PILE ELECTROCHIMICE

Frecvent folosim ca sursa de curent electric continuu pilele electrochimice sub forma bateriilor sau a acumulatoarelor. Pilele electrochimice, numite si pile galvanice, sunt sisteme in care energia chimica este convertita in energie electrica.
CONSTRUIREA UNEI PILE ELECTROCHIMICE
Realizati un electrod de zinc.Pentru aceasta turnati intr-un pahar Berzelius solutie de sulfat de zinc,ZnSO4,de concentratie 1M,si cufundati in solutie o placa de zinc. Construiti in aceeasi maniera si un electrod de cupru,folosind solutie de sulfat de cupru,CuSO4,de concentratie 1M si o placa de cupru. Se umple un tub in forma de U cu solutie saturata a unei sari (KCl, NaCl NaNO3,NH4NO3). Capetele tubului se astupa cu dopuri de vata sau hartie de filtru.Tubul astfel pregatit se introduce cu un bat in fiecare pahar. Acest tub se numeste punte de saresi face legatura dintre solutiile celor doi electrozi.Intre placile de cupru si zinc se conecteaza un voltmetrusi un intrerupator.Inchideti circuitul electric cu ajutorul intrerupatorului si observati acul indicator al voltmetrului.

Schema unei pile electrochimice TIPURI DE PILE ELECTRICE  PILA LECLANCHE  PILA GALVANICA ALCALINA  ACUMULATORUL CU PLUMB PILA LECLANCHE .

) Zn / Zn2+ . Cu ajutorul unui fir metalic se realizeaza legatuara intre bara de cupru si cea de zinc. In circuitul acesta aducem un voltmetru sau un alt consummator si un intrerupator I. Ca sa facem o legatura intre cele doua pahare folosim un tub in forma de U indoit de doua ori in unghi drept in care s-a introdus solutie saturata a unei sari .) Zn / H2SO4 /Cu ( + ) sau ( .ACUMULATORUL CU PLUMB Pila Volta este alcatuita din doi electrozi de Zn si Cu solutie de H2SO4 ( . SO42/ Cu ( + ) La electrodul ( .= 2H 2H ® H2 Reactia totala este: Zn + H2SO4 = ZnSO4 + H2 In cazul de mai sus pila da curent electric prin solubilitatea Zn. care devine anod. Experimente: 1. si degajarea hidrogenului din catod.) are loc reactia : Zn ® Zn2+ + 2eiar la electrodul ( + ) au loc ractiile: 2H+ + 2e. Sa se construieste montajul simplu indicat in figura de mai jos. Pentru aceasta se utilizeaza 2 pahare Berzelius.

(oxidare) Cu2+ + 2e. iar cuprul de a se depune.(KCl. NaNO3). NH4NO3. zincul are tendinta de a trimite ioni in solutie. Ecuatiile care iau loc in semicelule sunt: Zn → Zn2+ + 2e. In locul acestui tub se poate folosi si o hartie de filtru imbibata cu sarurile mentionate mai sus. Acest tub se numeste punte de sare. Zn2+ si cationic din puntea (Na+) Cu2+ . deci se sesizeaza prezenta unei diferente de potential. Figura de mai jos modeleaza procesele ce au loc in celula galvanica dupa un timp. Dupa cum am constatat experimental. Observatie: La inchiderea circuitului se observa de deviatia a acului voltmetrului. Capetele tubului sunt astupate cu hartie de filtru sau vata.→ Cu (reducere) In circuitul exterior curentul circula de la zinc la cupru deoarece zincul este electrodul negativ si cuprul cel pozitiv.

. Acumulatorii sunt un mod eficient de a face electricitatea portabilă. [2] chimia acestei celule mai târziu a fost adaptat cu succes pentru fabricarea de baterii uscate .Anioni Fiecare celula galvanica sau pila poate fi reprezentata astfel: Zn | Zn2+ | | Cu2+ | Cu unde prin linia simpla se marcheaza limita de separare lichid solid. ACUMULATORUL CU PLUMB Acumulatorii sunt echipamente ce transforma energia chimica în electricitate. un cátodo (polo positivo) de carbono . cupru. y un ánodo (terminal negativo) de zinc. y su diseño fue bastante copiado. [ 2 ] La química de esta celda fue más tarde adaptada con éxito para la fabricación de pilas secas . argint-. o depolarizer de dioxid de mangan şi un anod (borna negativă) de zinc. iar designul său a fost destul de copiat. un despolarizador de dióxido de manganeso . [1] Leclanché bateria a fost. Pe masură ce întregul glob devine dependent de electricitate. Bateria sau celule Leclanché este o celula de combustibil a fost inventat primare şi patentat de către Georges Leclanché în 1866. Plumbul este de obicei asociat cu alte minerale. Conţinea o soluţie de conductibilitate ( electrolit ) din clorura de amoniu . folosirea lui datānd din 6500 I.. Ţevi de plumb antice au fost descoperite in Egipt datānd din timpul lui Pharaohs ce a folosit plumbul in emailul obiectelor de ceramică. mobilitatea bateriilor joacă un rol si mai important în viata de zi cu zi. PLUMBUL Plumbul este unul dintre primele metale folosite de către oameni. iar prin linia dubla se noteaza punte de sare. Contenía una disolución conductora ( electrolito ) de cloruro de amonio . Prin conventie se scrie prima celula in care are loc oxidarea. acumulatorii furnizează energie în scopul de a înlocui energia electrică furnizată de reteaua electrică. în esenţă. o versiune independent o baterie de teren. un catod (terminal pozitiv) de carbon .zinc. [ 1 ] La pila Leclanché era esencialmente una versión independiente de una batería de tierra.Ch. In plus.

Pentru acumulatorul de 12 V (pentru autoturisme). 4. Borne din plumb. Electrolit. Alcătuirea acumulatorului cu plumb O carcasă din polietilenă (monobloc) 1. maleabilitatea. polipropilenă (in cazul acumulatorului de autoturism). o soluţie diluată din acid sulfuric si apă. care in starea asa-numită “neformate” sunt acoperiţi cu o pasta din oxizi de plumb (de exemplu : Pb3O4 si litarga . punct de topire scăzut. proprietaţi electrice si rezistenta indelungată. legătura dintre baterie si corpul ce are nevoie de energie. ebonită. rezistenţa la coroziune. Plumbul are rata cea mai ridicată de reciclare dintre toate materialele industriale din lume. Procesul continuă cu realizarea grătarelor de plumb. Procesul de fabricare Procesul de fabricare incepe cu producţia carcaselor (monobloc). 2. Separatori plăci din material poros sintetic. realizate din plumb. Placi interne pozitive si negative. făcāndu-l indispensabil in industria mondială. Vasul acumulatorului trebuie să reziste la acţiunea electrolitului (H2SO4 diluat) si se execută din sticlă. 3. monoblocul este imparţit in 6 diviziuni / celule.proprietaţile sale naturale precum masa.

Apoi. acid sulfuric si apă este aplicată pe grătare. Porii din separatori permit curentului electric să circule intre placi in timp ce impiedică scurt circuitele. folosite ca izolatori intre placile pozitive si cele negative. o pastă formată din oxid de plumb. plăcile pozitive si plăcile negative trebuiesc separate pentru a preveni scurt-circuitele. Materialele expandate alcătuite din diverse pudre sulfuroase sunt adāugate in această pastă pentru a realiza placile negative.PbO) si placilor din plumb si aliaj din alte metale. Separatorii sunt folii de plastic subţiri. Un acumulator trebuie sa aibă placi pozitive si negative pentru a transmite curent. In interiorul bateriei. .

acumulatorul nu mai poate debita curent. Bornele de plumb sunt sudate. Curentul este degajat de baterie cu atăt mai repede cu cāt există un circuit intre borna pozitivă si cea negativă.2V. . Un acumulator cu plumb ĭncarcat are o t. concentraţia acidului descreşte. este incărcarea. tensiunea aproximativa este de 2V /celula. Intr-un acumulator normala acid-plumb. de circa 2.e. cum ar fi un autoturism. bornele bateriei sunt conectate la o sursa de curent si bateria este incarcata mai multe ore la rănd. iar plăcile negative cenuşii şi acoperite cu plumb negricios. o placă pozitivă este imperecheată cu o placă negativă si un separator. Cei mai mulţi dintre oameni nu realizează ca un acumulator cu plumb funcţionează pe baza unui proces continuu de ĭncărcare-descărcare. Dupa aceasta bateria este umplutăă cu electrolit si apoi este fixat capacul. şi se gaseşte cate unul in fiecare celulă. care consta in principal in alimentarea cu curent a acumulatorului. Atunci cănd o baterie este conectată la o sursă ce are nevoie de curent. Electrozii sunt cufundaţi intr-o soluţie apoasă de acid sulfuric.m. Procesul de descărcarea a acumulatoarelor cu plumb Descărcarea acumulatoarelor cu plumb comportă următoarele reacţii chimice globale: Situaţia ĭnainte de descărcare: Electrod pozitiv (PbO2) H2SO4 Electrod negativ (Pb) Sensul curentului ĭn element: Circulaţia ionilor: H2+ + SO4 . deci un total de 12V. electrozii se transformă. plăcile pozitive ajung de culoare cafenie si acoperite cu PbO2. Elementele sunt aşezate in monobloc. apoi rămāne cătva timp aproape canstantă. Plăcile se sulfatează. Bateria se verifică de scurgeri Ultimul pas. Acest pachet se numeşte element. tensiunea scade destul de repede la Ud = 1. CUM FUNCŢIONEAZĂ ACUMULATORUL CU PLUMB? O baterie ĭnmagazinează energie pentru uz ulterior. curentul iese din baterie si bateria incepe să se descarce. Prin aşa-nimita operaţie de “formare” (a carei reţea diferă de la un mod de fabricaţie la altul). Ea produce tensiune dintr-o reactie chimică produsă intre două materiale diferite (placa pozitivă si cea negativă) care sunt introduse ĭn electrolit. Ĭn funcţionare.Reacţii chimice la electrozi: PbO2 + H2 + H2SO4 = PbSO4 + 2H2O Pb + SO4 = PbSO4 Situaţia finală a electrozilor: PbSO4 PbSO4 Concluzie: Cele două plăci fiind identice. Celulele sunt unite printr-un metal ce transmite curentul electric. Ĭn timpul acestui proces.Ĭn următoarea fază.95V.

reacţiile chimice sunt inverse: Situaţia ĭnainte de ĭncărcare: Electrod pozitiv (PbSO4) H2SO4 Electrod negativ (PbSO4) Sensul curentului ĭn electrod: Circulaţia ionilor: SO4 -. Pe masură ce acumulatorul se descarcă.scazănd apoi din nou brusc. .H2+ + Reacţii chimice la electrozi: PbSO4 + SO4 + 2H2O = PbO2 + 2H2SO4 PbSO4 + H2 = Pb + H2SO4 Situaţia finală a electrozilor: PbO2 Pb Concluzie: Prin ĭncărcarea acumulatorului se restabileşte situaţia iniţială si concentraţia acidului creşte. plăcile de plumb devin din punct de vedere chimic asemănătoare.8V. deoarece sub această valoare reacţiile chimice nu mai sunt reversibile. reinstalind diferenţele chimice dintre plăci. Procesul de ĭncărcare a acumulatoarelor cu plumb La ĭncărcare. descărcarea trebuie ĭntreruptă.-. acidul devine mai slab şi tensiunea scade. Acumulatorul devine ĭncărcat atunci cănd primeşte iar curent. Cănd tensiunea a ajuns la 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful