0 1 1

SULIT

JABATAN PELAJARAN NEGERI SEMBILAN
Pra-UPSR SEKOLAH-SEKOLAH RENDAH NEGERI SEMBILAN 2009 BAHASA MELAYU – PEMAHAMAN Julai 50 minit 011

Lima puluh minit

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. 2. Jawab semua soalan. 3. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C dan D. Bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. Hitamkan jawapan kamu pada kertas jawapan objektif yang disediakan. 4. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baru.

Kertas soalan ini mengandungi 13 halaman bercetak dan 1 halaman tidak bercetak [Lihat Sebelah 011

Soalan 1 berdasarkan gambar di bawah. 1 Mamat _________________ Wak Karim kerana kakinya cedera setelah terjatuh di dalam longkang.20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai.” kata Ketua Kampung Damai kepada anak-anak buahnya. A B C D memimpin mendukung memapah memaut 2 “Kesudian ____________ untuk mencemar duli di kampung ini membuatkan kita berasa bangga. mereka masih bermain bola sepak di padang. A B C D akan boleh masih sedang 4 _________________ hujan turun.SULIT -2- 011 Soalan 1 . A B C D beta patik tuanku baginda 3 Kamal ____________ belum tidur walaupun hari sudah jauh malam. A B C D Sekiranya Tatkala Andaikata Sementara SULIT .

A B C D mencabut mengumpil menarik mengopek SULIT [Lihat sebelah . A B C D di ke pada kepada Soalan 8 berdasarkan gambar di bawah. A B C D dengan kepada pada oleh 7 Setem berharga tiga puluh sen dilekatkan ____________ sampul surat itu.SULIT 5 -3- 011 Hamidun begitu ____________ mendengar ceramah itu hingga tidak sedar begnya dicuri. A B C D lena pegun khusyuk khayal 6 Encik Johnson amat tertarik ____________ puisi yang disampaikan oleh Aini. 8 Pekerja itu ____________ papan yang rosak dimakan anai-anai.

A B C D jurumudi jurucakap juruhebah juruacara 11 ____________ beradik itu memang pandai melukis. A B C D anai-anai Semut kuda tikus 10 Encik Deraman telah dilantik sebagai ____________ dalam majlis persandingan penyanyi terkenal itu. 12 Baginda Sultan sedang _________________ pingat kebesaran ke dada ayah. A B C D Dua Kedua Berdua Kedua-dua Soalan 12 berdasarkan gambar di bawah. A B C D melabelkan menampalkan menyematkan menggantungkan SULIT .SULIT 9 -4- 011 Akmal yang rajin macam _________________ telah dipilih sebagai ketua pasukan perkhemahan itu.

A B C D merdu lunak mersik serak Soalan 14 berdasarkan gambar di bawah.SULIT 13 -5- 011 Oleh sebab setiap hari mengadakan latihan kawat. A B C D bermasam muka bertegur sapa bertegang urat berkeras hati SULIT [Lihat sebelah . 14 Nek Siah _________________ daun pisang di atas bara api untuk dijadikan pembungkus kuih koci. A B C D keluaran pengeluar pengeluaran mengeluarkan 16 Helmi ____________ dengan kawannya bagi menegakkan pendapatnya yang tidak relevan. A B C D melayur menjemur membakar memanggang 15 Ubat gigi ____________ syarikat itu mendapat sambutan ramai. suara ketua pasukan pengakap itu menjadi _________________ .

SULIT 17 -6- 011 Nasihat yang diberikan oleh Guru Disiplin kepada Zaidi _________________ kerana dia tetap melanggar peraturan sekolah. A B C D Walhal Oleh sebab Sungguhpun Tambahan pula SULIT . A B C D bersila berlutut bertinggung berlunjur 19 _________________ Encik Zaquan anak jati Negeri Sembilan namun beliau tidak dibesarkan di sini. 18 Ibu duduk _________________ semasa menanam pokok bunga di halaman rumah. A B C D ibarat kambing dihalau ke air ibarat melukut di tepi gantang ibarat mencurahkan air ke daun keladi ibarat ketam mengajar anaknya berjalan betul Soalan 18 berdasarkan gambar di bawah.

Perkataan seerti bagi meleraikan ialah A B C D menanggalkan memisahkan menyatukan mendamaikan 21 Julia berasa gementar apabila namanya dipanggil untuk ditemu duga. I dan II II dan III I dan IV III dan IV SULIT [Lihat sebelah .SULIT 20 -7- 011 Zaidi berkejar ke arah Jehan dan Akil untuk meleraikan mereka yang sedang bertumbuk. Perasaan rindu akan ibunya tiba-tiba menimpa hati Hasmi. I dan III II dan III I. Dapur rumah saya lega kerana baru disambung. III dan IV II. Perkataan berlawan bagi gementar ialah A B C D tabah takut yakin berani Soalan 22 – 23 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. 22 I II III IV A B C D 23 I II III IV A B C D Buku latihan Sani lega kerana dikoyakkan oleh adiknya. Kalau ada masa yang lega saya ingin berkunjung ke rumahnya. Hamdan berasa lega setelah selesai menduduki UPSR. Hati Aida sayu mendengar berita bencana yang menimpa penduduk Aceh. Lawatan ke Melaka dibatalkan kerana tarikhnya menimpa tarikh peperiksaan. III dan IV Adik ketakutan apabila mendengar deruan air hujan menimpa atap rumah.

Jadi. A B C D 27 Vitamin yang sihat ada dalam sayur-sayuran hijau. Pencemaran bau di kawasan itu disebabkan oleh sampah yang tidak dikutip. Taman Sains yang telah diilhamkan oleh Guru Besar dibina di sebelah kolam ikan. Dia kawan lama saya semasa di Terengganu. 25 Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di bawah. SULIT . Taman Sains dan kolam ikan yang dibina bersebelahan adalah ilham Guru Besar. Sayur-sayuran hijau yang menyihatkan mengandungi vitamin. Apakah punca pencemaran bau di kawasan itu? A B C D Pencemaran bau di kawasan itu berlaku sejak minggu lepas.SULIT -8- 011 24 Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di bawah. Guru Besar telah membina Taman Sains yang diilhamkan oleh kolam ikan di sebelahnya. Kesihatan yang baik terdapat dalam vitamin sayur-sayuran. 26 Vitamin dalam sayur-sayuran hijau baik untuk kesihatan. Pencemaran bau di kawasan itu menyebabkan penduduk tidak selesa. A B C D Bilakah kamu mengenalinya? Mengapakah kamu mengenalinya? Di manakah kamu mengenalinya? Bagaimanakah kamu mengenalinya? Soalan 26 – 27 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. Pencemaran bau di kawasan itu semakin teruk sejak akhir-akhir ini. Sayur-sayuran hijau mengandungi vitamin yang baik untuk kesihatan Guru Besar yang telah mengilhamkan sebuah Taman Sains dibina bersebelahan dengan kolam ikan. A B C D Bersebelahan Taman Sains dibina kolam ikan yang diilhamkan oleh Guru Besar. pastilah saya mengenalinya.

Di hari minggu pantai Port Dickson penuh dengan orang ramai. Sesiapapun tidak dibenarkan meninggalkan tempat itu. Seorang telah mengambil buku di atas meja itu.SULIT -9- 011 Soalan 28 – 30 Pilih ayat yang betul. I dan II I dan III II dan IV III dan IV Surihani lebih tinggi daripada Shafikah. Kita jangan sekali menghina orang yang miskin. Kami terus terdiam apabila guru disiplin datang. Makanan yang disajikan oleh ibu masih belum berusik. I dan III I dan IV I. Azlan meninggalkan majlis itu di dalam kehampaan. III dan IV 29 SULIT . 28 A B C D I II III IV A B C D 30 I II III IV A B C D Bawalah apa sahaja makanan yang ada. Ambillah mana barang yang kamu suka. Petani berasa bimbang bila hujan semakin lebat. II dan IV II. Kehijauan pepohon itu menyegarkan pandangan.

Di atas tangga terdampar seorang lelaki yang berlumuran darah. mak? Dah tengah malam tak balik-balik. kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. dik?” bisik hatinya. “Ke mana ayah pergi. Keduadua beranak itu tergamam seketika sebelum menerpa orang yang mereka kasihi. ayah bekerja keras untuk mengumpulkan duit persekolahan kami adik-beradik. “Andai sesuatu terjadi kepada ayah. kamu masih bersekolah. Hidup kita susah. agaknya kerana hujan lebat. Mak. Pergilah tidur. Ayah kamu tidak mahu pelajaran kamu terjejas kerana menolongnya. Malam yang dingin itu bagai menggigit-gigit kulit dan tulangnya. dia berteduh di mana-mana.” kata Mak Leha sambil menyembunyikan kerisauannya yang semakin memuncak. bagaimanalah nasib kita. Tambahan pula. Kadir melompat bangun untuk membuka pintu. biar mak saja yang tunggu.” tutur Mak Esah lagi. “Kadir tak mahu tidur selagi ayah tak balik. Dalam cahaya pelita yang samar-samar itu. Tiba-tiba hatinya sayu memikirkan hal mereka.” pintas Mak Leha memutuskan lamunan Kadir. kamu akan menduduki peperiksaan SPM tahun ini. Petang tadi Kadir nak mengikut ayah mencari rotan pun ayah tak izinkan. Sekejap lagi pulanglah dia. Tiba-tiba terdengar bunyi pintu diketuk orang. Tanggungjawab kamu belajar bersungguhsungguh. Bahaya ke hutan seorang diri. 31 Apakah yang sedang difikir oleh Kadir pada malam itu? A B C D Nasib adik-adiknya Keselamatan ayahnya Kemiskinan keluarganya Peperiksaan yang bakal menjelang SULIT . Kadir tahu sejak akhir-akhir ini. “Ayah. Sebagai anak sulung. pergi kamu tidur. Azam dan Esah yang telah lama dibuai mimpi. apa yang berlaku?” Kadir meraung melihat keadaan ayahnya. Bawa ayah naik. ”Ayah diserang harimau di hutan tadi. Kasihan ayah. “Kadir. Kadir memerhatikan deretan adik-adiknya. ayah dah tak berdaya ni. namun nyanyiannya masih kedengaran di cucur atap.” ujar Kadir lagi. esok nak ke sekolah. [Lihat sebelah Hujan lebat baru reda.SULIT -10- 011 Soalan 31 – 35 Baca petikan di bawah.” tanya Kadir kepada ibunya. tunjukkan contoh yang terbaik untuk adik-adik kamu.” Pak Yop terketar-ketar menahan kesakitan. Kadir duduk meringkuk memeluk lututnya. “Sudahlah Kadir. kurus kering badannya. “Entahlah. Kadir nak bekerja ayah tak izinkan. Fikri.

SULIT [Lihat sebelah . Kadir mendengar nasihat ibunya. Kadir berbudi bahasa dengan adik-adiknya.SULIT -11- 011 32 Ke manakah perginya Pak Yop? A B C D Mencari rotan di hutan Memburu haiwan di hutan Mencari akar kayu di hutan Memasang perangkap di hutan 33 Berapa orangkah adik beradik Kadir? A B C D Dua orang Tiga orang Empat orang Lima orang 34 Mengapakah badan Pak Yop kurus kering? A B C D Dia bekerja keras Dia ada penyakit Hatinya selalu risau Sering tidur lewat malam 35 Rangkai kata tunjukkan contoh yang terbaik kepada adik-adik kamu dalam petikan di atas merujuk kepada A B C D Kadir rajin membantu ayahnya mencari rezeki. Kadir berjaya dalam peperiksaan SPM.

Thailand.661. Republik Chechz.983. Itali. Maldova. Selain peserta dari Malaysia. Bertemakan Pengantarabangsaan Bahasa Melayu. Pakistan. pertandingan ini dapat merapatkan hubungan para peserta dan negara yang mempunyai bangsa serta budaya berbeza melalui bahasa. piala iringan dan wang tunai RM 10. Perancis. Johan bagi setiap kategori akan membawa pulang piala pusingan. syarikat yang mengendalikan pertandingan pidato itu. Pengarah Urusan AG Bestari Event. kemudian jawab soalan berikutnya. Beliau berkata demikan ketika taklimat dan undian khas pertandingan di Hotel Crystal Crown. Empat orang juri akan memilih 10 orang peserta antarabangsa dan lima orang peserta nusantara untuk bertanding di peringkat separuh akhir yang akan diadakan di Universiti Malaya. katanya. antara tujuan pertandingan ini diadakan untuk membantu para peserta lebih cekap bertutur. Seramai 46 orang peserta iaitu 35 orang bagi kategori antarabangsa dan 11 orang bagi kategori nusantara menyertai pertandingan berkenaan yang dianjurkan untuk tahun yang ketiga. Seterusnya lima orang peserta antarabangsa dan tiga orang peserta nusantara pula akan memasuki peringkat akhir yang bakal diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya pada hari Jumaat ini. pertandingan itu dianjurkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi. Kementerian Pelajaran Tinggi menghantar surat mengenai pertandingan ini kepada negara luar dan mana-mana universiti di negara berkenaan yang berminat menghantar wakil pelajar mereka menyertainya. Belarus. Bosnia Herzegovina. KUALA LUMPUR. Menurut Encik Abdul Halim Ibrahim. Singapura. Setiap peserta perlu melalui saringan pidato mengikut tajuk yang dipilih oleh mereka.SULIT Soalan 36 – 40 -12- 011 Baca petikan di bawah. Jerman. 2 Mac – Penggunaan Bahasa Melayu kini semakin meluas dan diiktiraf di seluruh pelosok dunia. peserta dari Indonesia.322. United Kingdom. Naib juara pula bakal memenangi piala iringan dan wang tunai RM 7. Bagi memilih para peserta. China. Hal ini terbukti apabila Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu Piala Timbalan Perdana Menteri 2009 yang berlangsung di sini dari semalam hingga 7 Mac ini. Selain itu. Australia. Manakala tempat ketiga memperoleh piala iringan dan wang tunai RM 3. berjaya menarik penyertaan masyarakat dari enam benua. Kementerian Pelajaran dan Kementerian Penerangan. Rusia dan Amerika Syarikat turut mengambil bahagian. Palestin. Petaling Jaya. SULIT .

Kementerian Pelajaran Tinggi dan Syarikat AG Bestari Event Syarikat AG Bestari Event. Kementerian Pelajaran dan Kementerian Penerangan Kementerian Pelajaran Tinggi. Putrajaya 40 Pilih pernyataan yang benar berdasarkan petikan. Iklan melalui internet Menghantar surat kepada negara luar Pergi ke universiti setiap negara 39 Di manakah pertandingan akhir pertandingan tersebut dijalankan? A B C D Universiti Malaya Pejabat Syarikat AG Bestari Event Hotel Crystal Crown. Dua peringkat perlu dilalui oleh setiap peserta sebelum menjadi juara.SULIT 36 -13- 011 Siapakah penganjur Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu Piala Timbalan Perdana Menteri 2009? A B C D Timbalan Perdana Menteri dan Syarikat AG Bestari Event dan Kementerian Pelajaran Tinggi Kementerian Penerangan. Petaling Jaya Pusat Konvensyen Antarabangsa. KERTAS SOALAN TAMAT SULIT . Seramai 10 orang peserta akan bertanding pada peringkat akhir. Kementerian Pelajaran dan Kementerian Penerangan 37 Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu Piala Timbalan Perdana Menteri 2009 dibahagikan kepada A B C D satu kategori dua kategori tiga kategori empat kategori 38 Bagaimanakah cara pihak penganjur memilih para peserta yang ingin menyertai pertandingan pidato tersebut? A B C D Iklan melalui akhbar. Kali pertama pertandingan ini dijalankan pada tahun 2007. A B C D Semua pemenang akan menerima piala pusingan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful