprejmuite sau marcate pe timp de noate cu inscriptii luminoase sau felinare semnalizatoare. accidentand muncitorii.folosirea obligatorie a centurilor de siguranta si a castii de protectie .70m. Plumbul se va topi in cazanele suspendate rigid pe o vatra. in scopul prevederii caderii persoanelor sau mijloace de transport. Pe partea cealalta a santului se depoziteaza tevile si materialele de montaj. coborarea conductelor in sant se realizeaza prin lansarea cu trepiede si cabluri. turnarea plumbului pentru stemuire se va face cu o lingura speciala cu maner izolant. pamantul rezultat din sapatura se arunca pe o singura parte santului. In timpul coborarii conductelor este interzis muncitorilor sa stationeze in lungul santului. pentru a nu se rostogoli in sant. tot la distanta de 0. - - - La montarea aeriana a retelelor exterioare de alimentare cu apa se vor respecta urmatoarele reguli: . 27 .70m de margine. Nu este permisa aruncarea lor in sant si nici asezarea provizorie pe traversele sprijinirilor. la imbinarea tuburilor din fonta de presiune. fara posibilitati de rasturnare. chiar daca lansarea nu afecteaza portiunea respectiva.se interzice prelucrea tevilor pe schelele destinate montajului conductelor. la o distanta de minimum 0.

6. Victor. Dan. MONES. 1977. Bucuresti. Bucuresti. Instalatii de alimentare cu apa. 1967. Instalatii sanitare in clddiri. Editura Tehnica Bucuresti 1956 2.. Gabriel Claudiu. Tehnologia instalatiilor sanitare si de gaze. sanitare si de gaze. Bucuresti.BIBLIOGRAFIE 1. ANDREI S. SANDOR. GIURCAREANU D. C. Editura Tehnica. §tefan. Sa construim in siguranta. Bucuresti. M. 7. OLTEANU. 28 . Editura Punct Ochit. canalizare. VINTILA. 5. Bucuresti. Editura Ceres. 1993. GHITESCU. BURCHIU. Editura Didactica si Pedagogica. Constructii de cladiri: Elemente de geotehnica si fundatii. 4. 1958. 2004 Constanta 3. 1952. I. Instalarea conductelor de alimentare cu apa si de canalizare. Instalatii cu micropompe si alimentarea cu apa a consumatorilor individuali.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->