LUMBA JALAN KAKI

PENGENALAN
}

Merupakan acara olahraga dalam kategori perlumbaan jarak jauh.

}

Sebelah kaki mesti berada dalam keadaan bersentuhan dengan jalan atau trek larian pada setiap masa perlumbaan.

}

Jarak langkahan adalah dikurangkan, oleh itu bagi mencapai satu kelajuan yang diperlukan dalam perlumbaan, peserta lumba jalan kaki mesti mendapatkan satu kadar tempo atau irama semasa larian.

}

Acara biasa dipertandingkan adalah 10 kilometer, 20 kilometer dan 50 kilometer.

selain menjadi tempat meraka untuk melakukan aktiviti pertaruhan.KEMUNCULAN LUMBA JALAN KAKI } Lumba jalan kaki berkembang sebagai salah satu daripada acara-acara trek terawal yang diperkenalkan pada mesyuarat pertama Persatuan Olahraga Amatur Inggeris pada 1880. . iaitu Pedestrianism. } Catatan pertama lumba jalan kaki datang daripada percubaan untuk menetapkan undang-undang bagi acara sukan lumba jalan kaki jarak jauh yang popular pada abad ke-19. } Pedestrianism telah berkembang seperti juga sukan lumba kaki dan menunggang kuda yang merupakan sukan yang popular bagi golongan atasan British dan Amerika pada suatu masa dahulu.

} Para peserta lumba jalan kaki telah menganjurkan kejohanan lumba jalan kaki amatur Inggeris yang pertama pada 1866 yang dimenangi oleh John Chambers dan dihakimi dengan undang-undang "fair heel and toe". } Peraturan yang agak kabur ini merupakan asas kepada peraturan yang telah dikodkan semasa mesyuarat pertama Persatuan Olahraga Amatur Inggeris pada 1880. } Dengan bola sepak. perubahan sukan Pedestrianism kepada lumba jalan kaki amatur berlaku agak lewat sama seperti kebanyakan sukan pada masa sekarang. kriket dan beberapa sukan lain dikodkan peraturan permainannya pada abad ke-19. yang merupakan kemunculan olahraga moden. .

tidak ada jejak yang tidak mencecah bumi berlaku yang boleh kelihatan (pada mata kasar). } Kaki yang berada di hadapan sentiasa lurus (tidak membengkokkan lutut) dari mula mencecah bumi sehinggalah keadaan pejalan benar-benar tegak. .TAKRIF LUMBA JALAN KAKI } Pergerakan supaya langkah yang tersebut berterusan sentiasa langkah mencecah bumi.

LUMBA JALAN KAKI DALAM SUKAN OLIMPIK } Lumba jalan kaki merupakan acara olahraga dalam sukan Olimpik yang dijalankan di trek atau di jalan raya dengan jarak yang ditetapkan untuk acara tersebut adalah 20 kilometer bagi kedua-dua lelaki dan wanita serta 50 meter bagi lelaki sahaja. . dan telah dimasukkan ke dalam 10 acara dalam dekatlon. } Acara lumba jalan kaki membuat kemunculan pertama dalam sukan Olimpik moden adalah pada 1904 yang dikenali sebagai acara lumba jalan kaki separuh batu.

} Kejohanan Piala Dunia bagi acara lumba jalan kaki diadakan setahun dua kali. } Pertandingan lumba jalan kaki bagi wanita menjadi acara sukan Olimpik hanya pada 1992. setelah beberapa tahun diminta diperkenalkan. dan acara lumba jalan kaki muncul dalam Kejohanan Olimpik Dunia IAAF. .000m telah diperkenalkan semasa sukan Olimpik.500m and 3. Sukan Komanwel dan Sukan Pan Amerika. terdapat sekurang-kurangnya satu acara untuk lelaki bagi setiap pertandingan lumba jalan kaki. acara lumba jalan kaki yang berdiri secara sendiri iaitu lumba jalan kaki jarak 1.} Pada 1906. dan kecuali pada 1924.

2. . Pelangggaran peraturan ini dikenali sebagai hilang sentuhan atau ¶loss of contact·. Peraturan kedua memerlukan kaki peserta yang menyokong mesti diluruskan dari titik sentuhan dengan tanah dan kekal lurus sehinggalah badan peserta melepasi kaki yang menyokong tersebut.PERATURAN 1. Peraturan pertama mewajibkan jari kaki belakang peserta tidak boleh meninggalkan tanah sehinggalah tumit kaki depannya menyentuh tanah.

. yang boleh mengundang kontroversi semasa peserta-peserta berada dalam keadaan pergerakan yang laju. akan tetapi fasa apungan peserta semasa berlumba adalah tidak mampu dikesan dengan mata kasar.} Peraturan-peraturan ini adalah dinilai oleh mata kasar. } Peserta mungkin melakukan kesalahan ¶loss contact· untuk beberapa milisaat dalam satu langkahan yang boleh dikesan dengan menggunakan filem kelajuan tinggi.

Peserta perlu menggerakkan pelvis ke depan dan juga mengurangkan pergerakan sebelah kaki lagi dalam usaha untuk mencapai daya landaran ke depan yang maksimum.} Peserta perlu mengekalkan keadaan badannya supaya rendah dengan tanah (mengelakkan fasa apungan) dengan cara mengekalkan ayunan lengannya dalam keadaan rendah. hal itu mungkin merupakan satu tanda bahawa peserta tersebut ¶loss contact· dengan tanah. . Apa yang menjadikan keadaan pangkal paha berputar secara berlebihan adalah disebabkan oleh puturan penuh pelvis oleh peserta. } Jika terdapat seseorang ternampak bahu peserta lumba jalan kaki naik tinggi. iaitu dihayun separas punggung.

dengan daya tolakan ke depan datang daripada bebola kaki. dalam acara 20 kilometer (12. yang juga dapat mengurangkan risiko hilang sentuhan dengan tanah.} Kelajuan dicapai dengan cara melangkah dengan laju iaitu mengantikan kaki yang melangkah secara pantas.4 batu) perlumbaan jalan kaki. Langkahan yang dibuat adalah pendek dan pantas. } Peserta lumba jalan kaki bertaraf dunia (lelaki dan perempuan) secara puratanya dapat melakukan bawah tujuh dan lapan minit per batu (atau bawah empat dan lima minit perkilometer). . Hal ini akan dapat mengurangkan risiko berlakunya keadaan kaki meninggalkan tanah (fasa apungan).

.KESALAHAN 1. Sebelah kaki sepatutnya bersentuhan dengan tanah pada setiap masa. KEHILANGAN SENTUHAN DENGAN TANAH/ TERAPUNG Berlaku apabila kedua-dua belah kaki dilihat tidak bersentuhan dengan tanah.

MEMBENGKOKKAN LUTUT Berlaku apabila kaki yang menyokong dihadapan gagal dilihat diluruskan semasa bersentuhan dengan tanah dan juga gagal untuk mengekalkan kaki yang menyokong di hadapan supaya sentiasa lurus sehinggalah badan melepasi kaki yang menyokong tersebut .2.

ASPEK PENILAIAN } Tiga hakim akan ditugaskan memberi amaran kepada seseorang peserta yang yang melakukan boleh perlanggaran peraturan menyebabkannya penyertaannya terbatal. . } Terdapat sebuah papan markah yang diletakkan pada laluan acara lumba jalan kaki supaya para peserta dapat melihat tahap perlanggaran peraturan yang telah mereka lakukan.

ketua hakim akan membatalkan penyertaannya dengan mengangkat papan bet bewarna merah.} Jika perlanggaran peraturan yang ketiga dilakukan oleh seseorang peserta. perlumbaan lumba jalan kaki adalah lebih sesuai diadakan di trek. . } Seseorang hakim berkuasa untuk memberi amaran kepada peserta yang berada dalam keadaan melanggar peraturan lumba jalan kaki seperti kesalahan hilang sentuhan dengan tanah atau membengkokkan lutut dengan mengangkat papan bet khas untuk kesalahan tersebut. } Bagi tujuan pemantauan yang baik.

} Seseorang hakim hanya diberikan kuasa mengangka tpapan bet kesalahan untuk seorang sahaja peserta yang melakukan kesalahan dan ketua hakim tidak dibenarkan mengangkat papan bet kesalahan. } Pembatalan penyertaan peserta adalah sesuatu yang biasa dalam kejohanan tahap elit. Tugas ketua hakim adalah hanya untuk membatalkan penyertaan peserta yang telah melakukan tiga kali kesalahan peraturan acara lumba jalan kaki. seperti kes popular yang berlaku pada Jane Saville yang telah dibatalkan penyertaannya ketika dia sudah berada dalam keadaan hampir memenangi pinga temas di hadapan ribuan penyokongnya dalam kejohanan Olimpik musim panas 2000. .

Papan bet amaran yang dipegang hakim perlulah bewarna kuning. Papan bet yang paling sesuai digunakan adalah panjangnya dari hujung pemeganghingga ke bahagian atas adalah kira-kira 11 inci (28 cm) dan diameter bulatannya adalah kira-kira 5 inci (13 cm). . supaya ianya dapat dilihat oleh peserta dengan baik. Adalah sangat penting semua papan bet yang digunakan hakim dan ketua hakim diperbuat daripada bahan plastik tahan lasak dan tidak mudah rosak. 3. 2. Papan bet pembatalan penyertaan yang dipegang ketua hakim perlulah bewarna merah.PAPAN BET 1.

Papan bet pembatalan penyertaan.Papan bet kesalahan kehilangan sentuhan dengan tanah. . Papan bet kesalahan membengkok lutut.

. peserta boleh meninggalkan laluan atau balapan pengawasan dengan seorang kebenaran Hakim. dan asalkan tindakannya tidak mengurangkan jarak yang patut dilaluinya.PERJALANAN PERLUMBAAN } Dalam Lumba Jalan Kaki melebihi 20km.

STESEN PERSEGARAN } Air dan minuman persegaran hendaklah disediakan di permulaan dan penamat semua perlumbaan. } Stesen } Bagi . jika keadaan cuaca memerlukan ia disediakan. stesen persegaran hendaklah disediakan pada setiap pusingan. persegaran hendaklah disediakan pada selang jarak yang sesuai. acara yang melebihi 10 km.

.} Peserta yang yang mengambil lain persegaran stesen dari yang tempat daripada disediakan dibatalkan. boleh menyebabkan beliau } Tidak sama sekali pegawai peserta berlari peserta semasa menghulurkan mengiringi persegaran.

SEKIAN .