Bismillah-ir Rahman-ir Rahim Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Buat sahabat-sahabat yang sudah berkahwin atau bertunang serta yang tiada sebarang hubungan, harap sampaikanlah artikel ini kpd para wanita...... . 1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali. 2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh. 3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelakiyang jahat. 4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba. 6. 7. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.5. . 8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yangdiberikannya.

dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya. 11.9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat. akan menjadi ketua 70. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga. . 10.

puasa dan taat pada suami. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan . 17.12. 14. Wanita yang menjaga solat. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari. Allah akan berkatkan rezekinya. 15. Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah". 13. 16 Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun). Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat. 20. 18. maka maalaikat-maalaikat di langit akan habarkan berita bahawa syurga wajib baginya. dia akan dikira sebagai mati syahid. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin. . Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis. 19. 21.

Pandangan: Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala80 tahun ibadat. 24. tidak kamu jejaki syurga sebelum keluarga kamu menjejak syurga. . Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.22. 23. Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan? Sang suami pula perlu ingat. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akanmendapat pahala 7tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.

hari ini kita tak sampai ke rumah sebab dipertengahan jalan kita bertemu Izrail. Siapa tahu.bayangkan pisau potong daging kat pasar tu yang tumpul. hari ini hari terakhir kita berjumpa pasangan kita sebab dipertengahan jalan. Siapa tahu. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketikaini. macam 700 pedang yang tajam mencucuk kamu dalam semua arah. dia berjumpa Izrail.Jangan ingat hendak kahwin empat jika yang satu belum terbela. kamu terdedah kepada kemungkaran. Pilih lah Syurga dan bukannya Neraka. Bagaimana rasanya ketika berjumpa Izrail? Untuk yang beriman.Yang belum kahwin tu ingat. Yang tak beriman. Pisau tu menetak kepala kita macam mana orang .

Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki..kaki. Belum masuk tangan.etc. Lepas tu di kapak-kapak kan kepala kita macam tembikai. Nilai Seorang wanita solehah . badan. jawab baginda.dipisahkan dengan kasarnya. ketika kita masih hidup. "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia"..Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut. Kepala kita di kopak dua. Hadis nabi mengenai wanita. .memecahkan tempurung kelapa. Itu baru bab kepala.

baik keperluan baginya selain dari isteri yang solehah.Ath-Thabrani.Insya .baik dunia dan akhirat.Dibawah ini adalah beberapa petikan hadis yang menyatakan mengenai kelebihan wanita solehah.mudahan dengan membaca dan menghayati hadis ini akan memberi kekuatan kepada kita untuk mengamalkan Islam dalam erti kata yang sebenarnya. jiwa yang selalu sabar dengan cubaan dan isteri yang tidak melakukan dosa dan menzalimi suaminya". mudah . Iaitu hati yang selalu bersyukur. "Empat jenis. siapa yang diberi akan keempat empat jenis ini beerti dia telah memperolehi sebaik . Jika ia . "Tidak perlu lagi seorang mukmin setelah ianya bertakwa kepada ALLAH akan sebaik .ALLAH.lidah yang sentiasa berzikir.

Dan jika dia menyumpah memarahi isterinya.menyuruh isteri mentaatinya. isterinya tetap juga berbuat baik kepada suaminya. Tetapi kahwinlah wanita kerana agamanya. Dan jika suaminya tiada dirumah dia menyimpan rahsia dan harta suaminya".Majah . Dan jika dia melihat kepada isterinya. isterinya menyukakan hatinya. jangan kamu kahwini wanita kerana hartanya kerana berkemungkinan harta itu membawa kepada kezaliman. "Janganlah kamu mengahwini wanita kerana paras rupa yang cantik.Ibnu-majah. mungkin paras rupa itu membawa kehancuran.seorang wanita hamba yang hitam yang menghayati agama sesungguhnya lebih baik"Ibnu .

Related Interests