1

“Iti da puterea de a fi tot timpul conectat la publicul tau. Pot sa fac chestia asta gratis, apasand pe un buton.” Ashton Kutcher pe Twitter

2

Twitter? Ce-i aia?
Follow, follower, twitter, tweet, update, hashtag; termeni dintr-un jargon pe care il vedem scris si il auzim din ce in ce mai des. Dar ce inseamna? Pe zi ce trece Twitter se regaseste tot mai mult in mainstreamul social media. Pe scurt, Twitter e o retea sociala de microblogging si networking in care utilizatorii se exprima in maxim 140 de caractere. Totusi cum si-a facut intrarea pe site-uri, bloguri, telefoane mobile, carti de vizita si prezentari aceasta retea sociala si cum o folosim?

3

Un punct de plecare
Daca in anul 2008 tot mai multe companii au incorporat conceptul de blog in strategia de comunicare si au inceput sa publice pe bloguri, 2009 a venit cu o alta provocare: social media si mesajele in 140 de caractere. Din diverse motive, multe firme au decis sa nu faca acest pas si sa stea departe de Twitter. De ce? Reticenta lor de a investi timp si resurse pentru a comunica intr-un astfel de mediu se datoreaza necunoasterii domeniului si dificultatii de a evalua rezultatele obtinute prin acest tip de comunicare. Principala sursa a aceste reticente este dispersarea informatiilor si statisticilor pentru acest mediu de comunicare. Companiile nu au gasit inca raspunsuri pentru intrebarile cheie: Pe cine gasesc aici? Ce informatii sa ofer? Ce trebuie sa stiu? Acest ghid doreste sa ofere o perspectiva cuprinzatoare si sa reuneasca cele mai importante informatii cu privire la Twitter: notiuni de ansamblu, statistici pentru anul 2009 in lume si in Romania, studii de caz referitoare la companiile care au folosit mai mult sau mai putin inspirat acest mediu, tendintele platformei Twitter in 2010 si recomandari pentru o comunicare cat mai eficienta in acest mediu pretentios.

4

Roger Kondrat. social media consultant. Cea mai deschisa platforma de comunicare disponibila pe web”.“Facebook era in 2007 ce e Twitter in 2009. 5 .

gl si tr. De asemenea. Twitter este cea mai importanta retea internationala de microblogging si networking online.Infiintat in 2006 de Jack Dorsey si Evan Williams. goo. Twitter a fost transformat intr-o retea sociala in care utilizatorii au posibilitatea de a interactiona si a trimite mesaje de 140 de caractere (cunoscute sub denumirea de “twits”)catre urmaritori (followers)si de a urmari mesajele celor de care sunt interesati (following). Prima oara s-a chemat Twttr. numele fiind inspirat de Flickr si de faptul ca utilizatorii serviciului SMS in SUA folosesc de regula coduri scurte de cinci caractere. aceasta limita de caractere a impulsionat folosirea serviciilor de scurtare a URL-urilor precum bit. Ulterior. acest serviciu a fost implementat pentru telefonia mobila si permitea utilizatorilor sa transmita mesaje scurte catre un cerc restrans de prieteni.ly.im. Limitarea la 140 de caractere a mesajului transmis a fost stabilita pentru a fi compatibila cu limita de caractere pentru SMS-uri si astfel a transferat pe internet jargonul folosit pe telefonul mobil pentru a scurta cuvintele sau frazele. Initial. 6 .

com/2009/02/09/facebook-myspace-twitter-social-network/ 3 http://blog. lunar sunt inregistrati 6 milioane de vizitatori unici care genereaza aproape 55 de milioane de vizite. Astfel. fiind urmati de americani care petrec doar 6 ore pe zi in aceste retele.000 in 2009.com este clasat in primele 50 de siteuri ca popularitate in lume.nielsen.000 in 2008 la 7.com2.compete. Conform unui studiu1 din decembrie 2009 al companiei Nielsen.La nivel global.038. Compania de audit in marketing si media Nielsen Company3 arata ca Twitter a avut o crestere de 1382% pe primul trimestru din 2009 fata de acelasi trimestru din 2008. Conform unui studiu complete.com/nielsenwire/global/led-by-facebook-twitter-global-time-spent-on-social-media-sites-up-82-year-overyear/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NielsenWireOnlineMobile+%28Nielsen+Wire+%C2%BB+Online+%26+Mobile%29&utm_ content=Google+Feedfetcher 2 http://blog. Australienii aloca cel mai mult timp retelelor sociale: aproape 7 ore pe zi. Twitter.nielsen. Timpul petrecut pe Twitter sau Facebook a crescut cu 82% fata de aceeasi perioada a anului trecut. retelele sociale si blogurile sunt cele mai populare medii interactive unde gasesti utilizatorii de internet.com/nielsenwire/online_mobile/twitters-tweet-smell-of-success/ 7 . utilizatorii de internet petrec mai mult de cinci ore si jumatate pe zi in retelele sociale. 1 http://blog. numarul de conturi ale retelei sociale a crescut de la 475.

co-fondator Twitter.“Cine a zis ca lucrurile trebuie sa fie utile?” Evan Williams. 8 .

adica mesaje gen “am iesit in oras” sau “ce masa copioasa am avut”.pdf 9 . 9%.com/wp-content/uploads/2009/08/Twitter-Study-August-2009. 37% din tweeturi au avut un caracter conversational. 4 http://www. respectiv 4% din tweeturi au fost fie stiri din actualitate. si anume transmiterea de know-how catre followeri. 40% din tweeturi sunt doar replici fara noima (pointless babble). conform cu scopul acestei retele de a aduce oamenii mai aproape si de a interactiona mai mult.pearanalytics.Despre ce vorbesc oamenii pe Twitter? Ce fac ei aici? Pearanalytics a publicat in august 2009 un studiu 4 cu privire la tweeturi din care reiese ca. ceea ce indica o alta functionalitate a acestei retele. fie linkuri catre diverse siteuri.

in noiembrie 2009 mesajul a fost schimbat in “Impartaseste si descopera ce se intampla chiar acum. sugerand ca acest serviciu este unul din cele mai dinamice si rapide din lume. actor politic. reusind in unele ocazii sa fie sursa principala de informare chiar si pentru mass media. Daca la inceput mesajul cu care Twitter isi intampina utilizatorii era “Ce faci acum?”. Twitter si-a schimbat abordarea. Twitter este o buna modalitate de a fi mereu aproape de comunitatea ta. vedeta de showbiz. 10 .Odata cu cresterea numarului de utilizatori. de a te promova sau de a-i informa pe ceilalti. Si totusi ce poti obtine prin intermediul Twitterului? Fie ca esti persoana fizica. oriunde in lume”. companie privata. organizatie non-guvernamentala sau actor politic.

Twitter a fost singurul canal de comunicare necenzurabil care putea distribui informatia in timp real.In cazul demonstratiilor de strada din Republica Moldova si al acuzelor de fraudare a alegerilor din Iran. prin mesajele postate de catre cei ce se aflau in mijlocul evenimentelor. Twitterul s-a dovedit singura metoda de a comunica cu mase mari de oameni si de a mobiliza protestatarii. 11 . Twitter a depasit insa limitele terestre in mai 2009. cunoscutii si followerii despre statusul reparatiilor la telescopul spatial Hubble. cand astronautul Mike Massimino a transmis primul tweet din spatiu prin care isi informa colegii.

Twitter pe planeta Compania Sysomos a realizat in august 2009 un studiu 5 despre Twitter pe 11. In ceea ce priveste datele demografice. analizand continutul si comportamentul utilizatorilor activi.5 milioane de conturi. 5 http://www.com/insidetwitter/ 12 . Din totalul utilizatorilor inregistrati 53% sunt femei si 47% barbati. 66% au varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani si doar 1% din acestia au peste 55 de ani.sysomos.

Majoritatea utilizatorilor de Twitter se afla in SUA: 75%. Urmatoarea tara in aceasta ierarhie este Marea Britanie. 13 . cu un procent de doar 9% din totalul conturilor de Twitter.

Spre exemplu.5% au fost create in primele 5 luni ale anului 2009. utilizatorii care urmaresc 950 de persoane sunt urmariti doar de aproximativ 500 de persoane. 3 sferturi din volumul tweeturilor trimise zilnic provin de la 5 procente din utilizatorii inregistrati. Dupa depasirea acestui prag raportul se dezechilibreaza in defavoarea followerilor. De fapt.Din cele peste 11 milioane de conturi de Twitter 72. Insa activitatea celor care si-au creat un cont este paradoxala. 14 . 8 din 10 utilizatori astfel inregistrati au postat mai putin de un mesaj pe zi iar o cincime din acestia nu au mai postat niciun mesaj. Utilizatorii care au pana la 150 de followeri urmaresc aproximativ acelasi numar de persoane.

7%. cu un procent de 15. intre 12 si 14. Perioada din zi la care sunt postate cele mai multe tweeturi este in jurul pranzului.Pe baza cercetarii a 20 de milioane de tweeturi s-a ajuns la concluzia ca ziua din saptamana in care sunt postate cele mai multe mesaje este marti. fiind urmata de ziua de miercuri cu 15.6%. 15 .

16 .7% din totalul mesajelor postate.com.In ceea ce priveste publicarea mesajelor. peste 50% din mesajele publicate au fost postate prin intermediul altor programe si nu de pe siteul www.twitter. cu un procent de 19. Tweetdeck este cea mai populara unealta de publicare.

cele mai importante topicuri cautate de utilizatorii de internet au fost: 17 .In perioada analizata de studiul Sysomos.

urmat de judetele Iasi.Twitter in Romania anului 2009 Ce a insemnat Twitter in Romania anului 2009? Potrivit RoTwitter Survey 6. sunt de retinut urmatoarele informatii: Profilul utilizatorului: cei mai multi sunt barbati.esurvey. au varste cuprinse intre 21 si 30 de ani si locuiesc in Bucuresti.ro/rotwitter 18 . Majoritatea lucreaza in mediul online.0. advertising.7% au spus ca au aflat de Twitter pentru ca sunt la curent cu noutatile web 2. Dintre cei 459 de respondenti 73% si-au facut cont in 2008 si 57. 6 http://www. comunicare. Timis. jurnalism si IT. Se observa ca Twitterul este o retea sociala folosita in mare parte de cei tineri. Cluj. chestionar la care au raspuns 459 de utilizatori.

7 http://www. pentru a primi raspunsuri la nelamuriri sau pentru a stabili evenimente ad-hoc si intalniri tematice. pentru rezolvarea problemelor. Aici poti gasi lideri de opinie din diverse domenii.daedalus. la mare cautare sunt informatii practice si de ultima ora. modele aspirationale si oameni foarte pasionati de ceea ce fac si mereu dispusi sa-si imparta cunostintele cu followerii. mereu in cautare de informatii si orientati spre dezvoltare personala.Si totusi cum arata utilizatorul de Twitter din Romania? Cu cine vorbim? Cui ii dam follow sau retweet? Conform unui studiu al Daedalus Millward Brown7 utilizatorii Twitter sunt individualisti.ro/social_networks. informatiile se “racesc” mult mai repede si sunt formulate concis. Twitter este folosit pentru informare. Pentru utilizatorul roman fluxul de stiri se deruleaza rapid.pdf 19 .

@Jurnalul_N. Companii si branduri romanesti prezente si active pe Twitter : @LGNews. @Rompetrol. @ProTvRo. Totusi. @MascaTeatru. @RoMicrosoft. @Vinexpert. Poate fi folosit pentru a promova produse si servicii si pentru a obtine feedback rapid de la publicul tinta. 20 . transparenta si promptitudine in reactii la mesaje. @BMWro. Twitter-ul poate fi un instrument eficace de corporate PR. @CaroHotel. acest instrument presupune sinceritate. @Adevarul. @VodafoneBuzz.Fiind reteaua sociala cu cea mai spectaculoasa ascesiune din ultimul an. @BitDefender. @Accent. @Romtelecom. iar numarul lor continua sa creasca. @Realitatea. @Upc_Info. @Vola_Ro. In 2009 peste 100 de companii din Romania si-au creat un cont pe Twitter. @LibraBank.

2% si-au adaugat propria poza la avatar si 69% au completat sectiunea BIO. 40. 44% de utilizatori si-au ales numele contului dupa numele de familie. 21 .Conturile de Twitter personalizate sunt mai usor de tinut minte. prenume sau numele intreg. In 2009. doar 70.5% si-au personalizat fundalul cu propria imagine.6 % care au ales in functie de nick name (porecla). urmati de 24. de identificat si de recunoscut. sectiune ce iti ofera posibilitatea de a te descrie in cateva cuvinte.

22 . La o cautare dupa Ashton Kutcher (cel mai urmarit utilizator de Twitter). In SUA Twitter a introdus serviciul de verificare a conturilor celebritatilor prin badgeul “verified account”. gasim 22 de conturi despre acesta. deasupra sectiunii de bio. aducandu-ti prejudicii de imagine. Insa doar primul in lista de cautare este cel al actorului american.Revendicarea identitatii personale sau corporatiste pe Twitter este importanta in procesul de consolidare online a brandului deoarece numele poate fi deja rezervat sau folosit de un utilizator care poate vorbi in numele tau. avand si insigna de “verified account” in cautare si pe pagina de profil.

Pe langa numele care va reflecta cat mai fidel brandul personal sau al afacerii tale. Daca iti doresti o tema de Twitter personalizata. contul de Twitter trebuie sa contina toate elementele necesare pozitionarii corecte in social media: poza. background personalizat. Backgroundul personalizat este un aspect de branding din ce in ce mai apreciat. descriere. poti apela cu incredere la o agentie interactiva care iti va construi cu grija profilul de Twitter. Deja crearea de astfel de backgrounduri s-a transformat intr-o afacere in domeniul designului. 23 .

” Robert Scoble. blogger 24 .“Twitter imi permite sa aflu noutati de la foarte multi oameni in foarte scurt timp.

utilizatorii pot alege sa foloseasca una din aplicatiile dedicate: TweetDeck. Twhirl. 25 . 6 din 10 utilizatori romani posteaza atat mesaje in romana cat si in engleza.1% de utilizatori. Pentru ca nu este deloc practic sa dai refresh la fiecare doua minute.Ce se transmite pe Twitter? Mai mult de 60% din utilizatori folosesc Twitterul direct de pe web. Timpul petrecut pe Twitter este de 10-30 de minute pe zi in cazul a 40. aplicatii cu ajutorul carora pot citi in timp real ce scriu prietenii si transmite mesaje grupului de followers. Cei mai multi folosesc Twitterul pentru a transmite si pentru a recepta informatii noi. TwitterFox.

Ideal este sa urmaresti cati mai multi utilizatori importanti si relevanti si sa iti optimizezi intr-un fel accesul la informatii.1% intre 100-200. 26 . Parerile sunt impartite: poti alege intre a urmari doar cunoscutii sau mii de utilizatori Twitter. iar 30. Urmarind doar cunoscutii risti sa nu descoperi nimic nou.A urmari sau a nu urmari. 27% au intre 10-50 “urmaritori”. De-a lungul timpului au existat dezbateri cu privire la numarul de followeri pe care “este bine” sa il ai.5% pentru ca este o personalitate in online sau in offline. 22% intre 50-100. asta e intrebarea…. iar 21. Following & Followers: 34.7% intre 50-100 conturi. 76% pentru ca lucreaza in acelasi domeniu si 57.6% pentru ca ii citesc blogul. Filtreaza mesajele folosind aplicatii ajutatoare care de exemplu sa diferentieze utilizatorii pe diverse grupuri sau sa ai un id exclusiv receptionarii de mesaje.2% au raspuns ca dau follow unui utilizator pentru ca il cunosc personal. 78. snobism si dezinteres in a asculta oamenii si a invata de la ei.4% urmaresc intre 10-50 conturi. Un numar mic de conturi urmarite denota abilitati reduse de interactiune sociala si comunicare. La intrebarea “Ce te motiveaza sa urmaresti o persoana?” 80.

a bistro where I cook like my grandma used to: passionate. noutati de genul: „o reteta super maine:)! Supa de prepelita cu castane. yammy!:)”sau ii invita la evenimentele ce au loc in restaurant.Poftiti la masa! “Violeta's Vintage Kitchen. Violeta este foarte activa pe Twitter si interactioneaza constant cu cei ce o urmaresc. familiarizandu-i cu atmosfera calda din micul restaurant slow-food. al carui stil este dat de savoarea preparatelor. Pe Twitter. 27 . o tanara de 32 de ani ce si-a transformat pasiunea pentru gatit intr-o adevarata afacere: un restaurant mic.” Asa a completat pe Twitter in sectiunea BIO Violeta Dinca. healthy and with care. Stand-by for the tastiest tweets. Violeta si-a format o comunitate de 827 de persoane carora le comunica meniul zilei. simplu.

cu ocazia implinirii a 6 ani de existenta. in contul lor s-au strans aproximativ 600 de urmaritori carora le sunt aduse zilnic la cunostinta melodiile care urmeaza a fi difuzate in premiera la radio. Exemplu: Olixbolix a lansat un concurs pe Twitter.4 milioane de ascultatori. @KissFM a dat primul tweet. De atunci. Primii care dadeau RT unui anunt aveau posibilitatea de a participa la una dintre emisiunile Carcotasilor – o modalitate eficienta de a raspandi un mesaj. @alicedelakiss sunt conturi ale angajatilor Kiss FM ce promoveaza activitatile postului de radio. Kiss FM are acoperire nationala si audienta medie zilnica de 1. 28 . @PartydulKissFM este un alt cont de Twitter marca Kiss FM. concursurile care au loc si noutatile din muzica. unde contul este urmarit de peste 1000 de utilizatori.De pe FM pe Twitter Unul din cele mai importante posturi de radio romanesti . Acum 3 luni. Cand Partidul a luat amploare si s-a resimtit nevoia unei forme de comunicare in social media s-a orientat catre Twitter. In prima faza Partydul Kiss FM a fost o emisiune cu muzica de club. @OLiXbOLiX. pentru ca mai apoi sa se transforme intr-o serie de evenimente: dj-ii postului se duc in cluburi si pun muzica pe care o transmit live pe postul de radio.

lipsita de interes si care nu genereaza buzz in jurul informatiei postate. adoptand strategia de a posta in cont doar titlul si link-ul articolelor noi de pe site fara niciun fel de interactiune sau dialog cu utilizatorii. . fara sa se angreneze in conversatii autentice cu oamenii care ii urmaresc. fara sa ceara feedback sau sa raspunda la intrebari.Gazeta Sporturilor: postam linkuri! Cel mai longeviv ziar de sport si cel mai accesat portal de stiri sportive din internetul romanesc si-a construit o identitate si pe platforma Twitter. 29 . Aceasta strategie se reflecta intr-o audienta restransa pe Twitter. multe publicatii online aleg sa utilizeze Twitterul ca pe un agregator automat. La fel ca @gspsport.

30 . acoperind lacune de customer service si angajand followerii in dialog se completeaza imaginea online si offline a brandului cu o componenta de socializare si discutie.Buna ziua. Exemplu: contul de Twitter @wbfro al Webfactor Romania SRL. Prevenind eventuale plangeri. companie de gazduire web. formula de succes pentru un cont corporate de Twitter este interactiunea cu utilizatorii. cu ce va putem ajuta? Dincolo de promovare. Limbajul informal si proactivitatea ii ajuta in interactiunea cu clientii.

va multumesc pentru urarile calduroase de bun venit.“Salut twitteristilor. Ma simt foarte in secolul 21!” Oprah Winfrey pe Twitter 31 .

Pentru observarea atenta a dinamicii de follow si unfollow a contului tau exista tool-uri care semnaleaza prin email utilizatorii care aleg sau renunta sa te urmareasca. un serviciu care iti trimite un set detaliat de informatii despre noii sau fostii followeri prin flux RSS. in speranta ca li se va da follow inapoi si ca isi vor crea in acest fel o comunitate. Recomandam RSS Friends. 32 . Aceasta practica nu este recomandata decat in masura in care se incepe prin urmarirea utilizatorilor relevanti pentru nisa in care va activa contul proaspat creat.Cum iti gestionezi followerii Multi utilizatori noi isi incep activitatea pe Twitter urmarind cat mai multe conturi. A se nota si de cate ori a dat contul @sigmanet follow cu intentia de a fi urmarit inapoi. eliberand inboxul de aceste notificari.

Servicii integrate in Twitter Atat platforma Twitter cat si aplicatiile third party vin in ajutorul utilizatorilor prin instrumente cu care pot fi monitorizate constant audienta.com este motorul oficial de cautare in timp real pe Twitter pentru termeni din continutul mesajelor. 8 Serviciu romanesc de monitorizare a presei online si a blogosferei oferit de TreeWorks 33 . impactul mesajelor emise.twitter. rezultate din ultimele 7 zile de pe Twitter. jucatorii dintr-o anumita nisa sau chiar mentiunile anumitor cuvinte cheie. dar este perfectibil. varianta contra cost care ofera posibilitatea cautarii in intreaga baza de date. alerte pe email. grafice comparative si marcarea topicurilor care au cele mai multe reactii. In 2010 va exista si Zelist Search Pro. pe cuvintele cheie dorite. Search. stocarea termenilor cautati. articole si comentarii pe bloguri si din presa online. nu doar ultima saptamana. In Romania Zelist8 a lansat un serviciu de cautare simultana pe mediile web care returneaza.

34 . Poti obtine cea mai profesionista monitorizare a reputatiei online sau a tendintelor in domeniul tau de activitate apeland la serviciile unei agentii interactive. grupuri de termeni sau expresii care vor genera alerte pe mail cu frecventa zilnica sau saptamanala.Tot Zelist va lansa in curand si serviciul gratuit Monitor care permite stocarea permanenta a unor termeni. Facilitatea este deocamdata in private beta: Aceste instrumente au fost dezvoltate cu scopul de a ajuta monitorizarea continutului si de a retine doar informatia relevanta din volumul mare de mesaje emise zilnic de utilizatorii de Twitter.

Integrarea widgeturilor de Twitter pe site-ul.Widgetul de Twitter este un element functional care iti afiseaza mesajele intr-un mediu extern (ex. website sau blog). 35 . incorporarea mesajelor de acolo in alte retele sociale aduce la cunostinta utilizatorilor ca esti prezent pe acea retea sociala. iar numarul de urmaritori iti poate creste si mesajul poate fi distribuit si in afara audientei de pe Twitter. nu doar logo-ul. sansele de a atrage atentia sunt mult mai mari. blogul companiei sau in pagina de Facebook. iti creezi un grup mai mare mare caruia sa i te adresezi. iar mesajul tau ajunge mai repede acolo unde ti-ai propus. Astfel. Afiseaza un widget cu ultimele tweeturi.

unei audiente nisate care urmareste cautarea respectiva.ro. #ValentineSweetParty) care foloseste la distribuirea mesajului in afara grupului de urmaritori. Pentru ca ideea a fost una foarte buna au lansat si un site dedicat acestor mesaje: www. Asa arata un grup de utilizatori care au folosit in mesajul lor hashtagul ‘Timisoara”: Voxline Communication si Cristian Manafu au creat TwitterWall. Ideea a venit dupa Webstock 2009 unde au fost 500 de utilizatori activi pe twitterwall-ul de la eveniment. #googlebuzz.Hashtagul este un cuvant sau un grup de cuvinte insotite de semnul ”#” (#remotecofee. 36 . un panou mare pe care apareau updateurile de Twitter despre Webstock. twitterwall. un agregator de hashtaguri pentru evenimentele pe care le organizeaza.

utilizatorii folosesc adeseori asemenea tool-uri.ro.ro. Pentru ca fiecare mesaj este limitat la 140 de caractere. urbee. coolio.ro). Aceste linkuri sunt preluate prin retweeturi si ajung in fata unui public mai larg decat comunitatea de following.ro pentru a scurta toate linkurile spre siteurile din portofoliu care sunt date pe Twitter (metropotam.ro. In ultima vreme tendinta este sa fie folosite cu precadere tool-urile romanesti sp2. Daca iti doresti un asemenea serviciu care sa iti consolideze brandul online. Agentia Fourhooks foloseste s4h.In ultimul an s-au dezvoltat si serviciile romanesti de scurtare de URL cu destinatia finala Twitter. serviciul de scurtare URL-uri personalizat poate creste awareness-ul pentru un brand si poate diferentia linkurile scurtate care duc spre anumite siteuri. Mai mult. invita.ro.ro. 100eyes.ro sau z8. sa iti personalizeze mesajele si sa creasca gradul de awareness poti apela la o agentie interactiva care iti va construi o aplicatie custom de scurtare a linkurilor. 37 .

parca lumea intreaga e un Twitter." Newsweek 38 ."Deodata.

Ce s-a intamplat? Cine este aceasta/acest @___? Ce a patit? Cum au aflat ziarele .De ce este necesar un cont care sa te reprezinte pe Twitter? Astazi nu mai este de ajuns sa iti monitorizezi brandul doar in media traditionala pentru ca raportul pe care il afli de aici este incomplet si nu indica intotdeauna problemele de customer satisfaction. Azi deja a luat amploare iar maine e in toata presa traditionala si in rapoartele clasice de monitorizare a presei. Ieri a aparut problema. Problema poate sa mocneasca insa pe Twitter. Dar nu pentru mult timp pentru ca Twitter este unul din cele mai rapide mijloace de comunicare. televiziunea si mii de consumatori? 39 .

care a fost insa donata unei institutii de binefacere. 40 . iar firma concurenta Bosch i-a oferit lui Heather o masina de spalat nou-nouta. de doua ori . a avut o problema cu masina ei de spalat Maytag. Whirlpool a reparat cu promptitudine aparatul dupa ce situatia luase deja amploare. sau mai bine zis @dooce. un brand premium al Whirlpool. generand peste 2000 de comentarii negative la adresa Whirlpool.Asta s-a intamplat cand Heather Armstrong. de trei ori insa nu a reusit sa o repare. A sunat la serviciul pentru clienti. a postat un mesaj pe Twitter catre cei peste un million de followeri pe care ii avea: “Ca sa nu suferiti ca noi: NU CUMPARATI NICIODATA UN MAYTAG! Repet: EXPERIENTA NOASTRA CU MAYTAG A FOST UN COSMAR!” Cuvintele de pe Twitter au avut un efect de avalansa. Satula de asteptari si de conversatiile interminabile cu asistentii de relatii clienti. Ulterior “cazul Maytag” a aparut si in presa. a venit un mecanic o data.

Pe Twitter Starbucks este mereu in legatura cu followerii sai. De asemenea. da retweet la anumite mesaje si intra in discutii cu acestia. 41 . Starbucks le cere utilizatorilor feedback despre produse si servirea din cafenele. Pagina de Facebook a companiei are aproape sase milioane de fani.Una din cele mai active companii pe social media este Starbucks.

concursurile sunt un bun mod de a interactiona. 42 . Fie ca se bazeaza pe cunostinte extinse sau pe reactia rapida a followerilor.. raspunzand la intrebari in cadrul unor concursurifulger.Pe plan local atentia followerilor poate fi atrasa prin stimularea spiritului de competitivitate. Organizarea de concursuri exclusiv pentru utilizatorii de Twitter are un potential enorm de success si de crestere a ratei de awareness. prin jocuri si quizuri. @tweetika are 853 de followeri carora le ofera zilnic sansa de a castiga diverse premii. In Romania exista un cont creat special pentru a promova si intia jocuri pentru urmaritorii sai. de a capta atentia si de a crea dorinta de apartenenta la comunitatea pe care o formezi.

care vor utiliza platforma ca pe un mediu pentru headhunting. utilizatorii Twitter vor fi din ce in ce mai selectivi in ceea ce priveste numarul de persoane pe care aleg sa le urmareasca.com. cei care urmaresc mesajele personalitatilor din strainatate vor avea posibilitatea de a vedea toate tweeturile acestora in limba romana cu ajutorul serviciului Google Translate pe care preconizam ca aplicatiile third-party il vor integra. 43 .Unde se va duce Twitter in 2010? In 2010. Nu va trece mult timp pana cand micro-comunitatile de pe Twitter vor atrage atentia specialistilor in resurse umane. Tocmai pentru a se asigura ca sunt informati in timp real si ca se pot implica activ in discutiile din comunitate. in detrimentul platformei web Twitter. ei vor folosi aplicatii precum Tweetdeck. In plus. concentrandu-se pe mesajele utilizatorilor din aceeasi nisa sau zona de interese.

Twitter va continua sa se dezvolte in 2010 si va prelua un stream puternic de informatie din mass media. Extinderea acestei retele sociale va atrage utilizatori care ocupa functii de middle si top management in diverse industrii si care isi vor crea conturi personale pentru a se conecta cu alti specialisti de pe domeniul respectiv de activitate si pentru a impartasi experiente proprii. Pe de alta parte. comunicarea corporate si comunicarea interpersonala. oferind utilizatorilor Twitter diverse posibilitati de monetizare. 2010 ar putea fi anul in care o parte din campaniile de awareness si publicitate de pe bloguri se vor muta pe Twitter. utilizatorii cu vechime si liderii de opinie de pe Twitter vor fi angrenati in campanii de advertising care vor avea o componenta special dedicata acestui canal de comunicare. pozitionandu-se astfel ca experti pe nise clar evidentiate. 44 . iar numarul campaniilor de afiliere vor creste.

In plus. tot mai multe companii vor intelege importanta acestei retele sociale si vor fi dispuse sa aloce resurse dedicate pentru dezvoltarea unei comunitati proprii si pentru dialogul cu clientii in acest cadru. companiile axate pe prestarea de servicii vor dezvolta componenta de customer service pentru utilizatorii de Twitter. 45 . focusandu-se pe integrarea politicilor de brand.Odata cu cresterea ponderii Twitterului in randul utilizatorilor de internet din Romania. acesti specialisti vor cere feedbackul utilizatorilor de Twitter pentru a obtine opinii despre business si brand dintr-o perspectiva inedita si vor crea focus grupuri neconventionale pentru a discuta despre noile directii sau produse dezvoltate. Ne asteptam ca in 2010 sa existe specialisti care vor comunica pe acest canal. pe interactiunea directa cu publicul si pe monitorizarea imaginii organizatiei. . companiile vor crea personas cu rolul de a consolida o imagine pozitiva a brandului prin mesaje transmise intr-un mod cat mai personal. Iar pentru o adresare cat mai corecta a diferitelor categorii de public. Mai mult decat atat.

Copierea e cea mai onesta forma de flatare… Twitter a declansat intr-adevar trendul statusurilor si al mesajelor comprimate transmise catre o audienta larga. Facebook permite 420 de caractere per status. Si totusi. Twitter ramane principalul destinatar al raspunsului la intrebarile “Ce faci acum? Ce vrei sa imparti cu restul lumii?” 46 . inregistrand o crestere spectaculoasa in popularitate. video. de asemenea fotografii si video impartasite prietenilor. Era firesc ca gigantii industriei online sa se sesizeze si sa lanseze servicii asemanatoare.ro care permit de asemenea transmiterea fotografiilor si videoclipurilor alaturi de mesajele scurte.ro si kosmobil. Toate serviciile sunt optimizate pentru navigarea pe mobil pentru o audienta mai dinamica si o gama mai extinsa de utilizari. cu limitarea drastica a caracterelor si imposibilitatea de a trimite direct altceva decat mesaje text. In Romania au aparut platformele cirip. link sau text. Recent lansat. Google Buzz iti transforma contactele din contul de Gmail in urmaritori carora le poti transmite mesaje tip foto. Pana si Yahoo Messenger a schimbat anul trecut formularea din campul de status de la “tasteaza aici un mesaj de stare” la intrebarea “ce faci acum?”.

Tema ta pentru acasa  (Re)citeste ghidul Republika  Alege-ti numele contului. 47 . bio. website  Incorporeaza widgetul de Twitter pe website  Dupa activarea contului scrie minim 10 tweeturi pe zi  Urmareste conturile relevante pentru tine  Interactioneaza cu folowerii tai: intreaba-i raspunde-le. transmite-le mai departe mesajele prin retweet. @)  Personalizeaza-ti pagina de Twitter: fotografie.com  Invata jargonul folosit pe Twitter (ex: ce inseamna DM. cat mai apropiat de brandul tau si creeaza-l pe twitter. background.

com/republika 48 .Ai intrebari? Te putem ajuta cu ceva? http://twitter.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful