TASTETS DE POESIA TREBALLEM UN POEMA DE JOANA RASPALL http://www.viulapoesia.com/membrespocio/arxius/lletra/jraspall_index_diu.

html Les sargantanes Arran del camí, dues sargantanes el sol comparteixen com bones germanes. Els surt un serpent verd com les olives, amb ulls de qui pot menjar-se-les vives. - És meu, aquest lloc! orgullós els crida. Elles fugen lluny per salvar la vida. I mentre el serpent xiulant les provoca, l'aixafa un tractor com qui fa una coca.
Il.lustració de Kalo Varea

Les sargantanes

1. Investiga les bestioles que surten al poema i completa el quadre següent: LES LES SERPS SARGANTANES On viuen De què s'alimenten Com tenen la sang Com es reprodueixen Com caminen?

2. D'una paraula en poden sortir moltes altres, sense alterar l'ordre de les lletres. Prova de trobar deu paraules noves a partir de sargantanes. Les dues primeres ja les tens col·locades, apa!

S A R G A N T A N E S Sargantanes A R A Ara G A T Gat

3. De ben segur que pots imaginar l'escena que narra el poema. Ajunta't amb uns quants companys i companyes i dibuixeu-la com si fos un conte (la portada amb el títol i l'autora, el text, les il·lustracions, etc.). Quan el tingueu acabat l'enquaderneu i el podeu portar a la biblioteca de l'escola. També el podeu llegir als companys de les altres classes.

4. El poema acaba dient “i mentre el serpent xiulant les provoca, l’aixafa un tractor com qui fa una coca”. És un final tràgic per a una serp que, probablement, té una funció determinada en el cicle vital. Com ho veus? Ets capaç de pensar un final diferent on no mori la serp? Prova-ho.

Bombolles Vine a fer bombolles, que tinc un tassó ple d'aigua i sabó. Mira com voleien i brillen al sol tot fent tornassol! Si la més bonica proves d'agafar, se't fon a la mà... I et quedes en dubte de si l'has bufat o ho has somniat!

Bombolles 1. Fes bombolles: Prepara la barreja. Necessitaràs: aigua, sabó de rentar els plats, unes gotetes de glicerina i sucre. Així seran més elàstiques. Observa i anota què passa quan fas bombolles amb tubs de diferent diàmetre. 2. Pensa i experimenta: “Les bombolles són rodones perquè els tubs són rodons?” Explica per què creus que passa això. Què passa si fem bombolles amb plantilles de diferents formes: triangulars, quadrades... 3. Fes surar les bombolles en aigua, en aigua amb sabó, en aigua i oli... Observa què passa i explica per què creus que és així.

Vespre A ponent, el sol només ha deixat una ratlla lila. Per l'altre costat sota un vel morat la foscor s'enfila. I quan els ocells ja s'han amagat, vola solitari el cec rat-penat.
il·lustració de Duy Huynh

Vespre 1. Busca informació sobre el rat-penat. Comparteix-la a classe amb els companys i companyes i, entre tots, feu un llistat de les seves característiques més rellevants. 2. Omple la fitxa següent: · · · · Nom popular Espècie Alimentació Imatge de l'animal ·Nom científic ·Hàbitat ·Importància per a l'entorn

3. ¿Quin deu ser el motiu científic pel qual aquest animal mamífer només pot envolar-se de nit? 4. Dibuixa un rat-penat aprofitant la recerca d'informació que heu fet. Un cop hagis fet el dibuix escriu el poema seguint el contorn de la silueta del rat-penat. Et pot sortir un cal·ligrama molt reeixit.

La bicicleta Jo tinc una “bici” pintada de nou. Quan vull s'està quieta i quan vull es mou. Avui no vol córrer i no sé per què; l'he greixada amb oli d'un setrill sencer! Amb draps de camussa tota l'he eixugat, i ja un cop polida així ha rondinat: M'ha dit: - Estic prima; no em tractes prou bé. - Si tu ets la més ferma de tot el carrer! - Mira quines rodes té aquella d'allà! - Parles d'una moto! No et pots comparar!

il·lustració d'Ofra Amit

La bicicleta 1. A la primera línia del poema, l'autora empra el mot “bici” per definir bicicleta. És un mot col·loquial, com n'hi ha tants d'altres. Segur que sabràs escriure d'una altra manera els mots en negreta de la frase següent: “Aquella tarda, en Toni, quan va acabar els deures de mates, va demanar peles a la seva mare i se'n va anar al cine a veure una pel·li molt guai amb el seu amic Pep.” 2. Classifica les paraules següents i posa-les en la columna corresponent segons en tingui la bicicleta, la moto o totes dues: manillar, motor, pedals, frens, intermitent, rodes, matrícula, cadena, radis, dinamo, bugia, seient, timbre. bicicleta moto totes dues

3. Quin significat creieu que té el poema? Va més enllà d’una bici? Penseu-hi i poseu en comú les vostres opinions. A continuació escolteu el que diu la poeta sobre el poema i comproveu si les vostres intuïcions anaven ben encaminades. 4. Les bicicletes, ja ho saps, no poden parlar, ni pensar. És una llicència de l'autora, la Joana Raspall, per humanitzar l'objecte. Segur que tu també has parlat amb alguna joguina, un ninot o una nina a qui poses veu. Series capaç d'imaginar un diàleg entre el teu llapis i tu?. Escriu la conversa que tindríeu si un dia – o ara mateix – et digués que ja n'està fart, que vol ser un bolígraf recarregable, que al pas que va, amb tanta punta com li treus, acabarà desapareixent. Prova-ho!

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful