P. 1
Sifat Mahmudah by Maj

Sifat Mahmudah by Maj

|Views: 176|Likes:
Published by Mohd Sofi

More info:

Published by: Mohd Sofi on Mar 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/01/2014

pdf

text

original

SIFAT-SIFAT MAHMUDAH

 Sifat-sifat

Mahmudah adalah diklasifikasikan di bawah subjek yang lebih besar iaitu Ilmu Akhlak Islamiyyah adalah mengenai perilaku peribadi seseorang manusia s.a.w. merupakan contoh yang terbaik kepada seluruh umat manusia apabila membicarakan tentang akhlak yang terpuji 

Akhlak 

RasullullahApabila Siti Aisyah di tanya oleh seorang Arab Badawi mengenai akhlak baginda, maka beliau menjawab; Akhlak Rasulullah saw adalah AlQuran . (Riwayat Bukhari dan Muslim) Ini menunjukkan betapa hebat dan indahnya budi pekerti dan akhlak Rasullullah yang terpelihara Orang-orang muslim dan mukmin seharusnya mencontohi keperibadian dan akhlak Rasullullah melalui peningkatan dan pemantapan sifat-sifat mahmudah aktiviti fizikal dan hati Mahmudah pula membawa erti sesuatu yang dianggap dan dizahirkan sebagai yang terpuji dan cantik pada pandangan mata dan hati manusia secara fitrah dan estetika Setiap amalan sifat-sifat mahmudah akan memberi impak dan implikasi yang mahmudah (positif) kepada diri dan persekitaran pelakunya bahkan mampu juga mempengaruhi sikap orang lain . tindakan.Sifat membawa maksud kelakuan. akhlak.

dipulau dan sebagainya oleh segenap lapisan masyarakat tanpa mengira bangsa dan agama. Penentuan dan pembezaan hakiki kedua-dua sifat tersebut terletak pada naluri dan fitrah manusia yang suci yang berlandaskan Al-quran dan As-sunnah sahaja . dihina. dibenci. dimarahi. Sebaliknya Mazmumah membawa makna yang terkeji.

dan untuk memerdekakan hamba-hamba abdi. dan mendermanya seseorang akan hartanya sedang ia menyayanginya. dan segala kitab.kepada kaum kerabat. dan Dalam masa kesakitan. mereka itulah orang-orangYang benar (beriman dan mengerjakan kebajikan). dan mereka itulah juga orang-orangYang bertaqwa. tetapi kebajikan itu ialah berimannya seseorang kepada Allah. dan mengerjanya seseorang akan sembahyang serta mengeluarkan zakat. dan ketabahan orang-orangYang sabar Dalam masa kesempitan. . orang-orangYang demikian sifatnya). dan kepada orangorangYang meminta. dan juga Dalam masa bertempur Dalam perjuangan perang Sabil. dan perbuatan orang-orangYang menyempurnakan janjinya apabila mereka membuat perjanjian. (AlBaqarah : 177) . dan segala malaikat. Firman Allah yang bermaksud : Bukanlah perkara kebajikan itu hanya kamu menghadapkan muka ke pihak timur dan barat. dan sekalian Nabi. dan anak-anak yatim dan orangorang miskin dan orang yang terlantar dalam perjalanan. dan hari akhirat.

 Terdapat 4 jenis atau pembahagian sifat-sifat Mahmudah yang utama iaitu:i) Hikmah (kebijaksanaan) ii) Adaalah (adil) iii) Iffah (kebersihan jiwa/kesucian) iv) Syajaah (keberanian) .

 Hikmah atau kebijaksanaan ialah suatu keadaaan dalam diri yang mana menerusinya ia dapat membezakan yang benar dan yang salah dalam semua hal ikhtiariah(perbuatan pilihan diri sendiri) Ia juga bermaksud berpengetahuan luas dan bijak bertindak berlandaskan Al-Quran. Al-Sunnah dan alam Syahadah' serta dapat memberi alasan yang munasabah dan bukti serta hujah yang sesuai .

keputusan dan tindakan dengan cepat dan tepat berlandaskan ilmu naqli dan aqli. Aplikasi kehidupan harian. .1. mampu membuat pertimbangan.seseorang itu hendaklah membuat analisa terlebih dahulu berdasarkan kepada ilmu serta pengalaman dalam membuat sebarang keputusan dan tindakan yang tepat.1 RASIONAL Kebolehan berfikir berdasarkan alasan dan bukti yang nyata.

 Tanpa pertimbangan dan perancangan yang betul. .Pemilihan dibuat perlu betul agar ia sentiasa diredhai Allah dan murka Allah dapat dijauhi. Contoh: dalam memilih jenis pekerjaan yang ingin dilakukan.keputusan yang salah dibuat akan merencatkan capaian kepada sesuatu matlamat.pekerjaan yang dipilih seharusnya kerja yang halal dan tidak bercanggah dengan syariat biarpun pendapatan yang diterima tidak seberapa.

Jika beliau seorang yang jujur dan sentiasa bercakap benar. Aplikasi kehidupan seharian.1. .sifat ini perlulah sentiasa ada terutamanya kepada seorang pendakwah atau pendidik.2 BERCAKAP BENAR Melahirkan kata-kata yang bernas.barulah audiens dan para pelajarnya dapat menerima hujah dan peringatan yang disampaikan. dan jitu serta bertepatan dengan prinsip-prinsip Islam secara berhikmah untuk faedah semua. betul.

 Dengan bercakap benar.seseorang itu akan beroleh kepercayaan dan penghormatan daripada orang lain. Rasulullah terkenal dengan sifatnya yang sentiasa berkata benar dan jujur dalam segala hal sehingga baginda digelar Al-Amin .

3 KERAJINAN Usaha berterusan dengan penuh semangat ketekunan. Aplikasi kehidupan seharian.1. kecekalan.Seorang pelajar seharusnya tekun dan gigih menuntut ilmu pengetahuan semenjak dari awal. latih tubi yang kerap untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. kegigihan. .membuat jadual waktu belajar. perbincangan kumpulan. dedikasi dan daya usaha dalam melakukan sesuatu perkara untuk mencapai kecemerlangan.

seseorang itu hendaklah berusaha gigih.merencana strategi yang betul dan tidak mudah berputus asa. Begitu juga dengan pepatah yang menyebut. . rezeki tidak akan datang bergolek . Untuk mendapat sesuatu yang dicitakan.

 Keadaan di mana sesuatu perkara itu diletakkan di tempatnya yang sebenar mengikut syariah Islamiah. . Konsep Adil dimanifestasikan dalam segala bentuk perbuatan dimana perkara yang dilakukan dapat memberi manfaat bukan sahaja kepada diri sendiri bahkan kepada masyarakat sekelilingnya.

sabar dan dapat mengawal diri bagi mengelakkan berlakunya perselisihan dan pertelingkahan.kepelbagaian adat.2. .1 TOLERANSI Ialah sanggup bertolak ansur.budaya dan kepercayaan agama perlulah dihormati dan dipelihara dengan toleransi yang baik. Aplikasi kehidupan seharian.Hidup dalam masyarakat yang berbilang kaum.

2 SENSITIF KEPADA KEZALIMAN  Sanggup tampil membela makhluk yang dihina.Sentiasa membela kepada kebenaran dan menentang kezaliman dan penindasan seperti sentiasa menyokong dan menghulurkan bantuan kepada saudara seagama di Palestin dan juga di negara-negara lain yang dizalimi dan ditindas.2. . Aplikasi kehidupan seharian. teraniaya dan dizalimi.

Aplikasi kehidupan seharian.2. .3 SEMANGAT BERMASYARAKAT Kesediaan melakukan sesuatu dengan semangat kekitaan untuk kepentingan bersama bagi mewujudkan keharmonian hidup bermasyarakat.Saling bantu membantu dan bekerjasama dengan jiran tetangga tidak mengenal bangsa mahupun agama dalam membanteras masalah sosial dan jenayah.

. Mengawal nafsu daripada perkara-perkara yang haram dan syubhah. supaya ianya terdidik ke arah melaksanakan perkaraperkara yang ma'aruf serta sentiasa tunduk kepada petunjuk akal dan syarak. Melawan dan mengawal nafsu merupakan salah satu jihad yang besar dalam kehidupan seseorang mukmin.

W.buang anak.T.minum arak dan sebagainya dengan menyelimutkan diri dengan sifat MALU. manusia dan diri sendiri kerana membuat sesuatu yang keji dan dilarang Allah.3.1 MALU Perasaan 'aib.. . Aplikasi kehidupan seharian. hina dan rendah diri kepada Allah S.Sentiasa berusaha untuk menjauhi dan membenci perkara-perkara keji seperti zina.

 .2 WASATIAH (KESEDERHANAAN) Sikap tidak keterlaluan dalam membuat pertimbangan dan tindakan sama ada dalam pemikirian.sentiasa menunaikan tanggungjawab dan memainkan peranan sebagai ahli masyarakat dan negara tanpa mengabaikan kewajipan diri sebagai abid kepada Allah s. peraturan atau perlakuan supaya sesuai dengan agama.t. Aplikasi kehidupan seharian.w. norma dan nilai masyarakat.3.

 Dalam sirah juga telah terbukti bahawa Rasulullah s. Ini menunjukkan bahawa Islam menganjurkan sifat yang sederhana dan seimbang dalam segenap hal.w. pernah menempelak golongan yang hanya sentiasa melakukan ibadah sehingga mengabaikan tanggungjawab mereka kepada keluarga dan masyarakat.a. .

W. . kekotoran dan najis untuk memastikan amal ibadat diterima Allah S.3.T. Aplikasi kehidupan seharian- a) Kebersihan Jasmani: Menjaga kebersihan tubuh badan daripada hadas. jasmani dan mental serta alam sekitar bagi menjamin kesejahteraan hidup.3 KEBERSIHAN Sentiasa menjaga kebersihan rohani.

T.Alam sekitar yang indah adalah salah satu kurniaan besar Allah s.b) Kebersihan Rohani: Pemikiran. .w. c) Kebersihan Persekitaran: Sentiasa memelihara dan memulihara alam sekitar daripada sebarang pencemaran dan kebinasaan.t kepada manusia.W. pertuturan dan perlakuan serta amalan yang bersih dari sebarang kepercayaan karut dan khurafat terhadap Allah S.

 . tenaga dan jiwa. diri. akal. harta benda. negara. Setiap mukmin harus sentiasa berani dan kental untuk memperjuang dan mempertahankan hak agama Islam yang suci. Sanggup berjuang dengan penuh kesabaran mempertahankan agama. maruah dengan kekuatan fikiran. keturunan. harta benda.

seharusnya sentiasa bersedia dari segi mental dan fizikal serta berani menghadapi segala cabaran dan rintangan yang mendatang.4.1 BERJIWA BESAR Sentiasa meningkatkan kebolehan diri.Sebagai seorang pendidik yang dihantar jauh ke pendalaman. berwawasan. . Aplikasi kehidupan harian. sanggup menghadapi risiko dan bersedia memikul tanggungjawab dengan tabah dan yakin.

4. tepat. Tekal.2 ISTIQAMAH & TETAP PENDIRIAN Meyakini kebenaran dan berpegang teguh kepadanya dalam membuat sebarang keputusan dan tindakan. . tetap dan berterusan dalam mengerjakan sesuatu yang baik.

Walaupun dihina dan dicerca. Aplikasi kehidupan seharian. Seperti yang kita lihat.ramai pendakwah dan Ulama Islam sering ditindas terutama di negara-negara barat namun mereka tetap beristiqamah dalam perjuangan mereka. seseorang pendakwah perlu sentiasa cekal dan tabah serta tidak berganjak dalam menyampaikan ajaran Islam yang sebenar. .

Ertinya: Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga. . serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cubaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: "Bilakah datangnya pertolongan Allah?" Ingatlah.w.t telah berfirman di dalam surah Al- Baqarah ayat 214. sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat. padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan. Allah s.

w. .t. Mereka sanggup menggadai nyawa berjihad di jalan Allah s.negara. Aplikasi kehidupan seharian: Contoh yang dapat kita lihat pada hari ini.3 BERANI BERJIHAD Sentiasa bersedia dan sanggup berjuang untuk mempertahankan agama.rakyat Palestin yang bangkit menentang kekejaman Israel walaupun hanya bersenjatakan batu dan kayu melawan musuh yang berbekalkan kereta kebal dan senjata canggih. keluarga dan diri serta kehormatan walaupun terpaksa mempertaruhkan nyawa daripada ancaman musuh dan godaan syaitan.4.

tindak-tanduk dan tanggungjawab dalam kehidupan sehari-harian. Ini adalah kerana nilai manusia itu pada hakikatnya terletak pada akhlak dirinya. Semakin tinggi nilai akhlak diri seseorang itu maka makin tinggi pula nilai kemanusiaan pada dirinya. Akhlak ini jugalah yang membezakan antara insan dengan haiwan dari segi perilaku. Seseorang yang tidak berakhlak adalah sama tarafnya dengan haiwan malah lebih rendah dari itu lagi. Bidang akhlak adalah bidang yang amat penting dalam sistem hidup manusia. .

mereka ialah orang-orang yang lalai. (Al. masyarakat yang tidak mempunyai nilai akhlak tidak boleh dianggap sebagai masyarakat yang baik dan mulia walaupun mempunyai kemajuan yang dalam bidang ekonomi. mempunyai mata tetapi tidak mahu melihat dengannya. mereka itu seperti binatang malah lebih sesat.t. teknologi dan sebagainya.Araf:179) Akhlak mempunyai kedudukan paling tinggi dalam hierarki tamadun umat manusia.w. .: Dan sesungguhnya kami telah sediakan untuk neraka banyak sekali golongan jin dan manusia yang mana mereka mempunyai hati tetapi tidak mahu mengerti dengannya.ƒ Firman Allah s. mempunyai telinga tetapi tidak mahu mendengar dengannya. Oleh itu.

w. salah satu caranya adalah memperbanyakkan amal dan sifat-sifat yang mahmudah dengan mencontohi sifat dan akhlak yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah s. . sebagai panduan hidup seorang mukmin yang sejati. untuk meningkatkan nilai akhlak seseorang itu.a. Oleh itu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->