Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
77Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
tenis

tenis

Ratings: (0)|Views: 5,774|Likes:
Published by cikaifa

More info:

Published by: cikaifa on Mar 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/26/2013

pdf

text

original

 
 11.0 PENGENALANTenis merupakan satu sukan yang boleh dimainkan antara dua pemain (singles)atau antara setiap dua pemain yang bertindak sebagai satu pasukan (double). Tenisialah satu permainan yang boleh dimainkan di dalam gelanggang sama ada di luar mahupun di dalam dewan yang tertutup. Tenis boleh dimainkan oleh semua peringkatumur, lelaki dan wanita secara perseorangan, beregu dan beregu campuran. Antaraperalatan utama yang diperlukan untuk permainan tenis adalah seperti gelanggang,raket dan bola. Selain itu, peralatan pemain juga harus disediakan.Tenis berasal dari United Kingdom pada lewat kurun 90-an sebagai ³tenishalaman rumput´ yang mana mempunyai kaitan rapat kepada pelbagai permainanpadang/halaman rumput serta kepada permainan tenis dahulukala. Selepaspenciptaannya, tenis terkenal sehingga ke kelas atasan Inggeris sebelum berkembangdi seluruh dunia. Tenis merupakan salah satu acara dalam sukan olimpik dandimainkan oleh masyarakat dari pelbagai peringkat umur. Permainan ini bolehdimainkan oleh sesiapa yang tahu memegang raket, termasuk orang yang berkerusiroda.Peraturan permainan tenis masih tidak berubah sejak dari tahun 1980. Duapengecualian iaitu pada 1908 hingga 1960 yang mana seorang pemain harusmeletakkan kaki di atas tanah pada setiap masa, dan pengenalan tie break pada 1970.Penambahan terkini kepada pemain tenis profesional ialah penggunaan teknologielektronik bersama satu system cabaran.Tenis dinikmati oleh berjuta pemain yang berekreasi bersamanya dan jugamerupakan satu sukan yang terkenal di sleuruh dunia, terutamanya empat kejohananGrand Slam : Kejohanan Terbuka Australia, Kejohanan Terbuka US, KejohananTerbuka Perancis dan Kejonanan Wimbledon.
 
 22.0 SEJARAH DAN PERKEMBANGANNYA Ada beberapa pendapat tentang asal usul tenis. Ada yang menyatakan ianyaberasal dari negara Perancis pada kurun ke 11 yang dikenali sebagai ³jeu de paume´yang bermakna ³Main dengan tapak tangan.´ Bola yang digunakan ialah kulit kambingbiri-biri yang digumpal dan bola mesti melepasi tali seperti jaring badminton. Ada pulayang mengatakan ia berasal dari England pada kurun ke 19 dan dimainkan oleh orangatasan yang dikenali sebagai µreal tennis¶ atau µRoyal Tennis¶.Harry Gem dan kawannya Augurio Perera telah mereka satu permainan yangmenggabungkan elemen-elemen raket dan permainan bola lisut pelota, yang dimainkandi Birmingham, United Kingdom. Pada 1972, bersama dua orang doctor, merekamenemui kelab pertama tenis dunia di Leamington Spa. Suruhanjaya Leamington telahmerekodkan satu kejohanan pertama tenis yang diadakan pada 23 Julai 1884 di DewanShrubland.Walau bagaimanapun, pada Disember 1873, Major WC Wingfield seorangpegawai tentera British telah mengubahsuai dan mengasaskan permainan iniberdasarkan real tenis yang dimainkan di gelanggang rumput, reket seperti reketbadminton dan jaring setinggi 2.13m. Dari tarikh 1874 inilah tennis terus berkembangdan popular sehingga kini.
 
 3 Antara ringkasan perkembangan dan peristiwa penting tenis ialah :
1877Kejohanan tenis Wimbledon diadakan di atas gelanggang rumput.1878Servis Overhead diperkenalkan.1900Pertandingan Piala Davis (antara negara) diperkenalkan.1913Penubuhan International Lawn Tennis Federation.1926Kejohanan Pertama Tenis Profesional di Madison Square New York.1969Rekod perlawanan paling lama iaitu 5 jam 12 minit di antara P.Gonzoles dari Amerika danC.Pasarell di dalam 112 game.1970Sistem kiraan 'tie-break' diperkenalkn untuk menghadkan perlawanan berlarutan.

Activity (77)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Rafiza Diy liked this
Nur 'Atiqah liked this
Cheng 源川 liked this
Cheng 源川 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->