IV.l.

Structuro-functionalismul lui Talcott Parsons Notiunea de functie a fost tratata mai întâi dintr-o perspectiva antropologica, iar mai târziu a fost utilizata de sociologi, care o transforma în centrul de gravitatie a argumentatiei lor teoretice. Aceasta a fost initiativa americanului Talcott Parsons (1902-1979), doctor al Universitatii Heidelberg si profesor al Universitatii Harvard începând cu 1937. Termenul de ”structuro-functionalism” care se atribuie sociologiei lui Parsons nu acopera întreaga arie a cercetarilor acestuia. Astfel prima parte a activitatii lui Parsons este axata pe construirea unei teojii a actiunii , finalizata în lucrarea The Structure of Social Action (1937). A doua parte a operei sale se contureaza progresiv prin accentul pus pe notiunea de sistem în detrimentul conceptului de structura, abordare privilegiata de aparitia a trei lucrari: The Social System, 1951; Working Papers in the Theory of Action,1953; Toward a General Theory of Action, 1957. A treia parte a preocuparilor sale este consacrata extinderii paradigmei finalizate spre în domenii noi (economic, politic si precum si întelegerii evolutiei istorice a societatilor, preocupari System of Modrn Societies, 1971. a) Conceptul de actiune sociala Având drept sursa operele întemeietorilor sociologiei - Weber, Pareto, Durrkeim Parsons prezinta actiunea sociala ca produs al unui actor ce are anumite optiuni individuale si care întrebuinteaza în acest scop mijloace materiale si simbolice. Însa aceste optiuni au legatura cu un ansamblu de valori comune, ca expresie simbolica a preferintelor colective. Pe de alta parte, valorile comune se înscriu într-o retea de norme ce intra în alcatuirea structurii societatii, reprezentând în acelasi timp elemente coercitive ale actiunii individuale. psihologic),

alte doua lucrari: Societies - Evolutionary and Comprative Perspectives,1966 si The

Astfel iubirea si atitudinea romantica sunt elemente esentiale în constituirea cuplurilor. Este deschis în masura în care sistemul casatoriei pe baza de rudenie nu mai este obligatoriu. este important ca originile familiale si sistemul de rudenie sa nu intervina în atribuirea unui statut. o trecere delicata dar hotarâtoare în acelasi timp. Daca numai sotul exercita o profesie determinanta pentru restul familiei se produce retrogradarea mamei si sotiei la rangul de menajera. De aici provine. op. . unchii si matusile sunt tratati la fel chiar daca provin din partea mamei sau a tatalui. Copiii sunt deci strict dependenti de familia lor initiala (familie de orientare). Parsons. 768). Sistemul este multilinear în sensul ca bunicii. care poseda trei caracteristici: este un sistem deschis. multilinear si conjugal. modelele si idealurile care orienteaza conduita actorilor se bazeaza pe pretuirea împlinirii personale. În Statele Unite. în mare parte importanta deosebita care se acorda copiilor (prin casatorie) si independentei lor (obtinerea unei slujbe). În sfârsit. mobilitatea geografica profesionala este înlesnita de faptul ca familia este restrânsa la nucleul cuplu/copii. Parsons ilustreaza foarte bine aceasta idee când studiaza familia americana contemporana. persoanele în vârsta sunt marginalizate în mare parte . a mobilitatii în fata datelor tehnice si a constiintei profesionale. A studia structura actiunii sociale înseamna asadar a evidentia relatiile si modalitatile de schimb stabile între actori.. cit. de aceea. Întrucât de acum încolo se pune un accent deosebit pe competenta individuala. p. a egalitatii sanselor. sistemul este conjugal deoarece nucleul familial (ca resedinta si unitate casnica – sot/sotie) este constituit exclusiv din soti si descendentii directi. mai ales) reprezinta.Putem deduce de aici definitia sociologiei propusa de Parsons în 1937: ”stiinta care încearca sa construiasca o teorie analitica a sistemelor de actiune sociala în masura în care aceste sisteme pot fi întelese pornind de la natura integrarii ce tine de valori comune" (T. Sistemul nu este perfect si Parsons observa cel putin doua aspecte patologice. De asemenea. pentru ca valorile societatii americane se potrivesc mai bine tinerilor. Parsons stabileste apoi existenta unei legaturi între structura rudeniei si structura profesionala. Independenta progresiva fata de parinti (adolescenta. În al doilea rând.

47). 3) universalism sau particularism: actorul îsi analizeaza mediul cu ajutorul criteriilor generale aplicabile în mod universal sau cu ajutorul criteriilor specifice actorilor. însa pentru a ajunge ladefinitia sistemului social ca „pluralitate de actori individuali inclusi într-un proces de interactiune care se deruleaza într-o situatie afectata de proprietati fizice. Rolul social (al tatalui. iar situatia lor este definita si mediatizata printr-un sistem de simboluri.b) Sistemul actiunii sociale În lucrarea The Social System (1951). El este interesat. copilului. Astfel. 2) orientare spre colectivitate sau orientare spre sine: actiune poate fi motivata de scopuri împartasite si de alti actori sau de scopuri strict personale. medicului.) stabileste criteriile de conduita si evaluare care guverneaza interactiunile într-un context dat. Actorii acestia sunt motivati în functie de tendinta spre ”satisfactie maxima”. medicul alege împlinirea ca valoare. Parsons da mai multe exemple de aplicare a acestui model analitic. În lucrarea The Social System. p. Elemente pentru o sociologie a actiunii. în sensul ca îsi poate îndeplini rolul . Parsons sustine ca exista cinci modele de valori dihotomice care sprijina sistemul de actiune. cultura si societate” din sociologia americana (care a banalizat-o). Ca specialist. prin intermediulcareia da nastere notiunii de sistem de actiune. actorii trebuie sa aleaga între: 1) afectivitate sau neutralitate afectiva: actorul se poate lasa calauzit de sentimentele sale sau si le poate înfrâna. Personalitatea este perceputa din punct de vedere sociologic prin intermediul notiunii de rol ca sistem de asteptari si anticipari reciproce. trad. 4) calitate sau împlinire: evaluarea celuilalt se bazeaza fie pe calitatile sale individuale (ceea ce este celalalt). lucrurilor pe care le evalueaza. Parsons preia triada ”personalitate. Parsons. de exemplu de interactiunea medic-pacient. 5) specificitate sau propagare: actorul poate manifesta interes pentru o parte a personalitatii si a actiunii celorlalti actori sau sa surprinda toate acestea în totalitatea lor. Parsons îsi îndreapta atentia tot spre actiune. Cultura se deosebeste de societate prin faptul ca reprezinta un ansamblu de valori si simboluri comune actorilor... organizate din cultura din care fac parte” (T. Bourricaud. 1955. fie pe performantele sale evaluate dupa rezultatele actiunii sale.

. în ceea ce-1 priveste pe bolnav. Opteaza de asemenea pentru specificitate având în vedere ca este specialist numai în sanatate. Germania de dinainte de nazism se defineste prin perechea universalism /calitate. calitate/împlinire). ca si pentru neutralitate. predomina universalismul si împlinirea.pentru ca detine competente care au fost validate de societate. medicul lucreaza pentru un interes care nu este pur personal. rolul si asteptarile sale se deosebesc aproape simetric de ale medicului. T. Spre deosebire de oamenii de afaceri. fiind caracterizate prin afectivitate. Parsons caracterizeaza unele societati: • • • • În societatea americana. particularism. Societatea chineza se defineste prin combinarea împlinirii cu particularismul. Tot el îsi pune rolul sub auspiciile universalismului întrucât sentimentele si relatiile particulare pe care le întretine cu pacientul sau nu trebuie sa se amestece în tratament. calitate. Societatile din America Latina prin întrepatrunderea particularismului si a calitatii. în sensul ca medicul nu trebuie sa cedeze seductiei pacientului aparând riscul dea nu-i putea cere acestuia sacrificiile pe care le cere uneori tratamentul. în care activitatea profesionala este foarte apreciata. Combinând la nivel macrosocial doua cupluri determinante pentru orientarea spre valori(universalism/particularism. actiunea sa este îndreptata spre colectivitate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful