PROGRAM BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SETAPAK INDAH, KUALA LUMPUR.

KERTAS KERJA PROGRAM 3S 2008 (SENYUM, SALAM DAN SAPA) A. BUTIR-BUTIR AM 1.Tajuk Program : PROGRAM 3S (SENYUM, SAPA, SALAM) Pn. Hjjh Maznah bt Mazlan Cik Nalissa Law Bt Mohd Nazir Semua Guru dan Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Setapak Indah, Kuala Lumpur. 6. Tarikh : 17 Mac 2008

2.Penasihat Program : 3.Pengarah Program : 4. Kumpulan Sasaran : 5. Tempat :

B. PENGENALAN Program 3S (Senyum , Salam dan Sapa) akan diadakan bagi membentuk peribadi pelajar sekolah ini agar lebih menghormati guru, kakitangan sekolah dan para pelajar itu sendiri. Secara langsung program ini juga dapat memupuk budi pekerti dan nilainilai murni dalam diri pelajar selaras dengan kehendak kerajaan yang mahukan budi bahasa diamalkan oleh semua lapisan masyarakat. Sejajar dengan hasrat tersebut, kerajaan telah mewujudkan Kempen Budi Bahasa Budaya Kita yang disiarkan di dalam media cetak dan media elektronik. Oleh itu, Unit Bimbingan dan Kaunseling akan menganjurkan Program 3S ini adalah bertujuan untuk menyuburkan lagi hasrat murni kerajaan dan diadakan di peringkat sekolah. Malah ianya juga dapat mendidik para pelajar supaya mewujudkan sikap bersopan santun, ramah mesra dan sedia menolong di antara satu sama lain. Selain itu, ianya juga dapat mengeratkan sillaturrahim dan dapat mengenali dengan lebih erat.

TUJUAN Kertas kerja ini bertujuan untuk mendapatkan kelulusan daripada pihak Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Setapak Indah.00 _______________________________________________________________ . Memberi galakan kepada pelajar untuk berusaha mempraktikan nilai-nilai murni diperingkat sekolah lagi. tolong menolong dan menghormati guru. Agar pelajar dapat mengamalkan sikap tolong menolong dalam kehidupan seharian. Mendidik pelajar agar berbudi bahasa. 4. dan rakan-rakan. D.C.00 RM 50.00 = = = = = RM 230. bersopan santun.00 _______________________________________________________________ JUMLAH = RM 327. 4.00 50 X RM 1.60 X RM 12. OBJEKTIF Di akhir program ini. kakitangan sekolah. 5. 5. Agar pelajar merasa dihargai kerana pelajar yang berbudi bahasa dan berakhlak mulia akan diberi ganjaran.00 1 x RM 50.00 5 2 X RM0. Agar pelajar dapat memupuk nilai-nilai murni dalam diri khususnya untuk warga sekolah dan masyarakat luar. E.00 RM 3. agar program ini dapat dijalankan sepertimana yang telah dirancangkan. ANGGARAN PERBELANJAAN PERBELANJAAN 1. Button Senyum Kad Manila Polistrine Hadiah Banner : : : : : 115 X RM 2.00 RM 50. 3.00 RM 24. 2. adalah diharapkan para pelajar dapat: 1. 2. 3.

Mariam bt Buang Ahli PRS : Penyelaras Tingkatan Guru. Ahli PRS akan mengambil tempat untuk mengetuai nyayian lagu Senyum dan lagu Budi Bahasa Budaya kita.TENTATIF PELANCARAN PROGRAM Ucapan perasmian oleh Pn. Hazipah bt Kazin (PK Tadbiran & Kurikulum) 3: Pn Norlia bt Mohamad ( PK Koko) SETIAUSAHA 1:Cik Nalissa Law bt Mohd Nazir ( Kaunselor) 2: Pn Mariam bt Buang (Kaunselor) 3: Pn Hjh Fatimah bt Othman ( Kaunselor) AJK KERJA Penyelaras AJK Promosi AJK Penilaian AJK Dokumentasi AJK Nyanyian AJK Hadiah AJK PA Sistem AJK Banner : Cik Nalissa Law Bt Mohd Nazir : Pn. Hjjh Fatimah bt Othman : En Saiful Rosmizar b. Pelajar akan turut bersama menyanyikan lagu dengan panduan lirik lagu yang diedarkan kepada mereka oleh ahli PRS. Shamsudin b.F. Hjjh Maznah bt Mazlan : Pengetua. . Samad : Pn.guru Tingkatan : Cik Norul Azni bt Omar Cik Masnora bt Mat Yassin : En. Mat Saat En Zaihurin b Hussin : En Ab Halim b. Ahmad G. AJK PELAKSANAAN PENGERUSI NAIB PENGERUSI : Pn Hjh Maznah bt Hj Mazlan (Pengetua) 1: Pn Yuhanis bt Yusof (PK HEM) 2: Pn Hjh.

H. AKTIITI Pelajar digalakkan berbudi bahasa. . I. memberi salam dan menyapa guru-guru. Disediakan oleh. PENUTUP Diharapkan program ini dapat memberikan kesedaran kepada pelajar untuk sentiasa mengamalkan sahsiah terpuji dan berbudi bahasa. (Cik Nalissa Law Bt Mohd Nazir) Diluluskan oleh. rakan-rakan dan warga sekolah. senyum. Selain itu. guru dan warga sekolah. Penilaian akan dibuat kepada pelajar-pelajar yang bersahsiah terpuji dengan berdasarkan pencalonan guru-guru tingkatan dan penyelaras tingkatan. semoga program ini dapat menyemai sikap ramah mesra di kalangan pelajar.