L u c ia n o P a v a ro tti1 2 o c to m b rie 3 5 M o d e n a d .6 (n . 19 , s e p te m b rie0 0 7 M o d e n)aa fo s t u n c e le b ru te ns e ca l lu lu i 2 , or o X X.

L e g e n d ă a m u z ic ii d e o p e ră , P a v a ro tti a fo st sin g u ru l c â n ta re ţ d e o p e ră c a re a v â n d u t m a i m u lt d e 1 0 0 d e m ilio a n e d e în re g is tră ri

S-a născut la Modena, în nordul Italiei, pe 12 octombrie 1935. A murit tot la Modena, în urma unui cancer la pancreas, pe 6 septembrie 2007. În copilarie a făcut mult sport, fiind şi la o vârstă înaintată pasionat de fotbal, tenis şi călărie. A debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia, pe 29 aprilie 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema” de Puccini. Pavarotti a avut patru fete, trei din prima căsătorie cu Adua şi o fată împreună cu a doua soţie, Nicoletta Mantovani. Pe 11 august 1999, Luciano Pavarotti a susţinut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piaţa Constituţiei (Palatul Parlamentului) din Bucureşti, având în program canţonete şi arii din opere.