P. 1
Asas –asas syariat islam

Asas –asas syariat islam

|Views: 455|Likes:
Published by hafidzah_shahrani

More info:

Published by: hafidzah_shahrani on Mar 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

Islam Akidah Syariah Akhlak .

€ Asas kepercayaan yang menjadi punca keimanan terhadap sesuatu pegangan@agama € Menjelaskan sifat hubungan manusia dengan Allah € Menjelaskan tanggungjawab individu manusia dan misi kehidupannya € Sedari manusia adalah hamba yang diamanahkan memimpin kehidupan .

€ Memelihara 5 perkara asas dalam hidup iaitu agama. € Prinsip utama syariah keadilan menerusi penguatkuasaan syariah.keturunan. . € Misi utama utk memastikan ketenteraman dan keamanan sejagat.harta &nyawa.€ Sebagai peraturan hidup yang digariskan dalam Islam bersumberkan wahyu dan sunnah utk diamalkan oleh manusia.akal.

Ibadah Muamalat Syariat Munakahat Jinayat .

Takrif Umum Khusus ‡ Bahasa ‡ Istilah ‡ Ibadah yg tdk ditentukan peraturannya khusus didalam al-Qur·an @ Al-sunnah. ‡ Cth:makan. ‡ Ibadah yg telah ditentukan syarat serta peraturannya oleh al-quran dan al-sunnah. tidur. zakat . minum. ‡ Cth : solat. puasa.

1) Pembahagian ibadah 2) Ciri-ciri ibadah 3) Syarat2 penerimaan ibadah 4) Dalil .

Takrif Perbezaan ekonomi Asas-asas islam dan muamalat konvensional Prinsipprinsip asas muamalat .

Asas pembentukan keluarga Fungsi keluarga Hukum perkahwinan Takrif Perpisahan dan perceraian Dalil .

Hukum qisas Hukum Hudud Hukum diyat Definisi Hukum Ta·zir Dalil Tujuan hukuman .

€ Dapat dipupuk melalui tarbiah @ pendidikantg berterusan & seimbang. .€ Adab @ etika dalam amalan kehidupan € Suatu perlakuan yg tetap di dlm jiwa seseorang yg tidak memerlukan daya pemikiran di dalam melakukan suatu tindakan. € Terbit dari penghayatan yg jitu seseorang terhadap ajaran kerohanian islam.

4) Kaedah pembentukan akhlak.1) Sifat akhlak dalam islam. 2) Perbezaan diantara akhlak dan etika. 3) Pembentukan akhlak. 5) Dalil .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->