MEMBINA IMEJ

Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Perak, Ipoh

MEMBINA IMEJ
DEFINISI IMEJ KEPENTINGAN IMEJ DIRI MENGETAHUI DAN MEMAHAMI KEPENTINGAN IMEJ = POSITIF - NEGATIF GAYA PENAMPILAN MENGENAL PASTI PENYESUAIAN MENYESUAIKAN MENGIKUT SITUASI MENGAMALKAN TATASUSILA YANG BERHEMAH MENGAMALKAN GAYA HIDUP SIHAT
Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Perak, Ipoh

IMEJ MERUPAKAN GAMBARAN DIRI YANG DITAMPILKAN TERMASUKLAH

CARA BERCAKAP RUPA PARAS (Pengucapan, (fizikal, penyebutan kesihatan dan dan kefasihan penjagaan diri) menutur katakata)

BERPAKAIAN DAN BERTINDAK (Gaya yang ditampilkan)

PERAWAKAN HIASAN DAN TAMBAHAN GERAK GERI DAN (Mimik muka, PERSEKITARAN isyarat badan)

RAKAN TAULAN

Plly Bird, 1997

IMEJ MENTAL
Dikaitkan dengan jiwa dan kerohanian seseorang Seseorang yeng memounyai jiwa yang negatif seperti bersikap takut, suka membenci dan saling mendengki hanya akan memberi kesan buruk bukan sahaja kepada diri mereka sendiri tetapi juga orang lain. Perasaan gembira tenang atau marah sekalipun boleh digambarkan pada air muka seseorang itu dan tentunya mereka tidak akan dapat menyembunyikannya.

IMEJ SPRITUAL
Dikaitakan dengan minda seseorang yang bertindak mengawal cara bercakap, berpakaian, cita rasa dan sebagainya.

IMEJ FIZIKAL
Lebih kepada apa yang membalut tubuh badan seseorang itu. Seseorang tidak harus berlebihan dan tidak terlalu kurang dalam penampilan mereka. Individu berkemungkinan sama dari segi pencapaian termasuk pelajaran, kerjaya mahupun alam rumahtangga, tetapi apa yang membezakan dengan orang lain adalah sikap mereka. Bersikap positif penting bagi memastikan menjadi individu yang boleh membawa diri dan disenangi oleh orang lain ke mana dan di mana sahaja.

Imej INDIVIDU Imej BANGSA dan NEGARA Mempunyai pengetahuan tentang penampilan diri sudah pasti dapat meningkatkan

Imej KELUARGA

Imej AGAMA

Imej INSTITUSI / ORGANISASI

Imej MASYARAKAT

KEJAYAAN

KEGAGALAN

TANPA imej tidak akan wujud sesuatu yang bernilai pada diri anda !

Imej boleh MEMBINA atau MEMUSNAHKAN KEPERCAYAAN orang lain terhadap kita.

Imej berperanan memberi kekuatan dalaman dan keyakinan Jangan beri peluang kepada orang lain memberi pandangan dan membuat tanggapan negatif terhadap diri kita.

Gaya diri bermaksud tingkah laku atau sikap. Tingkah laku melibatkan pergerakan seperti berdiri, berjalan dan duduk. Manakala Sikap melibatkan tatatertib dan sopan santun serta dapat melakukan sesuatu tugas dengan penuh keyakinan.

PENYESUAIAN MENGIKUT SITUASI Kita tidak perlu meniru orang lain tetapi cuba sedaya upaya untuk mengubahsuai diri menjadi diri sendiri.

JADILAH DIRI ANDA SEBENAR

PEKA DENGAN KEHENDAK SOSIAL BUDAYA

BERSIH DAN RAPI

RINGKAS DAN MENAWAN

SELESA

imej itu TIDAK terletak pada pangkat, kecantikan, harta kekayaan