Jenis-jenis khemah

Jenis-jenis khemah

Ridge Tent ‡ Mempunyai tiang yang melintang di sepanjang bumbung. ‡ Diperbuat daripada material nylon yang ringan supaya mudah dibawa dan dilipat. .

Dome Tent ‡ Berbentuk gelembung dan menggunakan material yang sesuai dan fleksibel. ‡ Ringan. . mudah dibawa dan sesuai digunakan untuk perkhemahan.

.Frame Tent ‡ Khemah jenis besar yang digunakan untuk perkhemahan yang keluarga. ‡ Rangka khemah akan dipasang dahuludan kanvas dipasang kemudian.

. ‡ Khemah jenis sudah jarang digunakan dan digantikan dengan jenis DOME .Bell Tent ‡ Mempunyai satu tiang tinggi di puncak khemah.

Cara mendirikan khemah dome .

‡ Keluarkan tiang dan pacang serta tali-tali dan letakkan di tempat yang berbeza. ‡ Pastikan tiang itu tidak terputus di tengah-tengah. ‡ Buka kain tapak dan buka sepenuhnya khemah. .‡ Keluarkan khemah serta kain tapak (ground cloth). ‡ Sambungkan tiang-tiang yang bersambung dengan getah. ‡ Seterusnya masukkan tiang yang tersedia itu ke lubang luar khemah bermula dari satu sisi ke sisi bertentangan.

sekarang anda akan mendirikan khemah tersebut. ‡ Tempatkan hujung tiang itu di lubang sisi khemah. ‡ Semasa anda hendak memasukan tiang ini anda hendaklah membengkokkan tiang tersebut kepada bentuk D. ulangi proses ini untuk tiang lagi satu.‡ Setelah tiang itu kelihatan seperti huruf x. . Dan pastikan rakan anda juga buat benda yang sama pada sisi yang bertentangan.

‡ Apabila siap. .‡ Seterusnya memasang kain hujan ( kain luar) pemasangan kain ini adalah sama caranya dengan pemasangan khemah tadi. pastikan kain tapak itu kemas dan tidak terkeluar. ‡ Memasang pacang di sekeliling khemah agar khemah itu kemas dan tidak mudah diterbangkan angin.

‡ Untuk buka semula khemah caranya sama seperti memasang khemah itu tetapi secara terbalik. Tapi sila pastikan khemah anda kering sebelum gulung dan buka semula khemah itu apabila sampai di rumah untuk pastikan khemah itu berkeadaan baik. .‡ Seterusnya letakkan beg khemah dan alatan khemah yang tidak di gunakan seperti pacang yang berlebihan di dalam khemah supaya tidak hilang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful