P. 1
Teori Kematangan

Teori Kematangan

|Views: 88|Likes:
Published by Marimay Cabalce

More info:

Published by: Marimay Cabalce on Mar 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/18/2011

pdf

text

original

TEORI KEMATANGAN

1. ‡ Beliau percaya bahawa kanak-kanak yang aktif ialah kanakkanak yang belajar. Latihan 2.Teori Kematangan Kognitif Jean Piaget ‡ Menggabungkan penekanan kognitif dan kematangan. Pengalaman Fizikal 3. Logik Matematik . ‡ Aktiviti pembelajaran kanak-kanak melibatkan tiga bentuk iaitu. ‡ Piaget (1970) melihat peranan persekitaran sebagai penyumbang penyuburan bagi perkembangan otak kanakkanak.

memalingkan kepala. .Peningkatan keberkesanannya ialah melalui latihan seperti aktiviti menendang. menyuap makanan dan lain-lain.Jenis pembelajaran berterusan yang tidak memerlukan pengukuhan.Ia dijana oleh kanak-kanak itu sendiri berbanding rangsangan persekitaran.1) Latihan . . .

2) Pengalaman Fizikal . . . . -Lazimnya ia dilakukan melalui memanipulasi objek-objek itu.Rangsangan daripada persekitaran amat diperlukan bagi membentuk pembelajaran jenis ini.Proses pembelajaran berkaitan sesuatu objek.Kanak-kanak memperoleh maklumat yang diperlukan bagi menyelesaikan masalah-masalah yang lebih abstrak.

3) Logik Matematik . .Ia adalah proses di mana kanak-kanak membentuk peraturan logik berkaitan objekobjek. .Pembelajaran tahap tinggi yang bergantung kepada interaksi objek berbanding pengalaman fizikal dengan objek.

Peraturan yang dibentuk itu dilaksanakan dengan aktiviti seperti pengiraan penyelesaian masalah secara logik.. . .Ia adalah struktur kognitif yang digunakan oleh kanak-kanak bagi menyelesaikan sesuatu masalah.

.Teori Kematangan Biologi Arnold Gesell ‡ Melihat perkembangan fizikal sebagai perubahan fisiologi dan neurologi secara semula jadi ‡ Beliau menyatakan perkembangan manusia dipengaruhi oleh faktor kematangan.

.‡ Perkembangan individu mengikut jadual waktu yang tetap. urutan dan pola tertentu. ‡ Kadar perkembangan berbeza bagi setiap individu ‡ Kanak-kanak perlu diberikan peluang berkembang pada kadar sendiri dan tidak dipaksa melakukan sesuatu hanya kerana telah mencapai peringkat usia perkembangan tersebut.

manusia ada tugas yang perlu dicapai.Teori Kematangan Sosial Robert Havighurst ‡ Robert havighurst menerangkan konsep tugas dalam teori perkembangannya. ‡ Pada setiap perkembangan. ‡ Keupayaan menyempurnakan tugas tersebut dengan jayanya akan membawa kebahagiaan kepada individu .

norma dan budaya masyarakat. ‡ Beliau juga percaya bahawa perkembangan manusia dipengaruhi oleh persekitarannya. nilai-nilai. .‡ kegagalan dalam menyempurnakan tugas tersebut akan menyebabkan individu mengalami masalah dalam tugasan-tugasan berikutnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->