ALATAN TANGAN DAN MESIN

ALATAN TANGAN

MESIN

2. 3.Pisau Pemotong Perspek 1. Mempunyai mata pemotong khas untuk memotong perspek. . Ia dapat mengelakkan kepingan pecah di bahagian lain semasa ditekan. Kepingan perspek digarit berulang kali menggunakan pisau.

CARA MENGGUNAKAN PISAU PEMOTONG PERSPEK .

Untuk mengelakkan permukaan kepingan logam menjadi calar atau rosak. 2. . 3.Gandin Getah 1. Digunakan untuk mengetuk dan meratakan kepingan logam. Untuk mengetuk kepingan logam dan membentuk keluli lembut yang nipis. Alas kepingan logam semasa mengetuk untuk mengelakkan calar atau rosak. 4.

MDF dan mounting board.Stapler Gun 1. 2. Alat yang digunakan untuk merekat kepingan papan lapis. Membolehkan cantuman dibuat dengan tepat dan cepat. .

Untuk menanda pusat lubang pada kepingan logam atau keluli lembut sebelum proses menebuk lubang dengan gerudi dilakukan. 3. Digunakan bersama tukul kepala bulat. . 2. Lubang bertujuan untuk memasang rivet atau skru benam sendiri.Penebuk Pusat 1.

Merivet kepingan logam pada rangka atau pemidang keluli lembut. Digunakan bersama rivet aluminium. 2. Muncungnya boleh ditukar dengan saiz rivet yang digunakan.RIVETER 1. . 3.

Memanas dan mencairkan batang glu panas semasa kerja mengglu projek. Tuas penekan digunakan untuk mengeluarkan glu panas yang telah cair.HOT GLUE GUN 1. Bahagian yang hendak dicantumkan perlu dirapatkan hingga glu panas sejuk untuk cantuman sempurna. 2. . 3.

Memasang skru benam sendiri 2. 3. Mesin ini dipasang dengan mata pemutar skru mengikut bentuk kepala atau alur pada skru yang digunakan.CORDLESS SCREWDRIVER 1. Menggerudi lubang dengan memasang mata gerudi pada rahangnya. .

Pelaras Arah Pusingan Bindu 1.Bateri 3.4.Pengunci Bindu 5.Bindu 2.Suis .

4. Mata besar untuk papan tebal dan mata kecil untuk papan nipis. . Mata gergaji perlu mengikut jenis dan ketebalan bahan yang hendak dipotong.GERGAJI JIG 1. MDF dan kepingan plastik. papan lapis. 2. Memotong lurus dan lengkung pada papan. 3. Terdapat pelbagai jenis mesin ini di pasaran di mana kaedah kendaliannya berbeza.

Tapak 5.Mata Pemotong .Pemegang 4.1.Kabel 3.Suis 2.

4. 3. Meratakan dan melicinkan permukaan kayu.SANDER 1. . Kertas las (kertas pasir) dipasang pada penyepit sander sebelum proses merata dilakukan. Digunakan dalam kerja kemasan. Membuang karat pada keluli lembut. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful