SMK KRIAN, PARIT BUNTAR PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2010 KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU (ERT) TINGKATAN 1 Arahan: Tiap

-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan yang dicadangkan. Pilih jawapan yang betul bagi tiap-tiap soalan ini. 1. Apakah tujuan menyediakan jadual tugas murid di bengkel? A. Mengelakkan kemalangan berlaku dalam bengkel B. Mengenalpasti lantai bengkel bersih dan tidak berminyak C. Memastikan alat tangan dalam bengkel sentiasa mencukupi D. Memupuk sikap tanggungjawab, bekerjasama dan berdisiplin

3. Antara yang berikut peralatan yang manakah disimpan di dalam peti pertolongan cemas? i kapas

ii gunting iii ubat kuning iv jangka tolok A. i, ii dan iii B. i, ii dan iv C. i, iii dan iv D. ii, iii dan iv

2. Rajah 1 menunjukkan sejenis peralatan elektrik.

4. Apakah langkah pertama yang perlu diambil semasa berlaku kejutan elektrik? A. Melaporkan kepada guru Rajah 1 Penggunaan alatan dalam rajah 1 dapat mengurangkan pencemaran udara di bengkel. Apakah nama alatan tersebut? A. Mesin gerudi B. Pemampat udara C. Penyedut hampagas D. Kipas penyedut udara 1 B. Mematikan suis bekalan C. Melaporkan kepada formen D. Mengalihkan mangsa dengan kayu

5. Rajah 2 menunjukkan gambar seorang murid.

Q D. ii dan iv Rajah 3 Antara yang berikut tempat manakah yang sesuai untuk menyimpan bahan tersebut? A. Losyen D. Rajah 2 Mengapakah pakaian murid pada rajah 2 tidak sesuai untuk bekerja di bengkel? i memakai selipar ii lengan tidak dilipat iii rambut tidak kemas iv tidak memakai apron A. A. Di atas rak meja B. Di atas rak terbuka D. 6. S 10. Luka ringan perlu dicuci dengan air dan _________ sebelum dibalut dengan plaster berubat. Buih 2 B. Disiplin dan sikap individu terhadap kerja . P C. Debu kering D. Amalan jimat cermat dan tidak membazir C. Bahan pemadam api yang manakah berlabel ABC? A. ii dan iii D. Peradaban yang menjadi amalan 7. Pada panel alatan C. Sabun C. i dan iii C.C. Apakah maksud etika kerja? A. Rajah 4 menunjukkan sebuuah alat pemadam api. i dan ii B. Rajah 3 menunjukkan botol racun. Antiseptik Rajah 4 Pin picu terletak di bahagian yang berlabel A. Di dalam almari berkunci 9. Krim B. R B. Air B. Karbon dioksida 8.

berulir A. puting heksagin D. kecuali… A. tidak membawa balik bahan berlebihan. Pita PTFE dililit pada batang paip yang… C. padanan manakah yang benar? B. Antara yang berikut. soket penjodoh B. Mengetatkan dan melonggarkan plag buangan pada perangkap buangan B. yang manakah penyuai soket injap? A. Apakah kegunaan alat tangan yang ditunjukkan di bawah? 17. Sepana boleh laras C. C. paip perhubungan 15. Antara yang berikut. Mencengkam dan memutarkan batang paip C. A. palam C. Air keluar dari tangki simpanan air melalui pai yang berikut. tidak berulir A. Playar muncung tirus D. Alatan yang sesuai digunakan untuk mengeluarkan pelompat pada ruang pili. Memotong dawai yang kasar D. Sepana hujung terbuka 11. bahagian yang bertanda X. paip limpah D. ialah . 12. nat pengunci 13. pendek 14. B. Mengetatkan dan melonggarkan skru 18. manakah yang sesuai untuk menutup hujung batang paip? A. ialah… 3 Berdasarkan rajah di atas. Playar gabung B. D.D. Antara yang berikut. 16. Paip cuci B. panjang D. Amanah. Paip agihan C.

Berdasarkan rajah di atas. i. Antara yang berikut. besi B. iii dan iv Alatan tangan yang ditunjukkan di atas. i. playar gabung D. adalah… A. penjalur wayar spring D. pemulas D. pelompat B. pemotong sisi B. playar muncung tirus 20. Tenaga elektrik boleh ditukar menjadi tenaga… i haba 23. Antara yang berikut. tungsten Rajah di atas menunjukkan kerja pembersihan perangkap. tembaga C. ii dan iv C. 24. iii dan iv D.ii. perangkap C. yang manakah digunakan untuk memotong lebihan wayar pada punca tamatan? A. singki B. gerimit B. tangki simbah D. i. penjalur wayar C. i. pelocok C. penjalur wayar mudah 21. tangki simpanan air 19. pasangan manakah yang benar? 4 .A. pisau lipat C. pembersih getah 22. ii dan iii B. ii bunyi iii cahaya iv kinetik A. Apakah nama alatan yang digunakan? A. bahagian yang bertanda X diperbuat daripada… A. nikrom D.

iii dan iv ii radio iii peti sejuk . manakah yang dijalankan secara manual? i Jenis plag yang ditunjukkan dalam rajah di atas.Apakah yang akan berlaku sekiranya bahagian X ditanggalkan? A. X. Antara yang berikut. tiub lampu D. ii dan iii D. perumah C. suis penghidup 29. Antara yang berikut. Kehadiran arus elektrik dapat dikesan dengan menggunakan… A. cok 26. i dan ii B. lampu terpadam C. pemutar skru D. 30. i dan ii B. adalah… A. manakah yang merupakan wayar lembar tunggal? B. i dan iii C. Rajah di atas menunjukkan lampu pendaflour. 25. lampu berkelip kelip 27. sesuai digunakan untuk membuat pendawaian pada. playar gabung C. pena ujian B.. i jam elektrik mesin jahit elektronik ii mesin jahit elektrik iii mesin jahit tangan iv mesin jahit kaki A.iv mesin basuh A. iii dan iv Soalan 29 dan 30 berdasarkan rajah yang berikut. penjalur wayar 28. ii dan iv D. i dan iii 5 C. lampu terus menyala D. lampu terbakar B.

Soalan 33 dan 34 adalah berdasarkan rajah di bawah ini. S 34.31. ceper penegang benang 36. bahagian manakah yang menaikkan dan menurunkan tiang penekan jahitan ke atas fabrik? A. sekoci B. Q D. P C. tiang benang C. S Bahagian Y berfungsi untuk mengawal tegangan mata jahitan. Mengawal benang B. ceper penegang benang 37. P C. tuas angkat C. ialah… A. R B. anda perlu memeriksa bahagian… A. Bahagian manakah yang berfungsi melaraskan mata jahitan mesin? A. Bahagian Y. Apakah fungsi roda imbang? A. spring pemegang benang 35. 32. gelendung C. tuas angkat B. penekan jahitan D. 33. Manakah antara yang berikut. Berdasarkan rajah. Menggulung benang pada gelendung Soalan 32 berdasarkan rajah di bawah ini. Sekiranya fabrik yang anda sedang jahit tidak bergerak ke hadapan. tidak benar mengenai fungsi bahagian-bahagian utama mesin jahit? 6 . R B. gigi penolak D. Q D. gigi penolak B. Mengawal ketegangan benang C. Bahagian ini berfungsi untuk menetapkan fabrik dan memandu jahitan Pernyataan di atas menerangkan tentang… A. Mengawal gerakan mesin jahit D. Rajah di atas menunjukkan sebuah mesin jahit. ceper penegang benang D.

ii dan iii B. kecuali… A. i dan ii B. supaya tidak dilindungi bayang-bayang semasa menjahit D. Sebelum mula menjahit. gigi penolak B. pemusing gelendung C. Apakah yang akan berlaku jika jarum mesin tumpul? i kelim berkedut ii mata jahitan longgar iii mata jahitan melangkau iv benang bawahn berkedut A. ii dan iv C. Benang bawah yang berkedut berpunca daripada kesilapan yang berikut. belakang mesin 40.D. kanan mesin B. iii dan iv Pernyataan di atas menerangkan tentang… A. i. . benang akan tersimpul C. kedua-dua hujung benang perlu diarahkan ke… A. Mengapakah mesin jahit lebih sesuai diletakkan di tempat terang? A. kiri mesin C. i. ketegangan benang bawah ketat C. i dan iii C. benang atas akan terputus 7 43. Bahagian mesin ini berfungsi untuk menggulung benang. i. spring pemegang benang 39. mata jahitan mesin akan melangkau 42. ii dan iv D. iii dan iv D. supaya mesin jahit tidak berhabuk C. terdapat benang yang terlekat di sekoci D. jarum akan patah B. iii dan iv 44. ceper penegang benang D. sekoci dipasang dengan cara yang salah 45. ke hadapan D. jarum bengkok akan tumpul B. Apakah yang akan berlaku jika anda menarik fabrik ketika menjahit? A. supaya kerja memasukkan benang ke dalam jarum menjadi mudah 41. supaya mesin jahit tidak berkarat B. ii. Apakah punca jarum mesin patah? i fabrik ditarik ke hadapan ii ketegangan jahitan mesin ketat iii jarum tidak sesuai dengan fabrik iv jarum tidak dipasang dengan ketat 38. A.

i keluarkan jarum mesin yang patah ii longgarkan skru pemegang jarum iii pegang bahagian yang rata menghadap ke skru iv ketatkan skru pemegang jarum A. iii. membuat stail pada pakaian 8 51. Memeriksa jarum mesin C. i. Menggantikan jarum mesin B. hujung yang lebar ke hujung yang tirus pada sebelah dalam pakaian 52. ii dan i iii kedut lepas iv lipas tindih C. menarik lembar benang yang berada di atas garisan C. sejenis jahitan yang digunakan untuk menjahit secara sementara sahaja B. iii dan i 47. sejenis jahitan yang digunakan untuk menyambung dua kepingan kain sahaja D. Lisu pemadan dijahit dari arah… A. iv. sejenis kain yang digunakan untuk membuat hiasan pada kain yang lain C.Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam rajah di atas? A. iv. Membersihkan jarum mesin D. kelim lipat tindih C. Pilih susunan langkah mengganti jarum mesin yang betul. kelim papan tangan D. ii. hujung yang tirus ke hujung yang lebar B. i. Melaraskan jarum mesin B. hujung yang lebar dan tirus ke satu titik di hujung lilitan D. i dan ii D. Apakah maksud penghilangan gelembung? A. manakah yang sesuai untuk menjahit fabrik jenis tebal? A. kelim belah kangkung 49. iii dan iv D. ii dan iii D. ii. Antara jenis kelim yang berikut. menarik dua lembar benang di sebelah dalam fabrik secara serentak . Antara yang berikut. ii dan iv C. kelim betawi B. mengurangkan lebar kain yang berlebihan pada pakaian D. iii dan iv B. ii. manakah jenis penghilangan gelembung? i lisu pemadan ii lisu perhiasan 46. i. sejenis jahitan yang digunakan untuk menjahit dua atau lebih keping kain 48. menarik lembar benang yang berada di bawah garisan B. i. tengah lisu ke hujung yang lebar dan tirus di pangkalnya C. Apakah yang dimaksudkan dengan kelim? A. jahitan untuk menyudahkan tepi pakaian C. iii dan iv C. i. Bagaimanakah cara untuk menarik benang pada kedut lepas? A. iii. jahitan sementara yang dibuat untuk mendapatkan bentuk badan pemakai sebelum jahitan kekal 50.

i. i dan ii B. Menandakan kedudukan butang D. garisan untuk digunting B. Mengapakah pola yang besar perlu disusun di atas fabrik terlebih dahulu? i untuk menjimatkan fabrik ii untuk menyenangkan kerja iii untuk menjadikan fabrik lebih kukuh iv untuk menjimatkan masa kerja dan tenaga A. C. iii dan iv 59. ii. lipat fabrik dan letak di permukaan yang rata 55. semua kepingan pola harus mengikut ira lurus C. Antara jahitan-jahitan yang berikut. garisan untuk dilipat C. menarik dua lembar benang yang berada di sebelah luar fabrik secara serentak 53. iii dan iv . iii dan iv 56. i. Menjahit pada garisan yang ditandakan C. ii dan iii B. garisan untuk disusun atur 57. iii dan iv D. ii dan iii D. semat pola dengan mengangkat fabrik D. lapik boleh disiapkan di bahagian luar baju C. Apakah yang dimaksudkan dengan simbol yang ditunjukkan di atas? A.D. garisan untuk dijahit D. Panduan untuk menjahit lisu pemadan 58. i. lepik hendaklah dikancingkan dengan penyangkuk B. Apakah kegunaan tanda pola yang digunakan ketika membuat pakaian? i menyusun atur pola ii menggunting fabrik iii menjahit fabrik iv menarik fabrik A. Garisan pemadan adalah selari B. lapik boleh disiapkan pada bahagian tepi leher D. Apakah perbezaan antara lapik dengan kelepet? A. i dan iii 9 C. ii. yang manakah kurang sesuai untuk mentapkan kelepet pada sehelai skirt? Tanda pola di atas digunakan untuk menunjukkan… A. letak pola yang kecil diikuti dengan yang besar B. lapik mempunyai kelim di bahagian tepi 54. Manakah peraturan menyusun atur pola yang betul? A.

...... iii dan iv D.......... iii dan iv SOALAN TAMAT SEMOGA BERJAYA… Disediakan oleh: Disemak oleh: .......... ii dan iii B... i..... Pn. Shaharaida binti Abdul Rahim SMK Krian ..... i... Zulzamri Bin Abd. ii dan iv C. Rahman Ketua Panitia KHB SMK Krian .... En........ ii...60................. i. 10 .... Apakah persediaan yang perlu sebelum memotong fabrik? i memegang gunting dengan betul ii meluruskan tepi kain iii menekan pola kain supaya tidak bergerak iv menjahit sementara fabrik sebelum memotong A..........

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful