P. 1
Ghid PFA

Ghid PFA

|Views: 3,405|Likes:
Published by Carmen Chicu

More info:

Published by: Carmen Chicu on Mar 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2013

pdf

text

original

PFA

PFA (Persoana fizica autorizata) este persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca. Pot obtine calitatea de PFA persoanele fizice care indeplinesc concomitent urmatoarele conditii: a) au implinit virsta de 18 ani; b) nu au savirsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal; c) au un sediu profesional declarat; d) declara pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii. CUM SE TINE CONTABILITATEA? Contabilitatea se va tine „in partida simpla”, de catre persoana autorizata PFA. Nu este necesar sa apelati la contabil. Practic, este o contabilitate bazata pe Incasari si Plati pe care o veti tine completand doua registre: Registru-jurnal de incasari si plati si Registruinventar. In acest context Venituri inseamna veniturile incasate. Venitul BRUT = reprezinta sumele de bani incasate in urma serviciilor prestate in cadrul activitatii Venitul NET (sau Baza de calcul) = Venitul BRUT – cheltuieli deductibile = reprezinta valoarea asupra careia aplicam cota de impozit pe venit (16%)

1

Adica declarati un impozit. pana la regularizarea din anul urmator. De ex: declarati un venit brut lunar de 300 RON dintre care 100 cheltuieli => un venit net de 200 RON/luna => 200*5. la sfarsit de an se va regla cu realitatea. bonuri de taxi. la care se va plati impozitul pe venit in primul an.)  Impozitul = Venitul NET X 16% Impozitul este platit de PFA in doua etape. declarand venitul brut estimat.5% contributia. Registrul Comertului – pentru inregistrarea PFA. Aici se merge cu declaratia completata la Administratia Financiara privind venitul net estimat la care vi se va calcula 5.3% din venitul brut declarat la Casa de Asigurari Sociale.va inscrieti pentru a intra in sistemul de sanatate si a beneficia de gratuitati. Circuitul este urmatorul: 1. din care se scad cheltuieli estimate si obtinem venitul net estimat.5%=11 RON 4. Casa de Asigurari Sociale (Pensii) pentru a va inscrie in sistemul de pensii. bonuri de benzina (trebuie realizat un contract de comodat intre PFA si proprietarul masinii). Administratia Financiara – petru a lua in evidenta PFA.PFA Cheltuielile deductibile = reprezinta acele cheltuieli care se justifica prin activitatea depusa si prin documente si pentru care nu se plateste impozit (telefon inregistrat pe PFA. medic de familie etc. Casa de Sanatate . abonament RATB. Contributia este in cuantum de 31. birotica. in cazul in care nu sunteti angajat sau somer. Nu exista o limita pentru venitul asigurat minim. apoi. iar a doua la regularizare. chirie. cheltuieli cu intretinerea sediului profesional declarat etc. Aici declarati un venit brut care nu se va regulariza de la an la an (va ramane atat cat declarati. 3. prima fiind cea anticipata. 2. daca nu vreti sa il 2 .

ar trebui sa platesti un impozit de 240 RON (16% din 1500). deci sumele platite in acest sens se vor scadea din venitul brut. in baza unei declaratii de asigurare. nu trebuie justificata utilizarea banilor * PFA-ul poate dispune de banii "afacerii" in orice moment. PFA se poate asigura la un venit fix la care se plateste o contributie in cota de 31. atunci vei plati impozit la diferenta dintre 1500 RON (salariul brut) si 500 RON (cheltuieli deductibile) => la 1000 RON => un impozit de 160 RON.5 % din veniturile obtinute catre asigurarile de sanatate. Conform legii orice persoana care obtine venituri impozabile este obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii. iar dupa achitarea acestuia.3%=31 RON Cheltuielile cu taxele pentru Sanatate si Pensii sunt deductibile de la plata impozitului. Astfel.PFA modificati) si la care vreti sa vi se opreasca contributiile pentru sistemul de pensii. impreuna cu alte cheltuieli deductibile si impozitul va fi aplicat la diferenta (venitul net). Conform legii orice persoana care obtine venituri impozabile are obligatia sa plateasca 5. daca iti inregistrezi 500 RON ca si cheltuieli deductibile. * Beneficiaza de asigurare sociala in sistemul public de pensii. * Impozitul pe venit e fix. daca facturezi un venit brut de 1500 RON.3%. * Poate obtine un credit bancar la nivelul veniturilor reale obtinute. Ex: 100 RON/luna => 100*31. 3 . AVANTAJELE CONTRACTULUI PFA: * Principalul avantaj este posibilitatea deducerii cheltuielilor: Practic. Dar. * Beneficiaza de asigurare sociala de sanatate.

3. 2. Faceti rezervare de denumire PFA Rezervarea se face la Registrul Comertului unde trebuie sa va prezintati cu o copie dupa actul de identitate si sa completati Cererea de verificare disponibilitate si/sau rezervare denumire. Stabiliti sediul profesional: Aceasta se face fie cu Contract de inchiriere . * Tinerea contabilitatii in partida simpla: Pot fi deduse toate cheltuielile legate de business.inregistrat la Administratia Finantelor Publice. plus alte cheltuieli: ex: parte din cheltuielile de intretinere a propriului apartament. Completati Avizul asociatiei de proprietari (daca este cazul): 4 . in cazul in care acesta este si "sediul profesional" inregistrat la RC. o achizitie imobiliara etc. CUM OBTINEM STATUTUL DE PERSOANA FIZICA AUTORIZATA? ETAPELE OBTINERII CALITATII DE PFA: PASI PREMERGATORI: 1. amortizarile si dobanzile legate de achizitionarea unui autoturism.PFA * PFA beneficiaza de concediu de sarcina si lauzie si de indemnizatia de ingrijire copil pana la doi ani. fie cu contract de comodat intre PFA si proprietarul spatiului (nu trebuie inregistrat la nicio autoritate)insotit de actul doveditor al proprietarului in copie. Vi se va inmana o dovada de rezervare pe care trebuie sa o prezentati atunci cand reveniti cu toate actele.

PFA Se completeaza in cazul in care Sediul profesional este intr-un imobil de locuinte de tip bloc. care vi se va inmana la Registrul Comertului.ro la sectiunea Formulare. de obicei.onrc. se gasesc de cumparat la orice librarie. sau il putei obtine de pe site-ul mentionat mai sus. Trebuie completat formularul de inregistrare fiscala: Acest formular este o anexa la cererea de inregistrare prin care definiti tipurile de impozite si taxe catre stat. Trebuie completata cererea de inregistrare: Acest formular este unul tip. Cumparati Registru-jurnal de incasari si plati si Registruinventar: Sunt formulare tipizate care. Sa va prezentati cu un dosar cu sina: Este obligatoriu ca actele sa fie introduse intr-un dosar cu sina. Este tip si vi se va furniza la Registrul Comertului. LA REGISTRUL COMERTULUI: Trebuie sa mergeti la registrul comertului in raza caruia aveti domiciliul (inscris in CI/BI) cu urmatoarele: 1. 3. 4. sau poate fi downloadata de pe site-ul www. inclusiv optiunea in legatura cu TVA-ul. 2. iar dupa ce il aveti complet se vor numerota filele de la sfarsit la inceput. Trebuie sa aduceti dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei: 5 . Va vor fi necesare la tinerea evidentei contabile. 4.

insotit de actul doveditor al proprietarului. Documentele care atesta pregatirea profesionala: 6 . Specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate: Poate fi dat in fata directorului ORC sau a inlocuitorului acestuia (prin completarea si semnarea unui formular). de obicei in 30 min. Ea este necesara in cazul in care sediul profesional este intr-un imobil de locuinte de tip bloc. Declaratia tip pe propria raspundere care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare: Este vorba de o declaratie tip pe propria raspundere care vi se va da la fata locului si prin care va asumati ca indepliniti conditiile legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar. protectiei mediului si protectiei muncii. care va certifica semnatura. 9. Copie act de identitate sau pasaport: Copia trebuie sa aiba specificatia "Conform cu originalul" data de titular. 7. 10. Documente care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional: Contractul de inchiriere . 5. intre tine si proprietarul spatiului. sanitar-veterinar. 8. 6. de la Registrul Comertului. Trebuie sa aduceti dovada acceptului Asociatiei de proprietari: Aceasta ati obtinut-o completand Avizul asociatiei de proprietari.inregistrat la Administratia Financiara sau de comodat . in original.PFA Se obtine inainte de a depune toate documentele.

Copie dupa actul de identitate sau pasaport: Copia trebuie sa aiba specificatia "Conform cu originalul" data de titular. calificari etc. 5. Inregistrare Registru-jurnal de incasari si plati si Registruinventar: La depunderea acestora veti completa si o cerere prin care solicitati inregistrarea acestor documente de evidenta contabila in partida 7 . iar in cateva zile vi se va elibera Certificatului de Inregistrare Fiscala. certificatele de absolvire a vreunei forme de invatamant. se va plati o taxa de aproximativ 200 RON. Sa va prezentati cu un dosar cu sina: Este obligatoriu ca actele sa fie introduse intr-un dosar cu sina 2.PFA Este bine sa va aduceti copii de pe toate diplomele. adeverintele. veti achizitiona stampila. Copie dupa autorizatia de functionare: Este copia de pe Certificatul de Inregistrare Fiscala care vi s-a eliberat in prealabil la Registrul Comertului. 4. 3. LA ADMINISTRATIA FINANCIARA: Trebuie sa va mergeti la administratia financiara in raza careia aveti domiciliul (inscris in CI/BI) cu urmatoarele: 1. Pe baza acestuia. La depunerea acestor acte. pe care sa scrieti “conform cu originalul”. inclusiv cursuri. Declaratia privind veniturile estimate: Formularul vi se va inmana la fata locului pentru completare in 2 exemplare.

Completarea lor este obligatorie conform legii. 2. un volum.. pina la primul termen de plata... LA CASA DE ASIGURARI DE SANATATE: BAZA DE CALCUL = VENITUL NET ( = venit brut – cheltuielile deductibile) Trebuie sa va duceti la casa de asigurari de sanatate in raza careia aveti domiciliul (inscris in CI/BI) cu urmatoarele: 1. Registrul inventar....PFA simpla.. . Se depune anual la casa de asigurari de sanatate aleasa in mod liber.. de la pag . In cadrul acestui formular veti declara calitatea de PFA si veti stabili cuantumul contributiei la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. 3. Declaratie pentru inscriere la Casa de Sanatate: Formularul vi se va inmana la fata locului pentru completare..... 8 ... un volum.. Copie dupa actul de identitate sau pasaport: Copia trebuie sa aiba specificatia "Conform cu originalul" data de titular. la pag . Registrul jurnal incasari si plati.. Copie dupa autorizatia de functionare: Este copia de pe Certificatul de Inregistrare Fiscala care vi s-a eliberat in prealabil la Registrul Comertului. pentru anul fiscal in curs.... la pag... . Acestea trebuie numerotate pe fiecare fila si apoi stampilate si semnate pe sigiliul de pe spatele ultimei foi: 1. 2. de la pag.

Declaratie pentru inscriere la Casa de pensii: Formularul vi se va inmana la fata locului pentru completare. 2. 3. Perioadele de cotizare la sistemul de asigurari sociale vor constitui stagiu de cotizare.PFA 5. 4. fiind luate in considerare la stabilirea vechimii in munca si cuantumului pensiei. In cadrul acestui formular veti declara calitatea de PFA si veti stabili cuantumul contributiei de asigurari sociale. 9 . Copie de pe carnetul de munca: Se vor preda copii de pe carnetul de munca sau adeverintele de vechime daca acestea exista. Copie dupa actul de identitate sau pasaport: Copia trebuie sa aiba specificatia "Conform cu originalul" data de titular. Copie dupa autorizatia de functionare: Este copia de pe Certificatul de Inregistrare Fiscala care vi s-a eliberat in prealabil la Registrul Comertului. Sa va prezentati cu un dosar cu sina: Este obligatoriu ca actele sa fie introduse intr-un dosar cu sina. LA CASA DE PENSII: BAZA DE CALCUL = VENIT BRUT DECLARAT Trebuie sa va duceti la casa de pensii in raza careia aveti domiciliul (inscris in CI/BI) cu urmatoarele: 1.

R.: RO 17760876 Sediu: Sediu: Unirii 80.C Cumparator: SC CREDEX Nr. 0000 FACTURA Data: Furnizor FINANTARI SA Nr. SMB 10 . Copie de pe carnetul de munca: Se vor preda copii de pe carnetul de munca sau adeverintele de vechime .: J40/11958/2005 CUI: C. camera 3.F. MODEL FACTURA: Seria: AAA Nr. Bucuresti.C.I. tronson I.PFA 5. mezanin.R.daca acestea exista. J1. sector 3 Cont: Cont: RO73RZBR000006000703360 Banca Banca: Raiffeisen BANK. bl.

seria nr eliberat (a) Mijlocul de transport Expedierea s-a efectuat la data ora Semnaturile……………………………………… ……………….I. -lei4 Valoa re lei5 (3X4) Valoar e T. Cr t. -lei6 Scutit fara drept de deduc ere 2 - Stampil a si semnat ura furnizor ului CNP Date privind expeditia Delegat CNP B.A.I.A.PFA Nr .00 Pret unitar fara T.V.V./C. 0 1 DENUMIREA produselor sau serviciilor 1 PRESTARE SERVICII CONFORM CONTRACT DE COMISION U/M Cantitate a 3 1. Total din care accize: Semnat ura de primire X Total de plata: 11 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->