LARI JARAK SEDERHANA Biasanya terdapat dua acara yang digolongkan sebagai acara jarak sederhana, iaitu 800

meter dan 1500 meter. Kedua-dua acara ini disertai oleh lelaki dan wanita. 1.0 800 meter Lapan ratus meter adalah sejenis acara larian yang dijalankan di atas trek sama ada berturap atau di atas rumput. 1.1 Peraturan-peraturan 1.1.1 Permulaan Setiap peserta akan ditentukan lorong masing-masing mengikut undian. Pelari yang diletakkan di lorong pertama dianggap paling baik, kerana dia dapat melihat setiap pergerakan yang dilakukan oleh peserta lain memandangkan kedudukan mereka adalah di hadapan mengikut lorong. Apabila mereka melepasi 100 meter pertama, mereka akan memotong masuk ke lorong pertama. Di sini pelari yang berada di lorong paling luar perlu memotong masuk mengikut satu garisan lurus. 1.1.2 Pakaian Dalam acara 800 meter, pelari boleh bertanding sama ada memakai kasut (spikes) atau tidak memakai kasut. Namun begitu berlari dengan memakai kasut adalah lebih baik kerana ia dapat memberi cengkaman yang kuat pada trek. Selain dari itu baju dan seluar yang dipakai mestilah ringan dan tidak serap air supaya tidak wujud halangan ketika berlari. Peralatan lain yang diperlukan ialah pistol untuk melepaskan pelari dan alat perakam waktu untuk mencatat masa. Blok permulaan tidak diperlukan kerana pelari dilepaskan dalam keadaan berdiri. Pakaian mesti bersih dan tidak lutsinar serta tidak menjolok mata apabila pakaian peserta basah. Jika pakaian tidak senonoh maka pelari itu boleh dibatalkan penyertaannya. Ini kerana dia akan mengganggu konsentrasi peserta lain. Pada setiap pelari, nombor mesti dilekatkan pada baju dan seluarnya supaya mereka senang dikenal pasti oleh pengadil.

1. Ini kerana dengan adanya keseimbangan diri.16 inci). Ia digunakan kerana kaki dapat diletak paling dekat dengan garis permulaan dan tangan dapat bergerak bebas serentak dengan pergerakan kaki. Selain dari itu mereka juga ditegah berlari luar dari trek atau cuba menghalang pergerakan pelari lain. cara permulaan dengan cara berdiri amat sesuai sekali. 1. Jika ada di antara pelari yang mendapat sebarang bantuan dari luar maka dengan automatik larian mereka dibatalkan walaupun mendapat kedudukan pertama. Satu perkara yang penting di sini ialah ketika pelari dilepaskan. jika mereka menerima bantuan luar atau tidak berlari atas trek maka mereka dibatalkan keputusan walaupun mereka tiba dahulu.Untuk menghabiskan dua pusingan itu.Kasut yang dipakai mestilah mengikut spesifikasi antarabangsa yang telah ditentukan.1.3 Arahan dari Pelepas dan Tolak-menolak Ditegah Semua peserta akan dimulakan dengan arahan ‘ke garisan’ (bersedia) kemudian pistol akan ditembak.4 Cara Membuat Larian Bagi pelari dalam acara jarak sederhana atau pertengahan (800 meter) selalu mengguna cara berdiri semasa permulaan. . peserta dapat berada di dalam trek apabila ditolak.5 Ke Garisan Penamat Setiap peserta perlu menghabiskan dua pusingan dalam sebuah trek 400 meter. Dalam acara 800meter. Jika ada di antara peserta menolak maka penyertaan mereka akan dibatalkan.1. Begitu juga dengan horizontal force dan vertical force. mereka perlu mengimbangkan diri di antara turning force dengan linear force. Ini penting untuk mengelakkan diri semasa peserta menggunakan kasut untuk tujuan lain.1. 1. Pelari juga dilarang tolak-menolak ketika larian berlangsung. Setiap kasut hanya dibenarkan menggunakan sejumlah enam paku dengan panjangnya tidak melebihi 25 mm (1 inci) dengan diameter paku tidak boleh melebihi 4 mm (0.

1.3 Kesimpulan Pada keseluruhannya acara 800 meter sangat digemari oleh peserta walaupun kadang-kadang sangat meletihkan mereka kerana pelari 800 meter dapat membaca taktik saingannya sebelum membuat keputusan. dan supaya mereka tidak memotongnya maka dia perlu berlari tidak terlalu ke dalam. Pelari yang mendahului pelari-pelari lain juga ada kelemahan di mana tidak dapat melihat apa yang nerlaku di belakang dan terpaksa mengikuti rentak larian sendiri.2 Aplikasi Dalam larian 800 meter. pelari mesti berelari agak laju tetapi langkah kaki jangan terlalu lebar. dan ini merupakan taktik yang baik. . Dengan adanya sedikit pengetahuan tentang pelari lain. teknik permulaan amat penting supaya dapat mencari kedudukan yang baik sebaik sahaja peserta-peserta dilepaskan. pelari masing-masing berusaha melepasi badan dan kaki mereka. sedikit sebanyak dapat membantu pelari mengatur strategi serta mengurangkan variebel dalam satu-satu larian. Dengan kata lain bahagian dada menjadi ukuran penting. Namun untuk berjaya dalam acara ini seorang pelari itu mesti bersedia dari segi mental dan fizikal supaya dapat mengatasi segala halangan.Apabila tiba di garisan penamat. Selain dari mengetahui kebolehan diri sendiri. Bagi 200 meter pertama. ialah cuba menjarakkan diri daripada pelari lain setelah mendahului dalam larian itu. 1. Dengan berada di hadapan maka seseorang itu dapat berlari di lorong paling dalam terutama larian di lengkung trek yang dapat menjimatkan banyak masa dan tenaga. Selain dari itu pelari juga harus berhati-hati dengan pelari lain. Masa diambil apabila api kelihatan dari pistol hingga peserta tiba ke garisan penamat (dada menyentuh benang). Ini sebagai satu kaedah untuk mengelakkan saingan peserta lain serta memberi satu kesan psikologi kepada mereka. seorang pelari jarak pertengahan perlu juga tahu akan kebolehan dan kelemahan pelari lain. Satu perkara lagi yang perlu diambil perhatian apabial seseorang pelari itu sedang mengatasi pelari lain.

Manakala bagi pelari yang berada di lorong luar sekali perlu berlari dalam garisan lurus untuk suatu jarak sebelum menuju ke lorong pertama.1. sama seperti acara 800 meter. 2. Sebaik sahaja mereka dilepaskan. kaedah latihan dari cara progresif. Tetapi uang berbeza sedikit ialah memandangkan larian ini lebih jauh daripada larian 800 meter kasut yang dipakai bibenarkan tanpa paku. Begitu juga dari segi arahan yang dikeluarkan oleh pengadil tidak berbeza dengan larian 800 meter. Oleh itu. Mengenai cara bermula. Peralatan uang diperlukan boleh dikatakan hamper sama dengan peralatan untuk acara 800 meter seperti kasut (spikes). alat perakam masa dan pakaian yang bersesuian. Untuk mencapai peringkat-peringkat seperti yang dinyatakan.1 Permulaan Setiap peserta akan bermula di lengkung kedua trek 400 meter dan mereka diletakkan mengikut undi yang telah dijalankan. Ada beberapa peralatan penting yang perlu digunakan seperti loceng penamat pusingan. semua pelari akan cuba memasuki lorong pertama atau lorong paling dalam agar masa larian dapat dicepatkan. benang di garis penamat.0 1500 meter Dalam acara 1500 meter latihan yang intensif dan konsisten amat penting untuk mencapai satu tahap kecergasan yang tinggi.2.1 Peraturan-peraturan 2. Di sini pelari yang diundi untuk lorong pertama paling beruntung. paru-paru dan otot pelari dapat dilazimkan supaya dapat memenuhi keperluan oksigen apabila kadar bekerja meningkat. . iaitu dari senang kepada yang susah bertambah penting untuk mencapai kejayaan. iaitu ‘bersedia’ dan ‘mula berlari’ sebaik sahaja pistol ditembak. seorang pelari harus melalui latihan yang lama dan bersistem agar jantung. kebanyakan pelari menggunakan kaedah berdiri. pistol. Larian ini memerlukan daya ketahanan yang tinggi kerana masa yang diperlukan untuk menghabiskannya kurang daripada dua minit.

2 Aplikasi Apabial pistol dibunyikan. pelari mempunyai dua matlamat.3 Jenis Trek Semua jenis trek sama ada berumput.2.1.1. Begitu juga cara masa diambil. 2. dan mendapat kedudukan terbaik semasa berlari. .1. pelari mesti berlari dengan pantas pada 100150 meter pertama kemudian berlari dengan kelajuan biasa. 2. satu taktik yang perlu digunakan ketika perlumbaan bermula.4 Tamat Larian Peraturannya adalah sama seperti acara 800 meter. Ini bukan sahaja memberi semangat kepada diri sendiri malah memberi satu kesan psikologi kepada pesaingnya.2 Larian batal Setiap pelari yang berlari sebelum dilepaskan oleh pelepas akan dianggap batal dan akan diberi amaran. 2. seorang atlit mesti tahu akan kebolehan serta siapa lawan mereka. Manakala pelari yang sengaja berlari di luar trek juga akan dibatalkan penyertaannya kecuali ia ditolak dan bagi yang menolak akan dianggap sebagai penyertaan tidak sah. Adalah dicadangkan jika boleh seorang pelari harus berlari dalam kelajuan yang sama bagi menamatkan larian dan pada pusingan ketiga iaitu 220-400 meter terakhir. pelari mesti memecahkan diri daripada kumpulan yang mengekorinya. iaitu membaiki masa ciptaannya. Jika orang yang sama mengulangi kesilapan akan dikeluarkan daripada menyertai acara tersebut. bitumen atau tiruan boleh digunakan kecuali trek yang diubahsuai seperti meletak spring yang boleh membantu pelari tidak boleh digunakan. Selain dari itu dia juga mesti ada strategi yang tersendiri. Ia ada banyak manfaat. Oleh itu. Jadi untuk mencapai kedua-dua hasrat di atas. boleh dikatakan hamper semua pelari jarak 1500 meter cuba mendapat kedudukan terbaik di depan kerana dapat berada di lorong terdalam. Selalunya dalam satu-satu perlumbaan. seperti menjimatkan tenaga dan masa serta dapat mengelakkan diri daripada dihimpit oleh pelari lain.

Ini kerana jika seorang peserta itu tidak mempunyai kecergasan yang diperlukan. Ini adalah kerana jika seorang pelari itu tidak bersemangatsebagaimana minatnya untuk mencapai kecergasan yang tinggi dengan latihan yang keras . kelajuan. semangat dan kehendak memainkan peranan terpenting untuk berjaya. Daripada perbincangan di atas dapatlah dikatakan bahawa bukanlah mudah untuk mempraktikkan segala strategi di atas tanpa latihan yang mencukupi. ia mempunyai hubungan yang rapat dengan strategi (larian untuk mengatasi masa) dan taktik (pengubahsuaian ketika berlari untuk menghadapi lawan). 2.eliputi berbagai jenis latihan seperti memecut. Oleh itu. Yang menjadi penekanan ketika berlatih ialah daya tahan dan penggunaan teknik yang berkesan semasa berlumba.3 Kesimpulan Ternyata bahawa acara jarak pertengahan atau sederhana tidak jauh bezanya dengan acara larian jarak jauh apabila ditinjau dari aspek latihan. ia harus dipelbagaikan dalam satu larian 1500 meter seperti menambahakan kelajuan untuk mencapai satu rentak yang dikehendaki. dicadangkan agar untuk menjadi seorang pelari jarak sederhana.Apabila mengatakan tentang aplikasi. meninggikan kelajuan untuk mengejar pelari lain atau meninggalkan peserta lain dari awal hingga akhir perlumbaan. Berkenaan dengan kelajuan. maka ia akan ketinggalan atau menarik diri atau berlumba separuh jalan. Ini perlu untuk membina satu daya tahan. teknik dan semangat apabila berlari dalam satusatu pertandingan. Jadi seorang pelari yang ingin berjaya patut berlatih secara konsisten serta . jogging dan sebagainya. larian jauh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful