Mit kell tudni a pályázatokról

Mit kell tudni a pályázatokról
Ha a nagy ötlet már megvan…
EuNet Hungary Kft. www.kisvallalkozzokosan.hu

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

TARTALOMJEGYZÉK

Bevezetés ..............................................................................................................................................3 A pályázat az egyetlen megoldás Számodra? .......................................................................................5 A pályázatok típusai forrásuk szerint ...................................................................................................6 Európai Uniós pályázatok ...................................................................................................... 6 Társfinanszírozású pályázatok ............................................................................................... 6 Hazai pályázatok .................................................................................................................... 6 Egyéb ...................................................................................................................................... 7 A pályázatok típusai a pályázó hozzájárulási mértéke szerint .............................................................8 Vissza nem térítendő támogatások ......................................................................................... 8 Saját erő szükségessége .......................................................................................................... 8 Amire NEM pályázhatunk ..................................................................................................... 8 Hol figyeljük a pályázatokat? .............................................................................................................10 Szűrd meg, amiket elsőre kiválasztottál .............................................................................................12 Amiket általában csatolnunk kell… ...................................................................................................13 Ha magunk írjuk… .............................................................................................................................15 A sikeres pályázat tízparancsolata (Dán Swartz) ................................................................. 15 A pályázat általános elemei .................................................................................................. 16 Köszönőlevél ........................................................................................................................ 18 Ha pályázatíró céget választasz inkább… ..........................................................................................19 Irodalom: ............................................................................................................................................20

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

Bevezetés Állítólag minden ember fejében naponta több nyerő vállalkozási ötlet is megfordul, de egyszerűen nem veszed észre, nem figyelsz rá… olyan lehet ez, mint amikor „megérzéseid”, „sugallataid” vannak dolgokkal kapcsolatban, csak nem figyelsz rájuk eléggé, elveted, és utólag kapkodsz a fejedhez, hogy „óóó, még át is futott az agyamon, csak elvetetettem, ó bárcsak ne tettem volna…” - én hiszek benne, hogy ezekre pedig érdemes odafigyelni, és hinni nekik, hinni bennük.

Ha tényleg igaz az, hogy naponta több nagy ötleted is van, akkor pláne nehéz belegondolni, hogy sokkal könnyebb is lehetne az életed egy jól profitáló, rugalmasságot, szabadságot adó vállalkozás vezetésével… lehet, hogy a birtokodban van az aranytojást tojó tyúk (ööö ötlet…), csak még nem vetted észre? Akkor máris tudhatod, hogy mi az első számú feladatod: találd meg a Benned rejlő nagy ötletet és fogalmazd meg.

Ha ezt már megtetted, akkor nincs más dolgod, mint átgondolni, hogy milyen feltételek, források szükségesek a megvalósításához, vagy az elinduláshoz. Az emberek gyakran utasítják el azokat az ötleteket, amikhez befektetések lennének szükségesek – hisz nincs rá keret, ha lenne is félnénk belefektetni, stb…

Ha már felismerted a valamelyik ötletedben rejlő lehetőségeket, és elindítottad, működik a vállalkozásod, de megrekedtél egy szinten, akkor sem biztos, hogy egy helyben kell toporognod, fel kell adnod. Még válság idején sem!

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

Innovációra lenne szükség az előre lépéshez? Le kellene cserélned, vagy bővítened kellene a meglévő eszközparkodat? Új ingatlanra, raktárra, irodára lenne szükséged a profibb előrelépéshez? Vagy munkaerő-felvételt igényelne az, hogy magasabb szinten, nagyobb volumenben tudd kiszolgálni a vevőidet, ügyfeleidet, vagy több időt tudj szentelni a vállalkozásod vezetésére?

Akár új vállalkozási ötleted van, akár fejleszteni szeretnél, mindkét esetben válasz lehet Számodra a PÁLYÁZAT.

Ahhoz azonban, hogy ne riadj meg már a gondolatától is, érdemes megszerezned néhány alapismeretet a pályázatokról. Hisz, ha félsz a pályázatoktól, akkor az azért van, mert nem értesz hozzá – azt sem tudod, hogy kezdj neki, hol keresd, honnan vegyél valakit, aki megírja Neked, stb…?

Megpróbáltam összeszedni ebben az anyagban azokat az alapismereteket, amik már talán elegendők ahhoz, hogy ne tűnjön annyira misztikus területnek, tudd hová kell nyúlnod, hogy kezdj hozzá.

Ezek után a továbblépés, mélyebb ismeretek megszerzése már szándékod és irányod szerint önállóan is megtehető.

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

A pályázat az egyetlen megoldás Számodra? Lehet, hogy nem pénzre van szükséged, hanem valami egészen másra – meg kell vizsgálni az esetleges lehetőségeket… de az is lehet, hogy nem kerülheted el a pályázás gyakran viszontagságos folyamatát.

Nem feltétlenül biztos, hogy csak és kizárólag pénzzel tudsz elindulni. Mérlegeld, hogy TÉNYLEGESEN mire van szükséged az elinduláshoz, megvalósításhoz?  Önkéntes munka nem segíthetne?  Szükséges eszköz/gép esetleg nem szerezhető be a gyártótól olyan megegyezéssel mintegy szponzorként ezzel járulna a vállalkozásodhoz?  Nem tudsz esetleg „bartell-ezni”? Adsz valamilyen szolgáltatást a szükséges eszközért vagy gépért cserébe…

Ha mindent megvizsgáltál, és végképp úgy látod, hogy nincs más megoldás, akkor jöhet a pályázat – mindig előbb gondolkodj pályázatban, mint hitelben! Legyen ez a sorrend a fentiek után.

Ha valaki már rutinos pályázatok készítésében, viszonylag rövid idő alatt nagy pénzeket szerezhet vele a vállalkozásához. Ha azonban még rutintalanok vagyunk, tudnunk kell, hogy nagy munkát és terhet vállalunk fel vele. Mindig érdemes mérlegelni, hogy milyen eredményért mit kell cserébe „adni” egyegy pályázat esetében – legyen arányban a két oldal. Ne Te legyél a pályázatért, hanem a pályázat legyen Érted, a vállalkozásodért!

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

A pályázatok típusai forrásuk szerint

A pályázatokat sok szempont szerint tudjuk csoportosítani, de talán a leginformatívabb csoportosítási szempont, ha a forrásuk szerint próbáljuk szelektálni őket. Forrásuk szerint megkülönböztetünk:  EU-s társfinanszírozású hazai- és  egyéb pályázatokat

Európai Uniós pályázatok

Az Európai Uniós pályázatokat rendszerint Brüsszelbe kell benyújtani. Főként nagyobb projektek támogatását szolgálják.

Társfinanszírozású pályázatok

Erről a típusról lehet a legtöbbször hallani. Ahogy arról a neve is árulkodik, társfinanszírozású, ami azt jelenti, hogy az EU és hazánk közösen finanszírozza .

Hazai pályázatok

Hazai minisztériumok és egyéb közreműködő szervezetek általi támogatások elosztását jelenti.
www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

Egyéb

Azok a pályázati típusok tartoznak ide, melyeket például valamelyik EU-s tagállam jelentet meg és biztosítja hozzá a szükséges költségeket.

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

A pályázatok típusai a pályázó hozzájárulási mértéke szerint

Vissza nem térítendő támogatások

A pályázatok jellemzően vissza nem térítendő támogatások, azaz a nyertes visszafizetési kötelezettség nélkül kapja meg az elnyert összeget. Ilyenkor az a legjellemzőbb, hogy cserébe üzemeltetési kötelezettséget vállal a nyertes, aminek a hossza 2-5 év lehet.

Saját erő szükségessége

Ha nem vissza nem térítendő pályázatról beszélünk, akkor olyan pályázatról, amikben feltétel, hogy saját erővel rendelkezzen a pályázó. A saját erőó mértéke nagyon eltérő lehet, az elvárt nagysága 10-75%-ig is terjedhet. Nagysága függ a pályázat típusától és a megvalósulás helyszínétől is.

Az önerő lehet bankszámlán meglévő pénz, kombinálható hitellel, lízinggel – ezt a pályázatkiírás szabályozza.

Amire NEM pályázhatunk

Van néhány tétel, amikre nem lehet pályázni – mivel ez a kevesebb a pályázható kategóriák mellett, nézzük mik azok, amikre nem lehet támogatást kapni:  ingatlan vásárlása  üzemeltetési költségek finanszírozása

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

 gépjármű beszerelése  megkezdett beruházás

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

Hol figyeljük a pályázatokat?

Ha már eldöntöttük, hogy pályázni szeretnénk, akkor először is meg kell találni azt a pályázatot, ami nekünk van kitalálva. Néhány lelőhely, ahol érdemes figyelni, keresni:
     

Az alapítványok alaplapja (www.sansz.org) Pályázatfigyelő (www.pafi.hu) Nemzeti fejlesztési ügynökség (www.nfu.hu) Szociális és munkaügyi minisztérium (www.szmm.gov.hu) Napi pályázati értesítő (http://www.palyazatihirek.eu) Pályázatok kisvállalkozóknak (http://palyazatok.org/tag/palyazatokkisvallalkozoknak/)

 Nagyobb napilapok, helyi lapok

Nem kell feltétlenül Neked tudni/kitalálni, hogy melyik pályázaton kell részt venned, hisz nem vagy ebben szakértő. Ahol pályázatot hirdetnek, ott általában van megjelölve kapcsolattartó személy is. Érdemes felhívni, elmondani, hogy Neked mihez kell a pénz, pontosan mire lenne szükséged – rengeteg időt takaríthatsz meg vele, ha megkérdezed a részleteket: nem egyedül kell minden kiírást áttanulmányozni és az alapján dönteni… arról nem is beszélve, ha esetleg rossz pályázatot választasz, amit emiatt nem is nyersz meg, és kidobod az ablakon a rengeteg időt, energiát, munkát.

Nem feltétlenül csak egy pályázatban kell gondolkodnod: elképzelhető, hogy több pályázati forrásból fogod összehozni amire szükséged van. Vannak
www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

pályáztatók, akik eleve kérik is, hogy máshonnan is szerezzél forrást a célodhoz: ez nekik garancia arra, hogy ha mást is meg tudtál győzni a célodról, akkor ők sem döntenek rosszul.

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

Szűrd meg, amiket elsőre kiválasztottál

Ha már eljutottál odáig, hogy van néhány pályázati kiírás előtted, amik esetleg alkalmasak lehetnek arra, hogy megnyerésükkel elérd a célodat, nincs más dolgod az éles munka előtt, mint leszűkíteni a kört, azaz kiszűrni a számodra valóban megfelelő kiírásokat. Néhány szempont a szűréshez:

Túl sok adminisztrációval járna, amit nem éri meg felvállalni

 Nem a Te tevékenységedre lett kiírva  Nem a Te területedre lett kiírva  Partner szervezet kellene hozzá, amit nem tudsz/nem akarsz felvállalni  Túl közel van a pályázat-beadási határidő  Kevés az időt ad a megvalósításra, amit nem tudsz felvállalni  Csak a megvalósítás után fizetnek, meg kellene előlegezned addig a pénzt, de erre nincs módod  A megvalósítás nagy horderejű lenne, és emberi erőforrások kellenének hozzá – ehhez nincs elég embered, és új embereket sem tudsz bevonni  Túl sok lenne az önerő  …

Mostanra odáig „kellett” eljutnod, hogy kiválasztottad, hogy mely pályázatkiírás(ok) azok, amik Neked szólnak. Ha idáig már eljutottál, akkor sínen vagy.

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

Amiket általában csatolnunk kell… Ha már végleg eldöntötted, hogy pályázatot szeretnél írni, akkor is érdemes elkészítened előre egy csomagot, ha még nem találtad meg a megfelelő pályázatkiírást. Lehet ugyanis, hogy az utolsó pillanatban fogsz rátalálni az „igazi”-ra, és mivel az alábbiak szinte biztosan kelleni fognak az anyagodhoz, akkor már legalább ezzel nem kell kapkodni, csak a pályázat „érdemi”, szakmai részével. Amit érdemes egy kapcsos, lefűzős dossziéba összekészítened:  Alapító okirat/Alapszabály  Bírósági végzés a bejegyzésről  A szervezet adatairól szóló adatlap (név, cím, elérhetőségek, e-mail, kapcsolattartó személy és elérhetőségei, számlaszám)  A pályázat elemeiről egy rövid emlékeztető lista, nehogy kimaradjon valami fontos  Korábbi pályázatokból egy-egy példány  A szervezet eddigi tevékenységének leírása maximum 1,5-2 oldalban  A szervezet küldetése, missziója, rövid- és hosszú távú tervei  Dokumentáció a sikerekről: fotók, újságcikkek, videók, egyéb emlékek, stb.  Elnyert díjak, elismerések  Önéletrajzok  Publikációk, megjelent saját kiadványok listája  Saját kiadványok néhány példánya – akár régebbi is  Egy minta a megszólító levélhez

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

 Egy minta a költségvetéshez (általában milyen tételek lehetnek)  Üres űrlapok pályázat kiírónként lefűzve  Címlista a szervezet munkatársairól, hogy könnyen és gyorsan elérhetők legyenek Ezt az anyagmennyiséget érdemes elektronikusan is kéznél tartani… bármikor elő lehessen kapni, ha valamit módosítani, kiegészíteni kell.

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

Ha magunk írjuk… Ha már összekészítettél mindent, amit az előző pontban átvettünk, akkor már csak az a lényeg, hogy időben kezdd el a konkrét pályázat megírását – ekkor talán a jól megérdemelt siker és a módszeres, precíz munka olyan sikerélményt fog nyújtani, hogy nem egy utálatos feladatként fogod megélni a pályázatírást… hisz ne felejtsük el, azért ez már egy külön szakma, és „amatőrként” nekiállni nem kevés nehézséget okozhatna, ha hagyjuk eluralkodni a tapasztalatlanságot.

Mindig próbáld Magad a pályáztató, elbíráló helyébe képzelni, hisz Ő is ugyanolyan ember, mint Te vagy én. Olyan pályázatot írj, amit Magad is szívesen látnál az elbíráló helyében. Te mit várnál el ettől a pályázattól a helyében? Mi az, amire kíváncsi lennél? Mi legyen hangsúlyosabb, és mi kevésbé? Mi az, ami igazán meggyőzné az őszinte igyekezetről? Hol látnád jó helyen a pályáztató pénzét?... Mivel az elbíráló nem lát Téged, az írásos anyagon keresztül kell tudnod kommunikálni, azon keresztül kell tudni megragadni Őt.

A sikeres pályázat tízparancsolata (Dán Swartz)

1. Ragadd meg a figyelmet és tartsd is meg! (Emlékezzenek Rád akár több száz pályázat között is.) 2. Használd a támogató nyelvét! (Szakkifejezéseket csakis magyarázattal.) 3. Legyél magabiztos! (Soha ne mondd: „csinálnánk”, „szeretnénk”, „próbálkozunk”, helyette: „fogjuk”, „tesszük”, „megcsináljuk”) 4. Érthetőség (helyesírás, nyelvezet – idegen nyelvű pályázat esetén anyanyelvűvel ellenőriztetve)

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

5. Kezelhető méret / Reális program (A legjobb munka kicsi, rövid távú, mérhető eredményt hoz és sikere nyilvánvaló. Ne próbálj túl sokat kérni, vagy tenni.) 6. Falatka teória (Mindent vágj falatnyi darabokra, amit az olvasó egy darabban „lenyelhet” és nem kell rágódnia rajta. Különösen fontos ez a stratégia és a várt eremények leírásánál). 7. Használd a támogató kiírását (Ne próbálkozz a kiíráshoz nem passzoló pályázattal és szorosan kövesd a kiírást.) 8. Lényegre, lényegre, lényegre! (Ha napenergiáról szól a pályázatod, ne kezd el bálnákról írni. És ne feledd a kezelhető méretet.) 9. Hitelesség (Hangsúlyozd a háttéranyagokban, de látsszon a pályázat egészén is.) 10.Teljesség (Ha három másolatot kérnek, mellékelj hármat, stb.)

A pályázat általános elemei

1) A megszólító levél: a) Itt már előre vetítheted, hogy mi a pályázat célja b) Írhatsz néhány emberi szót 2) A kitöltött űrlap: a) Ha hiányzik, az formai hiba, és nem mindig küldik vissza hiánypótlásra, hanem kiesett! 3) A szervezet adatlapja (ha az űrlap nem tartalmaz mindent) 4) „Vezetői összefoglaló” a) Bevezetés, bemutatkozás, a pályázat célja röviden összefoglalva b) Ne legyen több 2 oldalnál!
www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

c) Sok elbíráló csak ezt a részt és a végén a költségvetést olvassa el… 5) Tárgyalás a) Itt lehet kifejteni, de érdemes tagolni, illetve alcímeket használni a könnyebb olvashatóság érdekében. b) Legyen esztétikus és egyszerű 6) A várt eredmények és sikerek a) Milyen eredményekre számítasz, és mikor 7) Költségvetés a) A legfontosabb rész! b) Legyen reális! A pályáztató is tisztában van az árakkal. Ne kérj többet csak azért, mert úgyis lefaragnak belőle. (Senki nem szereti „fejős tehénnek” érezni Magát.) c) Tüntesd fel a saját forrásaidat is (önkéntes munka értékét is forintosítva!) d) Ha máshová is pályáztál ezzel a programmal, írd le becsületesen – azt is, ha kaptál már eddig valamennyit. e) Egyértelműen legyen kiemelve, amennyit kérsz és amire 8) Befejezés (aláírásokkal, pecséttel) a) Maximum egy bekezdés b) Két aláíró és pecsét 9) Mellékletek listája, sorszámmal ellátva 10) Mellékletek

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

Köszönőlevél

Akkor is írd meg, ha nem nyertél, vagy még nem kaptál választ. Ha azonban nyertél, akkor pláne KÖTELEZŐ! Köszönd meg, hogy foglalkoztak az ügyeddel, meg fogják jegyezni, és fontos szerepe lehet a későbbiekben.

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

Ha pályázatíró céget választasz inkább…

Ma már óriási a választék a pályázatíró cégekből is a piacon, de döntő lehet, hogy a megfelelő céget választod-e ki – mint mindenben, ebben a témában is sok olyan cég van, aki rontja a szakma hírnevét, és nem utolsó sorban Neked nagy károkat okozhat a kifizetett díj és az elbukott pályázat miatt.

Néhány támpont a választáshoz:  Foglalkozik a cég pályázatok figyelésével? o Ha rendszeresen kapunk tőle tájékoztató leveleket az induló pályázatokról, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem csak egy-két pályázatot ismer és kezel  Van-e lehetőség személyre szabottan tanácsadást igényelni? o Az ördög a részletekben rejlik – ha tudjuk módosítani a projektünket egy ideális pályázati kiíráshoz, akkor nagyon sok millió forintot nyerhetünk.  Vállalja-e a nyertes pályázatok utógondozási feladatainak elvégzését? o A támogatási szerződés megkötése és a pénzügyi elszámolás nagyon bonyolult feladat – fontos szempontnak kell lennie, hogy vállalja-e ezt is a cég o A fenntartási időszak alatt is felmerülhetnek módosítási igények, amiket kezelni kell tudni, módosítási kérelmeket benyújtani, stb.  Kapunk-e referenciát a saját szakmánk területén o Három személyt, és elérhetőséget érdemes kérnünk.

www.kisvallalkozzokosan.hu

Mit kell tudni a pályázatokról

Irodalom:

Hrabovszki Melinda: A pályázatírásról mindenkinek Fejes Katalin: Amit a pályázatokról tudni kell…

www.kisvallalkozzokosan.hu

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful