School voor Improvisatie – Gitaarles in Ermelo en Zeewolde

http://www.schoolvoorimprovisatie.nl

Gitaar Tab Lezen
De basis van gitaar tabulatuur
Gitaar muziek wordt vaak genoteerd met een systeem dat bekend is onder de volgende noemers:
● ● ●

Tabulatuur Tablatuur Tab

Voor het gemak gebruiken we de termen “tab” of “gitaartab”. Bij gitaartab krijgen we gewoonlijk zes lijntjes te zien, die de snaren van de gitaar voorstellen, dit noemen we de gitaarbalk:

Dit komt overeen met de toets van de gitaar:

Zoals je ziet, hebben we de dikste snaar onderaan en de dunste snaar bovenaan. Zo is het altijd met gitaartab.

Copyright © School voor Improvisatie

School voor Improvisatie – Gitaarles in Ermelo en Zeewolde
http://www.schoolvoorimprovisatie.nl

Goede gitaartab is gecombineerd met standaard notenschrift, zodat je een combinatie ziet van een notenbalk en een gitaarbalk:

Dit is de beste notatiemethode voor gitaar. Bij tablatuur is het moeilijk en onhandig om aan te duiden hoe lang elke toon moet duren. Op een notenbalk is dit gemakkelijk. Wanneer je een notenbalk en een gitaarbalk hebt, zie je op de notenbalk hoe lang elke toon moet duren en op de gitaarbalk precies waar je de tonen moet indrukken. Zo heb je “het beste van twee werelden”.

Tonen lezen in tabulatuur
Om te kunnen zien waar je op de gitaar de tonen moet indrukken, worden op de gitaarbalk cijfers geplaatst op het lijntje van de snaar die je ervoor gebruikt:

Het cijfer geeft aan welke positie gebruikt wordt. In het voorbeeld kun je zien dat er begonnen wordt met de positie '0', op de hoge (dunne) E-snaar. Dat betekent dat er een losse snaar gebruikt wordt, met andere woorden, je hoeft niets in te drukken, alleen de snaar aan te slaan. Vervolgens zie je in het voorbeeld positie 2 op de B-snaar. Vanaf nu spreekt het eigenlijk vanzelf, hoe het werkt. In de notenbalk erboven kun je zien om welke tonen het dan precies gaat.

Copyright © School voor Improvisatie

School voor Improvisatie – Gitaarles in Ermelo en Zeewolde
http://www.schoolvoorimprovisatie.nl

Gitaargrepen
Ook grepen, oftewel akkoorden, kunnen in tabulatuur worden weergegeven. In dit geval staan de cijfers recht onder elkaar wanneer de snaren tegelijk moeten worden gespeeld:

Vaak worden er ook akkoordsymbolen geplaatst boven de notenbalk, zoals in dit voorbeeld (C, Dm, Em, F). Dit zijn eigenlijk de namen van de grepen. Dat helpt vaak om sneller te zien om welke grepen het gaat.

Getokkelde grepen
Soms moet een gitaargreep niet in één keer worden gespeeld, maar moet deze worden getokkeld. In zo'n geval worden de tonen na elkaar gespeeld in een bepaalde volgorde, maar de tonen blijven wel doorklinken. De handigste manier om dit aan te duiden is door er een teken bij te zetten dat “laten doorklinken” (engels: “let ring”) betekent:

Copyright © School voor Improvisatie

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful