GARDENA Öntözőrendszerek 2011

GARDENA Pipeline

Úgy juthat vízhez, mint áramhoz a konnektorból
Tartalomjegyzék A ház körül és a kertben a legkülönbözőbb helyeken van szüksége vízre. De már elege van a hosszú tömlőkből? A GARDENA Pipeline – tartósan föld alatt telepítve – ideális megoldás az Ön számára.

Pipeline kényelmes vízszállítás

2-3. oldal

Sprinklersystem kényelmes nagyfelületű öntözés

4-5. oldal

Micro-Drip-System célzott víztakarékos öntözés

6-18. oldal

Automata öntözésvezérlés

19-23. oldal

2

Különösen kényelmes! Csatlakoztassa a tömlőt egyszerűen a kerti vízkonnektorok egyikére, és azonnal folyik a víz.

Használható a virágágyás öntözésére GARDENA locsolóval, vagy a Micro-Drip rendszerrel való víztakarékos öntözéshez, zuhanyzáshoz, vagy a GARDENA Cleansystemmel való takarítási munkákhoz.

Csuklós csapelem Forgatható és dönthető. Vízmegállító elemmel a föld felett is kényelmes a vízvétel.

Csatlakozó 25 mm x 3/4“ Csatlakozó doboz Föld alá vezeti a vizet.

Telepítőcső 25 mm Víztelenítő szelep

Spiráltömlős vízkonnektor Különösen kényelmes, a csomag 10 m spiráltömlőt és egy Classic locsolót tartalmaz.

Vízkonnektor A beépített zárószelep azonnal elzárja a vizet, amint a gyorscsatlakozót leoldja.

Téli fagyok? Nem probléma! A rendszerbe beépíthető automatikus víztelenítő szelepeknek köszönhetően teljesen fagyálló.

3

GARDENA Sprinklersystem

Kényelmes, föld alá süllyesztett öntözés
Süllyesztett sokfelület esőztető AquaContour automatic Egyedi formájú felületek öntözéséhez. Max. 50 kontúrpont menthető el. Memóriafunkció* Süllyesztett négyszögesőztető R 140 Négyzet és négyszög alakú területek öntözésére. Az öntözési szélesség és hatótávolság beállítható. Elforgatható szórófej az öntözési irány beállítására. Turbinás esőztető T 100 Minden más formájú, 150 m2-nél nagyobb felület öntözésére (T 200/T 380 típussal kombinálva). Beállítható hatótávolság. Fokozatmentes szektor beállítási lehetőség.

Egy láthatatlan kéz parancsára emelkednek ki a földből a süllyesztett öntözőrendszer esőztetői. A drága vizet oda juttatják, ahol a legnagyobb szükség van rá. Majd dolguk végeztével ismét eltűnnek. GARDENA öntözőkomputerrel kiegészülve a rendszer akkor is ellátja kertjét, ha Ön éppen nincs otthon. Tartós – kényelmes – sokoldalú.

140º

& Easy
25º- 360º
12-140 m2

Quick

Gyors csatlakozási technika Összeilleszt – fordít – kész
2,5 5 2,5 - 9 m

4

Turbinás esőztető T 200 Minden más formájú, 150 m2-nél nagyobb felületek öntözésére (T 100/T 380 típussal kombinálva). Szabályozható hatótávolság. Fokozatmentes szektorbeállítás. Memóriafunkció*

Turbinás esőztető T 380 Minden más formájú, 150 m2-nél nagyobb felületek öntözésére (T 100/T 200 típussal kombinálva). Szabályozható hatótávolság. Fokozatmentes szektorbeállítás. Memóriafunkció*

Süllyesztett esőztető S 80 Minden más, 150 m2-nél kisebb felületek öntözésére. Beállítható hatótávolság. Fokozatmentes szektorbeállítás.

Süllyesztett esőztető S 80/300 Magasabb növények öntözésére: 30 cm hosszú dugattyúval. Szabályozható hatótávolság. Fokozatmentes szektorbeállítás.

A turbinás süllyesztett esőztetők és a süllyesztett négyszögesőztetők hasonló vízkibocsátási értékeik miatt egy vízágon belül kombinálhatók egymással. Így egyszerű a rendszer tervezése és telepítése. Részletes tervezési és telepítési utasításokat a GARDENA Tervezési segédlet 2011 című prospektusban talál.

25º-360º

25º- 360º

5º- 360º

5º- 360º

5 - 8m

6 - 11 m

2,5 - 5 m

2,5 - 5 m

*Memóriafunkció: A szórófej akkor is automatikusan visszaáll az eredeti beállításra, ha szándékosan, vagy véletlenül eltekerik. A teljesítményadatok a szórófej előtt mért 2 bar üzemi nyomás mellett érvényesek.

Téli fagyok? Nem probléma. A rendszer az automatikus víztelenítő szelepeknek köszönhetően teljesen fagyálló.
5

GARDENA Micro-Drip-System

Célzott, víztakarékos öntözés
A növényápolás víztakarékos módja Akár dísznövény vagy haszonnövény, akár szabadföldi kultúra, vagy zsenge hajtás a melegházban, balkon vagy terasznövény – valamennyien szinte cseppről cseppre cseperednek.

„Klikk és kész“ gyors csatlakozási technika Kényelmes, oldható kapcsolatot tesz lehetővé. Így a rendszer bármikor átalakítható. Csövek kötése: Tolja egyszerűen a csövet a kötőelemre. Oldás: Az acélrugót húzza hátra és húzza le a csövet.

Az átfogó termékválaszték segítségével a GARDENA Micro-Drip-System mindig a megfelelő öntözésről gondoskodik, egyedi növényfelületeken is.

Alapelem Vízszűrő és nyomáscsökkentő egyben. A fagyok beállta előtt csatlakoztassa le a rendszerről, és tárolja fagymentes helyen.

Keverőtartály Gondoskodik a növény célzott tápanyagellátásáról.

Végcsepegtető Pl. virágcserepekhez

Az összes építőelem áttekintését megfelelő számozással a 16-17. oldalakon találja.

6

A céltudatos öntözőrendszer A folyamatos csepegtetéstől a könnyű permetezésen át a finom ködpermetig. Az öreg locsolókannát végre szögre akaszthatjuk! A Micro-Drip-System keverőtartály és az univerzális tápoldat segítségével a szükséges tápanyagot célzottan juttathatja el a növényeihez. Kíméletesen és egyenletesen átnedvesíti a talajt, miközben az értékes nedvességből alig megy veszendőbe párolgás, szivárgás vagy elfolyás miatt. Ezzel a takarékos módszerrel minden növény gyökérzónája a szükséges vízmennyiséget kapja. A kevesebb valójában több: több növekedés, több munkamegtakarítás és kényelem. Víz egy szempillantás alatt. Kívánság szerint akár teljesen automatizálható egy GARDENA ötözőkomputer segítségével. Ennél kényelmesebben már nem is lehet.

Sorcsepegtető Pl. virágládákhoz

Végcsepegtető, csőbe szerelve Pl. sövényekhez

Permetező fúvókák Pl. haszonkertekbe

Négyszögesőztető Pl. virágágyásokhoz

Egyszerű indulókészletek: azonnal összeszerelhető teljes készlet. Teraszokhoz Növényládákhoz Üvegházakhoz Univerzális készlet

7

GARDENA Micro-Drip-System

Sokoldalúan használható…
… sövényekhez
Kényelmes öntözés a sövény teljes hosszában Fektesse le a 13 mm-es (1/2”-os) vezetékcsövet (3) a sövény mentén. Növényenként helyezzen el egy végcsepegtetőt (16/17), mely a szerelési segédelemmel (2) a vezetékcsőbe építhető. A vezetékcső fogadó végét kösse össze az alapelemmel (1), a cső másik végére pedig tegyen zárósapkát (14). A vezetékcsövet a földben csőtartókkal (6) rögzítheti. Javasoljuk a vezetékcső mentén méterenként egy csőtartó elhelyezését. A 13 mm-es (1/2“) és a 4,6 mm-es (3/16“) vezetékcső alternatívájaként ajánljuk a csepegtetőcsövet (lásd még 15. old), melybe a csepegtető testek 30 cm-ként be vannak építve. A rövidebb, max. 15 m-es növénysorokat a vékony elosztócsőbe szerelhető sorcsepegtetőkkel (19/20) öntözhetjük. Ennek mentén akár 25 db 2 literes sorcsepegtetőt is elhelyezhetünk.
1

Hinweis: A csőhálózat közepén elhelyezve az alapelem 2000-rel egy legfeljebb 400 db 2 literes végcsepegtetővel felszerelt csővezeték (3) látható el. 30 cm-es csepegtető távolság mellett ez 120 m teljes hossznak fele meg.

6

3 14 16/17 2

1

4 20/21

Végcsepegtető

8

… erkély- és dézsás növények
Erkélyöntözés könnyedén A helyesen adagolt virágöntözés céljából az erkélyládába helyezze el a 4,6 mm-es (3/16”-os) elosztócsövet (4). Ennek mentén méterenként építsen be 5 db 2 literes sorcsepegtetőt (19/20). A hatékony ötözés érdekében a lehető legközelebb telepítse a csepegtetőt a növényhez. Az elosztócső rögzítésére minden virágládában használjon 2-3 csőtartót (6/7). A cső elejére kösse be az alapelemet (1)! Megjegyzés: 5 méternél hosszabb szakaszokat úgy öntözhet, ha a ládák mentén egy 13 mm (1/2”-os) vezetékcsövet (3) vezet végig, amiből minden 5 méternyi erkélyládára esően elágaztat egy 4,6 mm-es (3/16”-os) elosztócsövet (4). A csőátmenetekhez használja a szűkítő T-elemet (13) és a 4,6 mm-es T-elemet (9). Ha az erkélyen nincs vízcsap, figyelmébe ajánljuk a teljesen önműködő GARDENA virágláda öntözőrendszert. (Lásd 14. oldal.) Irányított csepegés a virágcserépben A télikert és a terasz növényeit szabályozható végcsepegtetőkkel (18) öntözheti. Ezeket szerelje be kézzel az elosztócső (4) végébe. Az elosztócsöveket szűkítő T-elemmel (13) csatlakoztassa a központi vezetékcsőhöz (3). A csőtartók (7) segítségével a csepegtetők a cserépben pontosan elhelyezhetők és rögzíthetők. A cső elejére kösse be az alapkészüléket (1).

6/7 9 4 13 3 4 13

18/19

1

1

4

20/21

Sorcsepegtető

Szabályozható végcsepegtető

Az összes építőelem áttekintését megfelelő számozással a 16-17. oldalakon találja.

9

GARDENA Micro-Drip-System

Sokoldalúan használható…
… üvegházban
Testre szabott öntözés az üvegházban Az üvegházi friss vetések és zöldségfélék legjobban a ködfúvókák adta finom csapadékot szeretik. Ehhez a 13 mm-es (1/2”-os) vezetékcsövet (3) 50 cm-enként lássa el ködfúvókákkal (28) és csőszorítókkal (5) és T-elemekkel (15) rögzítse az üvegház magasabb régiójában (pl. a tetőállványhoz). A vízre érzékeny növényeknek, mint pl. a paradicsom, jobban megfelel a cseppenkénti adagolás, amely a nedvességet közvetlenül a gyökérzónába juttatja. Ehhez a sorcsepegtetőket (19/20) a csőtávnak megfelelően szerelje fel a 4,6 mm-es (3/16”-os) elosztócsőbe (4), amit csőtartókkal (6) erősítsen a földbe. A cső lezárására használjon zárósapkát (14). Megjegyzés: A csepegtető és permetező esőztetés egymással is kombinálható. Az egyes növényterületek különböző vízigényeinek kiszolgálására az egyes öntözővezetékek elejére elzárószelepek (8) kapcsolhatók.

3

5/15 14

29

Ø1m

8 20/21

4 8

6

1

Ködfúvóka

Sorcsepegtető

10

… növénytartókhoz és bokrokhoz
Adagolt kis felületekre A jól lehatárolható felületeket, (pl. ültetőverem, faverem) az új kisfelületfúvókával öntözheti (23/24). Ennek szabályozófeje 10-40 cm átmérőjű vízkibocsátást tesz lehetővé. A max. 15 m-es csővezetékeknél a 4,6 mm-es (3/16”-os) elosztócső (4) mentén kötjük be. Az elosztócső mentén akár 4 kisfelületfúvókát is elhelyezhetünk. A hosszabb csővezetéken a szerelési segédelemmel (2) közvetlenül a 13 mm-es (1/2”-os) vezetékcsőbe (3) szereljük a fúvókát. Így a maximálisan csatlakoztatható fúvókaszám 30 db. A csőtartók (6) segítségével a kisfelületfúvókákat precízen a növények közelében tudjuk elhelyezni. A csővezeték lezárására használjon zárósapkát (14).

1

24 6 25 1
10cm
min.

3

14

4

6

40cm

max.

Kisfelületfúvóka Az összes építőelem áttekintését megfelelő számozással a 16-17. oldalon találja.

11

GARDENA Micro-Drip-System

Sokoldalúan használható…
… ágyásokhoz és növényszegélyekhez
Pontos felületöntözés A négyszögletes felületeket a dísz- és haszonkertben legjobb a Vario 50 négyszög esőztetővel öntözheti (31). Az esőztető szórásképe széltében és hosszában is változtatható. A beöntözött felület nagysága így 5-50 négyzetméter között változtatható. Hosszabbítócsővel (32) az esőztető magassága szabályozható és a növények növekedéséhez igazítható. A négyszögesőztetőt a 13 mmes (1/2”-os) csővezeték (3) mentén telepítjük. A talajhoz csőtartók (6) segítségével rögzíthetjük. 10 méteres távolságban elhelyezve őket a cső mentén 4 esőztetőt tudunk csatlakoztatni.
min.

2,5 m

Ötlet az öntözéshez: Hogy a víz a mélyebb gyökérzónát is elérje, öntözzön hetente egyszer-kétszer tartósan. Óránként és m2-ként a Vario 50 négyszögesőztető és minden permetező fúvóka kb. 5 l vizet ad, ami (talajtól függően) kb. 5 cm/órás beszivárgási mélységnek felel meg.

2m

max.

5m

max.

10m

min.

min.

5m2

max.

50 m2

32

33

6

3

Négyszögesőztető Vario 50

12

Finom vízpermet A permetező fúvókák (25/26/27/28/29/30), melyek a szerelési segédelemmel (2) szerelhetők a gerincvezetékbe (3), a lombozat alatt öntözik a szegélynövényeket. Ha a permetnek magasabbról kell érkeznie, akkor szerelje a permetező fúvókákat fúvókatartó T-elemre (15) és hosszabbítócsövekkel (34) emelje a kívánt magasságba. A T-elem rögzíthető a csőtartó (6) segítségével a földbe, vagy csőbilinccsel (5) szilárd talajra. A fúvókák hatótávolságát egy szabályozószeleppel (35) állíthatja be. Rövidebb, max. 15 m csővezetékekhez használja a 4,6 mm-es (3/16”-os) elosztócsövet (4), 15 méternél hosszabb vezetékekhez a 13 mm-es (1/2”-os) fektetőcsövet (3).
(A maximálisan csatlakoztatható permetező fúvókák számát a 18. oldalon találja.)
360° min. 1,5 m min. 2 m max. 3m max. 3 m 180° 90° max.1 x2,5 m max.1x5m

360° 2 m

max.

270° 2,5 m

max.

180° 2,5 m
min. 1,5 m

max.

90°
max. 3 ,5m min. 7 m2

max.

2,5 m

min. 2m max. 3m

2

360°
min. 3 m2 max. 7 m2 max. 38 m2

min. 7 m2 min. 6 m2 max. 28m2 max. 14m2

30 35 27 28 34 34

31

26

3

26

26

5

6

15

max. 0,6 x 5,5 m

max. 0,6 x 2,75 m

Permetező

6 állású permetező fúvóka

Az összes építőelem áttekintését megfelelő számozással a 16-17. oldalon találja.

13

GARDENA Micro-Drip-System

Öntözés vízcsap nélkül

… virág- és erkélyládákhoz
Teljesen önműködő virágláda öntözés Akár 5-6 méteres virágládákhoz is. A vízellátás a vízcsaptól függetlenül tartályból jön egy szivattyú segítségével (A). A szivattyútranszformátor (B) 13 választható öntözési programmal teljesen önműködő irányítást tesz lehetővé. 2 l/h teljesítményű sorcsepegte- Komplett készlet víztartály tő (C) a vizet takarékosan juttatja nélkül a növényekhez. Cikkszám 1407 A GARDENA elektromos esőérzékelőt (cikkszám 1189, 23. oldalon), vagy talajnedvesség érzékelőt (cikkszám 1188, 23. oldalon) csatlakoztathatja a transzformátorhoz, a még víztakarékosabb öntözés érdekében.

C

B

A

… cserepes- és szobanövényekhez
Önműködő öntözés a nyaralás alatt Akár 36 cserepes virághoz. Az időzített transzformátor (A) az öntözéshez naponta 1 percre bekapcsolja a szivattyút (C). 3 cseppelosztó (B) eltérő átfolyó vízmennyiségekkel és 12 kimenettel a finoman adagolt öntözéshez. A készletben található tömlőtartók (D) akár cserepenkénti 3 csepegtető rögzítéséhez alkalmasak. Komplett készlet 9 literes tartállyal Cikkszám 1266 Tartály nélkül Cikkszám 1265 Kiegészítő elemek igény esetén a GARDENA ügyfélszolgálatán kaphatók.
B D

A

C

14

Öntözés csepegtető csővel – intelligens, víztakarékos
A GARDENA csepegtető csöveiben 30 cm-ként beépített csepegtetőtest finoman adagolja a vizet, és ezáltal víztakarékosan adja le a növény gyökérzónájában.

Föld feletti csepegtetőcső A 13 mm (1/2“) átmérőjű vezetékcső könnyen telepíthető megoldás pl. sövényekhez. Max. csőhossz 100 m-ig (az alapelem (A) csővezeték közepén történő elhelyezésével). Induló készlet 50 m Cikkszám: 1385 Hosszabbítócső 50 m Cikkszám: 1386

4 l/h

A

Föld feletti csepegtetőcső A 4,6 mm (3/16“) átmérőjű vezetékcső különösen ajánlott rugalmasságot igénylő telepítéshez pl. haszon- és dísznövényekhez. Max. csőhossz 30 m (az alapelem (A) csővezeték közepén történő elhelyezésével). Induló készlet 15 m alapelemmel Cikkszám: 1361 Hosszabbítócső 15 m Cikkszám: 1362 Mindkét átmérőjű cső meghosszabbítása és elágaztatása megoldható Micro-Drip-System elemekkel.

1,5 l/h

A

Föld alatti csepegtetőcső 13,7 mm átmérőjével különösen alkalmas virágágyások láthatatlan berendezéséhez vagy akár gyepfelületek föld alatti öntözéséhez. A nyomáskiegyenlítő csepegtetők egyenletes vízleadást tesznek lehetővé akár 200 m hosszú csővezetéken is (a csővezeték közepén elhelyezett alapelemmel (A) ). A telepítés mélysége kb. 20 cm növények alatt és kb. 10 cm gyepfelület alatt. Induló készlet 50 m alapelemmel Cikkszám: 1389 Hosszabbító készlet 50 m Cikkszám: 1395 Természetesen a csepegtetőcsövet föld felett is lehet telepíteni. További összekötő elemek szükség esetén a GARDENA szervizeken keresztül kaphatók.
15

1,6 l/h

A

GARDENA Micro-Drip-System

Az építőelemek

1 Alapelemek Cikkszám 1354 Vízátfolyás legfeljebb 2000 liter óránként

Cikkszám: 1355 Vízátfolyás legfeljebb 1000 liter óránként

2 Szerelési segédelem Cikkszám 1322

3 Vezetékcső 13 mm (1/2”) Cikkszám: 1346, 15 m Cikkszám: 1347, 50 m

4 Elosztócső 4,6 mm (3/16”) Cikkszám: 1348, 50 m Cikkszám 1350, 15 m

5 Csőbilincs Cikkszám: 8380 13 mm (1/2”) Tartalma 2 db Cikkszám: 8379 4,6 mm (3/16”) Tartalma: 5 db

12 Keresztelem Cikkszám: 8339 13 mm (1/2”) Tartalma: 2 db Cikkszám: 8334 4,6 mm (3/16”) Tartalma: 10 db

13 Szűkítő elem Cikkszám: 8333 13 mm (1/2“) Tartalma: 5 db

14 Zárósapka Cikkszám: 8324 13 mm (1/2”) Tartalma: 5 db Cikkszám: 1323 4,6 mm (3/16”) Tartalma: 10 db

15 T-elem fúvókához Cikkszám: 8331 13 mm (1/2”) Tartalma: 5 db Cikkszám: 8332 4,6 mm (3/16”) Tartalma: 10 db

16 Végcsepegtető Cikkszám: 1340, 2 l/h (piros) Cikkszám: 1341, 4 l/h (fekete) Tartalma: 25 db

17 Végcsepegtető** nyomásszábályozó, öntisztuló, önzáró Cikkszám: 8310 2 l/h Tartalma: 10 db

24 Kisfelületfúvóka Cikkszám: 8320 Ø 10 – 40 cm Tartalma: 10 db*

25 Kisfelületfúvóka Cikkszám 8321 4,6 mm (3/16”) Ø 10 – 40 cm Tartalma: 10 db

26 Permetező fúvóka 360° Cikkszám: 1365 180° Cikkszám: 1367 90° Cikkszám: 1368 Tartalma: 5-5 db

27 Csíkfúvóka Cikkszám: 1370 Tartalma: 5 db

28 Vég-csíkfúvóka Cikkszám 1372 Tartalma: 5 db

29 Ködfúvóka Cikkszám 1371 Ø1m Tartalma: 5 db

Többfunkciós csővezetés: Pontos cső- (A) és fúvóka-elhelyezés (B). Öntözés magasabb növények felett (C). Rögzítés földben és szilárd talajon (D).

A

B

C

D

16

6 Csőtartó Cikkszám: 8323 13 mm (1/2”) Tartalma: 3 db Cikkszám: 8327 4,6 mm (3/16”) Tartalma: 3 db

7 Csőtartó Cikkszám: 1327 4,6 mm (3/16”) Tartalma: 10 db

8 Szabályozó-/ zárószelep Cikkszám: 8358, 13 mm (1/2”) Cikkszám: 8357 4,6 mm (3/16”) Tartalma: 2 db

9 T-elem Cikkszám: 8329 13 mm (1/2”) Tartalma: 2 db Cikkszám: 8330 4,6 mm (3/16”) Tartalma: 10 db

10 Kötőelem Cikkszám: 8356 13 mm (1/2”) Tartalma: 3 db Cikkszám 8337 4,6 mm (3/16”) Tartalma: 10 db

11 L-elem Cikkszám: 8382 13 mm (1/2”) Tartalma: 2db Cikkszám: 8381 4,6 mm (3/16”) Tartalma: 10 db

18 Szabályozható végcsepegtető Cikkszám: 1391 0 – 20 l/h Tartalma: 10 db

19 Szabályozható végcsepegtető** Nyomáskiegyenlítős (a), szabályozható vítátfolyással (b) Cikkszám: 8316 1 – 8 l/h Tartalma: 5 db

20 Sorcsepegtető Cikkszám: 8342, 2 l/h Cikkszám: 8344, 4 l/h Tartalma: 10 db

21 Sorcsepegtető** nyomásszabályozó, öntisztuló, önzáró Cikkszám: 8311, 2 l/h Tartalma: 10 db

22 Szabályozható sorcsepegtető Cikkszám: 8392 0 – 20 l/h Tartalma: 10 db

23 Szabályozható sorcsepegtető** Nyomáskiegyenlítős (a), szabályozható vítátfolyással (b) Cikkszám: 8317 1 - 8 l/h Tartalma: 5 db

30 Forgó permetező fúvóka 360° Cikkszám: 1369 Ø 3 – 7m Tartalma: 2 db

31 6 állású permetező fúvóka 90°, 180°, 270°, 360°, Csík-, végcsík Cikkszám 1396 Tartalma: 2 db

32 Négyszögesőztető Vario 50 Cikkszám: 8360

33 Hosszabbítócső a Vario 50-hez Cikkszám: 8362 Hossza: 20 cm Tartalma: 2 db

34 Hosszabbítócső fúvókákhoz Cikkszám: 1377 Hossza: 24 cm Tartalma: 5 db

35 Szabályozószelep fúvókákhoz Cikkszám: 1374 Tartalm: 5 db

**

36 Keverőtartály Töltöttségi állapot jelzővel Cikkszám: 8313

a

c

Tökéletesített csepegtető öntözés (a) Egyenletes vízkibocsátás (2 l/h) a csővezeték teljes hosszában az automatikus nyomásszabályozó révén. (b) Karbantartást nem igényel a belső, öntisztuló szűrő miatt. (c) Víztakarékos, mert kikapcsoláskor elzár.

b

Cikkszám: 8310/8311

17

GARDENA Micro-Drip-System

Az alaptervezés

A csepegtetők és a permetező fúvókák fajtájának függvényében változik a rendszerben egyszerre működőképes csatlakoztatható fogyasztók száma. A táblázatból látszik a 2000-s alapelemre csatlakoztatható készülékek maximális száma eltérő csepegtető testek és fúvókák alkalmazásakor, és a különböző szerelési mód esetén.

Csatlakozókapacitás 2000 alapelem Csepegtető/fúvóka 1340/8310 Végcsepegtető 2 l 1341 Végcsepegtető 4 l 8343/8311 Sorcsepegtető 2 l 8344 Sorcsepegtető 4 l 1365 Permetező fúvóka 360° 1367 Permetező fúvóka 180° 1368 Permetező fúvóka 90° 1369 Forgó permetezőfúvóka 1370 Csíkfúvóka 1371 Ködfúvóka 1372 Végcsíkfúvóka 8320 Kisfelületfúvóka 8321 Kisfelületfúvóka 8360 Vario 50 négyszögesőztető

Darab Szerelés 1 400 200 20 26 32 25 30 50 30 30 4

Darab Szerelés 2 50 25 25 12 1 1 2 1 2 4 2 4 -

Darab Szerelés 3 1000 500 500 250 16 18 24 18 30 50 30 30 -

Az 1000-es alapelem esetén feleződnek a darabszámok. A táblázat abból indul ki, hogy a 2000-es alapelem a vezeték közepére van elhelyezve (A ábra). A

1 Közvetlen szerelés 13 mm-es (1/2”-os) vezetékcsőben

2 Szerelés egy legfeljebb 15 m hosszú, 4,6 mm-es (3/16”-os) elosztócsövön

Ha az alapelemet a csőhálózat elejére szereljük, lásd B ábra, akkor a maximálisan csatlakoztatható fogyasztók száma feleződik.

B

3 Szerelés egy 4,6 mm-es (3/16”-os) elosztócső mentén és végén (13 mm-es (1/2”-os) vezetékcső mentén központilag szerelve)

18

GARDENA

Automata öntözés
A csapra szerelhető öntözőkomputerektől a nagyobb öntözőberendezésekig, ahol több vízágat kell működtetni, – a GARDENA öntözésvezérlők akár a hálózati áramtól függetlenül is be- és lekapcsolják az öntözőrendszert, anélkül, hogy Ön hozzányúlna. Vízcsapra szerelhető Ennél kényelmesebb öntözőkomputerek már nem is lehet!

Parancsol egy könnyű permetező esőt a hajnali órákban? Vagy egy frissítő, rövid záport késő este? Esetleg a szabadság idején szeretné biztosítani az önálló öntözést? Egyik feladat sem jelent gondot: a GARDENA öntözésvezérlőkkel akkor és addig öntözhet, ahogy és ameddig csak szeretné.

Programozó egység és öntözésvezérlő Nagyobb öntözőrendszerekhez

Termék

T 14 E öntözőkomputer Cikksz. 1820

T 1030 D öntözőóra Cikksz. 1825

C 1030 plus öntözőkomputer Cikksz. 1862

C 1060 plus öntözőkomputer Cikksz. 1864

C 1060 solar plus öntözőkomputer Cikksz. 1866

auto on/off Öntözési idő

x Program szerint

x 1-120 perc Max. naponta 3-szor Óránként választható – Elem gyengeségének kijelzése

x 1 perc 7 óra 59 perc Max. naponta 3-szor Szabadon választható x Elem állapotának kijelzése Öntözési napok szabadon választhatók Lehetőség a szenzor vezérelte öntözésre = öntözés akkor, amikor a talaj nedvességtartama túl alacsony

x 1 perc 9 óra 59 perc Max. naponta 6-szor Szabadon választható x Elem állapotának kijelzése Öntözési napok szabadon választhatók Lehetőség a szenzor vezérelte öntözésre = öntözés akkor, amikor a talaj nedvességtartama túl alacsony Max. 6 öntözési zóna üzemeltetése automatikus vízelosztóval cikksz. 1198

x 1 perc 9 óra 59 perc Max. naponta 6-szor Szabadon választható x Akku töltöttségének kijelzése Öntözési napok szabadon választhatók Energiatakarékos napelem Lehetőség a szenzor vezérelte öntözésre = öntözés akkor, amikor a talaj nedvességtartama túl alacsony Max. 6 öntözési zóna üzemeltetése automatikus vízelosztóval cikksz. 1198

Öntözés Program szerint gyakorisága Öntözés kezdete Szensorcsatlakozó Egyéb Programozásnál

– Elem gyengeségének kijelzése

19

Többzónás vezérlés –

Nagyobb felületek öntözésére
Programozott móka
A különböző növényfelületek (pl.: gyep, haszonkert, üvegház) eltérő időben kapnak vizet. Erre akkor van szükség, ha a vízvételi hely kapacitása A több részletben vezérelt kert esetén a vezérlést direktprogra- nem elegendő ahhoz, hogy mozással vagy központi vezérlés egyidejűleg ellássa az egész kertet vízzel. segítségével oldhatja meg: Most kényelmesen hátradőlve élvezheti kedvenc programját: a saját kertjét.

GARDENA szelep direktprogramozás Minden szelepet akár napi hat öntözésre is be lehet programozni. Az aktuális adatokat betáplálja a programozó egységbe (1) és gombnyomásra átviszi őket a vezérlőbe (2), amit felhelyez a mágnesszelepre (3). Így tetszőleges számú szelep vezérlését megoldhatja egyetlen programozó segítségével, kábel nélkül.

20

Programozó egység (1)

Vezérlő egység (2)

Szelepdoboz öntözőszelep 9V (3)

Mágnesszelep V1 és V3 1 vagy 3 szelep földfelszín alatti beépítésére. Teleszkópos rögzítés az egyszerű szerelésért, szétszerlését.

Öntözőszelep 9V Elemmel működik. Energiatakarékos mágnesszelep.

21

Rugalmas –

Központi vezérlés
COMFORT
Ennél a megoldásnál a 24 V-os öntözőszelepek (1) vezetékkel vannak összekötve a falon található központi öntözésvezérlővel. Az esővíz takarékos felhasználása érdekében kerti szivattyú használatát javasoljuk. Öntözésvezérlés 4040 moduláris Bővíthető vezérlés kültéri használatra. A központra (2) 4 db 24 V-os öntözőszelep csatlakoztatható. Nagyobb rendszereknél a 4040 öntözésvezérlőt bővíthetjük a 2040-es bővítő elemmel 12 szelepig.

Bővítőelem 2040 További két 24 V öntözőszelep csatlakoztatható.

Öntözőszelep 24 V A 4040 moduláris öntözővezérlőhöz kábellel csatlakoztatható.

Kábel Hat 24 V-os öntözőszelephez.

Kábelrögzítő A kábel V1 szelepdobozba történő csatlakoztatására.

Szivattyúvezérlés 24 V Szivattyúk automatikus üzemeltetéséhez egy 4040 moduláris öntözésvezérlővel kombinálva.

22

Öntözésvezérlő 4040 moduláris (2)

Esőérzékelő

Szelepdoboz 24 V öntözőszeleppel (1) Tartozékok: GARDENA talajnedvesség érzékelő / esőérzékelő Érzékelik a nedvességet és elegendő talajnedvesség vagy eső esetén megakadályozzák, illetve megszakítják az automatikus öntözést. Ezzel optimalizálhatja távollétében az öntözést, és vizet spórol meg. Csatlakoztathatók a vezérlő egységhez, a 4040 moduláris öntözésvezérlőhöz, a C 1030 plus, a C 1060 plus és a C 1060 solar plus öntözőkomputerekhez.

23

Öntözőrendszer tervezése számítógéppel
Érdeklődjön a GARDENA vevőszolgálaton, amennyiben termékekkel, vagy a tervezőprogrammal kapcsolatban kérdése van. A GARDENA weboldaláról letöltheti a tervezéshez szükséges prospektusokat. Mindig jól informált szeretne lenni? Weboldalunkon a számos hasznos információ mellett különböző ötleteket, praktikus tanácsokat is talál. Megbízható szakembert keres? Látogasson el weboldalunkra, ahol kiválaszthatja az általunk elismert kertépítő szakemberek közül az Ön lakhelyéhez legközelebb esőt.

Husqvarna Magyarország Kft. 1044 Budapest, Ezred u. 1-3. Telefon: (1) 251-4161 Fax: (1) 251-4144 E-mail: vevoszolgalat.husqvarna@husqvarna.hu www.gardena.hu

Termék- és egyéb változtatások jogát fenntartjuk.

Cikkszám: 47200-02/2010