Islam Akidah Syariah Akhlak .

€ Asas kepercayaan yang menjadi punca keimanan terhadap sesuatu pegangan@agama € Menjelaskan sifat hubungan manusia dengan Allah € Menjelaskan tanggungjawab individu manusia dan misi kehidupannya € Sedari manusia adalah hamba yang diamanahkan memimpin kehidupan .

€ Misi utama utk memastikan ketenteraman dan keamanan sejagat.€ Sebagai peraturan hidup yang digariskan dalam Islam bersumberkan wahyu dan sunnah utk diamalkan oleh manusia. € Memelihara 5 perkara asas dalam hidup iaitu agama.akal. .harta &nyawa.keturunan. € Prinsip utama syariah keadilan menerusi penguatkuasaan syariah.

Ibadah Muamalat Syariat Munakahat Jinayat .

‡ Ibadah yg telah ditentukan syarat serta peraturannya oleh al-quran dan al-sunnah. tidur. ‡ Cth : solat. minum.Takrif Umum Khusus ‡ Bahasa ‡ Istilah ‡ Ibadah yg tdk ditentukan peraturannya khusus didalam al-Qur·an @ Al-sunnah. zakat . ‡ Cth:makan. puasa.

1) Pembahagian ibadah 2) Ciri-ciri ibadah 3) Syarat2 penerimaan ibadah 4) Dalil .

Takrif Perbezaan ekonomi Asas-asas islam dan muamalat konvensional Prinsipprinsip asas muamalat .

Asas pembentukan keluarga Fungsi keluarga Hukum perkahwinan Takrif Perpisahan dan perceraian Dalil .

Hukum qisas Hukum Hudud Hukum diyat Definisi Hukum Ta·zir Dalil Tujuan hukuman .

. € Terbit dari penghayatan yg jitu seseorang terhadap ajaran kerohanian islam.€ Adab @ etika dalam amalan kehidupan € Suatu perlakuan yg tetap di dlm jiwa seseorang yg tidak memerlukan daya pemikiran di dalam melakukan suatu tindakan. € Dapat dipupuk melalui tarbiah @ pendidikantg berterusan & seimbang.

3) Pembentukan akhlak. 5) Dalil . 4) Kaedah pembentukan akhlak.1) Sifat akhlak dalam islam. 2) Perbezaan diantara akhlak dan etika.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful